2019-06-22 22:51:47
Στίχοι τραγουδιών που ξεπερνούν κάθε φαντασία από τη δεκαετία του ’80 ως τις μέρες μας
Φυσικές ατέλειες Πολλοί άντρες αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης, φαλάκρας και περιττών κιλών, όπου περιττά= παραπανίσια και όχι μονά όπως θα νόμιζαν ορισμένοι… Καταφεύγουν σε πολυδάπανες εμφυτεύσεις μαλλιών και σε εξαντλητικές δίαιτες- γυμναστικές προκειμένου να αλλάξουν την εμφάνισή τους.
Υπάρχουν όμως τραγούδια τα οποία όχι απλά παρηγορούν όσους έχουν αραιά μαλλιά ή είναι παχουλοί (ή και τα δύο).
"Γοητεία η φαλάκρα" τραγούδησε η Ρένα Ντάλμα σε στίχους Κώστα Βλουτή. "Γιατί κλαις και φτάνεις στ’ άκρα, γοητεία (δις) είναι η φαλάκρα".
Αλλά και η Χαρούλα Ντάνου εξυμνεί τους φαλακρούς. "Γλυκέ μου Φαλάκρα" (μουσική- στίχοι Νίκος Καρβέλας). "Γλυκέ μου φαλάκρα για σένανε φτάνω στα άκρα, γλυκέ μου φαλάκρα για σένανε κάνω πολλά, πάρα πολλά" (L.P. "Δικαιολογημένα", 1987).
Ωστόσο το πρώτο σχετικό τραγούδι κυκλοφόρησε το 1967! Πρόκειται για το τραγούδι "Η φαλάκρα" που ερμηνεύει ο Βασίλης Μποέμης (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Θεσσαλονικιού Βασίλη Ζαλιμίδη), που έφυγε από κοντά μας το καλοκαίρι του 2018 σε ηλικία 88 ετών. Το τραγούδι, δημιουργός του οποίου ήταν ο Β. Μποέμης, κυκλοφόρησε σε 45άρι από την εταιρεία "Βεντέττα". Αφού αρχίζει με έναν χαιρετισμό "Γεια σου φαλάκρα" συνεχίζει: "Εμένα να με σέβεστε γιατί έχω φαλάκρα και όσους έχουνε μαλλιά τους βάζω εγώ στην άκρα".Και το ρεφρέν: "Όσες τρίχες έχασα από τα μαλλιά μου, τόσες γυναίκες πέρασαν από την αγκαλιά μου…". Φλιπ σάιντ στον "Φαλάκρα" είναι το τραγούδι "Το Μωρό μου Κάνει Νάνι" δημιουργία του Β. Μποέμη επίσης. Ο μάλλον άγνωστος αυτός συνθέτης και τραγουδιστής έγραψε τον ύμνο του Άρη, που έχει καθιερωθεί και ακούγεται στο "Κλεάνθης Βικελίδης" αλλά και ύμνο του ΠΑΟΚ, που δεν γνώρισε όμως ανάλογη επιτυχία. Βέβαια βλέπουμε μια δυστοκία στους στίχους, καθώς η λέξη "φαλάκρα" ριμάρει και στα τρία τραγούδια με τη λέξη "άκρα". Να βοηθήσουμε πιθανούς επίδοξους μελλοντικούς στιχουργούς γράφοντας ότι υπάρχει και η λέξη "τσάκρα" (καθένα από τα επτά ενεργειακά κέντρα του ανθρώπινου σώματος κατά την αρχαία ινδική φιλοσοφία), η οποία σχηματίζει ομοιοκαταληξία με τη λ. "φαλάκρα". Το 1991 το γυναικείο συγκρότημα "Τατουάζ" κυκλοφόρησε τον πρώτο και μοναδικό του δίσκο που είχε τον τίτλο "Τατουάζ". Τα μέλη του συγκροτήματος όπως διαβάζουμε στον "ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ 1950- 2007" του Πέτρου Δραγουμάνου ήταν οι: Ανθούλα/ Ζέτα /Νανά Παναγιώτου και Στέλλα Γεωργιάδου, που έκανε στη συνέχεια σόλο καριέρα. Στο άλμπουμ αυτό περιέχεται το χιτ "Χοντρούλη μου εσύ είσαι το Μανούλι μου", δημιουργία του Παναγιώτη Μαθιέλη". Ας δούμε περισσότερους στίχους από το συγκεκριμένο τραγούδι:
"Καμιά φορά σαν τρέχεις μου ψιλολαχανιάζεις, μα εκεί που πρέπει είσαι και πολύ δυνατός. Σ’ αρέσει η βαρκάδα και η μακαρονάδα και μέσα σ’ όλα αυτά σ’ αρέσω και εγώ. Και μ’ αγαπάς."
Δεν περιγράφω άλλο που λέει και ο Γιώργος Χελάκης…
Κώστας Καρουσάκης, «Όλα Είναι Δρόμος»
Ο Κώστας Καρουσάκης (Χίος, 1943) έχει γράψει τη δική του ιστορία στο λαϊκό τραγούδι. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός και ο Τάκης Αθανασιάδης τραγουδούσαν στη "Νεράιδα της Αθήνας", όπου το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου ο Νίκος Κοεμτζής για μια "παραγγελιά" σκότωσε τρεις και τραυμάτισε οχτώ ανθρώπους. Ένα από τα εκατοντάδες τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Κώστας Καρουσάκης είναι το "Πού Έχω Παρκάρει δεν Θυμάμαι" (Γιώργος Γεωργόπουλος- Δημήτρης Πολυχρόνης). "Κλείσαν τα ξενυχτάδικα κι εγώ γυρίζω άδικα, τ’ αμάξι μου ψάχνω να βρω, στην αγκαλιά της να βρεθώ".
Και το ρεφρέν:
"Πού έχω παρκάρει δεν θυμάμαι, ήπια πολύ πανάθεμά με. Ήπια πολύ πανάθεμά με, πού έχω παρκάρει δεν θυμάμαι".
Ένα ακόμη τραγούδι του ίδιου ερμηνευτή με ευρηματικούς στίχους είναι το "Φέρε Μπίρες Παγωμένες" (Κ. Καρουσάκης- Σπύρος Κεφαλόπουλος) "Φέρε μου κι άλλες μπίρες, στα γρήγορα γκαρσόν, η κάψα μου για κείνη να γίνει παρελθόν". Και το ρεφρέν:
"Φέρε μπίρες παγωμένες για καρδιές ερωτευμένες. Για καρδιές ερωτευμένες φέρε μπίρες παγωμένες".
Ένα από τα σπουδαία τραγούδια που ερμήνευσε ο Κώστας Καρουσάκης είναι το "Γέλα Γέλα Λοιπόν" (Β. Βασιλειάδης- Λ. Παπαγιαννοπούλου) από το L. P. "Πάλι Έχω Σουξέ" (1979). Για όσες/ όσους δεν το γνωρίζουν το παρουσιάζουμε και εδώ.
Το 1998 προβλήθηκε η σπονδυλωτή ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Όλα Είναι Δρόμος" ,μία από τις καλύτερες του σπουδαίου σκηνοθέτη μας. Στην τρίτη ιστορία το "Βιετνάμ", όπου πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Αρμένης, ακούγονται στο σκυλάδικο "Βιετνάμ" μερικά τραγούδια που έγραψαν ιστορία. Η Νάνσυ Παππά, μια εντυπωσιακή τραγουδίστρια, η οποία όμως δεν συνέχισε την καριέρα της, ερμηνεύει το τραγούδι "Δεν σταματάει" (Μάκης Γιαπράκης- Γιώργος Κλεφτογιώργος). Πρόκειται για τη δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού, πρώτος το ερμήνευσε ο Πάνος Ρήγας. Ο Σπύρος Δημητρίου ερμηνεύει το "Εσύ που Ήσουνα" σε μουσική του αξέχαστου Μάκη Γιαπράκα και στίχους ενός μεγάλου Έλληνα στιχουργού του Πάνου Φαλάρα. Σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι ερμήνευσε ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος. Τέλος μια μεγάλη λαϊκή φωνή η Μαίρη Μαράντη ερμηνεύει ένα ακόμη τραγούδι των Μ. Γιαπράκα- Π. Φαλάρα, το "Θα Πάρω Φόρα" ("Θα τα Γκρεμίσω"), που πρωτοακούστηκε στο "Όλα Είναι Δρόμος". Ο Γιώργος Αρμένης την ώρα που η Μαίρη Μαράντη τραγουδάει, χορεύει και καίει το πανωφόρι του, ξημερώματα στο "Βιετνάμ". Όλα τα λεφτά είναι η θρυλική πλέον ατάκα του Γιώργου Αρμένη προς τον οδηγό του εκσκαφέα "Ρίχτο Ηλία, Ηλία ρίχτο" αναφερόμενος βέβαια στο "Βιετνάμ". Η ταινία έκοψε 50.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της. Ωστόσο οι συνολικές προβολές στο You Tube των τραγουδιών αλλά και αποσπασμάτων από το "Όλα Είναι Δρόμος" είναι μερικά εκατομμύρια.
Στάθης Ξένος- Γιάννης Κόλλιας
Ο Στάθης Ξένος (πραγματικό ονοματεπώνυμο Στάθης Μπούρμπος) κυκλοφόρησε το 1993 σε ηλικία μόλις 15 ετών το πρώτο του άλμπουμ ως Στάθης.
Με το ονοματεπώνυμο Στάθης Ξένος κυκλοφόρησε το 2002 το άλμπουμ "Πάλι Πάλι". Σ’ αυτό υπάρχει και το σουξέ " Μην Ανάβεις το Φως". Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι πρωτότυπο. Στη συνέχεια όμως… "Μην ανάβεις το φως, θα μας δει ο Θεός, την αγάπη αυτή θα ζηλέψει…" (Νίκος Βασιλόπουλος- Τάκης Λιβανός). Προφανώς ο Θεός στο σκοτάδι δεν βλέπει…
Στο ίδιο άλμπουμ υπάρχει και το τραγούδι "Απόψε Φίλε μου Χωρίζω" με διαφοροποιημένους στίχους από την πρώτη του εκτέλεση από τον Νίκο Αγγελόπουλο. Η μουσική του τραγουδιού είναι του Μάριου Τσιτσόπουλου και οι στίχοι του Νίκου Θεοδωρόπουλου.
Λίγο αργότερα ο Στάθης Ξένος κυκλοφόρησε το τραγούδι "Κορνάρω" ("Κορνάρω και δεν βγαίνεις να σε δω και χίλιες δύο σκέψεις μου περνάνε, παρκάρω στο απέναντι στενό και μες στο αυτοκίνητο κοιμάμαι". Ασφαλή στοιχεία για τους δημιουργούς του τραγουδιού δεν βρήκαμε στο διαδίκτυο.
Μία… κατηγορία μόνος του είναι ο Γιάννης Κόλλιας, ανιψιός του αδικοχαμένου Κώστα Κόλλια, στον οποίο έχουμε αρκετές φορές. Γεννήθηκε στα Καλύβια Αττικής το 1962 και ξεκίνησε την παρουσία του στη δισκογραφία το 1985 με το L. P. "Κρίμα τα Ξενύχτια μου". Έχει ερμηνεύσει από τότε εκατοντάδες τραγούδια, ορισμένα από τα οποία είναι εμβληματικά:
"Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου σαν άντρας, γιατί έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι μάγκας. Εγώ τα λάθη μου σε άλλους δεν φορτώνω, αναλαμβάνω και σε μένα τα χρεώνω".
"Ένα μπουκάλι Johnnie τη μοναξιά σκοτώνει και γίνεσαι καλά σε μερικά λεπτά" (Μάκης Μπέκος- Σοφοκλής Κανιάς).
"Μην τη φιλάς μπροστά μου (σημ. πήγαινε παραπέρα) (δις), αυτή η γυναίκα κάποτε ήτανε δικιά μου. Μην τη φιλάς μπροστά μου (δις), μην παίζεις με τα νεύρα μου και τα αισθήματά μου" (Στάθης Ξένος- Άγγελος).
"Μαγνητοφωνώ όσα μου λες κι όσα μου τάζεις την ώρα αυτή που μ’ αγκαλιάζεις και μ’ αποκαλείς Θεό, μαγνητοφωνώ όλους τους όρκους που μου κάνεις πως κάποια μέρα θα πεθάνεις απ’ τη ζωή σου αν χαθώ" (Σταύρος Φωτιάδης- Θ. Άγγελος).
"Οκτώ μπουκάλια θα αδειάσω, για να με κάνουν να ξεχάσω το σκληρό χωρισμό μας, που ‘χει σκοτώσει το δεσμό μας" (Τ. Σούρμπας και Γ. Κόλλιας- Γιάννης Πρίφτης).
"Ίσια το κορμί σου ίσια, σαν νεράιδα που είσαι γνήσια κι ας μας πάρει κι ας μας τρέξει το 166, το 166. Στη Σόφια, στις Βρυξέλλες, Μπαχάμες, Σεϊχέλες, στην πίστα κάνουν τρέλες, κορμιά σαν τις γαζέλες…". Τη μουσική του τραγουδιού αυτού έχει γράψει ο Γιάννης Αργυρός και τους στίχους ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Στον αντίποδα τρία από τα κορυφαία τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Γιάννης Κόλλιας είναι τα: "Θα ’πρεπε να Ντρέπεσαι" (Γρηγόρης Μακρίδης), "Αλλάζω πια Συνήθειες" (Γιώργος Μπούρας- Δημήτρης Πολίτης) και "Κοίτα πως αλλάζουν τα Πράγματα".
Αλέκος Ζαζόπουλος- Γιάννης Αποστολίδης- Γιάννης Κρητικός
Ο Αλέκος Ζαζόπουλος είναι ένας εξαιρετικός λαϊκός τραγουδιστής. Μεγαλύτερη επιτυχία του είναι αναμφίβολα το "Στην Υγειά της Αχάριστης" (Πάνος Καπίρης- Γιάννης Σκλάβενας). Το 2009 ερμήνευσε το τραγούδι "Ελικόπτερο" σε μουσική και στίχους Γιάννη Καραλή.
"Θα πάρω ελικόπτερο, απόψε δραπετεύω, θα ψάχνεις τώρα να με βρεις στην Κρήτη και στον Έβρο. Θα πάρω ελικόπτερο, απόψε να γλιτώσω, θα βρω μια αγάπη αληθινή και θα το προσγειώσω".
Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο (κυριολεκτικά) από τις κινηματογραφικές αποδράσεις των Παλαιοκώστα- Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού…
Ο Γιάννης Αποστολίδης δεν φοβάται τα ακραία καιρικά φαινόμενα:
"Αχ και να ‘βρεχε γυναίκες κι ας γινόμουν μούσκεμα, να πλημμύριζαν οι πίστες και για όλους τους ξενύχτες, να ‘βρεχε ο Θεός δυο νύχτες" (Αβέτ Κιζιριάν- Ζωή Γρυπάρη) (Εγκρίνουμε και επαυξάνουμε…)
Ο Γιάννης Κρητικός έχει τις δικές του απόψεις:
"Γυναίκα Ίσον Λόττο" τραγουδάει μαζί με τον Πέτρο Ίμβριο (Π. Ίμβριος- Γιάννης Λιόντος).
Επίσης κάνει και ιατρικές διαγνώσεις:
"Τρελάθηκαν οι ορμόνες σου και χρήζεις θεραπείας και χρήζεις θεραπείας, μωρό μου είσαι στα πρόθυρα της ανισορροπίας" (Κώστας Κοκοτζής- Γιάννης Λιόντος).
Και δεν λέει όχι σε απιστίες:
"Πάμε να το κάνουμε το λάθος, μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει. Πάμε να το ζήσουμε το πάθος, να το ζήσουμε ως την αυγή".
Τουλάχιστον αιτιολογεί την απόφασή του:
"Μου ζητάς να σου ικανοποιήσω ό,τι δεν σου δίνει ο άντρας σου, άιντε τώρα εγώ να κάνω πίσω, που χαζεύω με την κορμάρα σου" (Μουσική- Στίχοι: Γιάννης Λιόντος)
Τα… βαριά χαρτιά
Ο Αλέξης Κόττος προκάλεσε αίσθηση πριν μερικά χρόνια με το τραγούδι "Στην Υγειά του μ@@@κα" "Θα φύγω θα εξαφανιστώ, θα φύγω δεν κάνω πλάκα, θα φύγω για να μην πεις στην υγειά του μ@@@κα".
Ο Στράτος Λασκαρίδης έγραψε ιστορία με το τραγούδι "Σκότωσες Ένα Πεθαμένο".
"Αξίζεις χειροκρότημα παρατεταμένο, που μπόρεσες και σκότωσες έναν πεθαμένο".
Μετά την τεράστια επιτυχία του τραγουδιού υπήρξε και σίκουελ:
"Ανέστησες τον πεθαμένο και τώρα είμαι ζωντανός, ανέστησες τον πεθαμένο για μένα είσαι ο Θεός".
Η Κόμισσα το τερμάτισε με το τραγούδι "Πήδα(γε) τη Μάντρα". "Αν θες κοκό αγάπη μου, να ξέρεις θέλω άντρα, αλλιώς κάτσε στο σπίτι σου και πήδαγε τη μάντρα". Παρουσιάζουμε ολόκληρο το τραγούδι για να έχετε πλήρη γνώση του. Αν δεν κάνουμε λάθος η Κόμισσα είναι υποψήφια βουλευτής στη Β’ Πειραιά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές με την "Ένωση Κεντρώων" του Βασίλη Λεβέντη.
Το "Βόλεϊ Δωματίου" είναι ένα παρεξηγημένο τραγούδι. Η μουσική ανήκει στον Άκη Δείξιμο και οι στίχοι στον πασίγνωστο ράπερ Tus (κατά κόσμο Χρήστο Τούση).
Το τραγούδι αυτό ερμήνευσε στο στούντιο "για πλάκα", όπως δήλωσε η ίδια, η Χρύσπα. Κάποιοι όμως εν αγνοία της το κυκλοφόρησαν στο YouTube. Η Χρύσπα αντέδρασε, απείλησε με μηνύσεις (δεν γνωρίζουμε αν η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο) και το τραγούδι δεν είναι πλέον διαθέσιμο στο YouTube.
Παραθέτουμε μερικούς από τους στίχους του:
"Πόσο σ’ αρέσουν τα καρφώματα με φόρα. Είσαι πρωταθλητής σ’ ολόκληρη τη χώρα. Και εκτός Ελλάδας έχεις σοβαρές διακρίσεις. Δεν υπάρχει αγώνας που να μην ξεσκίσεις (!)". Και το ρεφρέν:
"Όλο για βόλεϊ δωματίου με ξεσηκώνεις. Εγώ να στη σηκώνω και εσύ να την καρφώνεις. Πολλές φορές μου λες πως θες να φέρνω κι άλλες. Να σου κρατάν τις μπάλες, να σου κρατάν τις μπάλες(!!!)".
Απόσπασμα του τραγουδιού μπορείτε να ακούσετε στη συνέντευξη του Tus στον αξέχαστο Θέμο Αναστασιάδη και τους Βαγγέλη Περρή- Δούκισσα Νομικού (περίπου από το 12.10 ως το 12.30).
Η απόσυρση του τραγουδιού από το You Tube, αποτελεί αναμφίβολα ένα τεράστιο πλήγμα για τους λάτρεις της καλής ελληνικής μουσικής(και των κακών ελληνικών στίχων…).
Ελπίζουμε σύντομα το «Βόλεϊ Δωματίου», να ανεβεί ξανά στο διαδίκτυο.
Ο Ντένης Παππάς και οι άλλοι – άλλες
Ξεχωριστή περίπτωση στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, ήταν ο Ντένης Παππάς. Σε σχόλιο του γιου του στο You Tube, διαβάζουμε ότι το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Διονύσης Παπασταματάτος και ότι έφυγε από τη ζωή το 2008.
Το πρώτο L.P του, «Ένας Αλήτης», λέγεται ότι γράφτηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού όπου ήταν έγκλειστος. Το 1988, κυκλοφόρησε το δεύτερο L.P. του:
«Εγώ με τη Νύχτα Μιλώ». Το ομότιτλο τραγούδι, είναι κατά την άποψη μας, εξαιρετικό. Το 1993, κυκλοφόρησε το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ του: «Ο Χριστός της Αγάπης». Το εξώφυλλο του δίσκου, που βλέπετε, είναι το ορίτζιναλ!
Πολλοί κάνουν λόγο για φώτοσοπ κλπ. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως… Άλλα σουξέ του; «Εκτελέστε την» και Πυροβολήστε την»! Προφανώς εμπνευσμένα από την φυλάκισή του…
Ο Νίκος Σωκιανός, γνωστός ως «ΑρμαΚεδών», ερμήνευσε τη μεταξύ άλλων, το τραγούδι «Η Επιχείρηση Κερνάει». «Το αφεντικό τρελάθηκε» , είναι από διαφήμιση επιπλάδικου, μην μπερδεύεστε.
Η Χριστίνα Γαλάνη, κυκλοφόρησε το 1997 το L.P. «Άντε Γραμμή σου» (!). Στο εξώφυλλο του δίσκου, διαβάζουμε: «Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΡΩΜΑΝΟ (ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΕΛΩΔΟ)». Πρώτο τραγούδι του δίσκου, το «ΦΤΟΥ ΣΟΥ» (Πάνος Ρουμελιώτης – Ρωμανός).
Η Μπέμπα Μπλανς (πραγματικό ονοματεπώνυμο Αγγελική Μούτσου), ερμήνευσε σε βιντεοταινία το τραγούδι «Είμαι Γυναίκα Σέξι». Για χάρη της, στην πίστα έσπασαν πολλές ντάνες πιάτα!
Η Νίντα Κανάκη, με καριέρα στο λαϊκό τραγούδι από την δεκαετία του ΄60, κυκλοφόρησε το 1983 το L.P. «Αλήθειες» Από τα τραγούδια του άλμπουμ, ξεχωρίζει το σουξέ « Το Άλογο μου Τρέχει» (φιλική συμμετοχή Πάνος Μαρίνος).
«Σήμερα τ’ άλογό μου τρέχει, πάμε να το δω. Είναι ωραίο και θα’ ρθει πρώτο, το άλογό μου το πονηρό και όσα έχω θα του τα βάλω, για να του δείξω πως τ’ αγαπώ». Περιττό να σημειώσουμε, ότι το τραγούδι ξεκινά με ένα παρατεταμένο χλιμίντρισμα αλόγου!
Ο Σώτης Καμπάνης, κυκλοφόρησε το 2010 το cd «Άσε τις Κάνες και Πάμε στις Που@@@ες»!. Από τα υπόλοιπα τραγούδια ξεχωρίζουμε το «Έχω φάει στη Ζωή μου Μακέτα» (!). Μια μακέτα ή πολλά μακέτα»( κάποιον σας θυμίζει, το ίδιο σκεφτήκαμε κι εμείς για τα μακέτα) άραγε;
Η Σοφία Σακοράφα, η γνωστή πολιτικός πλέον, έχει κυκλοφορήσει δύο L.P. Το «Ρυθμός και Κίνηση» (1983) και το «Ολυμπιονίκης της Ζωής» (1986).
Και μερικοί σκόρπιοι στίχοι που προκαλούν αίσθηση.
«Κάθε βράδυ κόβω φλέβες. Ξενυχτάω με φραπέδες.
Και ξηλώνω καναπέδες για να κοιμηθώ» (Λ. Πανταζής)
«Σ’ έχασα και βέλαξα. Έσπασες για πάντα τη ζωή μου. Δίπλωσα, δίπλωσα και ίσιωσα. Τέντωσες για πάντα το κορμί μου» (Ο τελευταίος στίχος είναι προφανώς εμπνευσμένος από τον μυθικό Σίνη τον Πιτυοκάμπτη!).
Το τραγούδι ερμηνεύει ο Σωτήρης Μπέρλας με τον Mike p.s.t.k. (τι σημαίνει το p.s.t.k. άραγε; ).
«Χθες λογοφέραμε. Και να χωρίσουμε τα καταφέραμε.
Και τώρα πια ξεπαρεού, ξου ξου ξου. Σε άλληνε θα κάνω ψου, ψου, ψου» (Ερμηνεία: Θωμάς Κολάσης).
«Αφρικανέ, Αφρικανέ. Θέλεις να κάνουμε κονέ; Αφρικανέ Αφρικανέ, σε σημειώνω στο καρνέ» (Έφη Σαρρή).
«Μου ρυθμίζεις τον εγκέφαλο. Τη χροιά του βλέμματός μου, είσ’ η καινούργια μπαταρία μου. Ηλεκτρίζεις το μυαλό μου». Πρόκειται για το τραγούδι «Έξαψις» που ερμηνεύει η Κάλη Φέρρη.
Τέλος, ο Δημήτρης Παλαιολόγου (Ft. Apollonios), ερμηνεύει το τραγούδι “Brutal” (Μουσική: Gulsen BayraKtar, Στίχοι: Nicco Zachariou, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει το βιντεοκλίπ του τραγουδιού…).
«Είμαι πολύ μπρουτάλ. Είμαι Νέαντερταλ. Είμαι μπρουτάλ παιδί. Έχω μακρύ μαλλί»…
Το συγκεκριμένο τραγούδι, έχει στο You Tube, περίπου 740.000 views και περισσότερα από 1.200 σχόλια!
Φυσικά υπάρχουν αμέτρητα ακόμα ανάλογα τραγούδια. Κάποια δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ.
Όπως αυτό που ερμήνευε λάιβ στην πίστα νυχτερινού κάντρου, ιδιαίτερα δημοφιλής Ελληνίδα τραγουδίστρια: «Ή Ωραία Ξηγήσου ή Αλλιώς… άι γραμμή σου», που θα έλεγε και η Χριστίνα Γαλάνη…
anatakti
Φυσικές ατέλειες Πολλοί άντρες αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης, φαλάκρας και περιττών κιλών, όπου περιττά= παραπανίσια και όχι μονά όπως θα νόμιζαν ορισμένοι… Καταφεύγουν σε πολυδάπανες εμφυτεύσεις μαλλιών και σε εξαντλητικές δίαιτες- γυμναστικές προκειμένου να αλλάξουν την εμφάνισή τους.
Υπάρχουν όμως τραγούδια τα οποία όχι απλά παρηγορούν όσους έχουν αραιά μαλλιά ή είναι παχουλοί (ή και τα δύο).
"Γοητεία η φαλάκρα" τραγούδησε η Ρένα Ντάλμα σε στίχους Κώστα Βλουτή. "Γιατί κλαις και φτάνεις στ’ άκρα, γοητεία (δις) είναι η φαλάκρα".
Αλλά και η Χαρούλα Ντάνου εξυμνεί τους φαλακρούς. "Γλυκέ μου Φαλάκρα" (μουσική- στίχοι Νίκος Καρβέλας). "Γλυκέ μου φαλάκρα για σένανε φτάνω στα άκρα, γλυκέ μου φαλάκρα για σένανε κάνω πολλά, πάρα πολλά" (L.P. "Δικαιολογημένα", 1987).
Ωστόσο το πρώτο σχετικό τραγούδι κυκλοφόρησε το 1967! Πρόκειται για το τραγούδι "Η φαλάκρα" που ερμηνεύει ο Βασίλης Μποέμης (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Θεσσαλονικιού Βασίλη Ζαλιμίδη), που έφυγε από κοντά μας το καλοκαίρι του 2018 σε ηλικία 88 ετών. Το τραγούδι, δημιουργός του οποίου ήταν ο Β. Μποέμης, κυκλοφόρησε σε 45άρι από την εταιρεία "Βεντέττα". Αφού αρχίζει με έναν χαιρετισμό "Γεια σου φαλάκρα" συνεχίζει: "Εμένα να με σέβεστε γιατί έχω φαλάκρα και όσους έχουνε μαλλιά τους βάζω εγώ στην άκρα".Και το ρεφρέν: "Όσες τρίχες έχασα από τα μαλλιά μου, τόσες γυναίκες πέρασαν από την αγκαλιά μου…". Φλιπ σάιντ στον "Φαλάκρα" είναι το τραγούδι "Το Μωρό μου Κάνει Νάνι" δημιουργία του Β. Μποέμη επίσης. Ο μάλλον άγνωστος αυτός συνθέτης και τραγουδιστής έγραψε τον ύμνο του Άρη, που έχει καθιερωθεί και ακούγεται στο "Κλεάνθης Βικελίδης" αλλά και ύμνο του ΠΑΟΚ, που δεν γνώρισε όμως ανάλογη επιτυχία. Βέβαια βλέπουμε μια δυστοκία στους στίχους, καθώς η λέξη "φαλάκρα" ριμάρει και στα τρία τραγούδια με τη λέξη "άκρα". Να βοηθήσουμε πιθανούς επίδοξους μελλοντικούς στιχουργούς γράφοντας ότι υπάρχει και η λέξη "τσάκρα" (καθένα από τα επτά ενεργειακά κέντρα του ανθρώπινου σώματος κατά την αρχαία ινδική φιλοσοφία), η οποία σχηματίζει ομοιοκαταληξία με τη λ. "φαλάκρα". Το 1991 το γυναικείο συγκρότημα "Τατουάζ" κυκλοφόρησε τον πρώτο και μοναδικό του δίσκο που είχε τον τίτλο "Τατουάζ". Τα μέλη του συγκροτήματος όπως διαβάζουμε στον "ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ 1950- 2007" του Πέτρου Δραγουμάνου ήταν οι: Ανθούλα/ Ζέτα /Νανά Παναγιώτου και Στέλλα Γεωργιάδου, που έκανε στη συνέχεια σόλο καριέρα. Στο άλμπουμ αυτό περιέχεται το χιτ "Χοντρούλη μου εσύ είσαι το Μανούλι μου", δημιουργία του Παναγιώτη Μαθιέλη". Ας δούμε περισσότερους στίχους από το συγκεκριμένο τραγούδι:
"Καμιά φορά σαν τρέχεις μου ψιλολαχανιάζεις, μα εκεί που πρέπει είσαι και πολύ δυνατός. Σ’ αρέσει η βαρκάδα και η μακαρονάδα και μέσα σ’ όλα αυτά σ’ αρέσω και εγώ. Και μ’ αγαπάς."
Δεν περιγράφω άλλο που λέει και ο Γιώργος Χελάκης…
Κώστας Καρουσάκης, «Όλα Είναι Δρόμος»
Ο Κώστας Καρουσάκης (Χίος, 1943) έχει γράψει τη δική του ιστορία στο λαϊκό τραγούδι. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός και ο Τάκης Αθανασιάδης τραγουδούσαν στη "Νεράιδα της Αθήνας", όπου το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου ο Νίκος Κοεμτζής για μια "παραγγελιά" σκότωσε τρεις και τραυμάτισε οχτώ ανθρώπους. Ένα από τα εκατοντάδες τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Κώστας Καρουσάκης είναι το "Πού Έχω Παρκάρει δεν Θυμάμαι" (Γιώργος Γεωργόπουλος- Δημήτρης Πολυχρόνης). "Κλείσαν τα ξενυχτάδικα κι εγώ γυρίζω άδικα, τ’ αμάξι μου ψάχνω να βρω, στην αγκαλιά της να βρεθώ".
Και το ρεφρέν:
"Πού έχω παρκάρει δεν θυμάμαι, ήπια πολύ πανάθεμά με. Ήπια πολύ πανάθεμά με, πού έχω παρκάρει δεν θυμάμαι".
Ένα ακόμη τραγούδι του ίδιου ερμηνευτή με ευρηματικούς στίχους είναι το "Φέρε Μπίρες Παγωμένες" (Κ. Καρουσάκης- Σπύρος Κεφαλόπουλος) "Φέρε μου κι άλλες μπίρες, στα γρήγορα γκαρσόν, η κάψα μου για κείνη να γίνει παρελθόν". Και το ρεφρέν:
"Φέρε μπίρες παγωμένες για καρδιές ερωτευμένες. Για καρδιές ερωτευμένες φέρε μπίρες παγωμένες".
Ένα από τα σπουδαία τραγούδια που ερμήνευσε ο Κώστας Καρουσάκης είναι το "Γέλα Γέλα Λοιπόν" (Β. Βασιλειάδης- Λ. Παπαγιαννοπούλου) από το L. P. "Πάλι Έχω Σουξέ" (1979). Για όσες/ όσους δεν το γνωρίζουν το παρουσιάζουμε και εδώ.
Το 1998 προβλήθηκε η σπονδυλωτή ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Όλα Είναι Δρόμος" ,μία από τις καλύτερες του σπουδαίου σκηνοθέτη μας. Στην τρίτη ιστορία το "Βιετνάμ", όπου πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Αρμένης, ακούγονται στο σκυλάδικο "Βιετνάμ" μερικά τραγούδια που έγραψαν ιστορία. Η Νάνσυ Παππά, μια εντυπωσιακή τραγουδίστρια, η οποία όμως δεν συνέχισε την καριέρα της, ερμηνεύει το τραγούδι "Δεν σταματάει" (Μάκης Γιαπράκης- Γιώργος Κλεφτογιώργος). Πρόκειται για τη δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού, πρώτος το ερμήνευσε ο Πάνος Ρήγας. Ο Σπύρος Δημητρίου ερμηνεύει το "Εσύ που Ήσουνα" σε μουσική του αξέχαστου Μάκη Γιαπράκα και στίχους ενός μεγάλου Έλληνα στιχουργού του Πάνου Φαλάρα. Σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι ερμήνευσε ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος. Τέλος μια μεγάλη λαϊκή φωνή η Μαίρη Μαράντη ερμηνεύει ένα ακόμη τραγούδι των Μ. Γιαπράκα- Π. Φαλάρα, το "Θα Πάρω Φόρα" ("Θα τα Γκρεμίσω"), που πρωτοακούστηκε στο "Όλα Είναι Δρόμος". Ο Γιώργος Αρμένης την ώρα που η Μαίρη Μαράντη τραγουδάει, χορεύει και καίει το πανωφόρι του, ξημερώματα στο "Βιετνάμ". Όλα τα λεφτά είναι η θρυλική πλέον ατάκα του Γιώργου Αρμένη προς τον οδηγό του εκσκαφέα "Ρίχτο Ηλία, Ηλία ρίχτο" αναφερόμενος βέβαια στο "Βιετνάμ". Η ταινία έκοψε 50.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της. Ωστόσο οι συνολικές προβολές στο You Tube των τραγουδιών αλλά και αποσπασμάτων από το "Όλα Είναι Δρόμος" είναι μερικά εκατομμύρια.
Στάθης Ξένος- Γιάννης Κόλλιας
Ο Στάθης Ξένος (πραγματικό ονοματεπώνυμο Στάθης Μπούρμπος) κυκλοφόρησε το 1993 σε ηλικία μόλις 15 ετών το πρώτο του άλμπουμ ως Στάθης.
Με το ονοματεπώνυμο Στάθης Ξένος κυκλοφόρησε το 2002 το άλμπουμ "Πάλι Πάλι". Σ’ αυτό υπάρχει και το σουξέ " Μην Ανάβεις το Φως". Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι πρωτότυπο. Στη συνέχεια όμως… "Μην ανάβεις το φως, θα μας δει ο Θεός, την αγάπη αυτή θα ζηλέψει…" (Νίκος Βασιλόπουλος- Τάκης Λιβανός). Προφανώς ο Θεός στο σκοτάδι δεν βλέπει…
Στο ίδιο άλμπουμ υπάρχει και το τραγούδι "Απόψε Φίλε μου Χωρίζω" με διαφοροποιημένους στίχους από την πρώτη του εκτέλεση από τον Νίκο Αγγελόπουλο. Η μουσική του τραγουδιού είναι του Μάριου Τσιτσόπουλου και οι στίχοι του Νίκου Θεοδωρόπουλου.
Λίγο αργότερα ο Στάθης Ξένος κυκλοφόρησε το τραγούδι "Κορνάρω" ("Κορνάρω και δεν βγαίνεις να σε δω και χίλιες δύο σκέψεις μου περνάνε, παρκάρω στο απέναντι στενό και μες στο αυτοκίνητο κοιμάμαι". Ασφαλή στοιχεία για τους δημιουργούς του τραγουδιού δεν βρήκαμε στο διαδίκτυο.
Μία… κατηγορία μόνος του είναι ο Γιάννης Κόλλιας, ανιψιός του αδικοχαμένου Κώστα Κόλλια, στον οποίο έχουμε αρκετές φορές. Γεννήθηκε στα Καλύβια Αττικής το 1962 και ξεκίνησε την παρουσία του στη δισκογραφία το 1985 με το L. P. "Κρίμα τα Ξενύχτια μου". Έχει ερμηνεύσει από τότε εκατοντάδες τραγούδια, ορισμένα από τα οποία είναι εμβληματικά:
"Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου σαν άντρας, γιατί έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι μάγκας. Εγώ τα λάθη μου σε άλλους δεν φορτώνω, αναλαμβάνω και σε μένα τα χρεώνω".
"Ένα μπουκάλι Johnnie τη μοναξιά σκοτώνει και γίνεσαι καλά σε μερικά λεπτά" (Μάκης Μπέκος- Σοφοκλής Κανιάς).
"Μην τη φιλάς μπροστά μου (σημ. πήγαινε παραπέρα) (δις), αυτή η γυναίκα κάποτε ήτανε δικιά μου. Μην τη φιλάς μπροστά μου (δις), μην παίζεις με τα νεύρα μου και τα αισθήματά μου" (Στάθης Ξένος- Άγγελος).
"Μαγνητοφωνώ όσα μου λες κι όσα μου τάζεις την ώρα αυτή που μ’ αγκαλιάζεις και μ’ αποκαλείς Θεό, μαγνητοφωνώ όλους τους όρκους που μου κάνεις πως κάποια μέρα θα πεθάνεις απ’ τη ζωή σου αν χαθώ" (Σταύρος Φωτιάδης- Θ. Άγγελος).
"Οκτώ μπουκάλια θα αδειάσω, για να με κάνουν να ξεχάσω το σκληρό χωρισμό μας, που ‘χει σκοτώσει το δεσμό μας" (Τ. Σούρμπας και Γ. Κόλλιας- Γιάννης Πρίφτης).
"Ίσια το κορμί σου ίσια, σαν νεράιδα που είσαι γνήσια κι ας μας πάρει κι ας μας τρέξει το 166, το 166. Στη Σόφια, στις Βρυξέλλες, Μπαχάμες, Σεϊχέλες, στην πίστα κάνουν τρέλες, κορμιά σαν τις γαζέλες…". Τη μουσική του τραγουδιού αυτού έχει γράψει ο Γιάννης Αργυρός και τους στίχους ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Στον αντίποδα τρία από τα κορυφαία τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Γιάννης Κόλλιας είναι τα: "Θα ’πρεπε να Ντρέπεσαι" (Γρηγόρης Μακρίδης), "Αλλάζω πια Συνήθειες" (Γιώργος Μπούρας- Δημήτρης Πολίτης) και "Κοίτα πως αλλάζουν τα Πράγματα".
Αλέκος Ζαζόπουλος- Γιάννης Αποστολίδης- Γιάννης Κρητικός
Ο Αλέκος Ζαζόπουλος είναι ένας εξαιρετικός λαϊκός τραγουδιστής. Μεγαλύτερη επιτυχία του είναι αναμφίβολα το "Στην Υγειά της Αχάριστης" (Πάνος Καπίρης- Γιάννης Σκλάβενας). Το 2009 ερμήνευσε το τραγούδι "Ελικόπτερο" σε μουσική και στίχους Γιάννη Καραλή.
"Θα πάρω ελικόπτερο, απόψε δραπετεύω, θα ψάχνεις τώρα να με βρεις στην Κρήτη και στον Έβρο. Θα πάρω ελικόπτερο, απόψε να γλιτώσω, θα βρω μια αγάπη αληθινή και θα το προσγειώσω".
Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο (κυριολεκτικά) από τις κινηματογραφικές αποδράσεις των Παλαιοκώστα- Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού…
Ο Γιάννης Αποστολίδης δεν φοβάται τα ακραία καιρικά φαινόμενα:
"Αχ και να ‘βρεχε γυναίκες κι ας γινόμουν μούσκεμα, να πλημμύριζαν οι πίστες και για όλους τους ξενύχτες, να ‘βρεχε ο Θεός δυο νύχτες" (Αβέτ Κιζιριάν- Ζωή Γρυπάρη) (Εγκρίνουμε και επαυξάνουμε…)
Ο Γιάννης Κρητικός έχει τις δικές του απόψεις:
"Γυναίκα Ίσον Λόττο" τραγουδάει μαζί με τον Πέτρο Ίμβριο (Π. Ίμβριος- Γιάννης Λιόντος).
Επίσης κάνει και ιατρικές διαγνώσεις:
"Τρελάθηκαν οι ορμόνες σου και χρήζεις θεραπείας και χρήζεις θεραπείας, μωρό μου είσαι στα πρόθυρα της ανισορροπίας" (Κώστας Κοκοτζής- Γιάννης Λιόντος).
Και δεν λέει όχι σε απιστίες:
"Πάμε να το κάνουμε το λάθος, μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει. Πάμε να το ζήσουμε το πάθος, να το ζήσουμε ως την αυγή".
Τουλάχιστον αιτιολογεί την απόφασή του:
"Μου ζητάς να σου ικανοποιήσω ό,τι δεν σου δίνει ο άντρας σου, άιντε τώρα εγώ να κάνω πίσω, που χαζεύω με την κορμάρα σου" (Μουσική- Στίχοι: Γιάννης Λιόντος)
Τα… βαριά χαρτιά
Ο Αλέξης Κόττος προκάλεσε αίσθηση πριν μερικά χρόνια με το τραγούδι "Στην Υγειά του μ@@@κα" "Θα φύγω θα εξαφανιστώ, θα φύγω δεν κάνω πλάκα, θα φύγω για να μην πεις στην υγειά του μ@@@κα".
Ο Στράτος Λασκαρίδης έγραψε ιστορία με το τραγούδι "Σκότωσες Ένα Πεθαμένο".
"Αξίζεις χειροκρότημα παρατεταμένο, που μπόρεσες και σκότωσες έναν πεθαμένο".
Μετά την τεράστια επιτυχία του τραγουδιού υπήρξε και σίκουελ:
"Ανέστησες τον πεθαμένο και τώρα είμαι ζωντανός, ανέστησες τον πεθαμένο για μένα είσαι ο Θεός".
Η Κόμισσα το τερμάτισε με το τραγούδι "Πήδα(γε) τη Μάντρα". "Αν θες κοκό αγάπη μου, να ξέρεις θέλω άντρα, αλλιώς κάτσε στο σπίτι σου και πήδαγε τη μάντρα". Παρουσιάζουμε ολόκληρο το τραγούδι για να έχετε πλήρη γνώση του. Αν δεν κάνουμε λάθος η Κόμισσα είναι υποψήφια βουλευτής στη Β’ Πειραιά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές με την "Ένωση Κεντρώων" του Βασίλη Λεβέντη.
Το "Βόλεϊ Δωματίου" είναι ένα παρεξηγημένο τραγούδι. Η μουσική ανήκει στον Άκη Δείξιμο και οι στίχοι στον πασίγνωστο ράπερ Tus (κατά κόσμο Χρήστο Τούση).
Το τραγούδι αυτό ερμήνευσε στο στούντιο "για πλάκα", όπως δήλωσε η ίδια, η Χρύσπα. Κάποιοι όμως εν αγνοία της το κυκλοφόρησαν στο YouTube. Η Χρύσπα αντέδρασε, απείλησε με μηνύσεις (δεν γνωρίζουμε αν η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο) και το τραγούδι δεν είναι πλέον διαθέσιμο στο YouTube.
Παραθέτουμε μερικούς από τους στίχους του:
"Πόσο σ’ αρέσουν τα καρφώματα με φόρα. Είσαι πρωταθλητής σ’ ολόκληρη τη χώρα. Και εκτός Ελλάδας έχεις σοβαρές διακρίσεις. Δεν υπάρχει αγώνας που να μην ξεσκίσεις (!)". Και το ρεφρέν:
"Όλο για βόλεϊ δωματίου με ξεσηκώνεις. Εγώ να στη σηκώνω και εσύ να την καρφώνεις. Πολλές φορές μου λες πως θες να φέρνω κι άλλες. Να σου κρατάν τις μπάλες, να σου κρατάν τις μπάλες(!!!)".
Απόσπασμα του τραγουδιού μπορείτε να ακούσετε στη συνέντευξη του Tus στον αξέχαστο Θέμο Αναστασιάδη και τους Βαγγέλη Περρή- Δούκισσα Νομικού (περίπου από το 12.10 ως το 12.30).
Η απόσυρση του τραγουδιού από το You Tube, αποτελεί αναμφίβολα ένα τεράστιο πλήγμα για τους λάτρεις της καλής ελληνικής μουσικής(και των κακών ελληνικών στίχων…).
Ελπίζουμε σύντομα το «Βόλεϊ Δωματίου», να ανεβεί ξανά στο διαδίκτυο.
Ο Ντένης Παππάς και οι άλλοι – άλλες
Ξεχωριστή περίπτωση στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, ήταν ο Ντένης Παππάς. Σε σχόλιο του γιου του στο You Tube, διαβάζουμε ότι το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Διονύσης Παπασταματάτος και ότι έφυγε από τη ζωή το 2008.
Το πρώτο L.P του, «Ένας Αλήτης», λέγεται ότι γράφτηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού όπου ήταν έγκλειστος. Το 1988, κυκλοφόρησε το δεύτερο L.P. του:
«Εγώ με τη Νύχτα Μιλώ». Το ομότιτλο τραγούδι, είναι κατά την άποψη μας, εξαιρετικό. Το 1993, κυκλοφόρησε το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ του: «Ο Χριστός της Αγάπης». Το εξώφυλλο του δίσκου, που βλέπετε, είναι το ορίτζιναλ!
Πολλοί κάνουν λόγο για φώτοσοπ κλπ. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως… Άλλα σουξέ του; «Εκτελέστε την» και Πυροβολήστε την»! Προφανώς εμπνευσμένα από την φυλάκισή του…
Ο Νίκος Σωκιανός, γνωστός ως «ΑρμαΚεδών», ερμήνευσε τη μεταξύ άλλων, το τραγούδι «Η Επιχείρηση Κερνάει». «Το αφεντικό τρελάθηκε» , είναι από διαφήμιση επιπλάδικου, μην μπερδεύεστε.
Η Χριστίνα Γαλάνη, κυκλοφόρησε το 1997 το L.P. «Άντε Γραμμή σου» (!). Στο εξώφυλλο του δίσκου, διαβάζουμε: «Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΡΩΜΑΝΟ (ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΕΛΩΔΟ)». Πρώτο τραγούδι του δίσκου, το «ΦΤΟΥ ΣΟΥ» (Πάνος Ρουμελιώτης – Ρωμανός).
Η Μπέμπα Μπλανς (πραγματικό ονοματεπώνυμο Αγγελική Μούτσου), ερμήνευσε σε βιντεοταινία το τραγούδι «Είμαι Γυναίκα Σέξι». Για χάρη της, στην πίστα έσπασαν πολλές ντάνες πιάτα!
Η Νίντα Κανάκη, με καριέρα στο λαϊκό τραγούδι από την δεκαετία του ΄60, κυκλοφόρησε το 1983 το L.P. «Αλήθειες» Από τα τραγούδια του άλμπουμ, ξεχωρίζει το σουξέ « Το Άλογο μου Τρέχει» (φιλική συμμετοχή Πάνος Μαρίνος).
«Σήμερα τ’ άλογό μου τρέχει, πάμε να το δω. Είναι ωραίο και θα’ ρθει πρώτο, το άλογό μου το πονηρό και όσα έχω θα του τα βάλω, για να του δείξω πως τ’ αγαπώ». Περιττό να σημειώσουμε, ότι το τραγούδι ξεκινά με ένα παρατεταμένο χλιμίντρισμα αλόγου!
Ο Σώτης Καμπάνης, κυκλοφόρησε το 2010 το cd «Άσε τις Κάνες και Πάμε στις Που@@@ες»!. Από τα υπόλοιπα τραγούδια ξεχωρίζουμε το «Έχω φάει στη Ζωή μου Μακέτα» (!). Μια μακέτα ή πολλά μακέτα»( κάποιον σας θυμίζει, το ίδιο σκεφτήκαμε κι εμείς για τα μακέτα) άραγε;
Η Σοφία Σακοράφα, η γνωστή πολιτικός πλέον, έχει κυκλοφορήσει δύο L.P. Το «Ρυθμός και Κίνηση» (1983) και το «Ολυμπιονίκης της Ζωής» (1986).
Και μερικοί σκόρπιοι στίχοι που προκαλούν αίσθηση.
«Κάθε βράδυ κόβω φλέβες. Ξενυχτάω με φραπέδες.
Και ξηλώνω καναπέδες για να κοιμηθώ» (Λ. Πανταζής)
«Σ’ έχασα και βέλαξα. Έσπασες για πάντα τη ζωή μου. Δίπλωσα, δίπλωσα και ίσιωσα. Τέντωσες για πάντα το κορμί μου» (Ο τελευταίος στίχος είναι προφανώς εμπνευσμένος από τον μυθικό Σίνη τον Πιτυοκάμπτη!).
Το τραγούδι ερμηνεύει ο Σωτήρης Μπέρλας με τον Mike p.s.t.k. (τι σημαίνει το p.s.t.k. άραγε; ).
«Χθες λογοφέραμε. Και να χωρίσουμε τα καταφέραμε.
Και τώρα πια ξεπαρεού, ξου ξου ξου. Σε άλληνε θα κάνω ψου, ψου, ψου» (Ερμηνεία: Θωμάς Κολάσης).
«Αφρικανέ, Αφρικανέ. Θέλεις να κάνουμε κονέ; Αφρικανέ Αφρικανέ, σε σημειώνω στο καρνέ» (Έφη Σαρρή).
«Μου ρυθμίζεις τον εγκέφαλο. Τη χροιά του βλέμματός μου, είσ’ η καινούργια μπαταρία μου. Ηλεκτρίζεις το μυαλό μου». Πρόκειται για το τραγούδι «Έξαψις» που ερμηνεύει η Κάλη Φέρρη.
Τέλος, ο Δημήτρης Παλαιολόγου (Ft. Apollonios), ερμηνεύει το τραγούδι “Brutal” (Μουσική: Gulsen BayraKtar, Στίχοι: Nicco Zachariou, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει το βιντεοκλίπ του τραγουδιού…).
«Είμαι πολύ μπρουτάλ. Είμαι Νέαντερταλ. Είμαι μπρουτάλ παιδί. Έχω μακρύ μαλλί»…
Το συγκεκριμένο τραγούδι, έχει στο You Tube, περίπου 740.000 views και περισσότερα από 1.200 σχόλια!
Φυσικά υπάρχουν αμέτρητα ακόμα ανάλογα τραγούδια. Κάποια δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ.
Όπως αυτό που ερμήνευε λάιβ στην πίστα νυχτερινού κάντρου, ιδιαίτερα δημοφιλής Ελληνίδα τραγουδίστρια: «Ή Ωραία Ξηγήσου ή Αλλιώς… άι γραμμή σου», που θα έλεγε και η Χριστίνα Γαλάνη…
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ