2019-07-10 21:45:50
Φωτογραφία για Ο ΟΟΣΑ αντιδρά στην μετατροπή της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα
 «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το ότι η ενεργητική δωροδοκία δεν θεωρείται πλέον κακούργημα στην Ελλάδα», αναφέρει η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ, σχολιάζοντας την

αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα – Ανησυχίες για μεγάλης έκτασης συνέπειες

Σοβαρές ανησυχίες για την μετατροπή του αδικήματος της ενεργητικής δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα στην Ελλάδα διατυπώνει η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για τη Δωροδοκία.

Η Ομάδα Εργασίας θεωρεί ότι η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε παραβίαση της Συνθήκης του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας.

Με την πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλης έκτασης συνέπειες, που κυμαίνονται από το κλείσιμο ερευνών και διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη έως μία πιθανή παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις και μικρότερες περιόδους παραγραφής. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι κώδικες ισχύουν από την 1η Ιουλίου


Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία θα διεξάγει έναν συμπληρωματικό έλεγχο της Ελλάδας «για την 3η φάση» με επιτόπια επίσκεψη φέτος το Φθινόπωρο και τη δημοσίευση έκθεσης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί από κοινού με την Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), η οποία αποφάσισε, επίσης, να διεξάγει μία επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών που έκανε η Ελλάδα στον Ποινικό Κώδικά της.

«Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ μπορεί να αποφασίσει ότι απαιτούνται περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα μίας αποστολής υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ συμφώνησε, επίσης, να στείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό. Η επιστολή θα παραθέτει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επίπτωση των αναθεωρημένων ποινικών μέτρων κατά τη διαφθοράς», σημειώνει ο Οργανισμός. Όπως προσθέτει, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ομάδα Εργασίας αποφάσισε να αναλάβει μία συμπληρωματική εξέταση της Ελλάδας. «Το 2012, η Ελλάδα απέτυχε να ερευνήσει γρήγορα μία σημαντική υπόθεση δωροδοκίας από ξένο και να παράσχει έγκαιρη πληροφόρηση για τις προσπάθειές της κατά της Δωροδοκίας, και, ως συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας για τη Δωροδοκία διεξήγαγε μία αξιολόγηση για την τρίτη φάση το 2015», σημειώνει.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ