2019-07-04 20:50:13
Φωτογραφία για Γιατί κλωτσάει το μωρό στην κοιλιά; Όχι για το λόγο που νομίζετε
Εάν νομίζετε ότι το μωρό κλωτσάει για να επικοινωνήσει, κάνετε λάθος. Ο λόγος για τα λακτίσματα είναι τελείως διαφορετικός. Ανακαλύψτε τον!

Φτάνετε στο σπίτι μετά τη δουλειά και βάζετε λίγη μουσική να χαλαρώσετε. Με δεδομένη τη μουσική που προτιμούν τα έμβρυα, διαλέγετε ένα κομμάτι κλασικής μουσικής (Καλοκαίρι, από τις Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι, Andante, από τα κουαρτέτα για φλάουτο του Μότσαρτ, Μπαχ…) και κείνη τη στιγμή, το έμβρυο κλοτσάει. Όχι όμως γιατί αντιδράει στη μουσική, ή γιατί προσπαθεί να επικοινωνήσει. Αλλά, γιατί απλά γυμνάζεται Τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας του Imperial College, στο Λονδίνο δημοσιευμένα στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the Royal Society of Medicine, αποκαλύπτουν ότι το έμβρυο κλοτσάει για να ασκήσει τους μυς του και να σχηματιστούν σωστά οι αρθρώσεις και τα οστά.

Τα μωρά αρχίζουν να κουνάνε το κεφάλι την δέκατη βδομάδα της κύησης, και τα λακτίσματα έρχονται κάπως αργότερα. Γύρω στην 16η με 18η βδομάδα και τα πιο έντονα μεταξύ 20ης και 30ης. Αν θέλουμε να τα φανταστούμε, μπορούμε να τα συγκρίνουμε με την πίεση που δέχεται το έδαφος από ένα βάρος γύρω στα τεσσεράμισι κιλά.


Δεν επικοινωνούν. Ακούνε όμως;

Μελέτη της ιατρικής επιθεώρησης Ultrasound, αναφέρει ότι από την 16η κιόλας εβδομάδα το έμβρυο είναι σε θέση όχι μόνο να ακούσει τη μουσική, αλλά από ότι δείχνουν οι αντιδράσεις του στο υπερηχογράφημα «σχεδόν τραγουδάει»! Με άλλα λόγια απολαμβάνει τη μουσική, ανοίγοντας διάπλατα το στόμα του και βγάζοντας τη γλώσσα του, όπως δείχνουν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας του Ινστιτούτου Μαρκές στη Βαρκελώνη που ανέπτυξε μια καινοτόμο μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κώφωσης ή γενικότερα να ελεγχθεί η ακοή του εμβρύου. Χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή, που ονομάζεται Babypod, ενδοκολπικής μετάδοσης οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακούγοντας ήχους ή μουσική το έμβρυο αντιδρά με κινήσεις όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται κατά την εκφορά λόγου. Πρόκειται για το πρώτο βήμα που θέτει τα θεμέλια για την ομιλία ή την ικανότητα να τραγουδάμε. Κι όχι μόνο ακούει και ξυπνάει, αλλά χαλαρώνει και δέχεται… κύματα αγάπης από τη μητέρα, μέσα από τη μουσική.

Κι όταν γεννιούνται, ο εγκέφαλός τους δείχνει ότι θυμούνται…

«Όταν ακούμε έναν ήχο που επαναλαμβάνεται αρκετά συχνά, κτίζεται μια ανάμνηση που ενεργοποιείται κάθε φορά που τον ξανακούμε», ισχυρίζεται ο επικεφαλής σχετικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνσκι, Έινο Παρτάνεν. Και σύμφωνα με τον διάσημο Αμερικανό Dr. Thomas R. Verny, όπως υποστηρίζει στη Μυστική Ζωή του Παιδιού Πριν Γεννηθεί: τα νεογνά που ήταν εκτεθειμένα στη μουσική από τη μήτρα εμφανίζουν αρκετές μουσικές δεξιότητες. Το ξέραμε εμπειρικά, τώρα η νευροεπιστήμη το αποδεικνύει.

Ο Μότσαρτ έδωσε τα πρώτα δείγματα της μουσικής του μεγαλοφυΐας στα πέντε του χρόνια όταν ένα βράδυ γέμισε με νότες ένα ολόκληρο φύλλο χαρτιού μουσικής. Κι όταν ο πατέρας του Λεοπόλδος, μουσικός και ο ίδιος, πλησίασε να δει τι κάνει ο γιος του, διαπίστωσε ότι έγραφε ένα κονσέρτο πιάνου. Και η ιδιαιτερότητα του ήταν ότι η μουσική παιδεία επίδρασε πάνω του βγάζοντας απλά στο φως γνώσεις που ήταν χαραγμένες στο παιδί αυτό από τη γέννηση του.

Κλωτσιές που προλαβαίνουν ασθένειες

Οπότε, το έμβρυο δεν αποκρίνεται στα ακουστικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος με ρυθμικό κολύμπι ή κινήσεις που μοιάζουν με κλωτσιές. Είναι σημαντικό όμως να ξέρετε πως το ότι κινείται το μωρό σας σημαίνει πολλά για το μέλλον του. Και όπως υπογραμμίζει η μελέτη του Imperial College, οι καλοσχηματισμένες αρθρώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή μελλοντικών ασθενειών όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Πέτρος ΝικολαΐδηςΜαιευτήρας, Γυναικολόγος, Ειδικός Περιγενετιστής
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ