2019-06-06 09:30:51
Φωτογραφία για Ξανθός – Σαλμάς: Τηλεοπτική μονομαχία με αφορμή τους ανασφάλιστους
Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τη δημόσια υγεία, αλλά και το πως αντιμετωπίστηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα των ανασφάλιστων, είχαν σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάριο Σαλμά.

Στη μεταξύ τους αντιπαράθεση στην εκπομπή “'Αλλη διάσταση” οι κύριοι Ξανθός και Σαλμάς διατύπωσαν επιχειρήματα σχετικά με τους δημοσιονομικούς και άλλους τρόπους που αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση η ανθρωπιστική κρίση στα χρόνια των μνημονίων. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της συνολικής πρόσβασης των ασφαλισμένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά και η φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα των ανασφάλιστων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Κάνοντας αναδρομή στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο υπουργός Υγείαςαναφέρθηκε στα προβλήματα πρόσβασης των πολιτών στην δημόσια υγεία και περίθαλψη, πριν νομοθετηθεί η καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών, λέγοντας ότι το προηγούμενο πλαίσιο της εποχής Σαλμά, δεν λειτούργησε, καθώς υπήρχαν καρκινοπαθείς που έμεναν χωρίς θεραπείες και χειρουργεία, έγκυες γυναίκες χωρίς παρακολούθηση και παιδιά χωρίς εμβολιασμό.


“Υπήρχε σοβαρό πρόβλημα αποκλεισμού των ανασφάλιστων πολιτών”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός, και τόνισε ότι τα νοσοκομεία χρέωναν τους ανασφάλιστους με χρέη εκατομμυρίων ευρώ, βεβαιωμένα στην εφορία σε ύψος 28 εκατ. ευρώ, τα οποία με νομοθετική ρύθμιση διαγράφηκαν. “Τέλος του '15, είπε ο υπουργός Υγείας, οι οροθετικοί δεν είχαν φάρμακα, οι καρκινοπαθείς δεν είχαν φάρμακα κι όλα αυτά σήμερα έχουν ομαλοποιηθεί Οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε όλες τις σύγχρονες θεραπείες, ακόμη και στα πολύ ακριβά ορφανά φάρμακα. Καταστροφολογείτε!”, τόνισε απευθυνόμενος προς τον πρώτην αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Απαντώντας στον κ. Ξανθό, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαλμάςισχυρίστηκε ότι κανένα νοσοκομείο, ακόμη και τα πρώτα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης το 2011-12, δεν αρνήθηκε υπηρεσίες και πρόσβαση στους 'Ελληνες πολίτες. Παραδέχθηκε ότι τα νοσοκομεία προχωρούσαν σε χρέωση υπηρεσιών, αλλά επί της ουσίας αυτά τα χρήματα δεν διεκδικήθηκαν ποτέ από τους ασφαλισμένους, όπως είπε ο κ. Σαλμάς. Συμπλήρωσε δε, ότι σε πρωτοβάθμιο επίπεδο οι ασφαλισμένοι είχαν -και πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης- πολύ καλύτερη πρόσβαση σε γιατρούς μέσω των ιατρείων του ΙΚΑ και των τοπικών μονάδων, ενώ σήμερα ο ίδιος περιορισμένος αριθμός γιατρών καλείτε να εξυπηρετήσει το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα τη μειωμένη και προβληματική πρόσβασή τους στο σύστημα.

Πως καλύφθηκαν οι δαπάνες για τους ανασφάλιστους

Σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ πρώην και νυν αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας, ήταν και το θέμα των κρατικών δαπανών για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Ο κ. Σαλμάς κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι δεν εξασφάλισε ίδια κρατικά κονδύλια για την κάλυψη των ανασφάλιστων, αλλά υφάρπαξε ουσιαστικά όπως είπε, 800 εκατ. ευρώ παρακρατώντας το 2% από τις επικουρικές και κύριες συντάξεις. “Δεν ήταν επιτυχία της κυβέρνησης. Πήρατε 800 εκατομμύρια από τον ασφαλισμένο και τον συνταξιούχο και δώσατε 600 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ανασφάλιστων. Δεν υπήρξε αύξηση της χρηματοδότησης με την παραγωγή πλούτου στα ταμεία του κράτους. Είναι σαφές και ας το κρίνουν οι πολίτες”, τόνισε ο κ. Σαλμάς.

“Εδώ αναδεικνύεται η σαφής μας διαφορά”, απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός. Έπρεπε πρώτα να υπάρξει ανάπτυξη και μετά να δώσουμε περίθαλψη στους ανασφάλιστους. Δηλαδή η υγεία δεν είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά ανταποδοτικό, με βάση της εισφορές που έχει ή δεν έχει πληρώσει ο πολίτης. Είναι πυρηνική η ιεράρχηση αξιών που έχουμε μεταξύ μας. Εμείς μιλάμε για άρση των ανισοτήτων, και όχι μόνο για τα νοσοκομεία, αλλά και για τις εργαστηριακές εξετάσεις στους ανασφάλιστους. κ.α.”

Η πρόσβαση των πολιτών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας σήμερα

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε τα σοβαρότατα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασφαλισμένοι, λέγοντας ότι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να βρουν ραντεβού για ακτινοθεραπεία σε Αθήνα, Πάτρα, Ρίο και Ιωάννινα σε λιγότερο από 1,2 με 2 μήνες, ότι αν κάποιος πολίτης θέλει να κάνει αρθροπλαστική στο γόνατό του δεν μπορεί να βρει νωρίτερα από 4 μήνες ραντεβού, κι όσο για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, 25 άτομα βρίσκονται σε λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ. “Οι κλειστοί προϋπολογισμοί, έχουν υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, καθώς με το ίδιο κονδύλι του παρελθόντος πλέον εξυπηρετούνται διπλάσιοι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, ότι η νομοθέτηση της ελεύθερης πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, δεν επέφεραν αύξηση του κλειστού στα 1,3 δις ευρώ προϋπολογισμού των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η πρόσβαση και η ποιότητα περίθαλψης των υπολοίπων Ελλήνων:

“Ρωτήστε τους ασφαλισμένους, αυτούς δηλαδή που εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ και με ιδρώτα πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, που με τα χρήματά τους ξαφνικά όλος αυτός ο κόσμος μπήκε στο σύστημα υγείας και βρέθηκαν να περιμένουν σε μεγαλύτερες αναμονές και να μην εξυπηρετούνται. Εκτός από τα 3 εκατομμύρια ανασφάλιστων, υπάρχουν και ακόμα 3 εκατομμύρια Ελληνες, που δεν έχουν καλή περίθαλψη”, τόνισε ο κ. Σαλμάς.

Ο Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ειδικό κονδύλι για τους ανασφάλιστους, καθώς επίσης και τα προβλήματα προσβασιμότητας, τις αναμονές και τα ράντζα στα νοσοκομεία.

Ωστόσο αρνήθηκε, ότι δεν υπήρξε αύξηση των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ: “Δεν ισχύει αυτό που λέτε. Αθροιστικά από το '15 έως το '18 στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τα οποίο τροποποιήσαμε, υπήρξε επαύξηση των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ, 718 εκατ. ευρώ στην τετραετία . Δηλαδή περίπου 150 με 180 εκατομμύρια το χρόνο παραπάνω. Οριακή η αύξηση με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά αυξήθηκε η χρηματοδότηση στο σύστημα υγείας”.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός απέδωσε την οριακή χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, στις πληγές του παρελθόντος: “Με σωρευτική περικοπή δαπανών στο σύστημα Υγείας από το '10 έως το '15 στο 40%, με τις δημόσιες δαπάνες να έχουν κατρακυλήσει στο 4,6 % του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7% εμείς καταφέραμε αυτές τις χαμηλές δαπάνες να τις αυξήσουμε στο 5,2 % και με νοικοκύρεμα και χρηστή διαχείριση στα νοσοκομεία, να εξασφαλίσουμε καθολική πρόσβαση και φάρμακα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν καθόλου ελλείψεις σε φάρμακα. Υπάρχουν, όμως, ακόμα πληγές και ανοιχτά προβλήματα στο ΕΣΥ εξαιτίας κρίσης και λιτότητας”, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Η δημόσια υγεία αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής διαμάχης μεταξύ των κομμάτων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ