2019-07-13 11:55:30
Φωτογραφία για Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν αρχίσεις να περπατάς...
Παραδέξου το: μπορείς να κάνεις για 30 συνεχόμενα

λεπτά ζάπινγκ στην τηλεόραση χωρίς να βλέπεις στην πραγματικότητα τίποτα. Ή να χαζεύεις στο Instagram. Ή να ξεφυλλίζεις περιοδικά. Έχεις όμως ποτέ σκεφτεί πόσα

θα μπορούσες να προσφέρεις στο σώμα σου (και όχι μόνο) αν αφιέρωνες αυτό το μισάωρο σε έναν ευεργετικό περίπατο; Μάθε λοιπόν τι ακριβώς γίνεται κάθε φορά που αποφασίζεις να το κάνεις!

Καις λίπος

Σκέψου το σώμα σου σαν ένα αυτοκίνητο με δύο ντεπόζιτα. Το πρώτο περιέχει τα λιπαρά οξέα και το δεύτερο τους υδατάνθρακες. Όταν κάνεις οποιοδήποτε είδος γυμναστικής χαμηλής έντασης (όπως είναι το περπάτημα) ο οργανισμός σου αντλεί από το πρώτο για ενέργεια. Όσο η ένταση αυξάνεται, αρχίζει να χρησιμοποιεί και υδατάνθρακες. Μέσα στα 30 λεπτά μπορείς να κάψεις γύρω στις 150 θερμίδες, από τις οποίες το 80% προέρχονται από λίπος. Θέλεις και απόδειξη; Έρευνα του Πανεπιστημίου του Τενεσί έδειξε ότι οι γυναίκες που περπατούν τακτικά έχουν λιγότερο σωματικό λίπος σε σχέση με όσες δεν περπατούν -μάλιστα όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωναν στο περπάτημα τόσο μικρότερο ήταν το ποσοστό λίπους στο σώμα τους.


Χτίζεις μύες

Με το περπάτημα οι τετρακέφαλοι και γενικά όλοι οι μύες του ποδιού δυναμώνουν και αποκτούν γράμμωση. Και μεγαλύτεροι μύες σημαίνει αυξημένος μεταβολικός ρυθμός, δηλαδή σε βοηθούν να καις περισσότερες θερμίδες ακόμα και τις ώρες που δεν κάνεις απολύτως τίποτα! Extra bonus: η στάση του σώματός σου γίνεται καλύτερη, γιατί με το βάδισμα γίνεται καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα σε μεγάλες μυικές ομάδες, όπως αυτές της κοιλιάς και της πλάτης.

Ενισχύεις το σκελετό σου

Όταν γυμνάζεσαι οι μύες ασκούν δυνάμεις πάνω στα οστά, τα οποία ανταποκρίνονται κινητοποιώντας κύτταρα που αυξάνουν την πυκνότητά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί από την ηλικία των 30 και μετά η οστική πυκνότητα αρχίζει να φθίνει και η χαμηλή οστική πυκνότητα είναι ο προπομπός της οστεοπόρωσης, μιας κατάστασης εξαιρετικά επικίνδυνης για το σκελετό. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης έδειξε ότι 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα περιορίζουν τον κίνδυνο κατάγματος στη λεκάνη σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση κατά 40%! Όσο νωρίτερα όμως το ξεκινήσεις, τόσο καλύτερα!

Γίνεσαι πιο χαρούμενη

Όταν περπατάς, εκκρίνονται στον εγκέφαλό σου ενδορφίνες, οι ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις καλά, δρώντας σαν φυσικά αντικαταθλιπτικά, χαλαρωτικά και παυσίπονα. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι όσο περισσότερο περπατάει κάποιος τόσο πιο χαρούμενος αισθάνεται.

Το IQ σου αυξάνεται

Η άσκηση έχει θετική επίδραση σε πολλές διανοητικές δραστηριότητες όπως η μνήμη, καθώς επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να παίρνει περισσότερο οξυγόνο. Έτσι, μπορεί να κωδικοποιεί και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες καλύτερα. Επιπλέον, κάθε φορά που περπατάς κινητοποιείται ο ιππόκαμπος, η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μάθηση και τη σκέψη. Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γυμναστική προάγει και την δημιουργικότητα, προκαλώντας τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Σε άλλη έρευνα βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντας έπαιρναν καλύτερες αποφάσεις αφότου έκαναν έναν μικρό περίπατο. Γι' αυτό, κάθε φορά που σε απασχολεί κάτι, πήγαινε μια βόλτα.

madamefigaro.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ