2019-06-08 12:32:11
Φωτογραφία για Διάλογος για το μέλλον της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα Μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης νοσοκομείου.
Οι εξελίξεις, οι προοπτικές αλλά και οι προκλήσεις που αφορούν τη λειτουργία και τη διαχείριση του νοσοκομείου παρουσιάστηκαν στο συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός: Προς μια μεταμνημονιακή πολιτική για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά από το Health Daily και τη Boussias Communications, με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ). Στο συνέδριο αναλύθηκαν θέματα όπως οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, τα συστήματα πληροφορικής και οι ψηφιακές υπηρεσίες, το σύστημα προμηθειών, το νοσοκομειακό φάρμακο και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

IATRONET

Τα αιτήματα των Ασθενών σχετικά με τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη παρουσίασε στην εναρκτήρια ομιλία της η Ζωή Γραμματόγλου - Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.ΟΚ, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Η κ. Γραμματόγλου επεσήμανε μια σειρά προβλημάτων της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, με κύρια την απογύμνωση των περιφερειακών νοσοκομείων από γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό, τη μη επαρκή κάλυψη των αναγκών ακτινοθεραπείας, καθώς και τη μη ύπαρξη κέντρων ασθενών τελικού σταδίου.


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του Pietro Grasso, Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Ιταλίας, του Gemelli της Ρώμης, με θέμα το παρόν και το μέλλον των νοσοκομείων στην Ευρώπη υπό συνθήκες λιτότητας. Παρουσιάζοντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο Gemelli, το οποίο είναι ταυτόχρονα Πανεπιστημιακό αλλά και ΣΔΙΤ, ο κ. Grasso παρουσίασε στο κοινό του Συνεδρίου αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης, κατάρτισης προϋπολογισμών και μείωσης κόστους.

Στις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια στην σύνταξη των προϋπολογισμών των νοσοκομείων εστίασε την ομιλία της η Υποδιοικήτρια 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, Παρασκευή Ζαζά, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΒΙ Heath, αποτελεί το πρώτο σημαντικό εργαλείο συστηματικής καταχώρησης του παρεχόμενου έργου κάθε νοσοκομείου.

Την επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και στο νοσοκομειακό περιβάλλον παρουσίασε η Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Υποδ/νσης Ειδικών Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, η οποία ανέφερε ότι με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για το «κλείδωμα» των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη σύνδεσή τους με τα ΚΕΝ, ενώ πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει την επέκταση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στο Νοσοκομειακό περιβάλλον και έχει αναθέσει στην ΗΔΙΚΑ την ανάλυση για την ανάπτυξη της λειτουργικότητας αυτής.

Τις σημαντικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί σε σχέση με τις προμήθειες φαρμάκου παρουσίασε ο Πλούταρχος Ψωμιάδης, Πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ, ο οποίος ανέφερε ότι υλοποιείται πρόγραμμα κεντρικών προμηθειών για το φάρμακο και τρέχουν ήδη διαγωνισμοί τόσο για το φάρμακο (ο νέος διαγωνισμός είναι ύψους 47 εκατ. ευρώ), όσο και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Η κεντρικοποιημένη προμήθεια φαρμάκου θα εξοικονομήσει δαπάνες και θα γίνεται καλύτερος έλεγχος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και χαρτογράφηση και σταθεροποίηση των αναγκών και της αξίας της φαρμακευτικής νοσοκομειακής δαπάνης. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα παραγωγής ετήσιων συγκριτικών στατιστικών στοιχείων.

Τις προκλήσεις στο Νοσοκομειακό Φάρμακο ανέλυσε η Ιωάννα Δέμου, Μέλος Δ.Σ DEMO ABEE, Χημικός, MSc Industrial Pharmacy. Όπως ανέφερε, σήμερα ο χαμηλός προϋπολογισμός αναφορικά με τη δημόσια δαπάνη του κράτους σε υγεία δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και ο φαρμακευτικός κλάδος, μέσω των μηχανισμών rebate και clawback, πλέον επωμίζεται την υπέρβαση των δαπανών. Στο ίδιο θέμα, ο Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, MSD Ελλάδας, ανέφερε ότι το νοσοκομειακό clawback έχει αποτύχει ως μηχανισμός ελέγχου των Δαπανών Υγείας, διότι δεν αφορά στη συνολική δαπάνη αλλά στο ύψος των πληρωμών των νοσοκομείων, αφού καταγράφεται ως έσοδο. Επίσης είναι εγγενώς πληθωριστικό μέτρο, αφού απαιτεί πωλήσεις για έσοδα έναντι του clawback, άρα δημιουργεί φαύλο κύκλο και δεν επιτρέπει την εστίαση στην αποδοτικότητα.

Ακόμα μια σημαντική προσθήκη για τη φετινή διοργάνωση ήταν η παρουσίαση και ανάλυση του νέου Θεσμικού Πλαισίου για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα από την Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας Michalopoulou & Associates και τον Erik Vollebregt, δικηγόρο της εταιρίας Axon, με εξειδίκευση σε νομικά και ρυθμιστικά θέματα της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Την απόφαση του ΕΟΦ να δημιουργήσει νέο μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όταν από ετών προετοιμάζεται το ενιαίο Ευρωπαϊκό μητρώο, και ενώ βρίσκεται σε ισχύ το παλαιότερο μητρώο του ΕΚΑΠΤΥ, σχολίασε στην ομιλία του, ο ταμίας του ΣΕΙΒ, Κώστας Μαριάκης. Ως αποτέλεσμα της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να παραλαμβάνουν υλικά με τιμολόγια ή δελτία αποστολής με αναφορά αριθμού μητρώου ΕΚΑΠΤΥ χωρίς να ζητούν τον αριθμό μητρώου του ΕΟΦ. Αυτό που επετεύχθη επομένως στην προσπάθεια αυστηρότερης εποπτείας της αγοράς είναι η ελεύθερη διακίνηση ανεξέλεγκτων προϊόντων, χωρίς να μπορεί κανείς αρμόδιος να ελέγξει την προέλευση, την ποιότητα και την εγκυρότητα των πιστοποιητικών που συνοδεύουν τα υλικά εκείνα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, τόνισε ο κ. Μαριάκης.

Τέλος, μια σειρά από προτάσεις για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, αλλά και της εν γένει λειτουργίας τους, κατέθεσε ο Μανόλης Κουταλάς, κοινός Διοικητής του Νοσοκομειακού Συμπλέγματος Σισμανόγλειο - Αμαλία Φλέμιγκ και του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων μέσω «σφαιρικών προϋπολογισμών», δηλαδή εκ των προτέρων χρηματοδότηση ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την ετήσια εκ των προτέρων αξιολόγηση, προώθηση εναλλακτικών μεθόδων παροχής υπηρεσιών (εκμετάλλευση νέων χειρουργικών επεμβάσεων, χειρουργεία μίας ημέρας, κατ’ οίκον νοσηλεία κ.ά.), καθώς και εισαγωγή νέων τρόπων και μεθόδων διαχείρισης των πόρων των νοσοκομείων. 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ