2019-06-25 23:53:15
Φωτογραφία για Αυτός είναι ο νέος ανώδυνος τρόπος εμβολιασμού
Μια νέα μέθοδο εμβολιασμού με μικρο-βελόνες που, εκτός από ανώδυνη, έχει αποδειχθεί και

πολύ πιο αποδοτική ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι μικρο-βελόνες είναι ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για την ανώδυνη χορήγηση εμβολίων. Μπορεί, όμως, να είναι πραγματικά αποτελεσματικό; Ο διδακτορικός φοιτητής Pim Schipper από το Ακαδημαϊκό Κέντρο Φαρμακολογικής Έρευνας Leiden διερεύνησε διάφορους παράγοντες εμβολιασμού διαδερμικά και ανακάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι το βάθος της ένεσης δεν είναι σημαντικό και ότι η κατανομή των δόσεων σε διαφορετικές ημέρες πιθανόν να είναι πιο αποτελεσματικό.

Και ανώδυνο και αποτελεσματικό;

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται συνήθως μέσω μίας ενδομυϊκής ένεσης. Ωστόσο, το δέρμα μας περιέχει πολλά περισσότερα ανοσοκύτταρα σε σχέση με τους μύες, γι’αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός στο επίπεδο του δέρματος θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικός από τη συμβατική μέθοδο. Η νέα μέθοδος εμβολιασμού, λοιπόν, χρησιμοποιεί μικρο-βελόνες, δηλαδή μικροσκοπικές βελόνες που τρυπούν μόνο τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα να μην προκαλούν πόνο.


Υπάρχει, ωστόσο, ακόμα αρκετός σκεπτικισμός σχετικά με το αν ο εμβολιασμός με μικρο-βελόνες είναι πράγματι πιο αποδοτικός από τον παραδοσιακό τρόπο και το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χορήγησης του εμβολίου μέσω μικρο-βελονών.

Μικρο-βελόνες

Οι μικρο-βελόνες είναι μικρότερες από ένα εκατοστό και σχεδόν αόρατες στο γυμνό μάτι. Χωρίζονται σε δύο είδη, τις κοίλες (που μοιάζουν με τη συνηθισμένη βελόνα έγχυσης) και τις στερεές μικρο-βελόνες που τοποθετούνται σε συστοιχία στην προεξοχή του τρυβλίου. Το μήκος των βελονών της δεύτερης κατηγορίας και συνεπώς το βάθος της έγχυσης, προσδιορίζεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής τους. Οι βελόνες αυτές είναι επικαλυμμένες με το εμβόλιο και αφού εισαχθούν στο δέρμα η επικάλυψη απελευθερώνεται και το εμβόλιο παραμένει στο δέρμα μέχρι και την αφαίρεσή τους.

Το βάθος δεν παίζει ρόλο

«Ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του βάθους της διαδερμικής έγχυσης και της ανοσολογικής απόκρισης που ακολουθεί. Εν ολίγοις, στον εμβολιασμό του δέρματος, δεν έχει σημασία το βάθος στο οποίο εισέρχονται οι μικρο-βελόνες, πράγμα που απλοποιεί τον σχεδιασμό και και τελικά μειώνει το κόστος τους. Κάτι τέτοιο δεν είχε ερευνηθεί στο παρελθόν, αλλά η συσκευή που έχουμε αναπτύξει μπορεί να τοποθετήσει τις μικρο-βελόνες μέσα στο δέρμα σε ακριβές βάθος και μετά να απελευθερώσει συγκεκριμένη ποσότητα εμβολίου», εξηγεί ο Δρ. Schipper.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν, επιπλέον, ότι το εμβόλιο είναι πιο αποδοτικό όταν χωρίζεται σε δόσεις σε διαφορετικές ημέρες. «Με τον τρόπο αυτό, ενεργοποιείται μια φυσική απόκριση του οργανισμού. Οι ανοσολογικές αποκρίσεις αυξήθηκαν, μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που οι συχνά χρησιμοποιούμενες βοηθητικές μέθοδοι εμβολιασμού δεν ήταν πλέον απαραίτητες», προσθέτει ο καθηγητής.

Νέα μέθοδος

Εκτός από τη δοκιμή διάφορων τεχνικών έγχυσης, οι ερευνητές ανέπτυξαν, επίσης, μια νέα τεχνική για την επικάλυψη των στερεών μικρο-βελονών, εφαρμόζοντας ένα εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας στρώμα-στρώμα σε μια ομάδα βελονών. «Επιλέγοντας πόσα στρώματα εφαρμόζεις, μπορείς να καθορίσεις ακριβώς πόσο εμβόλιο διφθερίτιδας απελευθερώνεται τελικά στο δέρμα», σημειώνει ο Δρ. Schipper.

Κατά τη δοκιμή της επιστημονικής ομάδας, η νέα τεχνική εμβολιασμού κατά της διφθερίτιδας αποδείχθηκε πολύ πιο αποδοτική σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο, δημιουργώντας το έδαφος για τη δοκιμή των μικρο-βελονών και σε κλινικές μελέτες.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ