2019-06-24 17:13:27
Φωτογραφία για Προτάσεις του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, υποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάπτυξη του θρησκευτικού Τουρισμού στο Νομό μας
Προτάσεις του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, υποψήφιου Βουλευτή Ν. Αιτωλοακαρνανίας

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ,

για την ανάπτυξη του θρησκευτικού Τουρισμού στο Νομό μας με την συμβολή των νέων τεχνολογιών.

   Οι μετακινήσεις για θρησκευτικούς σκοπούς, γνωστές ως "ιερές αποδημίες", ήταν ουσιαστικά και τα πρώτα προσκυνηματικά ταξείδια που καταγράφηκαν παγκοσμίως, ανεξάρτητα από το Θρήσκευμα. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, «...είναι δυνατόν να βρεις πόλεις χωρίς τείχη, Σχολεία, Σασιλείς, οικίες, νομίσματα, θέατρα και γυμναστήρια. Πόλη, όμως, χωρίς Ναούς, προσευχές, όρκους και θυσίες, ουδείς είδε, ούτε και θα δει». 

           Το φαινόμενο του θρησκευτικού τουρισμού, ενεργοποιείται από την επιθυμία του ατόμου να μετακινηθεί προς έναν τόπο τον οποίο θεωρεί ιερό, προκειμένου να μετάσχει στη λειτουργική ζωή, να εκπληρώσει ένα τάμα, να προσκυνήσει, να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του και να ωφεληθεί πνευματικά.......  


              Ωστόσο, πολλοί ταξιδιώτες, συνδυάζουν το Προσκύνημα και με την επίσκεψη σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος και ιστορικής αξίας ή ακόμα και με διακοπές μικρής διάρκειας. Συνεπώς, o θρησκευτικός τουρισμός περιλαμβάνει τους προσκυνητές αλλά και τους ταξιδιώτες που υποκινούνται, εν μέρει ή αποκλειστικά, από θρησκευτικά κίνητρα.

         Όπως με όλες τις μορφές τουρισμού, έτσι και με τον θρησκευτικό τουρισμό, αναπτύσσεται μια παράλληλη δραστηριότητα που διαπερνά όλο το μήκος της τουριστικής αλυσίδας. Παρατηρείται η ανάπτυξη έργων υποδομής όπως οδικό δίκτυο, εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης, εμπορικά καταστήματα, η δημιουργία θέσεων εργασίας και εσόδων, καθώς και η διασύνδεση με άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Οι τόποι θρησκευτικής κληρονομιάς, όχι μόνο ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στον πολιτιστικό διάλογο, την ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση διαφορετικών λαών και πολιτισμών.

            Για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού απαιτείται, πρωτίστως, η ύπαρξη ενός ελκυστικού θρησκευτικού μνημείου, ικανοποιητικό συγκοινωνιακό δίκτυο και προσβασιμότητα. Ο Αγιοτόκος νομός μας, ο τόπος του Αγίου Κοσμά, του διαφωτιστή του Γένους και προδρόμου της Ελληνικής Επαναστάσεως, του Νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη του εκ Κονίτσης, του Αγίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου, του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη, του Αγίου Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις και πολλών άλλων Αγίων και Μαρτύρων, διαθέτει τις παραπάνω προϋποθέσεις. Εκτός από την πλούσια Αγιολογική παράδοση, έχει να επιδείξει στους επισκέπτες αξιοθαύμαστους ναούς, ιστορικά μοναστήρια και μνημεία Βυζαντινής κληρονομιάς και θρησκευτικές εορτές υψηλής σπουδαιότητας. Επιπλέον, με κεντρικό άξονα την ολοκληρωμένη Ιόνια Οδό, ενισχύεται η προσβασιμότητα στα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. 

Ενδεικτικά, αναφέρω μερικά από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά Μνημεία και Εορτές:

     Ι.Μονή Αγίου Κοσμά στο Θέρμο, Ι.Μονή Μυρτιάς, Αγία Ελεούσα – Κλεισούρας, Ι.Μονή Προδρόμου Αναλήψεως, Ι.Μονή Λιγοβιτσίου, Ι.Μονή Κατερινούς, Ι.Μονή Παντοκράτορος Αγγελόκαστρου, Ι.Μονή Λυκούρεσης, Ι.Μονή Ρέθα, Ι.Μονή Βλοχού, Ι.Μονή Αγίου Γεωργίου Ελληνικών, Ι.Μονή Παναγίας Λεσινιωτίσσης, Ι.Μονή Παναγίας Ρόμβης, Ι.Μονή Αγίου Συμεών Μεσολογγίου, τα Μοναστήρια του Αγίου Δημητρίου στο Δρυμό και την Πάλαιρο, το Μοναστήρι-Εγκλείστρα του Αγίου Νικολάου στη Βαράσοβα - το δικό μας  «Άγιο Όρος», το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέου του Ερημίτου στο όρος Καλάνα – Βάλτου, Η Παναγία Ελεούσα Μύτικα, το προσκύνημα του Αγίου Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις στην Πάλαιρο όπου βρίσκεται ο Τάφος και τα Λείψανα του Αγίου, ο Ι.Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου,  τόπος  μαρτυρίου του Αγίου Ιωάννου του εκ Κονίτσης κ.α.

       Πολλές είναι και οι Εορτές και οι λατρευτικές εκδηλώσεις όπως του Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, Του Αγίου Κοσμά Αιτωλού Θέρμου, του Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας και Κατούνας, του Αγίου Βλασίου Σκλαβαίνων, του Αγίου Βάρβαρου Τρύφου και φυσικά οι εορτές Εξόδου Μεσολογγίου, κάθε Κυριακή των Βαΐων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

          Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχουν τεθεί οι βάσεις για την προβολή και αξιοποίηση της πλούσιας θρησκευτικής κληρονομιάς του Νομού μας. Η αναγκαιότητα εφαρμογής ενός ρεαλιστικού και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αξιοποίησή της, βασισμένη στο τρίπτυχο:

1.-εξασφάλιση της βιωσιμότητας

2.-διαφύλαξη του θρησκευτικού χαρακτήρα και,

3.-βελτίωση των οφελών για την τοπική οικονομία και κοινωνία, πρέπει να μας ενεργοποιήσει όλους.

            Προς αυτή τη κατεύθυνση θα συμβάλει ουσιαστικά η δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Μάρκετινγκ του προορισμού «Αιτωλοακαρνανία», στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παραγωγικοί φορείς και οργανισμοί του Νομού μας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής. 

         Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Οι ΤΠΕ περιλαμβάνουν όλες τις τεχνολογίες που συμβάλουν στη συγκέντρωση, αξιοποίηση και διάδοση των πληροφοριών. Πολύτιμη είναι η συμβολή των ΤΠΕ στην ενίσχυση των συνεργασιών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, για την υλοποίηση μιας επιτυχημένης τουριστικής προβολής και ανάπτυξης των προορισμών. 

         Πολλά είναι τα οφέλη των ΤΠΕ και για τους ταξιδιώτες. Εργαλεία όπως τα Βlogs, το Facebook, το Twitter,  το You Tube και το Instagram, δίνουν τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ανταλλάσσουν πληροφορίες και απόψεις για έναν προορισμό, για τα αξιοθέατα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η συμμετοχή των ταξιδιωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργεί μια ηλεκτρονική πηγή πληροφόρησης, η οποία, ιδιαίτερα στις νέες γενιές, θεωρείται περισσότερο αξιόπιστη από άλλες πηγές πληροφόρησης. Ουσιαστικά, μέσω του νέων τεχνολογιών δημιουργούνται «φανταστικές» ταξιδιωτικές κοινότητες, όπου συμμετέχουν ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν συναντηθεί μεταξύ τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εφικτή η δημιουργία και ενίσχυση «φανταστικών» θρησκευτικών κοινοτήτων, όπου τα μέλη τους αλληλοεπηρεάζονται για την εικόνα και την προσδοκία που έχουν για ένα θρησκευτικό προορισμό ή γεγονός. 

             Με μέριμνα του Οργανισμού Διαχείρισης και Μάρκετινγκ του Προορισμού θα δημιουργηθεί μια τουριστική διαδικτυακή πύλη, ώστε να ενισχυθεί η προβολή των πόρων και αξιοθέατων του Νομού διεθνώς. 

        Στα πλαίσια της δραστηριότητας του Οργανισμού Διοίκησης Προορισμού και των δυνατοτήτων  που θα προσφέρονται από την τουριστική πύλη, για την προβολή και ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού προτείνονται συγκεκριμένα τα εξής:

•-Δημιουργία ξεχωριστής θεματικής ενότητας (mini-portal) στην τουριστική πύλη για τον θρησκευτικό τουρισμό στην Αιτωλοακαρνανία.  

•-Προβολή των θρησκευτικών μνημείων και των εκδηλώσεων, συνοδευόμενη από ελκυστική αφήγηση για τη θρησκευτική ιστορία του τόπου και των μνημείων, με στόχο την ένταξη ομάδων που συνδέονται με τη θρησκεία, σε μια εικονική «κοινότητα προσκυνητών».

•-Οι επισκέπτες της θεματικής ενότητας θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω των blogs και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να καταγράφουν τις εμπειρίες τους και τις απόψεις τους, για τα θρησκευτικά μνημεία, τις εορτές και τις εκδηλώσεις του Νομού. 

•-Ενίσχυση της προβολής των θρησκευτικών μνημείων με τη χρήση εφαρμογών κινητής τεχνολογίας, όπως τα πολυμέσα και οι τεχνικές εικονικής - επαυξημένης πραγματικότητας, εφαρμογές ιδιαίτερα ελκυστικές στις νεότερες γενιές, Ο επισκέπτης θα μπορεί να εξερευνά τα θρησκευτικά μνημεία σε πραγματικό χρόνο και καθώς τα κινητά τηλέφωνα (smartphones) υποστηρίζουν τέτοιες εφαρμογές, η διαδικασία περιήγησης γίνεται απλή, διαδραστική και ευχάριστη. Οι εφαρμογές κινητής τεχνολογίας θα αξιοποιηθούν στις θρησκευτικές διαδρομές που θα δημιουργηθούν, με βάση την γεωγραφική διασπορά των μνημείων, όπως τα Μοναστήρια πέριξ της Τριχωνίδας, τα πολλά και ενδιαφέροντα θρησκευτικά σπήλαια, τα προσκυνήματα – τόποι μαρτυρίου και ταφής των Αγίων μας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης προσκυνητών.

•-Δημιουργία έντυπου τουριστικού χάρτη όπου ο ταξιδιώτης με τη σάρωση των κωδικών με θρησκευτικό περιεχόμενο από το smartphone του θα ξεκινά την περιήγησή του.

•-Μέσω της τουριστικής πύλης θα ενισχυθεί περαιτέρω η προβολή και η σπουδαιότητα των εορτών Εξόδου, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, αλλά και ως τόπος αντίστασης και μαρτυρίου με διεθνή συμβολισμό, στοχεύοντας στην ενίσχυση της επισκεψιμότητάς του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους,  όπως επίσης και η εορτή του Αγίου Κοσμά και των πολυήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται προς τιμήν του. 

•-Εγκατάσταση, με μέριμνα του Οργανισμού, σε όλους τους Δήμους, στις πύλες εισόδου και σε κεντρικά σημεία, ψηφιακών περιπτέρων συνδεδεμένα με το περιεχόμενο της τουριστικής πύλης.

•-Μέριμνα από τους υπεύθυνους διαχείρισης της τουριστικής πύλης, ώστε με αποστολή newsletters, να ενημερώνονται τα sites με θρησκευτικό περιεχόμενο, οι Μητροπόλεις, οι ενορίες και διάφοροι σύλλογοι, για τις επικείμενες εορτές και εκδηλώσεις.

        Η οργάνωση, προβολή και ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού με την συμβολή των ΤΠΕ, θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία θα καθιερωθεί στην αντίληψη των ταξιδιωτών διεθνώς, ως ένας προορισμός και με θρησκευτικό ενδιαφέρον. Ο επισκέπτης θα γνωρίζει πριν την ταξιδιωτική του εμπειρία, ότι κατά την παραμονή του, θα ικανοποιήσει αφενός τις θρησκευτικές του ανάγκες και αφετέρου θα εντυπωσιαστεί με την πλούσια θρησκευτική κληρονομιά και την ιστορική και πολιτιστική αξία των θρησκευτικών μνημείων του τόπου μας.  

ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ν. Αιτωλοακαρνανίας
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ