2019-07-24 09:27:47
Φωτογραφία για Το νούμερο ένα ευφραντικό τελικά κλονίζει την ψυχική μας υγεία
Την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, υποστηρίζει νέα μελέτη

Η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την κατάσταση της ψυχικής υγείας των γυναικών, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal.

Η μελέτη περιελάμβανε 10.386 ανθρώπους από την κοόρτη FAMILY, οι οποίοι είτε δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ είτε μέτριες ποσότητες (14 ποτά ή λιγότερα κάθε εβδομάδα για τους άνδρες και επτά ποτά ή λιγότερα κάθε βδομάδα για τις γυναίκες) μεταξύ 2009 και 2013. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ευρήματά τους με δεδομένα από την Εθνική Επιδημιολογική Έρευνα πάνω στο Αλκοόλ και τις Σχετικές Παθήσεις, μια αντιπροσωπευτική μελέτη 31.079 ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού στις ΗΠΑ.


Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην κοόρτη FAMILY ήταν 49 έτη και το 56% αυτών ήταν γυναίκες. Περίπου το 64% των ανδρών και το 88% των γυναικών δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ (είτε απείχαν ανέκαθεν είτε είχαν διακόψει την κατανάλωση). Σημειώνεται ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που δεν είχαν καταναλώσει ποτέ αλκοόλ είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας στην αρχή της μελέτης.

Όπως φάνηκε, λοιπόν, για τις γυναίκες που έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και διέκοψαν, η κίνηση αυτή συνδέθηκε με μια επιθυμητή αλλαγή στην ψυχική τους ευεξία. Τα αποτελέσματα ήταν ορατά ακόμη και μετά την προσαρμογή τους σε κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, στον δείκτη μάζας σώματος, στο κάπνισμα και σε άλλους παράγοντες.

«Η παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, αν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικές στρατηγικές. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν την ανάγκη προσοχής στις συστάσεις περί της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και πώς αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής όσον αφορά στην ψυχική ευεξία. Αντίθετα, η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ σχετίζεται με μια επιθυμητή αλλαγή στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να προσεγγίσουν τα επίπεδα εκείνων που δεν κατανάλωσαν ποτέ αλκοόλ», τονίζει ο Δρ. Michael Ni, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Εργαστήριο Εγκεφαλικής και Γνωστικής Επιστήμης State Key του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ