Νίκος Χειλαδάκης
Τον τελευταίο καιρό έχει ανάψει και στην γειτονική χώρα η συζήτηση αν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ με αφορμή την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων, αλλά και άλλα ζητήματα που έχουν φέρει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ στο κατώτερο δυνατό σημείο.
Κατ αρχή, όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Τσαούσογλου, δεν υπάρχει καμία διαδικασία αποβολής ενός μέλους από την βορειοατλαντική συμμαχία. Η μόνη περίπτωση είναι να αποχωρίσει οικειοθελώς, ένεκα μιας εντεινόμενης κρίσης που θα προέλθουν από σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της.
Η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα εισήρθε στο ΝΑΤΟ το 1952, σε περίοδο έναρξης ενός ψυχρού πολέμου με το ανατολικό μπλοκ που κράτησε περίπου 4 δεκαετίες. Θεωρείτο πάντα στα 67 χρόνια της συμμετοχής της στην συμμαχία σαν το πιο δυνατό μέλος, με τον δεύτερο πιο ισχυρό στρατό, ενώ η συμμαχία είχε εγκαταστήσει στο έδαφος της τις μεγαλύτερες βάσεις παρακολούθησης της Σοβιετικής Ένωσης.
Όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, Κοσσυφοπέδιο και Ιράκ. Παρ’ όλα αυτά είχε πάντα το μεγάλο παράπονο ότι το ΝΑΤΟ δεν την βοήθησε στον συνεχιζόμενο επί δεκαετίες εσωτερικό πόλεμο με το κουρδικό ΡΚΚ.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα (;;;), του 2016, ήταν η αρχή της μεγάλης στροφής του Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά τους Αμερικανούς σαν υποκινητές. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνο το βράδυ στρατιωτικές δυναμεις πιστές στον Ερντογάν είχαν αποκλείσει την νατοϊκή – αμερικανική βάση του Ιντζιρλίκ, ενώ είχαν κόψει το ρεύμα. Τις πρώτες πρωινές ώρες συνελήφθηκε ο διοικητής της βάσης σαν κύριος υποκινητής της στάσης.
Από εκείνη την μέρα και ενώ είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει τον Ερντογάν ότι επίκειται κίνημα ανατροπής του, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε στην μεγάλη στροφή και προσέγγιση με την Μόσχα. Ο Πούτιν δεν έχασε την μεγάλη ευκαιρία να προκαλέσει ρήγμα στο ΝΑΤΟ μέσω Ερντογάν.
Από εδώ και πέρα όμως το θέμα της αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση και οι δυο πλευρές, δηλαδή και η Άγκυρα και το ΝΑΤΟ, δεν ευθυμούν κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες φιλοτουρκικές δηλώσεις από το Κολοράντο των ΗΠΑ του γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, που θεωρεί ακόμα και τώρα σαν άκρως απαραίτητη την συμμετοχή της Τουρκίας στην συμμαχία.
Βέβαια, εκεί στην Ουάσιγκτον πολύ θέλουν την Τουρκία αλλά…χωρίς τον Ερντογάν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Αξιολογήστε Το
Let's block ads! (Why?)
πηγη
periergaa