2019-07-06 18:00:31
Μία…πρόγευση για τη στάση που θα κρατήσει ο απερχόμενος Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, στο νέο δημοτικό συμβούλιο πήραμε χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τις εκλογές, όσο αφορά στο θέμα της αναβολής της έγκρισης της νέας προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη από το περιφερειακό συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας το επιχείρημα της απόφασης αυτής σαθρό.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος Ρόδου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η οποία είναι μία από τις τελευταίες της τρέχουσας θητείας, μίλησε «από καρδιάς» και πιο «απελευθερωμένα» ενώ οι τοποθετήσεις του ήταν…διανθισμένες με αιχμές. Για το θέμα της Προγραμματικής θα έλεγε κανείς ότι «ξέσπασε» ανεβάζοντας τους τόνους, κάνοντας λόγο για συμφέροντα αλλά στέλνοντας και το μήνυμα σε κάποιους την επόμενη θητεία «να μην τολμήσουν να έρθουν εδώ μέσα»!
Σημειώνεται ότι τη χθεσινή συνεδρίαση παρακολούθησαν οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι με τη νέα δημοτική αρχή του κ. Αντώνη Καμπουράκη κ.κ. Κώστας Τααρσλιάς και Τηλέμαχος Καμπούρης.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, στην έναρξη της συνεδρίασης, ο απερχόμενος Δήμαρχος ευχήθηκε να είναι καλορίζικοι όσοι εκλέχθηκαν τη νέα θητεία και για όσους δεν εκλέχθηκαν αυτή η πορεία της πενταετίας να τους αφήσει καλές και θετικές αναμνήσεις και εμπειρίες και είπε ότι «πάντα η προσφορά στον τόπο δεν μετριέται με το χρόνο, μετριέται με τη διάθεση απ’ οποιασδήποτε θέση, οποιοδήποτε πόστο και αν υπηρετήσει κανείς».
Βέβαια, λόγω των πολλών άδειων εδράνων που υπήρχαν χθες, κάτι που ήταν αναμενόμενο αν και η συνεδρίαση ήταν εξ αναβολής, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να πει ότι η συνεδρίαση αυτή διεξάγεται…δύσκολες μέρες αφού είμαστε τρεις ημέρες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, Ιούλιο μήνα και μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και είναι εύλογο να υπάρχει κάποια απογοήτευση, γι’ αυτό και ευχαρίστησε όσους…κατάφεραν να έρθουν στη συνεδρίαση.
Στη συνέχεια, είπε ότι τα μέλη της πλειοψηφίας και κυρίως αυτοί που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις, είναι υποχρεωμένοι μέχρι 31 Αυγούστου να βρίσκονται στις θέσεις τους και να προσφέρουν αυτά για τα οποία τους εξέλεξε ο ροδιακός λαός πριν από πέντε χρόνια. Εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τους κ.κ. Στράτο Καρίκη και Γιάννη Γιαννακάκη που ήταν οι μόνοι που προσήλθαν από την πλευρά της μειοψηφίας γιατί, όπως είπε, αντιλαμβάνονται τον σοβαρό ρόλο που τους έχει αναθέσει ο ροδιακός λαός στις προηγούμενες εκλογές.
Για την Προγραμματική
Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε, όπως είπε, ν’ αναφερθεί στο θέμα το οποίο βρέθηκε στην τοπική επικαιρότητα την τελευταία εβδομάδα, εννοώντας την Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, λέγοντας ότι δεν θα χρησιμοποιήσει…βαριές κουβέντες. Ξεκίνησε λέγοντας, λοιπόν: «Λυπήθηκα. Λυπήθηκα πολύ γιατί η προσπάθεια χρόνων, τουλάχιστον των τριών τελευταίων χρόνων, για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης της Μεσαιωνικής Πόλης, φοβάμαι ότι για ακόμα μία φορά είχε ένα άδοξο τέλος». Στη συνέχεια, θύμισε ότι η εικοσαετής Προγραμματική Σύμβαση τελείωσε το 2006 και από τότε όλα τα δ.σ. διαχρονικά και η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ακολούθως η αιρετή Περιφέρεια και οι Δήμοι είχαν βιώσει τη θλιβερή εκείνη συγκυρία να έχει υπογραφή Μαχαιρίδη, Νικητιάδη με Υπουργό Βενιζέλο και έπρεπε να μπει άλλη μία υπογραφή και για άλλους λόγους, όπως είπε χαρακτηριστικά, σταμάτησε.
Από το 2012 μέχρι το 2019-συνέχισε-κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, φθάσαμε μετά από επτά χρόνια να γίνει μία αρχή, ένα σχέδιο σύμβασης το οποίο εγκρίθηκε τον Απρίλιο από το δ.σ., εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τη ΔΕΥΑΡ και εκκρεμούσε η έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο. Αναφερόμενος στις δυσκολίες, μίλησε για τη μόχλευση των πόρων (σ.σ. ΕΣΠΑ, ΔΕΥΑΡ, πόροι του Δήμου, πόροι από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το Λιμενικό Ταμείο), αλλά και για τη δυσκολία του σχεδίου γι’ αυτό και χρειάστηκε μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρη Χατζηιωάννου και τους υπηρεσιακούς, από τον Οκτώβριο και μετά, να μεταβούν αρκετές φορές στο Υπουργείο, να προσθέσουν να αφαιρέσουν κτλ.
Στη συνέχεια, ο απερχόμενος Δήμαρχος είπε ότι υπήρξε η άποψη ότι θα πρέπει να σεβαστούν τη θέση της νέας Δημοτικής Αρχής καθώς και να εκλεγεί η νέα κυβέρνηση. «Δεν μας χαλούσε σε τίποτε να υπογραφεί αυτή η σύμβαση και στη νέα κυβέρνηση, και η νέα Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει», σχολίασε. Θύμισε, επίσης, ότι αυτή η σύμβαση προβλέπει τη χρηματοδότηση των υπογείων δικτύων της Μεσαιωνικής Πόλης με 11,5 εκατ. ευρώ, τις μελέτες και την επισκευή δέκα εμβληματικών κτιρίων και επιπλέον τις διαμορφώσεις με τα πλακόστρωτα. Ακόμα, είχαν κατορθώσει να εντάξουν και άλλα δύο κτίρια εκτός Παλιάς Πόλης (σ.σ. η αυλή πίσω από του Μουράτ Ρέις και το κτίριο που βρίσκεται απέναντι από την Πινακοθήκη). Και είπε, στη συνέχεια:
«Ήταν μία Προγραμματική Σύμβαση που, αν μη τι άλλο, με την υπογραφή, οποιαδήποτε κυβέρνηση και να βγει τη Δευτέρα θα είχε εκπεφρασμένη τη βούληση όλων των τοπικών φορέων. Για μένα προσωπικά το επιχείρημα ήταν σαθρό και θα έχουν την ευθύνη αυτοί που αρνήθηκαν να υπογράψουν την Προγραμματική γιατί η Διοίκηση έχει συνέχεια, το Κράτος έχει συνέχεια, η Αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια…».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος ανέβασε τους τόνους (σ.σ. μαζί με την ένταση της φωνής του) και είπε: «…Και επειδή είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι κάτι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία-δειλά δειλά φωτογράφισε ο κ. Χατζηιωάννου το Μετσόβιο Πολυτεχνείο..Επειδή είμαι σε θέση να γνωρίζω ανθρώπους που ξεκίνησαν με την κυβέρνηση Τσίπρα με τους δύο Υπουργούς Πολιτισμού να έρχονται εδώ, να κάνουμε συσκέψεις επί συσκέψεων για τα 300 ακίνητα της Παλαιάς Πόλης, για τα οποία η σύμβαση δεν υπεισέρχεται σ’ αυτό το κεφάλαιο γιατί είναι μέσα άλλα θέματα του ΤΑΠΑ, του Υπουργείου Οικονομικών…».
»Και επειδή, λοιπόν, φαίνεται εκείνα τα συμφέροντα δεν αναδείχθησαν, να πάρουν ένα μήνυμα ότι, και στην επόμενη θητεία μην τολμήσουν να έρθουν εδώ μέσα αυτοί οι γυρολόγοι της πολιτικής και να προσπαθήσουν να περάσουν συμφέροντα. Να μην τολμήσουν! Αυτοί που έφυγαν από τον Τσίπρα, πήγαν στη Γεννηματά και από τη Γεννηματά πήγαν στον Μητσοτάκη. Έτσι, ωμά…»!
Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος προς το δ.σ., αυτή είναι η πραγματικότητα και μιλάει με αγανάκτηση γιατί ήταν η μοναδική ευκαιρία από το 2006, ύστερα από 13 χρόνια, να κάνουμε μία αρχή, να έχουμε δεσμευμένα κάποια Υπουργεία, με οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Οι τοποθετήσεις
Ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας στο σημερινό δ.σ. κ. Γιάννης Γιαννακάκης χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό και ανέφερε ότι το 2005 έδινε μάχες για το θέμα αυτό ο τότε Δήμαρχος Ροδίων κ. Γιώργος Γιαννόπουλος και είχε φθάσει στο παρά ένα για να υπογραφεί η σύμβαση. Στη συνέχεια, το ίδιο και ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου και μετά ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και τέλος η απερχόμενη Δημοτική Αρχή…έφθασε στη βρύση και δεν κατάφεραν να πιουν το νερό. Τι συμβαίνει κάθε φορά, αναρωτήθηκε και είπε μήπως δεν θέλουν να προχωρήσει η Προγαμματική που είναι τόσο απαραίτητη για τη Μεσαιωνική Πόλη.
Ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Σάκης Στάγκας είπε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά είναι επτά συμβαλλόμενα μέρη που πρέπει να υπογράψουν και πρέπει να γραφτεί και όνομα Υπουργού, ότι δεν υπάρχει συνέχεια και ούτε προλαβαίνει καμία κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές να υπογράψει τη σύμβαση γι’ αυτό και σωστά μεταφέρθηκε στη νέα θητεία.
Για το θέμα τοποθετήθηκε, βέβαια, και ο κ. Χατζηιωάννου ο οποίος επανέλαβε και εκείνος ότι η Διοίκηση έχει μία φυσική συνέχεια και θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι αυτό που εκφράζεται ως ανησυχία είναι ως προς την κατεύθυνση, τη φιλοσοφία της Προγραμματικής. Παρέπεμψε επίσης σ’ αυτό που είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, «χωρίς καμία αιχμή εναντίον κάποιου συγκεκριμένα» αλλά η αιχμή έχει να κάνει με το χρόνο, ότι δηλαδή ο ίδιος σεβασμός που επιδεικνύεται στη νέα Δημοτική Αρχή- και είναι λογικό-θα πρέπει να επιδειχθεί και στη δουλειά που έγινε τόσα χρόνια και αφορά ένα ζήτημα που ενώνει τους πάντες. Γιατί, όπως είπε, το άλλο σχέδιο για το οποίο έχουν ειπωθεί πάρα πολλά, είναι ένα σχέδιο που κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση.
Επίσης, ανέφερε ότι πολύ σημαντικό είναι ότι η νομική δέσμευση ήταν 5,2 εκατ. ευρώ με τη σημείωση ότι ήταν έτοιμο το Υπουργείο για το Φιλόδημο, για συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορούσε μόνο θέματα υποδομών για τη Μεσαιωνική Πόλη και αυτή η σύμβαση είχε υπογραφεί από όλους τους εμπλεκόμενους, είχε ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και ήταν καθ’ όλα έτοιμη. «Δεν χάνεται ο κόσμος, όμως δημιουργεί έναν προβληματισμό», είπε ο Αντιδήμαρχος και ανέφερε ότι εκείνο που κατάλαβε και από το π.σ είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη άγνοια για το τι σημαίνει η νέα π.σ. Η ένστασή του-επανέλαβε-είναι η πολιτική κατεύθυνση που θα πάρει.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ότι τον Οκτώβριο το προσχέδιο της Προγραμματικής υπεγράφη από τον ίδιο, τον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Στρατη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό και από τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, με μεγαλοπρέπεια στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και προχώρησε για να γίνει πράξη.
«Ήμασταν στο και ένα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι υπήρχε αγαστή συνεργασία και ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς που “έτρεξαν” το θέμα. Και ενώ το δ.σ. ενέκρινε τον Απρίλιο την Προγραμματική, εδώ και δέκα μέρες βλέπει να δημοσιεύονται οι όροι και η σπουδαιότητά της και δύο μέρες πριν το π.σ. δημοσιεύεται η εισήγηση του Περιφερειάρχη η οποία καταλήγει στην εισήγηση προς το π.σ. να ψηφιστεί.
Τώρα, τι συνέβη και άλλαξε μέχρι την επόμενη μέρα στο π.σ., είπε ότι ο ίδιος γνωρίζει και γνωρίζουν και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και θα το δούμε στην πορεία. Εάν υπογραφόταν η Προγραμματική, κατέληξε ο απερχόμενος Δήμαρχος, μπορεί να άλλαζαν οι αιρετοί αλλά οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων είναι δεσμευτικές.
Απάντηση από Χατζημάρκο
Να σταματήσουν να εκτρέπονται θεσμικά και να «δηλητηριάζουν» τον κόσμο, κάλεσε τους επικεφαλής της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής Ρόδου για το θέμα της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, τόνισε ότι η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για την αναβολή της έγκρισής της ήταν πολιτικά ορθή και επανέλαβε ότι θέλουν να προχωρήσει.
Καταρχήν, ο κ. Χατζημάρκος εξήγησε για άλλη μία φορά το σκεπτικό με το οποίο ελήφθη η απόφαση από την τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, λέγοντας ότι πήραν μία απόφαση θεωρεί ορθή και επιβεβλημένη πολιτικά καθώς βρισκόμαστε ημέρες πριν τη διαφαινόμενη αλλαγή ηγεσίας στους περισσότερους από τους φορείς, με ήδη διαμορφωμένη την επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στους υπόλοιπους φορείς και ο μόνος ο φορέας ο οποίος έχει μία συνέχεια, με την έννοια ότι παραμένει η ίδια πολιτική ηγεσία, είναι η Περιφέρεια.
aftodioikisi
parapona-rodou
Ο απερχόμενος Δήμαρχος Ρόδου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η οποία είναι μία από τις τελευταίες της τρέχουσας θητείας, μίλησε «από καρδιάς» και πιο «απελευθερωμένα» ενώ οι τοποθετήσεις του ήταν…διανθισμένες με αιχμές. Για το θέμα της Προγραμματικής θα έλεγε κανείς ότι «ξέσπασε» ανεβάζοντας τους τόνους, κάνοντας λόγο για συμφέροντα αλλά στέλνοντας και το μήνυμα σε κάποιους την επόμενη θητεία «να μην τολμήσουν να έρθουν εδώ μέσα»!
Σημειώνεται ότι τη χθεσινή συνεδρίαση παρακολούθησαν οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι με τη νέα δημοτική αρχή του κ. Αντώνη Καμπουράκη κ.κ. Κώστας Τααρσλιάς και Τηλέμαχος Καμπούρης.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, στην έναρξη της συνεδρίασης, ο απερχόμενος Δήμαρχος ευχήθηκε να είναι καλορίζικοι όσοι εκλέχθηκαν τη νέα θητεία και για όσους δεν εκλέχθηκαν αυτή η πορεία της πενταετίας να τους αφήσει καλές και θετικές αναμνήσεις και εμπειρίες και είπε ότι «πάντα η προσφορά στον τόπο δεν μετριέται με το χρόνο, μετριέται με τη διάθεση απ’ οποιασδήποτε θέση, οποιοδήποτε πόστο και αν υπηρετήσει κανείς».
Βέβαια, λόγω των πολλών άδειων εδράνων που υπήρχαν χθες, κάτι που ήταν αναμενόμενο αν και η συνεδρίαση ήταν εξ αναβολής, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να πει ότι η συνεδρίαση αυτή διεξάγεται…δύσκολες μέρες αφού είμαστε τρεις ημέρες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, Ιούλιο μήνα και μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και είναι εύλογο να υπάρχει κάποια απογοήτευση, γι’ αυτό και ευχαρίστησε όσους…κατάφεραν να έρθουν στη συνεδρίαση.
Στη συνέχεια, είπε ότι τα μέλη της πλειοψηφίας και κυρίως αυτοί που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις, είναι υποχρεωμένοι μέχρι 31 Αυγούστου να βρίσκονται στις θέσεις τους και να προσφέρουν αυτά για τα οποία τους εξέλεξε ο ροδιακός λαός πριν από πέντε χρόνια. Εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τους κ.κ. Στράτο Καρίκη και Γιάννη Γιαννακάκη που ήταν οι μόνοι που προσήλθαν από την πλευρά της μειοψηφίας γιατί, όπως είπε, αντιλαμβάνονται τον σοβαρό ρόλο που τους έχει αναθέσει ο ροδιακός λαός στις προηγούμενες εκλογές.
Για την Προγραμματική
Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε, όπως είπε, ν’ αναφερθεί στο θέμα το οποίο βρέθηκε στην τοπική επικαιρότητα την τελευταία εβδομάδα, εννοώντας την Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, λέγοντας ότι δεν θα χρησιμοποιήσει…βαριές κουβέντες. Ξεκίνησε λέγοντας, λοιπόν: «Λυπήθηκα. Λυπήθηκα πολύ γιατί η προσπάθεια χρόνων, τουλάχιστον των τριών τελευταίων χρόνων, για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης της Μεσαιωνικής Πόλης, φοβάμαι ότι για ακόμα μία φορά είχε ένα άδοξο τέλος». Στη συνέχεια, θύμισε ότι η εικοσαετής Προγραμματική Σύμβαση τελείωσε το 2006 και από τότε όλα τα δ.σ. διαχρονικά και η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ακολούθως η αιρετή Περιφέρεια και οι Δήμοι είχαν βιώσει τη θλιβερή εκείνη συγκυρία να έχει υπογραφή Μαχαιρίδη, Νικητιάδη με Υπουργό Βενιζέλο και έπρεπε να μπει άλλη μία υπογραφή και για άλλους λόγους, όπως είπε χαρακτηριστικά, σταμάτησε.
Από το 2012 μέχρι το 2019-συνέχισε-κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, φθάσαμε μετά από επτά χρόνια να γίνει μία αρχή, ένα σχέδιο σύμβασης το οποίο εγκρίθηκε τον Απρίλιο από το δ.σ., εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τη ΔΕΥΑΡ και εκκρεμούσε η έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο. Αναφερόμενος στις δυσκολίες, μίλησε για τη μόχλευση των πόρων (σ.σ. ΕΣΠΑ, ΔΕΥΑΡ, πόροι του Δήμου, πόροι από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το Λιμενικό Ταμείο), αλλά και για τη δυσκολία του σχεδίου γι’ αυτό και χρειάστηκε μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρη Χατζηιωάννου και τους υπηρεσιακούς, από τον Οκτώβριο και μετά, να μεταβούν αρκετές φορές στο Υπουργείο, να προσθέσουν να αφαιρέσουν κτλ.
Στη συνέχεια, ο απερχόμενος Δήμαρχος είπε ότι υπήρξε η άποψη ότι θα πρέπει να σεβαστούν τη θέση της νέας Δημοτικής Αρχής καθώς και να εκλεγεί η νέα κυβέρνηση. «Δεν μας χαλούσε σε τίποτε να υπογραφεί αυτή η σύμβαση και στη νέα κυβέρνηση, και η νέα Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει», σχολίασε. Θύμισε, επίσης, ότι αυτή η σύμβαση προβλέπει τη χρηματοδότηση των υπογείων δικτύων της Μεσαιωνικής Πόλης με 11,5 εκατ. ευρώ, τις μελέτες και την επισκευή δέκα εμβληματικών κτιρίων και επιπλέον τις διαμορφώσεις με τα πλακόστρωτα. Ακόμα, είχαν κατορθώσει να εντάξουν και άλλα δύο κτίρια εκτός Παλιάς Πόλης (σ.σ. η αυλή πίσω από του Μουράτ Ρέις και το κτίριο που βρίσκεται απέναντι από την Πινακοθήκη). Και είπε, στη συνέχεια:
«Ήταν μία Προγραμματική Σύμβαση που, αν μη τι άλλο, με την υπογραφή, οποιαδήποτε κυβέρνηση και να βγει τη Δευτέρα θα είχε εκπεφρασμένη τη βούληση όλων των τοπικών φορέων. Για μένα προσωπικά το επιχείρημα ήταν σαθρό και θα έχουν την ευθύνη αυτοί που αρνήθηκαν να υπογράψουν την Προγραμματική γιατί η Διοίκηση έχει συνέχεια, το Κράτος έχει συνέχεια, η Αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια…».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος ανέβασε τους τόνους (σ.σ. μαζί με την ένταση της φωνής του) και είπε: «…Και επειδή είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι κάτι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία-δειλά δειλά φωτογράφισε ο κ. Χατζηιωάννου το Μετσόβιο Πολυτεχνείο..Επειδή είμαι σε θέση να γνωρίζω ανθρώπους που ξεκίνησαν με την κυβέρνηση Τσίπρα με τους δύο Υπουργούς Πολιτισμού να έρχονται εδώ, να κάνουμε συσκέψεις επί συσκέψεων για τα 300 ακίνητα της Παλαιάς Πόλης, για τα οποία η σύμβαση δεν υπεισέρχεται σ’ αυτό το κεφάλαιο γιατί είναι μέσα άλλα θέματα του ΤΑΠΑ, του Υπουργείου Οικονομικών…».
»Και επειδή, λοιπόν, φαίνεται εκείνα τα συμφέροντα δεν αναδείχθησαν, να πάρουν ένα μήνυμα ότι, και στην επόμενη θητεία μην τολμήσουν να έρθουν εδώ μέσα αυτοί οι γυρολόγοι της πολιτικής και να προσπαθήσουν να περάσουν συμφέροντα. Να μην τολμήσουν! Αυτοί που έφυγαν από τον Τσίπρα, πήγαν στη Γεννηματά και από τη Γεννηματά πήγαν στον Μητσοτάκη. Έτσι, ωμά…»!
Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος προς το δ.σ., αυτή είναι η πραγματικότητα και μιλάει με αγανάκτηση γιατί ήταν η μοναδική ευκαιρία από το 2006, ύστερα από 13 χρόνια, να κάνουμε μία αρχή, να έχουμε δεσμευμένα κάποια Υπουργεία, με οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Οι τοποθετήσεις
Ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας στο σημερινό δ.σ. κ. Γιάννης Γιαννακάκης χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό και ανέφερε ότι το 2005 έδινε μάχες για το θέμα αυτό ο τότε Δήμαρχος Ροδίων κ. Γιώργος Γιαννόπουλος και είχε φθάσει στο παρά ένα για να υπογραφεί η σύμβαση. Στη συνέχεια, το ίδιο και ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου και μετά ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και τέλος η απερχόμενη Δημοτική Αρχή…έφθασε στη βρύση και δεν κατάφεραν να πιουν το νερό. Τι συμβαίνει κάθε φορά, αναρωτήθηκε και είπε μήπως δεν θέλουν να προχωρήσει η Προγαμματική που είναι τόσο απαραίτητη για τη Μεσαιωνική Πόλη.
Ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Σάκης Στάγκας είπε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά είναι επτά συμβαλλόμενα μέρη που πρέπει να υπογράψουν και πρέπει να γραφτεί και όνομα Υπουργού, ότι δεν υπάρχει συνέχεια και ούτε προλαβαίνει καμία κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές να υπογράψει τη σύμβαση γι’ αυτό και σωστά μεταφέρθηκε στη νέα θητεία.
Για το θέμα τοποθετήθηκε, βέβαια, και ο κ. Χατζηιωάννου ο οποίος επανέλαβε και εκείνος ότι η Διοίκηση έχει μία φυσική συνέχεια και θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι αυτό που εκφράζεται ως ανησυχία είναι ως προς την κατεύθυνση, τη φιλοσοφία της Προγραμματικής. Παρέπεμψε επίσης σ’ αυτό που είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, «χωρίς καμία αιχμή εναντίον κάποιου συγκεκριμένα» αλλά η αιχμή έχει να κάνει με το χρόνο, ότι δηλαδή ο ίδιος σεβασμός που επιδεικνύεται στη νέα Δημοτική Αρχή- και είναι λογικό-θα πρέπει να επιδειχθεί και στη δουλειά που έγινε τόσα χρόνια και αφορά ένα ζήτημα που ενώνει τους πάντες. Γιατί, όπως είπε, το άλλο σχέδιο για το οποίο έχουν ειπωθεί πάρα πολλά, είναι ένα σχέδιο που κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση.
Επίσης, ανέφερε ότι πολύ σημαντικό είναι ότι η νομική δέσμευση ήταν 5,2 εκατ. ευρώ με τη σημείωση ότι ήταν έτοιμο το Υπουργείο για το Φιλόδημο, για συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορούσε μόνο θέματα υποδομών για τη Μεσαιωνική Πόλη και αυτή η σύμβαση είχε υπογραφεί από όλους τους εμπλεκόμενους, είχε ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και ήταν καθ’ όλα έτοιμη. «Δεν χάνεται ο κόσμος, όμως δημιουργεί έναν προβληματισμό», είπε ο Αντιδήμαρχος και ανέφερε ότι εκείνο που κατάλαβε και από το π.σ είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη άγνοια για το τι σημαίνει η νέα π.σ. Η ένστασή του-επανέλαβε-είναι η πολιτική κατεύθυνση που θα πάρει.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ότι τον Οκτώβριο το προσχέδιο της Προγραμματικής υπεγράφη από τον ίδιο, τον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Στρατη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό και από τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, με μεγαλοπρέπεια στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και προχώρησε για να γίνει πράξη.
«Ήμασταν στο και ένα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι υπήρχε αγαστή συνεργασία και ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς που “έτρεξαν” το θέμα. Και ενώ το δ.σ. ενέκρινε τον Απρίλιο την Προγραμματική, εδώ και δέκα μέρες βλέπει να δημοσιεύονται οι όροι και η σπουδαιότητά της και δύο μέρες πριν το π.σ. δημοσιεύεται η εισήγηση του Περιφερειάρχη η οποία καταλήγει στην εισήγηση προς το π.σ. να ψηφιστεί.
Τώρα, τι συνέβη και άλλαξε μέχρι την επόμενη μέρα στο π.σ., είπε ότι ο ίδιος γνωρίζει και γνωρίζουν και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και θα το δούμε στην πορεία. Εάν υπογραφόταν η Προγραμματική, κατέληξε ο απερχόμενος Δήμαρχος, μπορεί να άλλαζαν οι αιρετοί αλλά οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων είναι δεσμευτικές.
Απάντηση από Χατζημάρκο
Να σταματήσουν να εκτρέπονται θεσμικά και να «δηλητηριάζουν» τον κόσμο, κάλεσε τους επικεφαλής της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής Ρόδου για το θέμα της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, τόνισε ότι η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για την αναβολή της έγκρισής της ήταν πολιτικά ορθή και επανέλαβε ότι θέλουν να προχωρήσει.
Καταρχήν, ο κ. Χατζημάρκος εξήγησε για άλλη μία φορά το σκεπτικό με το οποίο ελήφθη η απόφαση από την τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, λέγοντας ότι πήραν μία απόφαση θεωρεί ορθή και επιβεβλημένη πολιτικά καθώς βρισκόμαστε ημέρες πριν τη διαφαινόμενη αλλαγή ηγεσίας στους περισσότερους από τους φορείς, με ήδη διαμορφωμένη την επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στους υπόλοιπους φορείς και ο μόνος ο φορέας ο οποίος έχει μία συνέχεια, με την έννοια ότι παραμένει η ίδια πολιτική ηγεσία, είναι η Περιφέρεια.
aftodioikisi
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανήλικος άρπαξε κινητό από συνοδό ασθενούς του νοσοκομείου Μεσολογγίου
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ποιές οι αιτίες της φαγούρας;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ