2019-07-23 18:13:57
Φωτογραφία για 12306 - Ομιλία του Γέροντα Επιφάνιου Μυλοποταμινού σε Συμπόσιο με θέμα «Διατροφή στο Μέλλον», στη Βουλγαρία (φωτογραφίες)
Στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων στο χωριό Гигинския της Περιφέρειας Πέρνικ βρέθηκε από τις 11 έως τις 16 Ιουλίου ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός συμμετέχοντας στο Συμπόσιο που διοργανώθηκε με θέμα «Διατροφή στο Μέλλον».

Ο Γέροντας Επιφάνιος αρχικά επισκέφτηκε και πήρε την ευλογία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτου (φωτ. αριστερά)

Στο Συμπόσιο, στο οποίο παραβρέθηκε η Υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας κα Ντεσισλάβα Τάνεβα, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, κληρικοί και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης με επικεφαλής την Δήμαρχο κα Βιάρα Τσερόβσκα.

Πέραν του Συμποσίου στον περιβάλλοντα χώρο της πανηγυρίζουσας Μονής έλαβαν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εμποροπανήγυρις με παρουσία χιλιάδων επισκεπτών.

Οι εκδηλώσεις ήταν υπό την ευλογία του Επισκόπου κ. Πολυκάρπου και παραβρέθηκε και η Αν. Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Κοινοβουλίου, κα Ιρένα Σοκόλοβα.


Ακολουθεί η ομιλία του Γέροντα Επιφάνιου στο Συμπόσιο και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις.

Το φαγητό στο μέλλον.

Παρελθόν

  Χαίρομαι που βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ στο Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, καλεσμένοι του Αγίου Ηγούμενου πατρός Νικάνωρος.

  Ίσως ακούγεται και φαίνεται λίγο παράξενο να συζητάμε εδώ σε ένα μοναστήρι για το φαγητό, επειδή στο άκουσμα μοναστήρια, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στην άσκηση και στην προσευχή. Το φαγητό είναι απαραίτητο στον άνθρωπο, όπως και ο ύπνος. Χωρίς φαγητό δεν μπορούμε να εργαστούμε ή στην κυριολεξία δεν μπορούμε να ζήσουμε. Το σώμα υπηρετεί την ψυχή και το πνεύμα. Το σώμα μας είναι «ναός του εν υμίν, Αγίου Πνεύματος» λέει ο ίδιος ο Χριστός στο Ευαγγέλιο. Και οι αρχαίοι έλληνες έλεγαν «νους υγιής εν σώματι υγιές».

  Μπορούμε να ζήσουμε τρώγοντας απλά φαγητά, αλλά πάντα ζητάμε το καλό ή το καλύτερο, ή το τελειότερο φαγητό.

  Η αμεσότητα ή αν θέλετε, η σχέση του ανθρώπου με το φαγητό, καταδεικνύει τον πολιτισμό μας, την παράδοση μας, την καταγωγή μας, από πού προερχόμεθα, ποιοι είμαστε και πού πάμε. Μην ξεχνάμε το ρητό «είμαστε ότι τρώμε».

  Έχουμε λοιπόν στο φαγητό, παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν μπορούμε να συζητούμε για το μέλλον, αν δεν αποδεχτούμε το παρελθόν και το παρόν. Επιτρέψτε μου λοιπόν, να κάνουμε μία μικρή αναφορά στο παρελθόν και το παρόν του φαγητού.

  Από κτήσεως κόσμου η ανάγκη για επιβίωση οδήγησε τον άνθρωπο στην καλλιέργεια της γης, στο κυνήγι, στο ψάρεμα. Στην αρχή, όλες οι τροφές τρώγονταν ωμές και με τα χέρια. Σιγά – σιγά, άρχισαν να τα ψήνουν στα κάρβουνα, να προσθέτουν αλάτι, να τα κάνουν βραστά και να τα μαγειρεύουν με μυρωδικά βότανα, χρησιμοποιώντας ξύλινα πιρούνια και κουτάλια.

  Πολλές αναφορές και μελέτες ιστορικές και αρχαιολογικές, καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Επίσης, έχουμε πάρα πολλές αναφορές για το φαγητό στην Αγία Γραφή. Στην Παλαιά Διαθήκη, συναντάμε στους στίχους του Προφήτου και Βασιλέως Δαυίδ, «άρτος στηρίζει καρδίαν ανθρώπου, οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, το δε έλαιον, ιλαρύνει το πρόσωπον αυτού» επτακόσια χρόνια προ Χριστού.

  Στην Καινή Διαθήκη, συναντάμε επίσης πολλές αναφορές για το φαγητό. Το θαύμα που ευλόγησε ο Χριστός τους πέντε άρτους και τα τρία ψάρια, και χορτάσανε  πέντε χιλιάδες άνθρωποι.

  Αποκορύφωμα των αναφορών στην Καινή Διαθήκη για το φαγητό, είναι ο Μυστικός Δείπνος. Ο Χριστός έφαγε με τους μαθητές Του, τους Αγίους Αποστόλους και παρέδωσε σε εκείνο το ευλογημένο και μοναδικό Δείπνο για εμάς τους Χριστιανούς, το μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως που επαναλαμβάνεται από τότε μέχρι σήμερα, 2000 χρόνια.

Συνεχίζουμε και σήμερα να κοινωνούμε στην Εκκλησία, το σώμα και αίμα του Χριστού.

Παρόν

  Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά άρχισαν σιγά σιγά, να αλλάζουν τα πράγματα και όλα όσα συνέβαιναν γύρω από το φαγητό. Αλλάζουν οι άνθρωποι, αλλάζουν οι συνήθειες, αλλάζει ο πολιτισμός, αλλάζουν τα φαγητά μας. Άρχισε να αλλάζει σιγά σιγά ο τρόπος μαγειρέματος και ο τρόπος συντήρησης των τροφών. Το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τα μέσα μεταφοράς

(αυτοκίνητα), έχουν αλλάξει την διατροφή μας.

  Έχουμε τώρα πλέον, πληθώρα λαχανικών και φρούτων, κρεάτων και ψαριών που μεταφέρονται ταχύτατα από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωρίο, από χώρα σε χώρα με αυτοκίνητα ψυγεία. Η συντήρηση των τροφών, γίνεται πλέον στα ψυγεία και στους καταψύκτες.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως τώρα πλέον, οι άνθρωποι ταξιδεύουν πάρα πολύ και δοκιμάζουν άλλες γεύσεις και άλλα φαγητά. Έχουμε δε, το φαινόμενο στις μεγαλουπόλεις όλων των χωρών, και όχι μόνο, να ξεφυτρώνουν καταστήματα τα οποία προσφέρουν φαγητά Ιταλικής, Γαλλικής, Βαλκανικής, Ανατολίτικης και Ασιατικής κουζίνας.

Μέλλον

Ευρισκόμεθα σε ένα σταυροδρόμι εξελίξεων και αναγκών. Ο πληθυσμός της γης το 1960 ήταν τρία δις και σήμερα είναι εννέα δις. Οι ανάγκες διατροφής έχουν δεκαπλασιαστεί σχεδόν. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως γίνεται τεράστιος αγώνας και έχουν κατορθώσει να φτάσουν σε τεράστιες μαζικές παραγωγές, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα σιτηρά.

Οι άνθρωποι βομβαρδίζονται συνεχώς με ειδήσεις και ενημερώνονται για βιολογικά ή μεταλλαγμένα προϊόντα. Συχνά μπαίνουμε στο δίλημμα αγνά, γνήσια, βιολογικά ή μεταλλαγμένα προϊόντα. Βασικό ερώτημα που απασχολεί τον καθένα μας είναι το τι πρέπει να τρώμε. Η απάντηση δεν είναι απλή. Άλλοι ενδιαφέρονται για την υγιεινή πλευρά και άλλοι σκέπτονται πρώτα την νοστιμιά ή την ποσότητα.   

Επιγραμματικά, μπορούμε να πούμε, το να τρώμε από όλα και από λίγο. Άλλωστε ο άνθρωπος, προσαρμόζεται εύκολα στις διατροφικές του ανάγκες. Το φαγητό πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Ο οργανισμός μας χρειάζεται υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, νερό, ανόργανα άλατα και βιταμίνες.

Δεν μπορώ να φανταστώ τους ανθρώπους στο μέλλον να μην τρώνε ψωμί ή ρύζι, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, κρέατα, ψάρια και λαχανικά. Ο εγκέφαλος μας τρέφεται με γλυκόζη, μπορούμε να μην τρώμε γλυκά, ζάχαρη και μέλι;  Προτείνω ταπεινά για την τροφή στο μέλλον, να παραμείνουμε στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, εξελίσσοντάς τον.

Η διατροφή στο μέλλον πρέπει να περιλαμβάνει λιγότερο κρέας και περισσότερα ψάρια, ελαιόλαδο, δημητριακά, όσπρια, λαχανικά (βραστά και άβραστα), φρούτα και ελάχιστα οινοπνευματώδη.

Στην υγιεινή διατροφή συμβάλλει ιδιαίτερα η θρησκευτική νηστεία που σχεδιάστηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας με κριτήρια υγιεινής διατροφής και οικονομικής ισορροπίας με την κατανάλωση όλων των τροφών. Μην ξεχνάτε επίσης την σωματική άσκηση και τον έλεγχο του άγχους.

Προτείνω επίσης, κατά τις αργίες και τις εορτές να συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια, ενωμένη, γονείς, παιδιά και παππούδες και με καλή διάθεση και χαμόγελα, να συμμετέχουν στο μαγείρεμα και την προετοιμασία του τραπεζιού. Να τρώνε όλοι μαζί δοξάζοντας τον Θεό, κάνοντας προσευχή. Έτσι ενώνεται ακόμη περισσότερο η οικογένεια και τα παιδιά παίρνουν τα πρώτα μαθήματα κοινωνικότητας.

Ευχαριστίες….

Καλό Καλοκαίρι
agioritikesmnimes
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ