2019-06-03 08:30:37
Φωτογραφία για Απ. Βαλτάς: Δέχτηκα ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα για το θέμα του ωραρίου
Στην πραγματικότητα είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται.  Λένε ότι θα αναγκαστούν να κάνουν απολύσεις. Για δύο ώρες που χάνουν; Αυτά είναι γελοιότητες. Τους φαρμακοποιούς που απέλυαν προσωπικό τόσα χρόνια εξαιτίας τους, τους σκέφτηκε κανείς;  

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για την αλλαγή του νόμου που αφορά το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων με επίκεντρο το γεγονός ότι με την εφαρμογή του Νόμου που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και εδώ και μία εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ τέθηκε όριο λειτουργίας των διευρυμένων φαρμακείων στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθώς πλέον μετά μπορούν να μένουν ανοικτά μόνο τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Κι ενώ η μεγάλη εικόνα δείχνει μία κόντρα με τους «διευρυμένους» φαρμακοποιούς να είναι από τη μια πλευρά και τους υπόλοιπους απ’ την άλλη τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ
. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews εξηγεί ότι «το πρόβλημα για τη λειτουργία των φαρμακείων μετά τις 9 είχε να κάνει με το ότι υπήρχαν δύο κατηγορίες φαρμακείων. Τα φαρμακεία που συνειδητά λειτουργούσαν μέχρι τις 11 και τα φαρμακεία που έμεναν ανοικτά γιατί ήταν ανοικτός ο διπλανός τους, έμεναν δηλαδή κατ’ ανάγκη ανοικτά για να μη χάσουν την πελατεία τους. Θα έλεγα ότι γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπήρχε ένας “πειθαναγκασμός” με όλα τα επακόλουθα που έχει κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά μετά και την επιστολή που έστειλε ο ΠΦΣ προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας «οι πρόεδροι των Συλλόγων είναι υποχρεωμένοι να περιφρουρήσουν το νόμο πρώτον με το να κλείσουν όποια φαρμακεία ενώ δεν διανυκτέρευαν, δεν έκλεισαν μετά τις 9 το βράδυ και δεύτερον να βάλουν έναν ικανό αριθμό διανυκτερευόντων φαρμακείων ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Ο κάθε πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να δώσει λύσεις για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής ευθύνης του. Για παράδειγμα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά κ. Κωνσταντίνος Κούβαρης βρήκε τη λύση οι εφημερεύοντες να κρατήσουν τα φαρμακεία τους ανοικτά δύο ώρες παραπάνω και αντί για τις 9 το βράδυ να κλείσουν στις 11 το βράδυ» (σ.σ. εφαρμόζοντας ένα σπαστό ωράριο 8π.μ.-2μ.μ και 5-11 μ.μ.).

Βασικό θέμα προφανώς είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κόσμου. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή του νέου νόμου,  με ευθύνη των ίδιων των φαρμακοποιών σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με ό,τι συνέβαινε με το προηγούμενο καθεστώς.

«Εάν δει κανείς σε ποια σημεία της πόλης λειτουργούσαν τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο θα διαπιστώσει ότι βρίσκονταν στα κεντρικότερα σημεία της, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ. «Αυτό όμως τελικά οδηγούσε στο να ταλαιπωρείται ο κόσμος στις συνοικίες που δεν μπορούσε να βρει ένα φαρμακείο κοντά του, εφόσον δεν έμενε κοντά σε μία κεντρική λεωφόρο. Δεν ήταν αυτή λοιπόν η καλύτερη λύση ενώ αυτή τώρα που προτείνουμε θα καλύψει γεωγραφικά τους πάντες και τα πάντα».

Γιατί λοιπόν τόσο μεγάλος θόρυβος; Η άποψη του κ. Βαλτά είναι ότι γίνεται πολύς θόρυβος από πολύ λίγους. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι μόνοι που δυσαρεστήθηκαν πάρα πολύ  από την τελευταία αυτή νομοθετική ρύθμιση ήταν οι διευρυμένοι εκείνοι που συνειδητά άνοιγαν καννιβαλίζοντας τους φαρμακοποιούς που ήθελα να κλείνουν στις 9 το βράδυ. Υπήρξαν διευρυμένα φαρμακεία στην Αθήνα που θίχτηκαν και σίγουρα αντέδρασαν με οποιοδήποτε τρόπο και με τηλεφωνήματα προς το πρόσωπό μου απειλητικά γιατί ακριβώς θίχτηκαν τα συμφέροντά τους. Εγώ δεν θα ήθελα με κανέναν τρόπο να συνεχιστεί αυτό το άναρχο μέτρο της επιβολής με το ζόρι ωραρίων που καταδίκαζαν τα φαρμακεία της συνοικίας. Δεν είναι μόνο ότι υποχρέωναν ορισμένα φαρμακεία να είναι ανοικτά και να καννιβαλιζόμαστε μεταξύ μας, είναι ότι υπήρχαν και συνάδελφοι που εξαναγκαζόντουσαν να ανοίξουν το φαρμακείο τους. Ξέρω νέα παιδιά με οικογένεια που, επειδή κάποιοι διευρυμένοι άνοιγαν, έμεναν και εκείνοι ανοικτοί φοβούμενοι ότι θα χάσουν τον πελάτη τους. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα έχουμε δει κάτι τέτοιο που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα; Εκτός εάν νομίζουν ορισμένοι ότι η Ελλάδα είναι Τανζανία. Εφαρμόζουμε τους κανόνες που υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε υποχρεωμένοι και να τηρήσουμε το νόμο και να τον διαφυλάξουμε και να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας κατά τη διάρκεια των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων».

Σε ό,τι αφορά τα τηλεφωνήματα ο κ. Βαλτάς διευκρίνισε ότι δέχτηκε «πολλά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από την Αττική τα οποία ήταν κόσμια ωστόσο υπήρξαν και τηλεφωνήματα απειλητικά με απόκρυψη αριθμού». Σε όλες τις περιπτώσεις η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ήταν ότι «για την διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου τα φαρμακεία δεν είναι επιχειρηματικά κέντρα. Όταν έχεις μία θέση και ένα μέτρο που θίγει οικονομικά ορισμένους είναι 100% σίγουρο ότι αυτά θα τα δεις. Είναι κάτι που το ανέμενα. Και βεβαίως εκείνοι οι διευρυμένοι που πήραν επώνυμα τηλέφωνο και διαμαρτυρήθηκαν είχαν δικαίωμα να το κάνουν, να τους εξηγήσω τη θέση μας ότι δεν θα συνεχιστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που βλέπαμε και ότι είμαι απέναντι σε όλες αυτές τις καταστάσεις. Εξήγησα με πολύ πολιτισμένο τρόπο τις θέσεις μας. Δεν θα δεχτώ κανέναν τρόπο παρέμβασης από τη στιγμή που ο νόμος ισχύει και ισχύει για όλους. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν μέτρα και όρια. Αυτός που πήρε πτυχίο φαρμακευτικής δεν σκέφτηκε ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να το παίξει επιχειρηματίας» σημείωσε ο κ. Βαλτάς.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα που ακούστηκε από την πλευρά των φαρμακοποιών που λειτουργούν μεγάλα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο και πολλούς υπαλλήλους φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακοποιών ο κ. Βαλτάς μιλά για γελοιότητες.  «Συνειδητοποιείς ότι θα δουλεύεις δύο ώρες λιγότερο και ότι αντί για τις 11 μ.μ. θα πρέπει να κλείνεις στις 9 μ.μ Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απολύσεις το προσωπικό σου επειδή μειώνονται οι ώρες λειτουργίας σου; Αυτές είναι γελοιότητες». Πάει δε και ένα βήμα παραπέρα αντιστρέφοντας το ερώτημα. «Τους απολυμένους συναδέλφους ή τους βοηθούς φαρμακοποιών που απολύθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι οι διευρυμένοι οδήγησαν στο να μειωθεί η δουλειά πολλών άλλων φαρμακοποιών με μικρότερα φαρμακεία την έχει σκεφτεί κανένας; Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια επειδή μειώθηκε ο τζίρος των μικρότερων φαρμακείων εξαιτίας των διευρυμένων; Το σκέφτηκε κανείς αυτό όλα αυτά τα χρόνια;»

Στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των φαρμακοποιών υπάρχει μία διάχυτη ανησυχία για το μήπως η όποια κυβέρνηση μετά τις εκλογές έρθει να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς. Η άποψη του προέδρου του ΠΦΣ είναι ξεκάθαρη. «Οι φαρμακοποιοί είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των πολιτών. Για μία οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει να ανατρέψει αυτόν τον νόμο δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ούτε μπορεί να βρεθεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού.  Αυτές είναι δικαιολογίες. Εάν κάποιοι συνειδητά το αποφασίσουν σημαίνει ότι θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα ορισμένων και ολίγων. Είναι ξεκάθαρο αυτό».

Βασικό επιχείρημα για τον κ. Βαλτά είναι ότι εκτός του ότι οι διευρυμένοι δεν έλυναν το πρόβλημα για ανθρώπους που ζουν σε γειτονιές και όχι σε κεντρικά σημεία, αφετέρου εκείνοι που πραγματικά δούλευαν και εξυπηρετούσαν ανάγκες ήταν λίγοι καθώς οι περισσότεροι των όσων δήλωναν διευρυμένοι προσπαθούσαν να μείνουν ανοιχτοί φοβούμενοι ότι θα χάσουν πελάτες.  « Εάν ο αριθμός των δηλωμένων διευρυμένων μέχρι σήμερα που λειτουργούσαν μέχρι τις 11 το βράδυ ήταν για παράδειγμα να πω 350 φαρμακεία, από τους οποίους αρκετοί, επειδή δεν υπήρχε δουλειά, έκλειναν και πιο νωρίς παρανόμως, δηλώνω ότι τουλάχιστον οι μισοί ή και περισσότεροι ήταν αναγκασμένοι να το κάνουν γιατί κάποιοι άλλοι το αποφάσισαν. Δηλαδή από διάφορες περιοχές της Αττικής δέχτηκα τηλεφωνήματα φαρμακοποιών με τα οποία ευχαριστούσαν τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο λέγοντας ότι “μας έβγαλε από το αδιέξοδο του εξαναγκασμού να είμαστε ανοικτοί”. Άρα αυτοί που φωνάζουν είναι στην πραγματικότητα ελάχιστοι και αφορούν συγκεκριμένα συμφέροντα συγκεκριμένων συναδέλφων που νομίζουν ότι μπορούν να κουμαντάρουν αυτήν τη στιγμή τoν κλάδο επιχειρηματικά. Αυτά δεν περνούν σε εμάς. Και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θέλω να στείλω. Ας το καταλάβουν ορισμένοι».

O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεχίσει την προσπάθεια του για την όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή του νέου νόμου. Μεταξύ των άλλων ετοιμάζεται να στηρίξει Συλλόγους, όπου χρειάζεται με την υποδομή για να βγάζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εφημερίες. «Οι περισσότεροι Σύλλογοι έχουν αυτοματοποιημένο σύστημα για τον καθορισμό των εφημεριών. Στις περιπτώσεις, όπου κάτι τέτοιο δεν υφίσταται έχουμε σκοπό ως Πανελλήνιος να προσφέρουμε ένα σύστημα για να βγάζουν αυτόματα τις εφημερίες ώστε να είναι ισοκατανεμημένες και να μην υπάρχουν αδικίες και βεβαίως να καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής. Και βεβαίως θα πρέπει εδώ να πω ότι αυτό θα το κάνουμε προς διευκόλυνση των Συλλόγων, όχι επειδή δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι πάντα και το τονίζω, πάντα, λειτουργούν έχοντας στον επίκεντρο τον ασθενή και κάνουν το καλύτερο δυνατό γι’ αυτόν».  

dailypharmanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανέκδοτο: Κάθε βράδυ στο bar..
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανέκδοτο: Κάθε βράδυ στο bar..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ