Απάντηση σε ένα από τα επόμενα «στοιχήματα» της ανθρωπότητας ισχυρίζονται ότι έδωσαν Αμερικανοί ερευνητές, καθώς λένε ότι νίκησαν τη γήρανση.
Γκριζομάλληδες άνδρες που βλέπουν ξανά να σκουραίνουν τα μαλλιά τους και κυρίως τα βιολογικά τους ρολόγια να γυρίζουν προς τα πίσω. «Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι έχουν αναζωογονήσει εννέα ανθρώπους. Μπορεί να είναι αλήθεια;» διερωτάται η γερμανική Die Zeit.
Mια επανάσταση που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή μας διακηρύσσει ο Γκρεγκ Φέιχι, δρ Βιολογίας και επιστημονικός διευθυντής της Intervene Immune, μιας βιοφαρμακευτικής εταιρείας που έχει την έδρα της κοντά στο Λος Άντζελες. Ο Φέιχι ήταν ένας από τους ομιλητές στο φετινό Συνέδριο για τη Γήρανση του Ιδρύματος Leaf. Τίτλος της παρουσίασής του: "Αντιστροφή της ανθρώπινης γήρανσης τώρα!"
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, κατορθώσαμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι της ζωής, εξηγεί ο επιστήμονας. «Ένας συνδυασμός γνωστών δραστικών ουσιών γυρισε πίσω κατά δυόμισι χρόνια τη βιολογικη ηλικία σε εννέα εθελοντές» υποστηρίζει ο Φέιχι.
Ακούγεται απίστευτο. Και πάντα, όταν κάτι ακούγεται απίστευτο στην επιστήμη, χρειάζεται προσοχή. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη πιο εξαιρετική προσοχή. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα που παρουσιάζει ο Φέιχι δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί σε επιστημονικό περιοδικό. Επομένως, δεν έχουν αντιμετωπίσει τον κριτικό έλεγχο άλλων επιστημόνων. Αυτό θα συμβεί αργότερα εντός του έτους, λέει ο Φέιχι αυτό το έτος. Επιπλέον, η πειραματική εθελοντική ομάδα είναι πολύ μικρή: Μόλις εννέα άνδρες - και καμία γυναίκα - έχουν λάβει τα φάρμακα αυτά και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομάδα ελέγχου.
Κάποιες λεπτομέρειες της μελέτης αξιολογούνται επί του παρόντος από επιστήμονες δυο αμερικανικών πανεπιστημίων. Το κείμενο της μελέτης αυτής δόθηκε στη ZEIT ONLINE υπό την προϋπόθεση αυστηρής εμπιστευτικότητας. Ως εκ τούτου η γερμανική εφημερίδα αναφέρει μόνον τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.
Τι θα σήμαινε αυτό για την κοινωνία μας;Οι συνέπειες μιας τέτοιας θεραπείας θα ήταν ανυπολόγιστες φυσικά για την κοινωνία μας. Τα ευρήματα της ομαδας του Φέιχι και της εταιρείας του αξιολογούνται ήδη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Αν αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο όντως ισχύει και η ομάδα του Φέιχι έχει πραγματικά καταφέρει να αναζωογονήσει τους ανθρώπους τι θα σημαίνει αυτό για την κοινωνία μας; Πόσο ριζικά θα άλλαζε ο σχεδιασμός της ζωής, οι οικογενειακές δομές και τα ασφαλιστικά συστήματα; Ποιος θα χρειάζεται τον Θεό όταν εξαφανίζεται ο θάνατος;» διερωτάται η Die Zeit.
Η έρευνα για την αντίστροφη της Γήρανσης ξεκίνησε την άνοιξη του 2017 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας από τον δρ Στηβ Χόρβαθ που εξέτασε τα τελευταία δείγματα αίματος από τους εννέα εθελοντές. Όπως είχε κάνει τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Και πάλι με το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία, τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Ο Χόρβαθ έστειλε τα αποτελέσματα στην Intervene Immune και στον συνάδελφό του Γκρεγκ Φέιχι. Ακολούθησαν δύο χρόνια περαιτέρω ανάλυσης και μακρές συζητήσεις στην ομάδα. Στο τέλος υπήρξε μια απόφαση: να δημοσιεύσουν τα ευρήματα.
Η μελέτη ονομάζεται TRIIM και εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η αναζωογόνηση δεν ήταν ο κύριος στόχος της εταιρείας, που αρχικά ήθελε μια θεραπεία που θα καθιστούσε την μεγαλύτερη ηλικία πιο υγιή. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές στοχεύουν στον θύμο αδένα, ένα όργανο που διαπερνά πλήρως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο συμπιέζεται μεταξύ της καρδιάς και του στέρνου και ζυγίζει μόλις 50 γραμμάρια.
Όπως λένε ειδικοί επιστήμονες στο ΑΠΕ ΜΠΕ «ο θύμος αδένας είναι εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο θύμο ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα (Τ-κύτταρα), τα οποία είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο θύμος αδένας είναι μεγαλύτερος και πιο ενεργός στην νεογνική και προ-εφηβική περίοδο. Με τα πρώτα χρόνια της εφηβείας, ο θύμος αρχίζει να ατροφεί και το θυμικό στρώμα αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό. Παρόλα αυτά, η Τ-λεμφοποίηση συνεχίζεται σε όλη την ενήλικη ζωή».
Γνωστός στους αρχαίους Έλληνες ο θύμος αδέναςΟ θύμος αδένας ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες, και το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «θυμός» (που σημαίνει: οργή, καρδιά, ψυχή, επιθυμία, ζωή) ενδεχομένως λόγω της θέσης του στο στήθος, κοντά στο σημείο όπου υποκειμενικά νιώθουμε τα συναισθήματα. Άλλο ενδεχόμενο είναι το όνομα να προέρχεται από το βότανο «θυμάρι». Ο Γαληνός ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι το μέγεθος του οργάνου αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.
Ο Ζακ Μίλερ ανακάλυψε το 1961 τη σημασία του θύμου αδένα στο ανοσοποιητικό σύστημα με χειρουργική αφαίρεσή του από ποντίκια τριών ημερών, και παρατηρώντας την επακόλουθη ανεπάρκεια σε ένα πληθυσμό λεμφοκυττάρων.Ο Μίλερ ονόμασε τα Τ-κύτταρα από το όργανο της καταγωγής τους. Ο θύμος αδένας είναι μεγαλύτερος στα παιδιά ενώ στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μόλις και μετά βίας διακρίνεται από τον περιβάλλοντα λιπώδη ιστό. Ως μία ηλικία ο θύμος σιγά-σιγά συρρικνώνεται και τελικά εκφυλίζεται σε μικρά νησίδια λίπους. Κατά την ηλικία των 75 ετών ζυγίζει μόλις 6 gr. Στα παιδιά έχει ένα γκριζωπό-ροζ χρώμα, ενώ στους ενήλικες έχει κίτρινο χρώμα.
Το πρώτο όργανο που πλήττεται απο το στρεςΌπως λένε οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ «Ο θύμος αδένας είναι το πρώτο όργανο που πλήττεται από το στρες. Τα κύτταρα Τ βοηθούν τον οργανισμό να εντοπίσει και να απομακρύνει τα καρκινικά κύτταρα και άλλους εισβολείς. Ο θύμος αδένας αποδυναμώνεται από παράγοντες όπως δυσάρεστες ειδήσεις, αφυδάτωση ή κατανάλωση μη θρεπτικών, επεξεργασμένων τροφίμων ή ροφημάτων. Όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στην ενεργοποίηση των κυττάρων Τ από τις ορμόνες του θύμου αδένα, και αφήνουν τον οργανισμό ανυπεράσπιστο απέναντι στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και στην εμφάνιση ασθενειών. Με δεδομένη την καθημερινή μας έκθεση στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τις εφημερίδες, τις ανθυγιεινές τροφές, τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε τρόφιμα και ροφήματα, την περιβαλλοντική μόλυνση και τα αρνητικά όντα που συναντάμε, ο θύμος αδένας καλείται να αντιμετωπίσει πλήθος αρνητικών επιρροών».
Οι επιστημονες λένε οτι μπορουμε να τονώσουμε όχι μόνο τον θύμο αδένα, αλλά όλο μας τον οργανισμό κάνοντας πράγματα που μας αναζωογονούν και μας εμψυχώνουν, καταναλώνοντας θρεπτικές τροφές, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική, χορεύοντας και αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε εξορμήσεις στην ύπαιθρο παρά μέσα στο σπίτι ή μπροστά από μια τηλεόραση. Είτε επιλέγουμε να αποδυναμώσουμε το σώμα μας είτε να το τονώσουμε, εφαρμόζουμε στην πράξη την «δύναμη της θέλησης».
Ο στόχος του να αναγεννηθεί ο θύμος αδένας των ηλικιωμένων ανδρών, ο οποίος αποτελείτο μόνο από λίποςΉταν εύκολο να βρεί εθελοντές στην Καλιφόρνια για μια τέτοια δοκιμή. Ειδικά στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, υπάρχει μια ομάδα «μετανθρωπιστών και των μαθητών κατά της γήρανσης». Η ομάδα του Φέιχι στρατολόγησε γρήγορα εννέα άτομα ηλικίας μεταξύ 51 και 65 ετών και άρχισε να τα θεραπεύει. Για δώδεκα μήνες ελαμβαναν την αυξητική ορμόνη hGH, την ουσία DHEA και τη μετφορμίνη που χρησιμοποιείται σε διαβητικούς. Η ορμόνη hGH προκαλει την αύξηση του θύμου αδένα και οι άλλες δύο ουσιες χρησιμοποιούνται κυρίως για να εμποδίσουν τις παρενέργειές της. Όλα αυτα τα φάρμακα είναι γνωστά και διαθέσιμα εδώ και χρόνια στην Αμερική. Οι εννέα άντρες εξετάζονταν τακτικά με μαγνητική τομογραφία και αναλύσεις αίματος. Και πράγματι: τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο θύμος αδένας αυξήθηκε και τα κύτταρα του αίματος άλλαξαν. Η αναλογία των λεγόμενων μονοκυττάρων προς τα λευκοκύτταρα που σχετίζονται με την ηλικία ήταν παρόμοιος με αυτόν των πολύ νεότερων ατόμων στο τέλος της μελέτης. Επίσης, τα φλεγμονώδη επίπεδά τους στο αίμα μειώθηκαν.
«Υποψιαζόμαστε», είπε ο Φέιχι στους Times Online ότι «ένα βιολογικό πρόγραμμα επανενεργοποιήθηκε, το οποίο βοηθά στην επαναφορα του θύμου αδένα στην αρχή της ζωής». Οι δοσολογίες και το σχήμα χορήγησης είναι γνωστές στο TIME ONLINE αλλά για λόγους ασφαλείας το αμερικανικό περιοδικό αποφάσισε να μην δημοσιεύσει λεπτομέρειες. Η μετφορμίνη και ειδικά η hGH μπορεί να έχουν σοβαρές και επικίνδυνες παρενέργειες, προειδοποιεί το Time.
Τα ρολόγια του DNA καθορίζουν τη βιολογική ηλικίαΟ δρ Φέιχι πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του ερευνώντας τον θύμο αδένα. Όπως λέει, απέδειξε ότι ένας ανέπαφος θύμος αδένας λειτουργεί στα συστήματα σηματοδότησης στο σώμα, τα οποία αλλάζουν με την ηλικία. Ο Φέιχι συνεργάζεται με τον Γερμανό καθηγητή Γενετικης Στηβ Χόρβαθ, που σύμφωνα με την Die Zeit «είναι ένα είδος ροκ σταρ στην επιστήμη της γήρανσης τα τελευταία χρόνια. Ο καθηγητής της γενετικής έχει αναπτύξει μεθόδους που επιτρέπουν την πρώτη φορά να μετρηθεί αξιόπιστα και αντικειμενικά η βιολογική ηλικία των ανθρώπων. Η βιολογική ηλικία είναι, αν θέλετε, η σωστή ηλικία ενός ατόμου. Σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Οποιος χρησιμοποιεί τη βιολογική ηλικία, μπορεί να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν ένα άτομο θα έχει μια ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία ή ακόμα και θα πεθάνει σύντομα» γράφει η Die Zeit.
Προκειμένου να προσδιοριστεί η βιολογική ηλικία, ο Χόρβαθ μελετά τις χημικές μεταβολές στα κληρονομικά μόρια και στο DNA. Έχει δημιουργήσει τέσσερα ρολόγια του DNA και το πιο πρόσφατο που το ονομάζει DNAmGrimAge Clock ( Aging: Lu et al., 2019) καθορίζει, πάνω απ 'όλα, πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτυχθεί ή να πεθάνει τα επόμενα χρόνια. Τα επιγενετικά ρολόγια είναι η πιο ακριβής μέθοδος για τον προσδιορισμό της πραγματικής ηλικίας ενός ατόμου.
Οι εννέα άνδρες είχαν κερδίσει δυόμισι χρόνια ζωήςΟ Χόρβαθ χρησιμοποίησε τα βιολογικά του ρολόγια για να καθορίσει τη βιολογική ηλικία των εννέα εθελοντών του Φέιχι κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα αποτελέσματα φαίνονται απίστευτα. Οι εννέα άνδρες αναζωογονήθηκαν μέσω της θεραπείας. Στους δώδεκα μήνες που διήρκεσε το πείραμα, το βιολογικο τους ρολόι έδειξε οτι οι εννέα άνδρες είχαν κερδίσει δυόμισι χρόνια ζωής. Και αυτό δεν ήταν το μόνο : Η αναζωογονητική επίδραση, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Χόρβαθ , είχε κανει τα βιολογικά ρολογια να γυρίζουν όλο και πιο γρήγορα προς τα πίσω. Ενας γκριζομαλλης εθελοντης είδε μαλιστα τα μαλιά του να σκουραίνουν πάλι, γράφει η ZEIT ONLINE
Ο σκεπτικισμός των επιστημόνωνΌλα αυτά ακούγονται απίστευτα. Μπορει το μέχρι σημερα απίστευτο όνειρο της αιωνιας νεότητας να γίνει τόσο απροσδόκητα πραγματικότητα; Με μερικά γνωστά φάρμακα; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για σκεπτικισμό: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η μελέτη με μόνο εννέα εθελοντές είναι πολύ μικρή και δεν έχει περάσει ακόμα απο πλήρη επιστημονική αξιολόγηση . Επιπλέον, δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου που να έλαβε θεραπεία με εικονικό φάρμακο, το οποία συνηθιζεται σε δοκιμασία πρώιμης φάσης. Επίσης, δεν είναι σαφές πόσο καιρό η επίδραση διαρκεί και αν έχει παρενέργειες. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα να καταρρεύσει σε μια ευρύτερη έρευνα με εκατοντάδες συμμετέχοντες. Και επίσης τι γίνεται με τις γυναίκες; Είναι γνωστό ότι η hGH μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στα φύλα, λέει ο Φέιχι. Ωστόσο, ειναι σίγουρος ότι η θεραπεία θα έχει επίσης θετική επίπτωση στις γυναίκες. Η εταιρεία του σχεδιάζει περαιτέρω δοκιμές για γυναίκες και άνδρες.
Μια θεραπεία που παρατείνει τη ζωή θα αποφέρει δισεκατομμύριαΕπειδή διακυβεύονται πολλά. Για περαιτέρω μελέτες, η Intervene Immune χρειάζεται επιχειρηματικό κεφάλαιο. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι μια εταιρεία που αναπτύσσει μια θεραπεία που δίνει στους ανθρώπους δύο χρόνια ζωής θα μπορούσε να φτάσει γρήγορα στην αγορά να έχει αξία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παρ 'όλα αυτά, τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ένα πράγμα: Δεν είναι πλέον αδυνατον να πιστεύουμε ότι μια μέρα θα υπάρξει μια θεραπεία που θα επεκτείνει την υγιή διάρκεια ζωής του ανθρώπου . Τα αποτελέσματα της μελέτης TRIIM - τουλάχιστον όπως παρουσιάζονται τώρα - είναι αξιοσημείωτα.
Φυσικά, και εκτός από τη μελέτη του Φέιχι , η έρευνα κατά της γήρανσης έχει κάνει τεράστια πρόοδο σε λίγα χρόνια. Ένα ολόκληρο φάσμα φαρμάκων και διαδικασιών δοκιμάζονται που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν, να σταματήσουν ή και να αναστρέψουν τη γήρανση. Ο Στηβ Χόρβαθ πιστεύει ότι έχουμε φτάσει σε μια "ιστορική στιγμή". Μια στιγμή που η γήρανση δεν είναι πια ένας νόμος της φύσης.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Die Zeit, Time
Let's block ads! (Why?)
πηγη