2019-07-06 22:30:17
Φωτογραφία για Εκλογές 2019: Όλα τα σενάρια για τις έδρες, οι προβλέψεις για αυτοδυναμία και ο ρόλος της αποχής
Διψήφια διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις –

Οι επιδιώξεις των κομμάτων για την αυριανή αναμέτρηση – Τι θα κρίνει την αυτοδυναμία – Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αποτρέψει μια στρατηγική ήττα

Τα τελευταία 24ωρα, εννέα δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες και αποτύπωσαν –με σχετικά μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους– την άνετη εκλογική επικράτηση της ΝΔ. Όλες ανεξαιρέτως δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμα και αν στη νέα Βουλή εισέλθουν επτά κόμματα. Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ αυξάνει το ποσοστό της σε σχέση με τις ευρωεκλογές και οδηγείται προς το 40%, ίσως και να το υπερβεί.

Εκτός από τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, υπάρχουν και οι μυστικές. Πρόκειται για μετρήσεις οι οποίες γίνονται αποκλειστικά και μόνο για λογαριασμό των κομμάτων, τα οποία και επιθυμούν να μάθουν την πραγματικότητα, με σκοπό να προσαρμόσουν την τακτική τους στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές αποκαλύπτουν πως η διαφορά πιθανότατα θα είναι διψήφιο νούμερο.


Με δεδομένο ότι στο μέτωπο των δύο μεγάλων κομμάτων η εικόνα είναι σε γενικές γραμμές ξεκαθαρισμένη, η προσοχή πλέον στρέφεται στα τρία μικρά κόμματα που αγωνίζονται να μπουν στην επόμενη Βουλή, στη Χρυσή Αυγή, στην Ελληνική Λύση και στο ΜΕΡΑ25. Και τα τρία αυτά κόμματα βρίσκονται κοντά στο όριο του στατιστικού λάθους και για αυτό η τύχη τους δεν μπορεί να προεξοφληθεί, αν και δημοσκόποι θεωρούν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υπερβούν το 3%.

Τι θα συμβεί σε τυχόν επτακομματική Βουλή

Σε περίπτωση που η Βουλή είναι επτακομματική –σύμφωνα με εκτίμηση που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις– η ΝΔ συγκεντρώνει 155 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 81. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 20 έδρες, το ΚΚΕ με 14, η Χρυσή Αυγή με 12 και τέλος η Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ 25 με 9 έδρες. Αν ισχύσει το σενάριο της εξακομματικής Βουλής, η κατανομή των εδρών διαφοροποιείται.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse, η ΝΔ θα πάρει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΚΙΝΑΛ, ως τρίτο κόμμα, 21 έδρες, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12, ενώ το έκτο κόμμα, όποιο και αν είναι αυτό, θα έχει μέχρι 9 έδρες.Στην φάση αυτή, μία ανάσα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του επιθυμούν, όχι μόνο μία ισχυρή λαϊκή εντολή, αλλά και αυτοδυναμία, έτσι ώστε να έχουν τα χέρια τους λυμένα. Όπως λένε στην Πειραιώς, δεν θέλουν να χάσουν χρόνο. Επιθυμούν να δώσουν αμέσως το στίγμα τους, θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμά τους.

Η αποχή διαμορφώνει κλίμα αβεβαιότητας

Η αποχή πλήττει περισσότερο το δεύτερο κόμμα, καθώς απογοητευμένοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τη μεγάλη διαφορά, ενδέχεται να μην πάνε στην κάλπη. Απειλεί, όμως, και τη ΝΔ, με την έννοια ότι διαμορφώνεται κλίμα βεβαιότητας για άνετη νίκη, που μπορεί να αποτρέψει “γαλάζιους” να ψηφίσουν. Γι’ αυτό και ο μηχανισμός της ΝΔ δίνει μάχη.

Εκτός από το να κινητοποιήσει την εκλογική βάση, η Πειραιώς αγωνίζεται να αφήσει εκτός Βουλής το κόμμα του Βελόπουλου και εάν είναι δυνατόν και τη Χρυσή Αυγή.

Ένας ακόμα στόχος της Πειραιώς είναι η διείσδυση στον χώρο των γυναικών και των νέων, όπου στο παρελθόν είχε συγκριτικό πλεονέκτημα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποφύγει τη στρατηγική ήττα

Από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου –και με τις διαβεβαιώσεις ότι το παιχνίδι γυρίζει– αγωνίζεται να αποσπάσει ποσοστό πάνω από το 25%. Για την ακρίβεια, στόχος είναι το 27%, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να έχει το περιθώριο να ισχυριστεί εντός και εκτός κόμματος ότι δεν υπέστη στρατηγική ήττα. Εάν, μάλιστα, η διαφορά από τη ΝΔ είναι μονοψήφια τόσο το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την επίτευξη του στόχου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του τα τελευταία 24ωρα ανέβασαν τους τόνους, δίνοντας νεύρο σε μία σχετικά χαμηλών τόνων προεκλογική περίοδο. Ήταν χαμηλών τόνων, επειδή είχε προηγηθεί η μάχη για τις ευρωεκλογές, η οποία είχε όλα τα χαρακτηριστικά μίας σύγκρουσης για την εξουσία. Και ήταν τέτοια, αφού το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης είναι που υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές, οι οποίες εκ των πραγμάτων ισοδυναμούν με παράδοση της εξουσίας.

Οι διαφορετικές στρατηγικές Μητσοτάκη – Τσίπρα

Η αρχή έγινε όταν ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον επικεφαλής της ΝΔ «γιο του αποστάτη». Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξή πριν τις εκλογές, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο πολιτικός μου αντίπαλος φρόντισε και απέφυγε κάθε προγραμματική αντιπαράθεση. Κρύφτηκε από κάθε δική μου πρόσκληση. Κρύφτηκε από το debate. Έκανε κάθε προσπάθεια. Αρνείται την αντιπαράθεση και με όλους και με μένα. Ένα μήνα πριν τις εκλογές έλεγε ότι προκήρυξε εκλογές και θα πάμε σε όσα ντιμπέϊτ θέλουμε. Το έβαλε στα πόδια. Γιατί το έβαλε στα πόδια; Πιστεύω ότι το έβαλε στα πόδια γιατί έχει προγραμματικούς σκελετούς».

Ας αντίθεση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, που υψώνει τους τόνους, ελπίζοντας να ενισχύσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας δικαιολογημένα ότι «είναι καβάλα στο άλογο» τηρεί μία διαφορετική στάση. Πρώτον, υιοθετεί ήπιους τόνους, αποφεύγοντας συγκρούσεις, από τις οποίες έχει μόνο να χάσει. Αποφεύγει, επίσης, να προεξοφλήσει την εκλογική νίκη του αφενός για να μην δημιουργήσει στους ψηφοφόρους του κλίμα εφησυχασμού, αφετέρου για να μην φανεί αλαζόνας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ