2019-06-29 19:01:24
1. Κύριε Κωνσταντόπουλε, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα κληθούμε να πάρουμε μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της χώρας. Ποιο το βασικότερο διακύβευμα αυτών των εκλογών για εσάς;..
Να υπάρξει ανάχωμα στη συντήρηση της Νέας Δημοκρατίας και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Να ενισχυθεί το Κίνημα Αλλαγής για να ξεφύγουμε από τις μυλόπετρες του δικομματισμού. Είδαμε που οδηγήθηκε η χώρα από την ανεύθυνη ρητορική τους. Η διακυβέρνηση Καραμανλή έφερε το πρώτο μνημόνιο, η διακυβέρνηση Σαμαρά το δεύτερο και η διακυβέρνηση Τσίπρα το τρίτο. Ήταν επιζήμια για τη χώρα η επιμονή τους στην άρνηση για εθνική συνεργασία. Την Κυριακή των εκλογών είναι κρίσιμο το Κίνημα Αλλαγής να ισχυροποιήσει τη θέση του, να έχει μια μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα για να μπορεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και να υπερασπιστεί την εθνική συνεννόηση. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ισχυρή φωνή του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου.
2. Το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να μπει ανάμεσα στους δύο βασικούς «παίκτες», τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνοντας παράλληλα να βρει ζωτικό χώρο για να αναπτυχθεί, αφού φαίνεται πως και τα δύο αυτά κόμματα μπαίνουν στο δικό σας ακροατήριο. Γιατί ένας ψηφοφόρος να επιλέξει εσάς κι όχι ένα κόμμα από τα εν δυνάμει πρώτα των εκλογών;
Αναφέρεστε σε δύο κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που το 2010 συγκρότησαν το αντιμνημονιακό μέτωπο εμποδίζοντας την εθνική συνεννόηση και συνεργασία και κατ’επέκταση την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, έμεινε στην πλευρά της υπευθυνότητας. Δεν εξαπάτησε τους πολίτες ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Δεν έταξε ούτε «Ζάππεια» ούτε το ανεφάρμοστο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» με τις 80 δις ευρώ παροχές. Όλα αυτά τα χρόνια ζητούσαμε εθνική συνεργασία, όπως πέτυχε η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος και ξεπέρασαν νωρίτερα και οριστικά την κρίση. Μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την περιπέτεια που πέρασε με τον κίνδυνο του GREXIT, το αχρείαστο Δημοψήφισμα του 2015 που έφερε τα capital controls και την αυξημένη επιτροπεία, αλλά και μετέπειτα μετά την άκριτη υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στις επιταγές των Θεσμών, που στοίχισαν στη χώρα την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο υπερταμείο και τη δέσμευσαν με υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, η ανάγκη για εθνική συνεννόηση είναι ακόμη πιο επιτακτική. Γι΄αυτό και ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε την εθνική συνεννόηση και να αποφύγει η χώρα έναν άγονο δικομματισμό.Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί δύναμη ευθύνης και εγγύηση σταθερότητας για τη χώρα. Γι’αυτό ζητάμε την Τρίτη διερευνητική εντολή ώστε να συζητήσουμε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις επί του Προγράμματός μας «Σχέδιο Ελλάδα».
3. Ένα από τα πλέον βασικά ζητήματα που θέτουν όλοι, κοιτάζοντας προς το κόμμα σας, είναι το εάν την επομένη των εκλογών θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ένα ή το άλλο κόμμα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Η άποψή σας, από τη στιγμή που η κ. Γεννηματά όλο και περισσότερο πλέον απορρίπτει το σενάριο των μετεκλογικών συνεργασιών;
Όλα αυτά τα χρόνια, όπως σας προανέφερα, μείναμε στην πλευρά της υπευθυνότητας. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Τις μετεκλογικές συνεργασίες τις καθορίζουν οι πολίτες με τη δυναμική που δίνουν στα κόμματα. Δεν μπορούμε να προκαταλαμβάνουμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Το ζητούμενο για μένα σ’ αυτές τις εκλογές είναι να μην εδραιωθεί ο άγονος δικομματισμός, όπως τον είδαμε να εξελίσσεται λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές με την κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη. Δεν θα βοηθήσει τη χώρα η πόλωση. Μόνο η σύνεση, η λογική και η εθνική συνεννόηση. Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ ως πατριωτικό κόμμα, όταν χρειάστηκε να βάλει πρώτα την πατρίδα, το έκανε πράξη. Μη ξεχνάμε τις αντιμνημονιακές φωνές ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας πριν έρθουν στο δρόμο του ρεαλισμού και στη στρατηγική που χαράχθηκε επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ 2009-2011. Γι’αυτό η ισχυρή εντολή, πρόκριμα για την επόμενη μέρα.
4. Πώς απορροφά το κόμμα σας τους κραδασμούς των εσωτερικών ζητημάτων που προέκυψαν μετά τα γεγονότα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Είστε ένας άνθρωπος που τον γνωρίζετε πάρα πολύ καλά… θεωρείτε ότι μπορεί να στερήσει από το ΚΙΝΑΛ δυνάμεις που δεν είδαν με καλό μάτι τις εξελίξεις;
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα. Επί είκοσι έξι χρόνια υπηρέτησε τη Βουλή των Ελλήνων και για δεκαεφτά χρόνια την κυβέρνηση από διάφορες υπουργικές θέσεις. Από τις πιο κρίσιμες παρεμβάσεις του μέσα στην κρίση ήταν όταν ως υπουργός οικονομικών στη συγκυβέρνηση του 2012 πέτυχε το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους στην ιστορία, ύψους 137 δις ευρώ, αναδιαρθρώνοντάς το παράλληλα. Δηλαδή, κατάφερε να το μεταφέρει σε ποσοστό 90% από τις αγορές στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τους θεσμικούς μας εταίρους. Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε έψαχνε μάταια 9-12 δις σε Ρωσία και Κίνα όπως θυμάστε. Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, το 2014, άνοιξε τον διάλογο για την ανασύσταση του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς με τη δημιουργία της Ελιάς και έναν χρόνο μετά, το 2015, αυτόβουλα ζήτησε από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την πρόωρη λήξη της θητείας του με στόχο τη μετεξέλιξη της Παράταξης. Εμβριθής γνώστης της ελληνικής ιστορίας και χαρισματικός στη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Η Βουλή θα είναι πιο φτωχή χωρίς τον λόγο του. Όπως όμως, ξεκαθάρισε και ο ίδιος- απορροφώντας κάθε κραδασμό- θα συνεχίσει να είναι πάντα ένας μάχιμος και ενεργός πολίτης στην υπηρεσία της Δημοκρατικής Παράταξης και της χώρας. Η παράταξη είναι πάνω από πρόσωπα. Με σεβασμό λοιπόν στην ενότητα της Παράταξης και με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση την Κυριακή των εκλογών επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία.
5. Ο κ. Τσίπρας κάνει συνεχώς ανοίγματα προς το χώρο του κέντρου, παίρνοντας συνεχώς και στελεχιακό δυναμικό από αυτό. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένα παράδειγμα. Πώς «αμύνεται» το ΚΙΝΑΛ σε αυτές τις «επιθέσεις»;
Πράγματι προσπαθεί πολύ να εισχωρήσει σε έναν χώρο που δεν μπορεί να εκφράσει. Γιατί πως μπορεί να εκφράσει ο κ. Τσίπρας τον προοδευτικό χώρο με τη δημαγωγία στην οποία έχει εθιστεί; Πως μπορεί να πείσει ότι μπορεί να προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, όταν τεσσεράμισι χρόνια τώρα το μόνο που έκανε ήταν μια πελατειακή διαχείριση της εξουσίας; Πως μπορεί να κάνει τους πολίτες να πιστέψουν στην ανάγκη μιας προοδευτικής συμμαχίας, όταν αυτή την κάνει ερήμην της κοινωνίας μέσα από μια παρασκηνιακή διαδικασία εξαγοράς στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους με αντάλλαγμα μια υπουργική καρέκλα ή μια θέση στο ψηφοδέλτιο; Να είμαστε ρεαλιστές. Δεν έχει τύχη αυτό το άνοιγμα γιατί δεν διαπνέεται από συγκεκριμένη ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση. Επομένως, δεν χρειάζεται να αμυνθούμε σε κάτι. Από τον Νοέμβριο του 2017 που έγιναν οι εκλογές για τον επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με τη συμμετοχή 212.000 πολιτών έως σήμερα, έχουμε πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις μας. Σε εντελώς όμως διαφορετική πολιτική και ηθική βάση. Μαζί και μέσα στην κοινωνία. Όχι για να πάρουμε αύριο στις εκλογές κάποιες ψήφους παραπάνω, αλλά για να εκφράσουμε ενιαία έναν κόσμο που σήμερα υποεκπροσωπείται και ιστορικά ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ.
6. Εκτιμάτε πως είμαστε εντός ή εκτός μνημονίων ως χώρα;
Σήμερα έξω από τα μνημόνια τυπικά βρισκόμαστε μόνο τυπικά. Διότι,ναι μεν, έληξε η χρονική τους διάρκεια, το πρόβλημα όμως είναι εδώ. Καμία ρευστότητα στην αγορά. Καμία κανονικότητα στην οικονομία. Με το δημόσιο χρέος να είναι άνω του 180% του ΑΕΠ και να περνάει ξανά από τα κράτη και τους θεσμούς στα χέρια ιδιωτών. Με σκληρά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022,που ουσιαστικά στραγγαλίζουν την ανάπτυξη. Με την ανάπτυξη να κινείται στο 1,4% του ΑΕΠ από το 2,7% που είχε υπολογιστεί και φυσικά με υψηλή ανεργία. Με τη Δημόσια Περιουσία να έχει εκχωρηθεί στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Με χαμένο εισόδημα τετραετίας 60 δις.Χωρίς βιώσιμες λύσεις στα «κόκκινα δάνεια» και τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Χωρίς υποδομές που να ευνοούν την επιστροφή στην ανάπτυξη και χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Γι΄αυτό το Κίνημα Αλλαγής προτάσσει τη λύση της εθνικής συνεννόησης. Για να υπάρξει εθνικό μέτρο για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.
7. Ερχόμενοι λίγα στα του νομού μας. Πως θα κρίνατε τη θέση που είναι σήμερα, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν για να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης; Φαίνεται να έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την επίτευξη του στόχου να πετύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη για τον νομό μας. Θεωρώ ότι προέχει να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομών, δηλαδή το έργο Αμβρακία-Βόνιτσα, η κάθετη συνδετήρια Οδός Αγρινίου-Ιόνιας Οδού με σύνδεση Πλατυγιάλι και Ε65, η παρα-Ιόνια οδός που θα συνδέσει το Μεσολόγγι με τον Αστακό και τον Μύτικα, ο οδικός άξονας Αγρινίου-Καρπενησίου, να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του άξονα Ναυπάκτου-Θέρμου και ο διαγώνιος άξονας Ναύπακτος-Λαμία. Σημαντικό είναι επίσης να αξιοποιηθούν οι εργοταξιακοί χώροι του Αντιρρίου. Παράλληλα, να βελτιωθούν οι εγγειοβελτιωτικές υποδομές, οι συνθήκες άρδευσης των καλλιεργειών και η αγροτική οδοποιία με στόχο την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Κι αυτό γιατί είμαι της άποψης ότι οι σύγχρονες υποδομές αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για μια περιοχή.
8. Που θα πρέπει να εστιάσει η Αιτωλοακαρνανία αν θέλει να μπει δυνατά στον ανταγωνισμό του κάθε τομέα (παραγωγή, τουρισμός κλπ); Όλοι μιλούν για τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όμως στην πράξη δείχνουμε να χωλαίνουμε…
Χρειάζεται να εστιάσουμε σε πέντε άξονες τον σχεδιασμό μας. Πρώτον στον πρωτογενή τομέα. Ο μισός οικονομικά ενεργός πληθυσμός του νομού ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή.Τα εδάφη της Αιτωλοακαρνανίας και το κλίμα της ευνοούν πολλών ειδών καλλιέργειες. Υπάρχουν αρδευτικά ύδατα με αρκετές δυνατότητες, βιοποικιλότητα και πλούσια αλιευτική δραστηριότητα. Οι υδατοκαλλιέργειες αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Η κτηνοτροφία στο νομό διαθέτει πλούσιο ζωικό κεφάλαιο.Τι χρειάζεται λοιπόν;Χρειάζεται στήριξη των υποδομών της. Στήριξη της τιμής του κρέατος και του γάλακτος.Να στηριχθεί ο κτηνοτρόφος ώστε να εκσυγχρονιστεί, δίνοντάς του τη δυνατότητα για σύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα. Δεύτερον, στον τομέα του τουρισμού, τη βαριά μας βιομηχανία. Μπορούμε, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Νομού να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο ακόμη και σε 365 ημέρες, επενδύοντας σε άλλες μορφές τουρισμού, πέραν του παραδοσιακού. Για να γίνει, βεβαίως, κάτι τέτοιο επιβάλλονται συνεργασίες, συμπράξεις και συνέργειες. Τρίτον, να εστιάσουμε στον πολιτισμό. Διότι η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει αρχαία μνημεία, 6 αρχαία θέατρα, περισσότερα από κάθε άλλο Νομό, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, κάστρα καθώς και παραδοσιακά κτίρια μεγάλης ιστορίας, τα οποία επίσης παραμένουν αναξιοποίητα. Τέταρτον, στον τομέα της ενέργειας. Να εστιάσουμε στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Λόγω οικολογικών ιδιαιτεροτήτων, ο νομός μας προσφέρεται για την ανάπτυξή τους. Η έρευνα και επεξεργασία υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία θα αποτελέσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που σαν αποτέλεσμα θα έχει να την μετατρέψει σε έναν πρωταγωνιστή ενεργειακά νομό. Τέλος, πέμπτον, να εστιάσουμε στην εκπαίδευση. Η ύπαρξη πανεπιστημιακών τμημάτων στον νομό εγγυάται την τοπική ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο Νομού, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας. Γι΄αυτό στόχος μας πρέπει να είναι να ενισχύσουμε την ανώτατη εκπαίδευση στον νομό σε πείσμα όσων υπηρέτησαν το Σχέδιο Αθηνά που κατάργησε εν μια νυκτί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και κατακρεούργησε τα υπόλοιπα τμήματα, αλλά και όσων θεωρούν ότι το σχέδιο Γαβρόγλου έφερε λύση στο πρόβλημα. Με μια τέτοια ολιστική προσέγγιση θα έχουμε διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη για την Αιτωλοακαρνανία με ποιοτικές θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία.
9. Εστιάζοντας λίγο και στα της Ναυπακτίας… Έχοντας γνώση της περιοχής, έχοντας υπηρετήσει και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά πλέον με εμπειρία και στην κεντρική πολιτική σκηνή, πως οραματίζεστε την επόμενη μέρα του τόπου μας, αλλά και πως θα φτάσουμε σε αυτή;
Ο μεγάλος στόχος για τον τόπο μας πρέπει να είναι η αειφόρος ανάπτυξη. Ένα πρότυπο ανάπτυξης που δεν υπονομεύει τη ζωή των μελλοντικών γενεών αλλά έχει στόχο την αποτελεσματική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.Αυτό το πρότυπο ανάπτυξης υπηρετεί η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Το έργο της ανάπλασης μαζί με την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικού κέντρου επίκεντρο του οποίου θα είναι η αίθουσα εικονικής αναπαράστασης της ναυμαχίας της Ναυπάκτου αναβαθμίζουν την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης. Η δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, η δημιουργία νέων παιδικών χαρών και νέων κοινόχρηστων χώρων θα διαμορφώσουν μια νέα ποιότητα ζωής για όλους μας. Το ίδιο και η δημιουργία του Ειδικού Σχολείου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες το οποίο μαζί με την ΑΛΚΥΟΝΗ έρχεται να ενισχύσει το αίσθημα της συλλογικής προσπάθειας για κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη. Ένα αίσθημα που εκδηλώνεται στην πόλη μας και από τη δράση της ΑΛΚΥΟΝΗΣ και από τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου- τη Δομή Παροχής Συσσιτίου του Δήμου Ναυπάκτου και τις επιχειρήσεις που στηρίζουν το έργο του.
Όσον αφορά στην ορεινή ζώνη της Ναυπάκτου, αναμφισβήτητα πρέπει να στηριχθεί και κατά τη βουλευτική μου θητεία έχω αναδείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στην προσβασή τους στις δημόσιες υπηρεσίες μετά τη συγχώνευση πολλών από αυτών, τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των δυσπρόσιτων περιοχών, τα πλείστα προβλήματα με το οδικό δίκτυο τα οποία οξύνονται κάθε φορά μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η περιοχή προσφέρεται για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, του θρησκευτικού, πολιτιστικού αλλά και εναλλακτικού τουρισμού. Έχουμε πάρα πολλά μοναστήρια και σπήλαια που αποτελούν ήδη ελκυστικούς προορισμούς. Στόχος μας πρέπει να είναι να τα κάνουμε προσκυνηματικά κέντρα όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για ομόθρησκους από άλλες χώρες. Η περιοχή μας έχει επίσης τις δυνατότητες για να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος και καταδυτικός τουρισμός, αναπτύσσοντας υποδομές για κρουαζιερόπλοια, ημερόπλοια και ιστιοφόρα, κυρίως όμως τις μαρίνες μας ώστε να μετατρέψουμε την ευρύτερη περιοχή σε κόμβο μικρών σκαφών. Επένδυση λοιπόν στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ναυπακτίας. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για τη Ναυπακτία και θα τα κάνουμε!
10. Και τέλος, γιατί κάποιος να επιλέξει το Δ. Κωνσταντόπουλο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με τιμήσουν ξανά με την εμπιστοσύνη τους γιατί πριν τεσσεράμισι χρόνια ξεκινήσαμε μαζί μια ουσιαστική εκπροσώπηση για τον νομό. Προσπάθησα να γίνω η φωνή των Αιτωλοακαρνάνων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να μεταφέρω τα αιτήματά τους, την αγωνία τους για την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Αιτωλοακαρνανίας. Η παρουσία μου στον νομό ήταν συνειδητά συχνή. Για να βιώνω και να μην αποκόπτομαι από την πραγματικότητα της Αιτωλοακαρνανίας. Γνωρίζω,λοιπόν, καλά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον νομό και γνωρίζω και πόσο σημαντικό είναι οι λύσεις να έρχονται μέσα από έναν στοχευμένο διάλογο με την κοινωνία και τα εμπλεκόμενα μέρη. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω ορισμένα από τα θέματα που έθιξα στη Βουλή.
• Επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των διοδίων της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης»
• Αναλογικά διόδια στην Ιόνια Οδό
• Ακύρωση της μεταφοράς των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα (2015)
• Κάθετη συνδετήρια Οδός Αγρινίου-Ιόνιας Οδού με σύνδεση Πλατυγιάλι και Ε65
• Ανάπτυξη του λιμένα Πλατυγιαλίου Αστακού
• Αξιοποίηση εργοταξιακών χώρων Αντιρρίου
• Ανταποδοτικά οφέλη από Μόρνο και Εύηνο για Ναυπακτία, Δωρίδα και Θέρμο
• Αντισταθμιστικά οφέλη Αχελώου για τον πρωτογενή τομέα και ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ
• Ανταποδοτικά οφέλη αιολικών πάρκων στις κατά τόπους κοινότητες
• Κατασκευή του κόμβου της Ρίζας
• Αποκατάσταση των ζημιών στη Γέφυρα του Μόρνου
• Ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αγρινίου Καρπενησίου και σχεδιασμός του άξονα Ναυπάκτου Θέρμου
• Στήριξη κτηνοτροφίας και αλιείας
• Στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας που έχουν πληγεί από την ξηρασία
• Στήριξη πλημμυροπαθών Αιτωλοακαρνανίας
• Επανεκκίνηση του έργου Αμβρακίας-Βόνιτσας
• Ακύρωση της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στις Φυτείες, Χρυσοβίτσα, Δρυμό και Μεσολόγγι
• Πορεία συμβάσεων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων
• Αποκατάσταση ζημιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας
• Αναβάθμιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και στήριξη των εργαζομένων σ’ αυτό
• Οργανική ένταξη των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ_ΑΜΕΑ στους Δήμους
• Στήριξη Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
Με αυτές τις σκέψεις, ζητώ την Κυριακή των εκλογών από τους συμπολίτες μας να δώσουν δύναμη στο Κίνημα Αλλαγής και να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, να με στηρίξουν με την ψήφο τους για να συνεχίσω το έργο που ξεκινήσαμε μαζί.
ximeronews
Να υπάρξει ανάχωμα στη συντήρηση της Νέας Δημοκρατίας και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Να ενισχυθεί το Κίνημα Αλλαγής για να ξεφύγουμε από τις μυλόπετρες του δικομματισμού. Είδαμε που οδηγήθηκε η χώρα από την ανεύθυνη ρητορική τους. Η διακυβέρνηση Καραμανλή έφερε το πρώτο μνημόνιο, η διακυβέρνηση Σαμαρά το δεύτερο και η διακυβέρνηση Τσίπρα το τρίτο. Ήταν επιζήμια για τη χώρα η επιμονή τους στην άρνηση για εθνική συνεργασία. Την Κυριακή των εκλογών είναι κρίσιμο το Κίνημα Αλλαγής να ισχυροποιήσει τη θέση του, να έχει μια μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα για να μπορεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και να υπερασπιστεί την εθνική συνεννόηση. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ισχυρή φωνή του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου.
2. Το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να μπει ανάμεσα στους δύο βασικούς «παίκτες», τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνοντας παράλληλα να βρει ζωτικό χώρο για να αναπτυχθεί, αφού φαίνεται πως και τα δύο αυτά κόμματα μπαίνουν στο δικό σας ακροατήριο. Γιατί ένας ψηφοφόρος να επιλέξει εσάς κι όχι ένα κόμμα από τα εν δυνάμει πρώτα των εκλογών;
Αναφέρεστε σε δύο κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που το 2010 συγκρότησαν το αντιμνημονιακό μέτωπο εμποδίζοντας την εθνική συνεννόηση και συνεργασία και κατ’επέκταση την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, έμεινε στην πλευρά της υπευθυνότητας. Δεν εξαπάτησε τους πολίτες ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Δεν έταξε ούτε «Ζάππεια» ούτε το ανεφάρμοστο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» με τις 80 δις ευρώ παροχές. Όλα αυτά τα χρόνια ζητούσαμε εθνική συνεργασία, όπως πέτυχε η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος και ξεπέρασαν νωρίτερα και οριστικά την κρίση. Μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την περιπέτεια που πέρασε με τον κίνδυνο του GREXIT, το αχρείαστο Δημοψήφισμα του 2015 που έφερε τα capital controls και την αυξημένη επιτροπεία, αλλά και μετέπειτα μετά την άκριτη υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στις επιταγές των Θεσμών, που στοίχισαν στη χώρα την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο υπερταμείο και τη δέσμευσαν με υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, η ανάγκη για εθνική συνεννόηση είναι ακόμη πιο επιτακτική. Γι΄αυτό και ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε την εθνική συνεννόηση και να αποφύγει η χώρα έναν άγονο δικομματισμό.Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί δύναμη ευθύνης και εγγύηση σταθερότητας για τη χώρα. Γι’αυτό ζητάμε την Τρίτη διερευνητική εντολή ώστε να συζητήσουμε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις επί του Προγράμματός μας «Σχέδιο Ελλάδα».
3. Ένα από τα πλέον βασικά ζητήματα που θέτουν όλοι, κοιτάζοντας προς το κόμμα σας, είναι το εάν την επομένη των εκλογών θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ένα ή το άλλο κόμμα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Η άποψή σας, από τη στιγμή που η κ. Γεννηματά όλο και περισσότερο πλέον απορρίπτει το σενάριο των μετεκλογικών συνεργασιών;
Όλα αυτά τα χρόνια, όπως σας προανέφερα, μείναμε στην πλευρά της υπευθυνότητας. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Τις μετεκλογικές συνεργασίες τις καθορίζουν οι πολίτες με τη δυναμική που δίνουν στα κόμματα. Δεν μπορούμε να προκαταλαμβάνουμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Το ζητούμενο για μένα σ’ αυτές τις εκλογές είναι να μην εδραιωθεί ο άγονος δικομματισμός, όπως τον είδαμε να εξελίσσεται λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές με την κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη. Δεν θα βοηθήσει τη χώρα η πόλωση. Μόνο η σύνεση, η λογική και η εθνική συνεννόηση. Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ ως πατριωτικό κόμμα, όταν χρειάστηκε να βάλει πρώτα την πατρίδα, το έκανε πράξη. Μη ξεχνάμε τις αντιμνημονιακές φωνές ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας πριν έρθουν στο δρόμο του ρεαλισμού και στη στρατηγική που χαράχθηκε επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ 2009-2011. Γι’αυτό η ισχυρή εντολή, πρόκριμα για την επόμενη μέρα.
4. Πώς απορροφά το κόμμα σας τους κραδασμούς των εσωτερικών ζητημάτων που προέκυψαν μετά τα γεγονότα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Είστε ένας άνθρωπος που τον γνωρίζετε πάρα πολύ καλά… θεωρείτε ότι μπορεί να στερήσει από το ΚΙΝΑΛ δυνάμεις που δεν είδαν με καλό μάτι τις εξελίξεις;
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα. Επί είκοσι έξι χρόνια υπηρέτησε τη Βουλή των Ελλήνων και για δεκαεφτά χρόνια την κυβέρνηση από διάφορες υπουργικές θέσεις. Από τις πιο κρίσιμες παρεμβάσεις του μέσα στην κρίση ήταν όταν ως υπουργός οικονομικών στη συγκυβέρνηση του 2012 πέτυχε το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους στην ιστορία, ύψους 137 δις ευρώ, αναδιαρθρώνοντάς το παράλληλα. Δηλαδή, κατάφερε να το μεταφέρει σε ποσοστό 90% από τις αγορές στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τους θεσμικούς μας εταίρους. Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε έψαχνε μάταια 9-12 δις σε Ρωσία και Κίνα όπως θυμάστε. Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, το 2014, άνοιξε τον διάλογο για την ανασύσταση του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς με τη δημιουργία της Ελιάς και έναν χρόνο μετά, το 2015, αυτόβουλα ζήτησε από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την πρόωρη λήξη της θητείας του με στόχο τη μετεξέλιξη της Παράταξης. Εμβριθής γνώστης της ελληνικής ιστορίας και χαρισματικός στη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Η Βουλή θα είναι πιο φτωχή χωρίς τον λόγο του. Όπως όμως, ξεκαθάρισε και ο ίδιος- απορροφώντας κάθε κραδασμό- θα συνεχίσει να είναι πάντα ένας μάχιμος και ενεργός πολίτης στην υπηρεσία της Δημοκρατικής Παράταξης και της χώρας. Η παράταξη είναι πάνω από πρόσωπα. Με σεβασμό λοιπόν στην ενότητα της Παράταξης και με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση την Κυριακή των εκλογών επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία.
5. Ο κ. Τσίπρας κάνει συνεχώς ανοίγματα προς το χώρο του κέντρου, παίρνοντας συνεχώς και στελεχιακό δυναμικό από αυτό. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένα παράδειγμα. Πώς «αμύνεται» το ΚΙΝΑΛ σε αυτές τις «επιθέσεις»;
Πράγματι προσπαθεί πολύ να εισχωρήσει σε έναν χώρο που δεν μπορεί να εκφράσει. Γιατί πως μπορεί να εκφράσει ο κ. Τσίπρας τον προοδευτικό χώρο με τη δημαγωγία στην οποία έχει εθιστεί; Πως μπορεί να πείσει ότι μπορεί να προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, όταν τεσσεράμισι χρόνια τώρα το μόνο που έκανε ήταν μια πελατειακή διαχείριση της εξουσίας; Πως μπορεί να κάνει τους πολίτες να πιστέψουν στην ανάγκη μιας προοδευτικής συμμαχίας, όταν αυτή την κάνει ερήμην της κοινωνίας μέσα από μια παρασκηνιακή διαδικασία εξαγοράς στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους με αντάλλαγμα μια υπουργική καρέκλα ή μια θέση στο ψηφοδέλτιο; Να είμαστε ρεαλιστές. Δεν έχει τύχη αυτό το άνοιγμα γιατί δεν διαπνέεται από συγκεκριμένη ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση. Επομένως, δεν χρειάζεται να αμυνθούμε σε κάτι. Από τον Νοέμβριο του 2017 που έγιναν οι εκλογές για τον επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με τη συμμετοχή 212.000 πολιτών έως σήμερα, έχουμε πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις μας. Σε εντελώς όμως διαφορετική πολιτική και ηθική βάση. Μαζί και μέσα στην κοινωνία. Όχι για να πάρουμε αύριο στις εκλογές κάποιες ψήφους παραπάνω, αλλά για να εκφράσουμε ενιαία έναν κόσμο που σήμερα υποεκπροσωπείται και ιστορικά ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ.
6. Εκτιμάτε πως είμαστε εντός ή εκτός μνημονίων ως χώρα;
Σήμερα έξω από τα μνημόνια τυπικά βρισκόμαστε μόνο τυπικά. Διότι,ναι μεν, έληξε η χρονική τους διάρκεια, το πρόβλημα όμως είναι εδώ. Καμία ρευστότητα στην αγορά. Καμία κανονικότητα στην οικονομία. Με το δημόσιο χρέος να είναι άνω του 180% του ΑΕΠ και να περνάει ξανά από τα κράτη και τους θεσμούς στα χέρια ιδιωτών. Με σκληρά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022,που ουσιαστικά στραγγαλίζουν την ανάπτυξη. Με την ανάπτυξη να κινείται στο 1,4% του ΑΕΠ από το 2,7% που είχε υπολογιστεί και φυσικά με υψηλή ανεργία. Με τη Δημόσια Περιουσία να έχει εκχωρηθεί στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Με χαμένο εισόδημα τετραετίας 60 δις.Χωρίς βιώσιμες λύσεις στα «κόκκινα δάνεια» και τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Χωρίς υποδομές που να ευνοούν την επιστροφή στην ανάπτυξη και χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Γι΄αυτό το Κίνημα Αλλαγής προτάσσει τη λύση της εθνικής συνεννόησης. Για να υπάρξει εθνικό μέτρο για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.
7. Ερχόμενοι λίγα στα του νομού μας. Πως θα κρίνατε τη θέση που είναι σήμερα, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν για να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης; Φαίνεται να έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την επίτευξη του στόχου να πετύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη για τον νομό μας. Θεωρώ ότι προέχει να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομών, δηλαδή το έργο Αμβρακία-Βόνιτσα, η κάθετη συνδετήρια Οδός Αγρινίου-Ιόνιας Οδού με σύνδεση Πλατυγιάλι και Ε65, η παρα-Ιόνια οδός που θα συνδέσει το Μεσολόγγι με τον Αστακό και τον Μύτικα, ο οδικός άξονας Αγρινίου-Καρπενησίου, να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του άξονα Ναυπάκτου-Θέρμου και ο διαγώνιος άξονας Ναύπακτος-Λαμία. Σημαντικό είναι επίσης να αξιοποιηθούν οι εργοταξιακοί χώροι του Αντιρρίου. Παράλληλα, να βελτιωθούν οι εγγειοβελτιωτικές υποδομές, οι συνθήκες άρδευσης των καλλιεργειών και η αγροτική οδοποιία με στόχο την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Κι αυτό γιατί είμαι της άποψης ότι οι σύγχρονες υποδομές αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για μια περιοχή.
8. Που θα πρέπει να εστιάσει η Αιτωλοακαρνανία αν θέλει να μπει δυνατά στον ανταγωνισμό του κάθε τομέα (παραγωγή, τουρισμός κλπ); Όλοι μιλούν για τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όμως στην πράξη δείχνουμε να χωλαίνουμε…
Χρειάζεται να εστιάσουμε σε πέντε άξονες τον σχεδιασμό μας. Πρώτον στον πρωτογενή τομέα. Ο μισός οικονομικά ενεργός πληθυσμός του νομού ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή.Τα εδάφη της Αιτωλοακαρνανίας και το κλίμα της ευνοούν πολλών ειδών καλλιέργειες. Υπάρχουν αρδευτικά ύδατα με αρκετές δυνατότητες, βιοποικιλότητα και πλούσια αλιευτική δραστηριότητα. Οι υδατοκαλλιέργειες αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Η κτηνοτροφία στο νομό διαθέτει πλούσιο ζωικό κεφάλαιο.Τι χρειάζεται λοιπόν;Χρειάζεται στήριξη των υποδομών της. Στήριξη της τιμής του κρέατος και του γάλακτος.Να στηριχθεί ο κτηνοτρόφος ώστε να εκσυγχρονιστεί, δίνοντάς του τη δυνατότητα για σύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα. Δεύτερον, στον τομέα του τουρισμού, τη βαριά μας βιομηχανία. Μπορούμε, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Νομού να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο ακόμη και σε 365 ημέρες, επενδύοντας σε άλλες μορφές τουρισμού, πέραν του παραδοσιακού. Για να γίνει, βεβαίως, κάτι τέτοιο επιβάλλονται συνεργασίες, συμπράξεις και συνέργειες. Τρίτον, να εστιάσουμε στον πολιτισμό. Διότι η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει αρχαία μνημεία, 6 αρχαία θέατρα, περισσότερα από κάθε άλλο Νομό, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, κάστρα καθώς και παραδοσιακά κτίρια μεγάλης ιστορίας, τα οποία επίσης παραμένουν αναξιοποίητα. Τέταρτον, στον τομέα της ενέργειας. Να εστιάσουμε στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Λόγω οικολογικών ιδιαιτεροτήτων, ο νομός μας προσφέρεται για την ανάπτυξή τους. Η έρευνα και επεξεργασία υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία θα αποτελέσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που σαν αποτέλεσμα θα έχει να την μετατρέψει σε έναν πρωταγωνιστή ενεργειακά νομό. Τέλος, πέμπτον, να εστιάσουμε στην εκπαίδευση. Η ύπαρξη πανεπιστημιακών τμημάτων στον νομό εγγυάται την τοπική ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο Νομού, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας. Γι΄αυτό στόχος μας πρέπει να είναι να ενισχύσουμε την ανώτατη εκπαίδευση στον νομό σε πείσμα όσων υπηρέτησαν το Σχέδιο Αθηνά που κατάργησε εν μια νυκτί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και κατακρεούργησε τα υπόλοιπα τμήματα, αλλά και όσων θεωρούν ότι το σχέδιο Γαβρόγλου έφερε λύση στο πρόβλημα. Με μια τέτοια ολιστική προσέγγιση θα έχουμε διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη για την Αιτωλοακαρνανία με ποιοτικές θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία.
9. Εστιάζοντας λίγο και στα της Ναυπακτίας… Έχοντας γνώση της περιοχής, έχοντας υπηρετήσει και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά πλέον με εμπειρία και στην κεντρική πολιτική σκηνή, πως οραματίζεστε την επόμενη μέρα του τόπου μας, αλλά και πως θα φτάσουμε σε αυτή;
Ο μεγάλος στόχος για τον τόπο μας πρέπει να είναι η αειφόρος ανάπτυξη. Ένα πρότυπο ανάπτυξης που δεν υπονομεύει τη ζωή των μελλοντικών γενεών αλλά έχει στόχο την αποτελεσματική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.Αυτό το πρότυπο ανάπτυξης υπηρετεί η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Το έργο της ανάπλασης μαζί με την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικού κέντρου επίκεντρο του οποίου θα είναι η αίθουσα εικονικής αναπαράστασης της ναυμαχίας της Ναυπάκτου αναβαθμίζουν την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης. Η δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, η δημιουργία νέων παιδικών χαρών και νέων κοινόχρηστων χώρων θα διαμορφώσουν μια νέα ποιότητα ζωής για όλους μας. Το ίδιο και η δημιουργία του Ειδικού Σχολείου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες το οποίο μαζί με την ΑΛΚΥΟΝΗ έρχεται να ενισχύσει το αίσθημα της συλλογικής προσπάθειας για κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη. Ένα αίσθημα που εκδηλώνεται στην πόλη μας και από τη δράση της ΑΛΚΥΟΝΗΣ και από τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου- τη Δομή Παροχής Συσσιτίου του Δήμου Ναυπάκτου και τις επιχειρήσεις που στηρίζουν το έργο του.
Όσον αφορά στην ορεινή ζώνη της Ναυπάκτου, αναμφισβήτητα πρέπει να στηριχθεί και κατά τη βουλευτική μου θητεία έχω αναδείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στην προσβασή τους στις δημόσιες υπηρεσίες μετά τη συγχώνευση πολλών από αυτών, τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των δυσπρόσιτων περιοχών, τα πλείστα προβλήματα με το οδικό δίκτυο τα οποία οξύνονται κάθε φορά μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η περιοχή προσφέρεται για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, του θρησκευτικού, πολιτιστικού αλλά και εναλλακτικού τουρισμού. Έχουμε πάρα πολλά μοναστήρια και σπήλαια που αποτελούν ήδη ελκυστικούς προορισμούς. Στόχος μας πρέπει να είναι να τα κάνουμε προσκυνηματικά κέντρα όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για ομόθρησκους από άλλες χώρες. Η περιοχή μας έχει επίσης τις δυνατότητες για να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος και καταδυτικός τουρισμός, αναπτύσσοντας υποδομές για κρουαζιερόπλοια, ημερόπλοια και ιστιοφόρα, κυρίως όμως τις μαρίνες μας ώστε να μετατρέψουμε την ευρύτερη περιοχή σε κόμβο μικρών σκαφών. Επένδυση λοιπόν στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ναυπακτίας. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για τη Ναυπακτία και θα τα κάνουμε!
10. Και τέλος, γιατί κάποιος να επιλέξει το Δ. Κωνσταντόπουλο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με τιμήσουν ξανά με την εμπιστοσύνη τους γιατί πριν τεσσεράμισι χρόνια ξεκινήσαμε μαζί μια ουσιαστική εκπροσώπηση για τον νομό. Προσπάθησα να γίνω η φωνή των Αιτωλοακαρνάνων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να μεταφέρω τα αιτήματά τους, την αγωνία τους για την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Αιτωλοακαρνανίας. Η παρουσία μου στον νομό ήταν συνειδητά συχνή. Για να βιώνω και να μην αποκόπτομαι από την πραγματικότητα της Αιτωλοακαρνανίας. Γνωρίζω,λοιπόν, καλά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον νομό και γνωρίζω και πόσο σημαντικό είναι οι λύσεις να έρχονται μέσα από έναν στοχευμένο διάλογο με την κοινωνία και τα εμπλεκόμενα μέρη. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω ορισμένα από τα θέματα που έθιξα στη Βουλή.
• Επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των διοδίων της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης»
• Αναλογικά διόδια στην Ιόνια Οδό
• Ακύρωση της μεταφοράς των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα (2015)
• Κάθετη συνδετήρια Οδός Αγρινίου-Ιόνιας Οδού με σύνδεση Πλατυγιάλι και Ε65
• Ανάπτυξη του λιμένα Πλατυγιαλίου Αστακού
• Αξιοποίηση εργοταξιακών χώρων Αντιρρίου
• Ανταποδοτικά οφέλη από Μόρνο και Εύηνο για Ναυπακτία, Δωρίδα και Θέρμο
• Αντισταθμιστικά οφέλη Αχελώου για τον πρωτογενή τομέα και ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ
• Ανταποδοτικά οφέλη αιολικών πάρκων στις κατά τόπους κοινότητες
• Κατασκευή του κόμβου της Ρίζας
• Αποκατάσταση των ζημιών στη Γέφυρα του Μόρνου
• Ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αγρινίου Καρπενησίου και σχεδιασμός του άξονα Ναυπάκτου Θέρμου
• Στήριξη κτηνοτροφίας και αλιείας
• Στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας που έχουν πληγεί από την ξηρασία
• Στήριξη πλημμυροπαθών Αιτωλοακαρνανίας
• Επανεκκίνηση του έργου Αμβρακίας-Βόνιτσας
• Ακύρωση της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στις Φυτείες, Χρυσοβίτσα, Δρυμό και Μεσολόγγι
• Πορεία συμβάσεων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων
• Αποκατάσταση ζημιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας
• Αναβάθμιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και στήριξη των εργαζομένων σ’ αυτό
• Οργανική ένταξη των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ_ΑΜΕΑ στους Δήμους
• Στήριξη Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
Με αυτές τις σκέψεις, ζητώ την Κυριακή των εκλογών από τους συμπολίτες μας να δώσουν δύναμη στο Κίνημα Αλλαγής και να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, να με στηρίξουν με την ψήφο τους για να συνεχίσω το έργο που ξεκινήσαμε μαζί.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι Κολοσσοί του έρωτα: Τα 5 μεγαλύτερα καμάκια στην Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ