2012-06-14 21:02:05
Είναι η πρώτη φορά, στα χρόνια της μεταπολίτευσης, που θα κληθούμε να ψηφίσουμε, για δεύτερη φορά εντός 40 ημερών, σε βουλευτικές εκλογές και επομένως είναι... νωπή σε όλους τους ψηφοφόρους η εκλογική διαδικασία.
Ωστόσο, επειδή η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως, ιδού ένας χρηστικός οδηγός της εκλογικής διαδικασίας, καθώς και ορισμένες σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, προκειμένου να ψηφίσουν οι εκλογείς, δίχως προβλήματα και ταλαιπωρίες.
Αυτή τη φορά, μάλιστα, η Singular Logic εμφανίζεται βέβαιη ότι θα μπορεί να δώσει, έως τις 9.30 το βράδυ, της 17ης Ιουνίου, ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς τα στοιχεία είναι πρόσφατα, με όλα τα νέα δεδομένα που εμφανίστηκαν στις προηγούμενες εκλογές και, βεβαίως, χωρίς την επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία της καταμέτρησης των σταυρών.
Άλλωστε, μια από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, είναι η εκλογή των βουλευτών με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος, στην περίπτωση που οι εκλογές διενεργούνται πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών, από τις προηγούμενες εκλογές.
Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο, με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης, υπέρ των υποψήφιων βουλευτών. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν λαμβάνονται υπόψη, ως άκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές εκλέγονται, κατά τη σειρά που αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος, δηλαδή στη λίστα (όπως, αντίστοιχα, συμβαίνει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας), ενώ ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα στην κάθε περιφέρεια ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες. Διατηρείται η εκλογή των 12 βουλευτών Επικρατείας.
Προσοχή στα άκυρα ψηφοδέλτια
Το υπουργείο Εσωτερικών εφιστά την προσοχή σε όλους τους ψηφοφόρους, επισημαίνοντας ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 έχουν αλλάξει.
Επομένως, τα ΠΑΛΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ των εκλογών τις 6ης Μαΐου 2012 ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ και, αν βρεθούν μέσα στην κάλπη, θα εκληφθούν ως ΑΚΥΡΑ. Είναι αυτονόητο ότι οι εκλογείς εφοδιάζονται με ψηφοδέλτια, μόνον από την εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος που ψηφίζουν.
Χρήσιμες πληροφορίες
Επιστρέφοντας στις τετριμμένες, αλλά πάντα χρήσιμες, πληροφορίες που αφορούν τους ψηφοφόρους, δηλαδή τους, συνολικά, 9.850.802 πολίτες, που θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες και, κυρίως στους νέους εκλογείς, που ανέρχονται σε 359.959 άτομα, πρέπει να αναφερθεί, ότι, όπως ενημερώνει το υπουργείο Εσωτερικών, οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου παραμένουν ίδιοι, όπως και στις προηγούμενες εκλογές.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) ή να καλέσουν στα τηλέφωνα: 213 136 1500 και 213 136 4500, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή.
Όπως είναι γνωστό, η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 7 το βράδυ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Στερούνται το δικαίωμα της ψήφου όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. Επίσης, όσοι το στερήθηκαν, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Σημειώνεται ότι νόμιμο δικαίωμα να μην ψηφίσουν έχουν:
α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
β) Όσοι θα βρίσκονται, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
δ) Υπάλληλοι του δημοσίου και νομικών προσώπων, για τους οποίους, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η απουσία τους από την υπηρεσία ή δεν μπορούν να λάβουν χορήγηση αδείας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
ε) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα, για το σκοπό αυτό, να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν το ψηφοδέλτιο δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στο παραβάν. Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Οι ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες, που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 29η Φεβρουαρίου του 2012, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όπου και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ως ετεροδημότες. Ας σημειωθεί ότι αιτήσεις, που έγιναν μετά την 29η Φεβρουαρίου του 2012, δεν έχουν ισχύ για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
Πού ψηφίζουν ειδικές κατηγορίες
Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.
Επίσης, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που ασκούν τα καθήκοντά τους σε αμιγές εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς της βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που ασκούν τα καθήκοντά τους σε μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς όποιας βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού προτιμούν.
Πού ψηφίζουν οι ένστολοι
Σε περίπτωση που διατίθεται φρουρά για τη φύλαξη εκλογικού τμήματος, το προσωπικό αυτής, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 άτομα, ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα που φρουρεί.
Οι εκλογείς αυτοί, ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, οι οποίοι επικυρώθηκαν από το οικείο πρωτοδικείο. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή αυτός που διευθύνει το έργο της βεβαιώνει, με πρακτικό, ότι αυτοί που ψήφισαν στο τμήμα ως άνδρες της φρουράς του, ανήκουν στην φρουρά του.
Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν, στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας, τους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.
Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
Οι ναυτικοί
Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αναγνώρισή τους, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, γίνεται με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.
Μπροστά στο απρόοπτο
- Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους.
Επισκεφτείτε τη σελίδα «Μάθε που ψηφίζεις» και δώστε τα στοιχεία σας, σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν, παρ' όλη την προσπάθειά σας, δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια έως και το πέρας της ψηφοφορίας (17.6.2012).
- Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν όπου είμαι δημότης - Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ...
Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του 2012 έχουν οριστικοποιηθεί και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.
- Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;
Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2012, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της τελευταίας σας εγγραφής. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
- Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα;
- Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, θα υπάρξει πρόβλημα;
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
- Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους. Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τί πρέπει να κάνω;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
nooz.gr
Ωστόσο, επειδή η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως, ιδού ένας χρηστικός οδηγός της εκλογικής διαδικασίας, καθώς και ορισμένες σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, προκειμένου να ψηφίσουν οι εκλογείς, δίχως προβλήματα και ταλαιπωρίες.
Αυτή τη φορά, μάλιστα, η Singular Logic εμφανίζεται βέβαιη ότι θα μπορεί να δώσει, έως τις 9.30 το βράδυ, της 17ης Ιουνίου, ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς τα στοιχεία είναι πρόσφατα, με όλα τα νέα δεδομένα που εμφανίστηκαν στις προηγούμενες εκλογές και, βεβαίως, χωρίς την επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία της καταμέτρησης των σταυρών.
Άλλωστε, μια από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, είναι η εκλογή των βουλευτών με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος, στην περίπτωση που οι εκλογές διενεργούνται πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών, από τις προηγούμενες εκλογές.
Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο, με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης, υπέρ των υποψήφιων βουλευτών. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν λαμβάνονται υπόψη, ως άκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές εκλέγονται, κατά τη σειρά που αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος, δηλαδή στη λίστα (όπως, αντίστοιχα, συμβαίνει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας), ενώ ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα στην κάθε περιφέρεια ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες. Διατηρείται η εκλογή των 12 βουλευτών Επικρατείας.
Προσοχή στα άκυρα ψηφοδέλτια
Το υπουργείο Εσωτερικών εφιστά την προσοχή σε όλους τους ψηφοφόρους, επισημαίνοντας ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 έχουν αλλάξει.
Επομένως, τα ΠΑΛΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ των εκλογών τις 6ης Μαΐου 2012 ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ και, αν βρεθούν μέσα στην κάλπη, θα εκληφθούν ως ΑΚΥΡΑ. Είναι αυτονόητο ότι οι εκλογείς εφοδιάζονται με ψηφοδέλτια, μόνον από την εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος που ψηφίζουν.
Χρήσιμες πληροφορίες
Επιστρέφοντας στις τετριμμένες, αλλά πάντα χρήσιμες, πληροφορίες που αφορούν τους ψηφοφόρους, δηλαδή τους, συνολικά, 9.850.802 πολίτες, που θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες και, κυρίως στους νέους εκλογείς, που ανέρχονται σε 359.959 άτομα, πρέπει να αναφερθεί, ότι, όπως ενημερώνει το υπουργείο Εσωτερικών, οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου παραμένουν ίδιοι, όπως και στις προηγούμενες εκλογές.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) ή να καλέσουν στα τηλέφωνα: 213 136 1500 και 213 136 4500, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή.
Όπως είναι γνωστό, η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 7 το βράδυ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Στερούνται το δικαίωμα της ψήφου όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. Επίσης, όσοι το στερήθηκαν, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Σημειώνεται ότι νόμιμο δικαίωμα να μην ψηφίσουν έχουν:
α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
β) Όσοι θα βρίσκονται, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
δ) Υπάλληλοι του δημοσίου και νομικών προσώπων, για τους οποίους, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η απουσία τους από την υπηρεσία ή δεν μπορούν να λάβουν χορήγηση αδείας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
ε) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα, για το σκοπό αυτό, να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν το ψηφοδέλτιο δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στο παραβάν. Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Οι ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες, που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 29η Φεβρουαρίου του 2012, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όπου και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ως ετεροδημότες. Ας σημειωθεί ότι αιτήσεις, που έγιναν μετά την 29η Φεβρουαρίου του 2012, δεν έχουν ισχύ για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
Πού ψηφίζουν ειδικές κατηγορίες
Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.
Επίσης, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που ασκούν τα καθήκοντά τους σε αμιγές εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς της βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που ασκούν τα καθήκοντά τους σε μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς όποιας βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού προτιμούν.
Πού ψηφίζουν οι ένστολοι
Σε περίπτωση που διατίθεται φρουρά για τη φύλαξη εκλογικού τμήματος, το προσωπικό αυτής, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 άτομα, ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα που φρουρεί.
Οι εκλογείς αυτοί, ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, οι οποίοι επικυρώθηκαν από το οικείο πρωτοδικείο. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή αυτός που διευθύνει το έργο της βεβαιώνει, με πρακτικό, ότι αυτοί που ψήφισαν στο τμήμα ως άνδρες της φρουράς του, ανήκουν στην φρουρά του.
Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν, στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας, τους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.
Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
Οι ναυτικοί
Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αναγνώρισή τους, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, γίνεται με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.
Μπροστά στο απρόοπτο
- Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους.
Επισκεφτείτε τη σελίδα «Μάθε που ψηφίζεις» και δώστε τα στοιχεία σας, σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν, παρ' όλη την προσπάθειά σας, δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια έως και το πέρας της ψηφοφορίας (17.6.2012).
- Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν όπου είμαι δημότης - Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ...
Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του 2012 έχουν οριστικοποιηθεί και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.
- Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;
Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2012, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της τελευταίας σας εγγραφής. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
- Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα;
- Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, θα υπάρξει πρόβλημα;
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
- Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους. Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τί πρέπει να κάνω;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Όντως είναι ντέρμπι οι εκλογές.Κι άλλη δημοσκόπηση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ