2019-07-09 16:09:34
Φωτογραφία για Η κίνηση που μειώνει κατά 22% τους πόνους περιόδου
Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι γυναίκες που γυμνάζονται αναφέρουν 22% λιγότερο πόνο μετά από έξι μήνες άσκησης

Το τρέξιμο τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τους πόνους περιόδου και να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής των γυναικών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Contemporary Clinical Trials.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU), το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, την Σχολή Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Οτάγο και την Ιατρική Σχολή Dunedin πραγματοποίησαν κλινικές δοκιμές για περισσότερους από επτά μήνες για να δουν πώς το τρέξιμο σε στατικό διάδρομο ωφέλησε τις γυναίκες που υπέφεραν από πόνους περιόδου.

Από τις γυναίκες 18 έως 43 ετών ζητήθηκε να λάβουν μέρος σε ένα επιτηρούμενο πρόγραμμα αεροβικής προπόνησης, τρεις φορές την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες, ξεκινώντας τη μέρα μετά το τέλος της έμμηνου ρύσης και ακολούθως σε ένα μη επιτηρούμενο πρόγραμμα άσκησης για έξι μήνες κατ’ οίκον. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μία ομάδα ελέγχου που αποτελείτο από γυναίκες που δεν άλλαξαν τις συνήθειες τους.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που γυμνάζονταν ανέφεραν 6% λιγότερο πόνο κατά την εμμηνορρυσία μετά από τις τέσσερις εβδομάδες και 22% λιγότερο πόνο μετά από έξι μήνες άσκησης. Σημαντικά οφέλη παρατηρήθηκαν μετά την περίοδο των επτά μηνών και σε άλλους δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ποιότητας ζωής και της βελτίωσης της καθημερινής λειτουργικότητας. Ωστόσο οι συμμετέχουσες δεν ανέφεραν βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου τους.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της άσκησης σε στατικό διάδρομο σε κριτήρια όπως η ένταση του πόνου, η ποιότητα του ύπνου και γενικότερα η ποιότητα ζωής.

Η Δρ. Leica Claydon-Mueller, επικεφαλής ερευνήτρια δήλωσε πως «οι γυναίκες που έχουν επώδυνη εμμηνορρυσία συχνά αποφεύγουν την άσκηση, άλλωστε όταν κανείς πονά το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να προπονηθεί. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει πως η άσκηση μείωσε σημαντικά τον πόνο για εκείνες τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα και ανέφεραν μείωση στα επίπεδα του πόνου τόσο μετά τις τέσσερις εβδομάδες όσο και μετά τους επτά μήνες».

«Η βελτίωση στην ποιότητα ζωής μετά τους επτά μήνες ήταν αξιοσημείωτες, ωστόσο ήταν ίσως απρόσμενο το ότι δεν υπήρχε διαφορά στην ποιότητα του ύπνου συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Τα στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση της αεροβικής άσκησης για τον έλεγχο του πόνου κατά την εμμηνορρυσία, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινής λειτουργικότητας», συμπλήρωσε η Δρ. Priya Kannan, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ