2019-07-10 13:00:19
Φωτογραφία για Συμβουλές επιτυχίας για Τουριστικές Επιχειρήσεις
Πώς μπορεί να αυξηθεί η τουριστική κίνηση σε περιοχές, όπως του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων;

Οι ακριτικές περιοχές, και ιδιαίτερα εκείνες που επηρεάστηκαν από την μεταναστευτική κρίση των προηγούμενων ετών, προσπαθούν να επιστρέψουν στην προηγούμενη ευμάρεια. Η εισροή των επισκεπτών σημείωσε ρεκόρ το 2018 και κινείται ήδη σε πολύ καλά επίπεδα και το 2019. Πώς μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την ανοδική τάση και οι επιχειρήσεις περιοχών που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα τα προηγούμενα χρόνια;

Η αισιοδοξία των αριθμών

Κοιτώντας κανείς την κίνηση των αεροδρομίων της χώρας μας, μπορεί να διαπιστώσει πως αυτά της Ρόδου και της Κω εμφανίζουν από τη μεγαλύτερη κίνηση επισκεπτών στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, βρίσκονται στην τρίτη και έκτη θέση αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων (ΙΝΣΕΤΕ, 2019). Η Ρόδος συγκεντρώνει περισσότερους επισκέπτες από τη συμπρωτεύουσα, ενώ η Κως από μόνη της σχεδόν όσους η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Σκιάθος μαζί
. Το αεροδρόμιο της Σάμου έχει μικρότερη κίνηση, κάτι που προφανώς δείχνει πως οι επισκέπτες επηρεάστηκαν πολύ από τα γεγονότα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλη μερίδα των τουριστών μεταβαίνουν στα κοντινά νησιά με πλοίο, εφορμώντας από τον αρχικό τους προορισμό. Άλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών που αναζητούν έναν ελληνικό προορισμό, σκέφτονται ως εναλλακτική άλλους ελληνικούς προορισμούς κατά κύριο λόγο (ΙΝΣΕΤΕ, 2019).

Τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια έχουν να αντιμετωπίσουν ως ανταγωνιστικούς τους προορισμούς και της γείτονος χώρας, η οποία ανακάμπτει φέτος, έπειτα από τη δική της τουριστική κρίση των προηγούμενων σεζόν. Ωστόσο, αρκετός εισερχόμενος τουρισμός υπάρχει από εκεί προς τη χώρα μας, ενώ ειδικά για την αγορά της Τουρκίας, η Ελλάδα είναι ο νούμερο ένα προορισμός (ΙΝΣΕΤΕ, 2019) – για παράδειγμα το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας από τους top 3 προορισμούς.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η τουριστική κίνηση θα επιστρέψει και στις πληγείσες περιοχές φέτος το καλοκαίρι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων να μείνουν άπραγοι. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή και την επιχείρησή τους. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά εξαιρετικά παραδείγματα τουριστικού μάρκετινγκ.

Από τους πύργους της Πελοποννήσου ως το θρόνο του Game of Thrones!

Αν και η Πελοπόννησος σαν προορισμός είναι αρκετά γνωστή στους Ευρωπαίους τουρίστες, δεν μοιράζονταν όλες οι περιοχές την ίδια δημοτικότητα. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης που σημειώθηκε στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, οφείλεται εν πολλοίς στην ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών υποδομών στην περιοχή, που αντίστοιχα οδήγησαν στη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς (κοντινών αεροδρομίων). Ωστόσο, αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως η μέθοδος προβολής που επιλέχθηκε αναδείκνυε περισσότερο τη Μεσσηνία ως γενικότερο προορισμό, δείχνοντας τις ομορφιές της περιοχής και αποδεικνύοντας πως μπορεί ο επισκέπτης να σχεδιάσει διάφορες δραστηριότητες κατά το διάστημα διαμονής του, σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων.

Το κομμάτι των εμπειριών είναι ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα τα τελευταία χρόνια, όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί και από τις καμπάνιες marketing που ακολουθούνται ως μέρος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. Για το 2019 η Marketing Greece θέτει στο επίκεντρο των δράσεών της τον άνθρωπο και την ανάδειξη της αξίας του στο destination marketing. H καµπάνια «Oh, My Greece | Unlock the feeling» προβάλλει την εικόνα της Ελλάδας ως προορισμό που αξίζει να επισκεφτεί κανείς όλο τον χρόνο, δίνοντας έμφαση στη συνολική τουριστική εμπειρία (ήλιος, θάλασσα, φαγητό, φιλοξενία, ιστορία, φύση, συναίσθημα). Η καμπάνια ξεπέρασε τα 2.700.000 views στο YouTube μέσα σε μόλις ένα μήνα και συνεχίζει να ταξιδεύει εικόνες της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα, μεγάλη αίσθηση είχε κάνει και η καμπάνια Wanderlust Greece (2017) που μεταξύ άλλων είχε εστιάσει σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Εύβοια, η Σκύρος και κάποια νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ η «Σύμπραξη Τουρισμού για τη Θεσσαλία» με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής εικόνας και την τοπική ανάπτυξη περιελάμβανε και μια ημερίδα αφιερωμένη στο ψηφιακό μάρκετινγκ αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στη Θεσσαλία.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα η συμβολή τουριστικών οργανισμών, ενώ περισσότερο από υψηλά κονδύλια είναι απαραίτητο να υπάρχει η διάθεση. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Παύλιανης (ένα χωριό κοντά στον εθνικό δρυμό της Οίτης) δημιούργησαν με το μεράκι τους διαδραστικές κατασκευές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις μέσα στο δάσος. Πλέον, λόγω των φωτογραφιών που έχουν κατακλύσει τα social media από επισκέπτες που ενθουσιάζονται με τις δραστηριότητες, το όνομα Παύλιανη μπήκε ως προορισμός στη λίστα πολλών ταξιδιωτών. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του δάσους (που έγινε με σεβασμό προς το περιβάλλον), προήλθε από τους νέους, πολλοί από τους οποίους δεν διαμένουν μόνιμα στην περιοχή, αλλά είχαν το όνειρο να την αναδείξουν. Από αυτό το γεγονός δικαιολογείται και η τελευταία εγκατάσταση στην περιοχή: Ένας σιδερένιος θρόνος 700 κιλών κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στην Οίτη, αντίγραφο αυτού του Game of Thrones, με αφορμή την πρεμιέρα (Απρίλιος 2019) της τελευταίας σεζόν της πολύ δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς!

Είναι θέμα marketing

Πώς θα μάθουν οι επισκέπτες για τον προορισμό; Αναμφίβολα μέσω ειδικευμένου website, όπου θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες για τον επισκέπτη, οδηγοί, χάρτες και όμορφες φωτογραφίες. Αντίστοιχα, μπορεί να δημιουργηθεί μια εφαρμογή για smartphones, η οποία να προσφέρει στον επισκέπτη κάτι χρήσιμο: για παράδειγμα, ένα «λεξικό» για την τοπική διάλεκτο, μια σειρά συνταγών για τοπικές νοστιμιές ή ένα δίκτυο διαδρομών για τα μονοπάτια της περιοχής. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και στην ιστοσελίδα μιας ιδιωτικής επιχείρησης – οι επισκέπτες της θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα, ενώ θα εμφανίζεται συχνότερα σε αποτελέσματα αναζητήσεων. Δημιουργήστε ένα ευφάνταστο hashtag για τα social media που να χαρακτηρίζει την περιοχή (το Instagram είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τον τουρισμό) και αναδείξτε τις ομορφιές της μέσα από επαγγελματικές φωτογραφικές λήψεις και βίντεο. Η χρήση των drones τα τελευταία χρόνια έχει επιτρέψει στους φωτογράφους να δείχνουν μια περιοχή με εντελώς διαφορετικούς τρόπους και οπτικές γωνίες που δημιουργούν νέο ενδιαφέρον.

Δημιουργήστε ολοκληρωμένες εμπειρίες

Μια κατάδυση σε σημείο όπου υπάρχουν αρχαία στο βυθό, ένα μάθημα αναρρίχησης με φόντο το ηλιοβασίλεμα, μια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος βόλτα στα χωριά του νησιού, ένα workshop την περίοδο συγκομιδής της μαστίχας – όλα αυτά είναι εμπειρίεςπου μπορείτε να προσφέρετε είτε οι ίδιοι είτε σε συνεργασία με ντόπιους που μπορούν να το οργανώσουν. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Phocuswright (2019) που παραθέτει η Google, οι υπηρεσίες παροχής ταξιδιωτικών εμπειριών αναπτύσσονται ταχύτερα από τον υπόλοιπο τουριστικό κλάδο, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα της Google, οι χρήστες αναζητούν μέσω των μηχανών έως και 8 φορές περισσότερο εμπειρίες απ’ ότι ξενοδοχεία ή αεροπορικά εισιτήρια.

Χρειάζεστε βοήθεια; Την έχετε.

Καθώς ο τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλη σημασία για την εθνική οικονομία, πάντοτε υπάρχουν πολλές ενέργειες, προγράμματα και καμπάνιες που οργανώνονται από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς ή επαγγελματικούς συνδέσμους, που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Για παράδειγμα, η Eurobank την τελευταία δεκαετία λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου, ενώ συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, ως στρατηγικός εταίρος του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα “Business Banking Τουρισμός” αποτελεί ένα παράδειγμα ολοκληρωμένης πρότασης, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε επιχείρησης, που για 9η συνεχή χρονιά προσφέρει αποκλειστικά προνόμια σε όλες τις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και όλες τις επιχειρήσεις στα νησιά και τη Χαλκιδική, κάθε κλάδου τουριστικής δραστηριότητας (Ξενοδοχεία, Πρακτορεία, RAC, Εστιατόρια, Σκάφη Αναψυχής κ.λπ.).

Στην κατηγορία των τραπεζικών προνομίων, προσφέρει εργαλεία που διευκολύνουν τις εισπράξεις, ενισχύουν τη ρευστότητα, διευκολύνουν τη χρηματοδότηση και βοηθούν τους επιχειρηματίες να προσφέρουν περισσότερα προνόμια στους εργαζομένους τους. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν: Επαγγελματικό Λογαριασμό με ανταγωνιστικό επιτόκιο, χρηματοδότηση και Εγγυητικές Επιστολές προσαρμοσμένα στις ανάγκες της επιχείρησης, POS με προνομιακή τιμολόγηση, πληρωμή μισθοδοσίας με ειδικά προνόμια, ασφάλειες (επιχειρηματικές και ιδιωτικές) με ειδικές εκπτώσεις κ.ά.

Ακόμη, σε συνεργασία με επιλεγμένες εταιρίες, τα μέλη του Προγράμματος απολαμβάνουν ειδικές εκπτώσεις για υπηρεσίες που προστατεύουν και αυξάνουν τα έσοδα της επιχείρησης, ενισχύουν την online παρουσία τους και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του προσωπικού: Ψηφιακή Επικοινωνία σε όλα τα μέσα προβολής, υπηρεσίες Revenue Management, προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης για επαγγελματίες του Τουρισμού, υπηρεσίες Ενεργειακής Διαχείρισης & Πιστοποίησης Κτιρίων και Υπηρεσίες Κατάταξης Ξενοδοχείων. Για τις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις, πλέον του βασικού πακέτου, προσφέρονται επιπρόσθετα προνόμια ανά κλάδο δραστηριότητα: Ξενοδοχεία, Τουριστικά πρακτορεία, Rent a Car και Εστίαση.

Τέλος, το πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός της Eurobank επιβραβεύει την εμπιστοσύνη των μελών του με επιπλέον εκπτώσεις ανάλογα με τη χρήση προϊόντων και υπηρεσιών της Τράπεζας.

Τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αναδείξετε την περιοχή, αλλά και την επιχείρησή σας!

Πηγή: Reporter.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ