2019-07-02 23:00:11
ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγέλλει Πολάκη για «συλλήψεις
Η γυναίκα που δούλευε παράνομα ως αποκλειστική νοσοκόμα στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας το Σάββατο 29 Ιουνίου, έμαθε ότι στο νοσοκομείο είχε έρθει αστυνομία και έκανε ελέγχους.
Μπροστά στον κίνδυνο της σύλληψης και της απέλασης αλλά και του τρόμου που την κυρίευσε, τέλειωσαν όλα. Από ένα ανοικτό παράθυρο πήδηξε στο κενό. Λίγη ώρα αργότερα πέθανε. Μπορεί να έριξε το σώμα της στο κενό αλλά ήταν ήδη παγιδευμένη σε έναν από τους πιο μυστηριώδεις κι επικίνδυνους… παράδρομους του ελληνικού δημόσιου συστήματος υγείας που λέγεται «παροχή αποκλειστικών νοσηλευτικών υπηρεσιών». Μια δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται πάνω από χιλιάδες κεφάλια, ασθενών, απελπισμένων συγγενών που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος, γυναικών, Ελληνίδων ή αλλοδαπών, που δεν ανήκουν στο «σύστημα» και βρίσκουν σε αυτήν την αναγκαστικά παράνομη δραστηριότητα, μια κάποια οικονομική διέξοδο Το Dikaiologitika News σάς παρουσιάζουν όλη αυτή την εκδοχή της ελληνικής υγειονομικής πραγματικότητας. Που, είτε θέλει είτε όχι, βρίσκεται πίσω από τη μοιραία πτώση της γυναίκας στο κενό.
Οι σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στο σύστημα υγείας και το «κλειστό» σύστημα των αποκλειστικών νοσοκόμων που πολλές φορές λειτουργεί εις βάρος των ασθενών λόγω του υψηλού κόστους οδηγούν πολλούς συγγενείς των ασθενών να καταφεύγουν στη λύση παράνομων αποκλειστικών, όπως θέλουν κάποιοι να τις λένε. Κι αυτό γιατί το αυτονόητο που υπάρχει σε όλα τα συστήματα του κόσμου, νοσηλευτική φροντίδα, στην Ελλάδα αποτελεί προνόμιο μόνο όσων έχουν να πληρώσουν. Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να δικαιολογήσει αποκλειστική νοσοκόμα 8 ημερών ή μέχρι 12 ημερών ανάλογα το περιστατικό, τι γίνεται όμως για κάποιους που χρειάζονται περισσότερες ημέρες;
Όλο αυτό επιδεινώνεται και από τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας οι οποίοι αντί να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και να "ανοίξουν" την δεξαμενή για να μην επωμίζονται μόνο λίγοι τα οικονομικά οφέλη και λειτουργούν ως "κύκλωμα" Το 2014 έγινε μια προσπάθεια από τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη να ανοίξει η δεξαμενή αλλά το 2015 ο αναπληρωτής, τότε, υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έθεσε ότι είναι υποχρεωτικό και μόνο από ονομαστικό πίνακα, που τηρείται σε κάθε νοσοκομείο, να γίνεται η διάθεση των αποκλειστικών νοσοκόμων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας.
Αυτό το κλειστό σύστημα δημιουργεί φυσικά καθεστώς κάποιων ολίγων που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και λειτουργούν προς όφελος τους και φυσικά όταν βλέπουν εκτός νοσοκομείου αποκλειστικές νοσοκόμες, τις κυνηγούν και τις καταγγέλλουν.
Η ελληνική πατέντα με τις περίφημες αποκλειστικές, ιδιωτικές δηλαδή νοσοκόμες που πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσια κυρίως νοσοκομεία, συμπληρώνει σχεδόν 45 χρόνια και όπως φαίνεται θα κυριαρχεί επί μακρόν στο σύστημα δημόσιας Υγείας.
Έτσι αν κάποιος άρρωστος δεν έχει συγγενείς που να αναλάβουν την φροντίδα αναγκαστικά καταφεύγει στις ‘’παράνομες’’ αποκλειστικές όπως έχουμε συνηθίσει να τις λέμε. Γυναίκες όλων των ηλικιών που κάτω από την ανάγκη για επιβίωση αναγκάζονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με χαμηλά μεροκάματα, ανασφάλιστες, στην πλειοψηφία τους όμηροι κάποιων εργολάβων που λυμαίνονται τα νοσοκομεία.
Εξάλλου δεν είναι λίγες οι συλλήψεις και οι έφοδοι των ελεγκτών κατά καιρούς στις γυναίκες που ασκούσαν παράνομα το επάγγελμα.
Η απόφαση του 2013
Με μόρια εντάσσονταν στους καταλόγους των νοσοκομείων όσες ενδιαφέρονταν να απασχοληθούν ως αποκλειστικές νοσοκόμες σύμφωνα με σχετική απόφαση του τότε υπουργού Yγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Για την κατάταξη των υποψηφίων στις θέσεις των ονομαστικών καταλόγων λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, οικονομικά κριτήρια και η εμπειρία τους. Οι αποκλειστικές νοσοκόμες και οι αποκλειστικοί νοσοκόμοι φέρουν εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά την ευθύνη για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασθενείς του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Για να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς ενός νοσοκομείου ή μιας ιδιωτικής κλινικής, οι αποκλειστικές νοσοκόμες και αποκλειστικοί νοσοκόμοι οφείλουν:
Να διαθέτουν άδεια εργασίας από το ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ' αριθ. Φ.9/1012/93 κοινή υπουργική απόφαση (425 Β'), όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμ. Φ9/80000/28875/1856/12 κοινή υπουργική απόφαση (1175 Β').
Να έχουν καταχωριστεί στο Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων που τηρείται στο υπουργείο Υγείας.
Μητρώο
Στη Διεύθυνση Προσωπικού κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) τηρείται αντίγραφο του Εθνικού Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων, στο οποίο εγγράφονται οι ενδιαφερόμενες και οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές σε όλη την επικράτεια.
Για την εγγραφή στο μητρώο, απαιτείται να προσκομίζεται στις κατά τόπους ΥΠΕ:
- Χορήγηση βεβαίωσης (πρώην άδειας) άσκησης επαγγέλματος νοσηλευτή/τριας ή βοηθού νοσηλευτή/τριας.
- Άδεια εργασίας από το ΙΚΑ.
- Επικυρωμένο αντίγραφο οποιουδήποτε πτυχίου ή διπλώματος ή τίτλου σπουδών κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ΔΕ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο Ιδρυμάτων και σχολών της αλλοδαπής.
- Τον ΑΜΚΑ.
- Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης. Σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης για οποιοδήποτε κακούργημα καθώς και για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης ή κιβδηλείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, συκοφαντικής δυσφήμησης, αρπαγής προσώπου καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
- Απλό φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας ή για τους αλλοδαπούς επικυρωμένα αντίγραφα των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου και αντίγραφο της άδειας παραμονής.
Απόφαση Ξανθού 2015
Υποχρεωτικά και μόνο από ονομαστικό πίνακα, που τηρείται σε κάθε νοσοκομείο, γίνεται η διάθεση των αποκλειστικών νοσοκόμων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Σύμφωνα με την απόφαση, η διάθεση γίνεται από τον ονομαστικό πίνακα με τη σειρά αναγραφής τους σε αυτόν και μέχρι εξάντλησης του πίνακα (κυκλική διάθεση-rotation), προκειμένου όλοι οι αναγραφόμενοι να πραγματοποιούν τον ίδιο αριθμό ημερομισθίων.
Παραβίαση της σειράς γίνεται δεκτή μονό σε περίπτωση προσωπικής επιλογής του ασθενή σε συγκεκριμένο πρόσωπο , η οποία δηλώνεται με συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης. Προϋπόθεση αποτελεί το συγκεκριμένο πρόσωπο να περιλαμβάνεται στον ονομαστικό πίνακα του Νοσοκομείου ή της Ιδιωτικής Κλινικής και να είναι διαθέσιμο.
Αρμόδια για τη διάθεση των αποκλειστικών νοσοκόμων του ονομαστικού πίνακα – διευκρινίζει η απόφαση – είναι τριμελής Επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου ή της Διοίκησης της ιδιωτικής κλινικής και αποτελείται:
α) στα νοσοκομεία, από τον/την Προϊστάμενο/η της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον/την Προϊστάμενο/η της Διοικητικής Υπηρεσίας και έναν νοσηλευτή/τρια με Β΄ βαθμό, ο οποίος ορίζεται με απόφασή του Διοικητή του νοσοκομείου
β) στις ιδιωτικές κλινικές, από τον/την Προϊστάμενο/η του Νοσηλευτικού Προσωπικού, το Διοικητικό Δ/ντη και έναν νοσηλευτή, οποίος ορίζεται με απόφαση της Διοίκησης της ιδιωτικής κλινικής.
Η Επιτροπή έχει την ευθύνη διάθεσης των αποκλειστικών νοσοκόμων, με τον τρόπο που περιγράφεται στη συνέχεια καθώς και την υποχρέωση ελέγχου των αποκλειστικών νοσοκόμων για τυχόν παραπτώματα, με δυνατότητα αντικατάστασής τους σε περίπτωση που ο ασθενής υποβάλλει σχετικό αίτημα, ακόμα και οριστικού αποκλεισμού τους από τον ονομαστικό πίνακα, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος.
Παράνομο έγγραφο του Διοικητή 3 ημέρες πριν το θάνατό της που αναθέτει τον εντοπισμό των παράνομων αποκλειστικών σε πενταμελή επιτροπή νόμιμων αποκλειστικών.
Η ΠΟΕΔΗΝ παίρνει θέση για το ζήτημα και εκδίδει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Περιήλθε στην κατοχή μας έγγραφο που υπογράφει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας και η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσία, με το οποίο παράνομα ανατίθεται ο έλεγχος και ο εντοπισμός παράνομων αποκλειστικών στο Νοσοκομείο σε πενταμελή επιτροπή νόμιμων αποκλειστικών.
Άκρως παράνομη πράξη καθ’ ότι οι νόμιμοι αποκλειστικοί δεν έχουν καμία υπηρεσιακή ιδιότητα στο Νοσοκομείο. Η εγκύκλιος Πολάκη ορίζει τη φύλαξη του Νοσοκομείου και το Νοσηλευτικό ως υπεύθυνους για τον εντοπισμό των παράνομων αποκλειστικών. Φυσικά εμείς διαφωνούμε με την εγκύκλιο στο σκέλος που ανατίθεται ο έλεγχος στο Νοσηλευτικό προσωπικό καθ’ ότι δεν είναι στα καθήκοντά του.
Στις 26 Ιουνίου κυκλοφόρησε η συγκεκριμένη εντολή του Διοικητή και τρεις ημέρες μετά έγινε το τραγικό συμβάν. Θα πρέπει να παρέμβει ο Εισαγγελέας και να ερευνήσει το κλίμα που δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο μετά την έκδοση της εντολής Διοικητή και να αποδοθούν ευθύνες όπου και εάν υπάρχουν.
Ο φόβος, η πίεση και η ανασφάλεια που επικράτησε μετά την έκδοση της εγκυκλίου μπορεί να συνέβαλε στην πράξη της τραγικής γυναίκας.
Μέχρι την έκδοση της εντολής Διοικητή και πριν την παράνομη καθαίρεση του προϊστάμενου Επιστασίας πριν τρεις μήνες είχαν γίνει 400 ταυτοποιήσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία της Νίκαιας και είχαν σταλεί 30 περιπτώσεις παράνομων αποκλειστικών στα Δικαστήρια.
Το φαινόμενο των παράνομων αποκλειστικών είχε καταπολεμηθεί στα πλαίσια του νόμου. Τι μεσολάβησε και βγήκε η παράνομη απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου της Νίκαιας;
Με βία και καταστολή δεν επιλύεται το πρόβλημα των παράνομων αποκλειστικών. Χρειάζονται προσλήψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού και ο ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει την δαπάνη για όλο το 24ωρο των ασθενών που χρήζουν περιποίηση από αποκλειστικές Νοσοκόμες.
Να ενισχυθεί η φύλαξη των Νοσοκομείων για να διενεργείται έλεγχος παρουσία της Αστυνομίας. Σας κοινοποιούμε το έγγραφο της Διοίκησης και την εγκύκλιο Πολάκη.»
parapona-rodou
Η γυναίκα που δούλευε παράνομα ως αποκλειστική νοσοκόμα στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας το Σάββατο 29 Ιουνίου, έμαθε ότι στο νοσοκομείο είχε έρθει αστυνομία και έκανε ελέγχους.
Μπροστά στον κίνδυνο της σύλληψης και της απέλασης αλλά και του τρόμου που την κυρίευσε, τέλειωσαν όλα. Από ένα ανοικτό παράθυρο πήδηξε στο κενό. Λίγη ώρα αργότερα πέθανε. Μπορεί να έριξε το σώμα της στο κενό αλλά ήταν ήδη παγιδευμένη σε έναν από τους πιο μυστηριώδεις κι επικίνδυνους… παράδρομους του ελληνικού δημόσιου συστήματος υγείας που λέγεται «παροχή αποκλειστικών νοσηλευτικών υπηρεσιών». Μια δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται πάνω από χιλιάδες κεφάλια, ασθενών, απελπισμένων συγγενών που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος, γυναικών, Ελληνίδων ή αλλοδαπών, που δεν ανήκουν στο «σύστημα» και βρίσκουν σε αυτήν την αναγκαστικά παράνομη δραστηριότητα, μια κάποια οικονομική διέξοδο Το Dikaiologitika News σάς παρουσιάζουν όλη αυτή την εκδοχή της ελληνικής υγειονομικής πραγματικότητας. Που, είτε θέλει είτε όχι, βρίσκεται πίσω από τη μοιραία πτώση της γυναίκας στο κενό.
Οι σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στο σύστημα υγείας και το «κλειστό» σύστημα των αποκλειστικών νοσοκόμων που πολλές φορές λειτουργεί εις βάρος των ασθενών λόγω του υψηλού κόστους οδηγούν πολλούς συγγενείς των ασθενών να καταφεύγουν στη λύση παράνομων αποκλειστικών, όπως θέλουν κάποιοι να τις λένε. Κι αυτό γιατί το αυτονόητο που υπάρχει σε όλα τα συστήματα του κόσμου, νοσηλευτική φροντίδα, στην Ελλάδα αποτελεί προνόμιο μόνο όσων έχουν να πληρώσουν. Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να δικαιολογήσει αποκλειστική νοσοκόμα 8 ημερών ή μέχρι 12 ημερών ανάλογα το περιστατικό, τι γίνεται όμως για κάποιους που χρειάζονται περισσότερες ημέρες;
Όλο αυτό επιδεινώνεται και από τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας οι οποίοι αντί να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και να "ανοίξουν" την δεξαμενή για να μην επωμίζονται μόνο λίγοι τα οικονομικά οφέλη και λειτουργούν ως "κύκλωμα" Το 2014 έγινε μια προσπάθεια από τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη να ανοίξει η δεξαμενή αλλά το 2015 ο αναπληρωτής, τότε, υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έθεσε ότι είναι υποχρεωτικό και μόνο από ονομαστικό πίνακα, που τηρείται σε κάθε νοσοκομείο, να γίνεται η διάθεση των αποκλειστικών νοσοκόμων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας.
Αυτό το κλειστό σύστημα δημιουργεί φυσικά καθεστώς κάποιων ολίγων που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και λειτουργούν προς όφελος τους και φυσικά όταν βλέπουν εκτός νοσοκομείου αποκλειστικές νοσοκόμες, τις κυνηγούν και τις καταγγέλλουν.
Η ελληνική πατέντα με τις περίφημες αποκλειστικές, ιδιωτικές δηλαδή νοσοκόμες που πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσια κυρίως νοσοκομεία, συμπληρώνει σχεδόν 45 χρόνια και όπως φαίνεται θα κυριαρχεί επί μακρόν στο σύστημα δημόσιας Υγείας.
Έτσι αν κάποιος άρρωστος δεν έχει συγγενείς που να αναλάβουν την φροντίδα αναγκαστικά καταφεύγει στις ‘’παράνομες’’ αποκλειστικές όπως έχουμε συνηθίσει να τις λέμε. Γυναίκες όλων των ηλικιών που κάτω από την ανάγκη για επιβίωση αναγκάζονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με χαμηλά μεροκάματα, ανασφάλιστες, στην πλειοψηφία τους όμηροι κάποιων εργολάβων που λυμαίνονται τα νοσοκομεία.
Εξάλλου δεν είναι λίγες οι συλλήψεις και οι έφοδοι των ελεγκτών κατά καιρούς στις γυναίκες που ασκούσαν παράνομα το επάγγελμα.
Η απόφαση του 2013
Με μόρια εντάσσονταν στους καταλόγους των νοσοκομείων όσες ενδιαφέρονταν να απασχοληθούν ως αποκλειστικές νοσοκόμες σύμφωνα με σχετική απόφαση του τότε υπουργού Yγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Για την κατάταξη των υποψηφίων στις θέσεις των ονομαστικών καταλόγων λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, οικονομικά κριτήρια και η εμπειρία τους. Οι αποκλειστικές νοσοκόμες και οι αποκλειστικοί νοσοκόμοι φέρουν εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά την ευθύνη για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασθενείς του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Για να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς ενός νοσοκομείου ή μιας ιδιωτικής κλινικής, οι αποκλειστικές νοσοκόμες και αποκλειστικοί νοσοκόμοι οφείλουν:
Να διαθέτουν άδεια εργασίας από το ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ' αριθ. Φ.9/1012/93 κοινή υπουργική απόφαση (425 Β'), όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμ. Φ9/80000/28875/1856/12 κοινή υπουργική απόφαση (1175 Β').
Να έχουν καταχωριστεί στο Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων που τηρείται στο υπουργείο Υγείας.
Μητρώο
Στη Διεύθυνση Προσωπικού κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) τηρείται αντίγραφο του Εθνικού Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων, στο οποίο εγγράφονται οι ενδιαφερόμενες και οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές σε όλη την επικράτεια.
Για την εγγραφή στο μητρώο, απαιτείται να προσκομίζεται στις κατά τόπους ΥΠΕ:
- Χορήγηση βεβαίωσης (πρώην άδειας) άσκησης επαγγέλματος νοσηλευτή/τριας ή βοηθού νοσηλευτή/τριας.
- Άδεια εργασίας από το ΙΚΑ.
- Επικυρωμένο αντίγραφο οποιουδήποτε πτυχίου ή διπλώματος ή τίτλου σπουδών κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ΔΕ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο Ιδρυμάτων και σχολών της αλλοδαπής.
- Τον ΑΜΚΑ.
- Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης. Σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης για οποιοδήποτε κακούργημα καθώς και για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης ή κιβδηλείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, συκοφαντικής δυσφήμησης, αρπαγής προσώπου καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
- Απλό φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας ή για τους αλλοδαπούς επικυρωμένα αντίγραφα των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου και αντίγραφο της άδειας παραμονής.
Απόφαση Ξανθού 2015
Υποχρεωτικά και μόνο από ονομαστικό πίνακα, που τηρείται σε κάθε νοσοκομείο, γίνεται η διάθεση των αποκλειστικών νοσοκόμων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Σύμφωνα με την απόφαση, η διάθεση γίνεται από τον ονομαστικό πίνακα με τη σειρά αναγραφής τους σε αυτόν και μέχρι εξάντλησης του πίνακα (κυκλική διάθεση-rotation), προκειμένου όλοι οι αναγραφόμενοι να πραγματοποιούν τον ίδιο αριθμό ημερομισθίων.
Παραβίαση της σειράς γίνεται δεκτή μονό σε περίπτωση προσωπικής επιλογής του ασθενή σε συγκεκριμένο πρόσωπο , η οποία δηλώνεται με συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης. Προϋπόθεση αποτελεί το συγκεκριμένο πρόσωπο να περιλαμβάνεται στον ονομαστικό πίνακα του Νοσοκομείου ή της Ιδιωτικής Κλινικής και να είναι διαθέσιμο.
Αρμόδια για τη διάθεση των αποκλειστικών νοσοκόμων του ονομαστικού πίνακα – διευκρινίζει η απόφαση – είναι τριμελής Επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου ή της Διοίκησης της ιδιωτικής κλινικής και αποτελείται:
α) στα νοσοκομεία, από τον/την Προϊστάμενο/η της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον/την Προϊστάμενο/η της Διοικητικής Υπηρεσίας και έναν νοσηλευτή/τρια με Β΄ βαθμό, ο οποίος ορίζεται με απόφασή του Διοικητή του νοσοκομείου
β) στις ιδιωτικές κλινικές, από τον/την Προϊστάμενο/η του Νοσηλευτικού Προσωπικού, το Διοικητικό Δ/ντη και έναν νοσηλευτή, οποίος ορίζεται με απόφαση της Διοίκησης της ιδιωτικής κλινικής.
Η Επιτροπή έχει την ευθύνη διάθεσης των αποκλειστικών νοσοκόμων, με τον τρόπο που περιγράφεται στη συνέχεια καθώς και την υποχρέωση ελέγχου των αποκλειστικών νοσοκόμων για τυχόν παραπτώματα, με δυνατότητα αντικατάστασής τους σε περίπτωση που ο ασθενής υποβάλλει σχετικό αίτημα, ακόμα και οριστικού αποκλεισμού τους από τον ονομαστικό πίνακα, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος.
Παράνομο έγγραφο του Διοικητή 3 ημέρες πριν το θάνατό της που αναθέτει τον εντοπισμό των παράνομων αποκλειστικών σε πενταμελή επιτροπή νόμιμων αποκλειστικών.
Η ΠΟΕΔΗΝ παίρνει θέση για το ζήτημα και εκδίδει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Περιήλθε στην κατοχή μας έγγραφο που υπογράφει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας και η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσία, με το οποίο παράνομα ανατίθεται ο έλεγχος και ο εντοπισμός παράνομων αποκλειστικών στο Νοσοκομείο σε πενταμελή επιτροπή νόμιμων αποκλειστικών.
Άκρως παράνομη πράξη καθ’ ότι οι νόμιμοι αποκλειστικοί δεν έχουν καμία υπηρεσιακή ιδιότητα στο Νοσοκομείο. Η εγκύκλιος Πολάκη ορίζει τη φύλαξη του Νοσοκομείου και το Νοσηλευτικό ως υπεύθυνους για τον εντοπισμό των παράνομων αποκλειστικών. Φυσικά εμείς διαφωνούμε με την εγκύκλιο στο σκέλος που ανατίθεται ο έλεγχος στο Νοσηλευτικό προσωπικό καθ’ ότι δεν είναι στα καθήκοντά του.
Στις 26 Ιουνίου κυκλοφόρησε η συγκεκριμένη εντολή του Διοικητή και τρεις ημέρες μετά έγινε το τραγικό συμβάν. Θα πρέπει να παρέμβει ο Εισαγγελέας και να ερευνήσει το κλίμα που δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο μετά την έκδοση της εντολής Διοικητή και να αποδοθούν ευθύνες όπου και εάν υπάρχουν.
Ο φόβος, η πίεση και η ανασφάλεια που επικράτησε μετά την έκδοση της εγκυκλίου μπορεί να συνέβαλε στην πράξη της τραγικής γυναίκας.
Μέχρι την έκδοση της εντολής Διοικητή και πριν την παράνομη καθαίρεση του προϊστάμενου Επιστασίας πριν τρεις μήνες είχαν γίνει 400 ταυτοποιήσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία της Νίκαιας και είχαν σταλεί 30 περιπτώσεις παράνομων αποκλειστικών στα Δικαστήρια.
Το φαινόμενο των παράνομων αποκλειστικών είχε καταπολεμηθεί στα πλαίσια του νόμου. Τι μεσολάβησε και βγήκε η παράνομη απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου της Νίκαιας;
Με βία και καταστολή δεν επιλύεται το πρόβλημα των παράνομων αποκλειστικών. Χρειάζονται προσλήψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού και ο ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει την δαπάνη για όλο το 24ωρο των ασθενών που χρήζουν περιποίηση από αποκλειστικές Νοσοκόμες.
Να ενισχυθεί η φύλαξη των Νοσοκομείων για να διενεργείται έλεγχος παρουσία της Αστυνομίας. Σας κοινοποιούμε το έγγραφο της Διοίκησης και την εγκύκλιο Πολάκη.»
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καστελλόριζο, ανοικτά όλα τα σενάρια..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ