2019-07-05 09:53:54
Φωτογραφία για Bloomberg για Τσίπρα: Η Ευρώπη τιθάσευσε έναν λαϊκιστή και τώρα αυτός πληρώνει το τίμημα
To 2015 o Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να φέρει την αλλαγή και την ελπίδα. Τελικά για τους περισσότερους ήρθε η απογοήτευση. Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο του Bloomberg, στο οποίο επιχειρείται ένας απολογισμός της θητείας του κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Γίνεται λόγος για μία «μεταμόρφωση», η  οποία βελτίωσε αισθητά τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες και απέσπασε εύσημα στο εξωτερικό, αλλά δεν έδωσε στην ελληνική οικονομία και τους πολίτες αυτά που πολλοί προσδοκούσαν.

«Το να φτιάξεις μία χώρα που έχασε το 25% του ΑΕΠ της δεν θα ήταν ποτέ εύκολο, ειδικά για έναν ηγέτη, που υποσχέθηκε να αυξήσει μισθούς και συντάξεις και να μειώσει τους φόρους» παρατηρεί το ειδησεογραφικό δίκτυο, αναφέροντας πως η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες δοκιμάζονται από κόκκινα δάνεια 80 δισ. ευρώ και περίπου 4 εκατ. φορολογούμενοι ή το 37% του πληθυσμού, χρωστούν στο κράτος 104 δισ. ευρώ, με το ποσό να είναι τρεις φορές υψηλότερο από λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση το 2010. Όσοι για τους μορφωμένους νέους, εξακολουθούν να καταφεύγουν στη Δυτική Ευρώπη. 


Το Bloomberg αναφέρει ότι αντί να δώσει τέλος στα μέτρα λιτότητας, τα οποία είχε κατηγορήσει ότι υποδουλώνουν το κράτος, ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να τα διατηρήσει, προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή, με πιστώσεις από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Και ενώ το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα έκανε βουτιά 19% κατά την κρίση, ενώ αυξήθηκε 18% στο σύνολο της Ευρωζώνης, η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού ήρθε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, αφότου η χώρα είχε βγει από το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο είχε επιχειρήσεις να εγκαταλείψει. Παρόλα αυτά είναι από πολλές απόψεις «τεράστιο επίτευγμα» το γεγονός ότι έμεινε τόσο πολύ στην εξουσία, σχολιάζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι θα ήταν ανόητο να τον ξεγράψει κάποιος, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ευρύ προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έμεινε στην εξουσία περισσότερο από κάθε άλλον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την περίοδο της κρίσης, ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας που είχαν κερδίσει παγκόσμια προσοχή πριν από την εκλογή του εξαφανίστηκαν όσο ήταν στην εξουσία. Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές και τώρα πληρώνει ελαφρώς υψηλότερο επιτόκιο για να δανειστεί από την Ιταλία, στη βάση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου.

Η μεταμόρφωση και οι καλές σχέσεις με την Μέρκελ 

Όπως επισημαίνει το Bloomberg o Πρωθυπουργός κέρδισε περισσότερο σεβασμό στο εξωτερικό, όταν έκλεισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη. Αξιωματούχος στις Βρυξέλλες περιγράψει το πολιτικό ταξίδι του κ. Τσίπρα ως «βαθιά μεταμόρφωση» σε έναν αξιόπιστο εταίρο. Η σχέση του με την Μέρκελ επίσης ήταν πολύ καλή, αφού η καγκελάριος εκτίμησε την προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές, όπως δηλώνει υπό καθεστώς ανωνυμίας στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών. Η ίδια πηγή επισημαίνει πως η Γερμανία θεωρεί ότι ο Τσίπρας σταθεροποίησε την Ελλάδα. 

«Το μάθημα αυτό του συμβιβασμού, της επιδίωξης συναινέσεων και της αξιοπιστίας στην εξωτερική πολιτική πέρασε με τη Συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία» σχολιάζει ο καθηγητής του LSE, Κέβιν Φέδερστοουν κάνοντας λόγο για μία πραγματική πρόοδο. Ωστόσο η Συμφωνία πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και ήρθε να προστεθεί στους πονοκεφάλους της οικονομίας. Το χειρότερο όπως σχολιάζουν πολίτες στο Bloomberg είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν πέτυχε να αλλάξει το οικονομικό κλίμα.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ