2019-07-09 06:40:32
Φωτογραφία για Έμεινε στα αζήτητα ο οικογενειακός γιατρός
Στα… μισά έμεινε η μεταρρύθμιση του "διδύμου" της Αριστοτέλους Α. Ξανθού και Π. Πολάκη για την πρωτοβάθμια φροντίδα, με τη θέσπιση του οικογενειακού γιατρούς και τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), μια αλλαγή που είχε τεθεί στην κορφή της ατζέντας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Ο απολογισμός δείχνει πως κατάφεραν να ανοίξουν μόλις 127 τοπικές μονάδες από τις συνολικά 237 ΤΟΜΥ που έχει προβλεφθεί να λειτουργήσουν και να στελεχωθούν από οικογενειακούς γιατρούς.

Επίσης στο σύστημα υγείας υπάρχουν περίπου 1.100 οικογενειακοί γιατροί, όταν όπως αναφέρουν οι γιατροί ο όριο ασφαλείας για τον πληθυσμό των 11 εκατ. κατοίκων είναι 5.000.

Τις σημαντικές καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του υπουργείου Υγείας είχε άλλωστε επισημάνει η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα όπου εκφράζονταν σοβαρές επιφυλάξεις για το ρυθμό των "ιατρείων της γειτονιάς", καθώς αναφερόταν πως θα πρέπει να γίνουν εντονότερες προσπάθειες ώστε η μεταρρύθμιση να φτάσει στον τελικό στόχο μέχρι τα μέσα του 2020. Επισημαίνονται ακόμη τα προβλήματα στη στελέχωση των μονάδων με γενικούς γιατρούς, αλλά και το γεγονός πως μόλις δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν βρει οικογενειακό γιατρό.


Αλλά και έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είχε δείξει πως το 70% των πολιτών δεν έχει ακόμη εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, ενώ ένας στους δύο δήλωνε άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας. Επίσης 6 στους 10 πολίτες γύριζαν την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δήλωναν ότι θα παραμείνουν στο γιατρό που τον παρακολουθεί.

Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας από την άλλη προβλέπεται πως θα εφαρμοστεί ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού και παράλληλα προβλέπεται  πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, ενημέρωση των πολιτών για τις αναγκαίες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, κάθε οικογενειακός γιατρός θα είχε πληθυσμό ευθύνης 2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά οι παιδίατροι. Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση του συστήματος γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, και μετά το 2021 η χρηματοδότηση θα γινόταν από εθνικούς πόρους.

Το υπουργείο Υγείας διατεινόταν εντούτοις πως από την αρχή της λειτουργίας των ΤΟΜΥ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις, έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,100.000 ανασφάλιστοι πολίτες και έλαβαν χώρα πάνω από 3.000 δράσεις στην κοινότητα.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, σε 2.620 άτομα από 63 ΤΟΜΥ, το 85% των χρηστών έλαβε υπηρεσίες γενικού ιατρού , το 36% έλαβε νοσηλευτικές υπηρεσίες, ενώ συχνότερες αιτίες επίσκεψης ήταν η συνταγογράφηση φαρμάκων (38.1%), η συνταγογράφηση εργαστηριακών/διαγνωστικών εξετάσεων (22.7%)  και η προγραμματισμένη επίσκεψη ή ο ιατρικός έλεγχος (27.4%).

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ