2019-07-25 14:15:12
Για... πολιτικό ρεβανσισμό μιλάει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας - Ένταση στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, που εισηγήθηκε την άρση της ασυλίας του - Και τηλεοπτικό «ξέσπασμα»: Είναι δειλοί στη ΝΔ
Ως ενέργεια "πολιτικού ρεβανσισμού" χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, να εισηγηθεί υπέρ της άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, ενώ υποστήριξε πως δεν πρέπει να δικαστεί ως... απλός πολίτης.
Σε δηλώσεις του ανέφερε:
Μέσα από μια προαποφασισμένη -όπως αποδείχτηκε διαδικασία- στην Επιτροπή Δεοντολογίας η πλειοψηφία της ΝΔ συνεπικουρούμενη από την Ελληνική Λύση και το ΚΙΝΑΛ, προχώρησε στην πρώτη κίνηση πολιτικού ρεβανσισμου.
Δεν δέχτηκαν την πρόταση που έκανα, να συγκροτηθεί ειδική Προανακριτική Επιτροπή, καθώς αυτά για τα οποία κατηγορούμαι τα έκανα όταν ήμουν και επειδή ήμουν υπουργός, δηλαδή, αποκάλυψα και οδήγησα στη Δικαιοσύνη όλη τη συμμορία ΚΕΕΛΠΝΟ, που ένα μέλος της είναι ο κ. Πουλής που με κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση. Πιάσαμε τον κλέφτη και μας λέει ότι τον είπαμε κλέφτη.
Και αποκάλυψα και τις απευθείας αναθέσεις στη σύζυγο του αρχιτραπεζίτη του κ. Στουρνάρα.
Και ουσιαστικά προσπαθούν να στρέψουν την κουβέντα αλλού, να παρουσιάσουν αυτόν που τους αποκάλυψε ότι διέπραξε αδικήματα, να θολώσουν τα νερά.
Δεν δέχτηκαν αυτό που πρότεινα και προτεινε και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Τζανακόπουλου, και εχει ακολουθηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, να συγκροτηθεί ειδική Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει αν όντως πρέπει να αρθεί η ασυλία μου με δημόσιες συνεδριάσεις και να τα ακούσει ο ελληνικός λαός.
Δεν πειράζει έτσι γκρεμίζονται τα φληναφήματα περί πολιτικού πολιτισμού που έλεγε ο κ. Μητσοτακης στις προγαμματικε΄ς δηλώσεις.
Εγώ στην Ομομέλεια της Βουλής που θα έρθει η άρση ασυλίας μου, θα πω και θα καταθέσω μία σειρά από έγγραφα που έχουν να κάνουν με όλα αυτά που αποκάλυψα, γιατί αυτό δεν μπορούν να το σταματήσουν εκεί θα τα πούμε όλα.
Είναι πρωτοφανής η συνταγματική εκτροπή η οποία συμβαίνει τώρα και για να το καταλάβει ο λαός θα το πω ως εξής: Δεν θέλουν όπως έκαναν στο παρελθόν γιατι είναι δειλοί, δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να στήσουν Προανακριτική Επιτροπή ή ειδικό δικαστήριο, αλλά να πουν ότι αυτή η πολιτική αντιπαράθεση είναι θέμα ύφους και ήθους και πρέπει να δικαστείς σαν ένας οποιοσδήποτε πολίτης που χρησιμοποιεί λάθος εκφράσεις. Αυτό πάνε να κάνουν.
Εμείς θα είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε τον έλεγχο σε όλες τις υποθέσεις που αποκαλύψαμε στο παρελθόν και είναι στη Δικαιοσύνη και για κάποιες έχουν ασκηθεί διώξεις και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή θα δώσουμε τις απαντήσεις που πρέπει.
Πολάκης μαινόμενος κατά ΝΔ: Κρύφτηκαν σαν τους ποντικούς
«Κατάγομαι από έναν τόπο που όλα τα κάνουμε στο φως της ημέρας, δεν κρυβόμαστε. Εγώ να κρυφτώ; Αυτοί κρύφτηκαν σαν τους ποντικούς σήμερα» δήλωσε ακόμη ο Παύλος Πολάκης, αυτή τη φορά μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra.
Όπως εξήγησε, ο ίδιος ζήτησε «από τη στιγμή που εισαγγελέας έστειλε στη Βουλή δύο μηνύσεις κάποιων ανθρώπων εναντίον μου, να με πάνε με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να στηθεί -αν έχουν τα άντερα και τα κότσια- ειδική προανακριτική επιτροπή και ειδικό δικαστήριο, που είναι δημόσιες διαδικασίες. Γιατί εγώ με αυτούς τους δύο ανθρώπους (εννοώντας Στουρνάρα και Πουλή) δεν έχω προσωπικά, ούτε τους ήξερα ούτε και θέλω να τους γνωρίσω προσωπικά. Εκπροσωπούμε διαφορετικούς αξιακούς πολιτισμούς. Εγώ ασχολήθηκα με αυτούς, λόγω της θέσης μου ως υπουργός».
«Τα αδικήματα που λένε ότι έκανα, δεν τα έκανα επειδή εμείς οι δύο έχουμε προσωπικά, και δεν είχα άλλη δουλειά να κάνω, ασχολήθηκα και ανακάλυψα τις βρωμιές της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, που ένα εξέχον μέλος ήταν ο κ. Πουλής και ασχολήθηκα και ανακάλυψα πάλι με το ΚΕΕΛΠΝΟ τις απευθείας αναθέσεις και τον τσάμπα αέρα και κοπανιστό χρήμα που πήρε η γυναίκα του κυρίου αρχιτραπεζίτη, του Στουρνάρα» συμπλήρωσε.
«Δεν είναι προσωπικοί οι λόγοι της αντιπαράθεσής μας, είναι βαθύτατα πολιτικοί και πολιτικά συμπεριφέρθηκα και τους είπα αυτά που τους είπα» τόνισε στη συνέχεια ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, για να προσθέσει: «Όλα αυτά τα στέλνεις με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν κρύβει, ίσα ίσα εμφανίζει».
«Τώρα με πάνε σαν βουλευτή που μιλάει άσχημα και όχι σαν υπουργό που αποκαλύπτει τις βρωμιές τους» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, επανέλαβε πως τον πήρε τηλέφωνο ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Υγείας και ότι του είπε: «Κανονικά έπρεπε να σε ηχογραφήσω, όπως μας ηχογραφούν οι τράπεζες όταν μας παίρνουν τηλέφωνο».
«Γιατί δεν με πάνε με τον νόμο ευθύνης υπουργών, να τα πούμε σε πανελλήνια μετάδοση; Όχι σε μία αίθουσα δικαστηρίου, μετά από καιρό, που δεν θα υπάρχει κάλυψη. Είναι δειλοί στη ΝΔ και πολιτικά ρεβανσιστές. Στο παρελθόν ο πατέρας Μητσοτάκη είχε το θάρρος να πάει τον Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο. Δεν τον πήγε εν κρυπτώ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης.
Ένταση στην Επιτροπή
Νωρίτερα, την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά τις δύο δικογραφίες για το πρόσωπό του, που εστάλησαν στη Βουλή, εισηγήθηκε η πλειοψηφία της επιτροπής Δεοντολογίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ και δύο κατά, ενώ αποχώρησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ένταση και οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και τους κ.κ. Τζανακόπουλο και Πολάκη.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, που αποχώρησε εν τέλει από τη συνεδρίαση, υποστήριξε ότι παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής στον οποίο αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει τριήμερη προθεσμία προκειμένου να προετοιμαστεί ο εγκαλούμενος για την παροχή εξηγήσεων καθώς επίσης πως τα φερόμενα αδικήματα εντάσσονται στα υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να ακολουθηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των δικογραφιών κατά Πολάκη έγινε προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής καθώς οι φάκελοι έχουν διαβιβαστεί από τον περασμένο Μάρτιο αλλά παρέμεναν στο συρτάρι εως σήμερα.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η εισήγηση για άρση της ασυλίας του είναι κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού, προσθέτοντας ότι έδρασε με τον τρόπο που έδρασε όταν ήταν υπουργός και επειδή ήταν υπουργός και έτσι, όπως υποστηρίζει θα έπρεπε να κινηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Σε κάθε περίπτωση οι δύο υποθέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας θα εισαχθούν στην Ολομέλεια στις 31 Ιουλίου προκειμένου η εθνική αντιπροσωπεία να ψηφίσει για το αν τελικά θα υπάρξει παραπομπή στην τακτική δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δικογραφία κατά Πολάκη σχηματίστηκε μετά από μήνυση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα για παράνομη καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας. Ο πρώην υπουργός τηλεφώνησε στον μεγαλοτραπεζίτη λίγο πριν εξεταστεί η υπόθεση που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα με το μεγάλο καταναλωτικό δάνειο που έλαβε από την Attica Bank. Εκείνη η συνομιλία διέρρευσε δίχως την συναίνεση του κ. Στουρνάρα σε Μέσο φιλικό προς την τότε κυβέρνηση.
Ο δεύτερος φάκελος κατά Πολάκη σχηματίστηκε μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.
Τζανακόπουλος: Γιατί αποχώρησα
Ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας εξέδωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ παραβίασε «όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Ο πολιτικός πολιτισμός της ΝΔ είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής. Σε μία συνεδρίαση παρωδία της Επιτροπής Δεοντολογίας η ΝΔ και οι εκπρόσωποί της παραβίασαν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Επειδή φοβούνται να τηρήσουν το Σύνταγμα και να συστήσουν Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για να γίνει επί της μήνυσης του γνωστού διωκώμενου, κ. Πουλή αλλά και επί της υπόθεσης που αφορά τον κ. Στουρνάρα και την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρώην αν. Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ολομέλεια να άρει την ασυλία του κ. Πολάκη, ακολουθώντας μία πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία, σε σύγκρουση με την γνωμοδότηση του επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και την πάγια πρακτική του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στηρίζεται σε σαφείς συνταγματικές διατάξεις.
Μετέτρεψαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική αντιπαράθεση και σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα του κ. Πολάκη σε ζητήματα προσωπικά, παρέκαμψαν κάθε ουσιαστική και διαδικαστική αντίρρηση που τέθηκε ενώπιόν τους, αποδεικνύοντας ότι είχαν προαποφασίσει τη στάση τους για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και ρεβανσισμού. Η ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής, κ. Αθανασίου για αυτή την παρωδία είναι προφανής και απαράγραπτη.
Η πολιτική δειλία της ΝΔ είναι πρωτοφανής. Αν θέλει να εκδικηθεί τον Παύλο Πολάκη για όσα έχει στο παρελθόν αποκαλύψει, να βρει το σθένος να το κάνει σε Ειδικό Δικαστήριο και όχι κρυπτόμενη.
Για τους λόγους αυτούς αρνήθηκα να ψηφίσω σε μία διαδικασία που προσβάλλει τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής.
Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού.
Ο κ Γιωργος Λαμπρουλης εξηγώντας την στάση του κόμματος δήλωσε
"Το γεγονός ότι μια μέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων συγκαλείται η Επιτροπή Δεοντολογίας για ζητήματα που αφορούν την αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, του προέδρου του ΚΕΛΠΝΟ και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα, προειδοποιεί για ένα σοβαρό κίνδυνο.
Το κίνδυνο της ανακύκλωσης θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο, στα πλαίσια μια απαράδεκτης αντιπαράθεσης που συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου ο οποίος είχε -όπως γνωρίζουμε- έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού.
Έτσι, ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και στο ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού"
Επίσης ο εκπρόσωπος του Κιναλ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε:
Μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πολάκης έλεγαν ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Τώρα προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από τον νόμο, λες και το να μαγνητοφωνείς είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού.
Τελικά, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, οι τούμπες συνεχίζονται.
anatakti
Ως ενέργεια "πολιτικού ρεβανσισμού" χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, να εισηγηθεί υπέρ της άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, ενώ υποστήριξε πως δεν πρέπει να δικαστεί ως... απλός πολίτης.
Σε δηλώσεις του ανέφερε:
Μέσα από μια προαποφασισμένη -όπως αποδείχτηκε διαδικασία- στην Επιτροπή Δεοντολογίας η πλειοψηφία της ΝΔ συνεπικουρούμενη από την Ελληνική Λύση και το ΚΙΝΑΛ, προχώρησε στην πρώτη κίνηση πολιτικού ρεβανσισμου.
Δεν δέχτηκαν την πρόταση που έκανα, να συγκροτηθεί ειδική Προανακριτική Επιτροπή, καθώς αυτά για τα οποία κατηγορούμαι τα έκανα όταν ήμουν και επειδή ήμουν υπουργός, δηλαδή, αποκάλυψα και οδήγησα στη Δικαιοσύνη όλη τη συμμορία ΚΕΕΛΠΝΟ, που ένα μέλος της είναι ο κ. Πουλής που με κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση. Πιάσαμε τον κλέφτη και μας λέει ότι τον είπαμε κλέφτη.
Και αποκάλυψα και τις απευθείας αναθέσεις στη σύζυγο του αρχιτραπεζίτη του κ. Στουρνάρα.
Και ουσιαστικά προσπαθούν να στρέψουν την κουβέντα αλλού, να παρουσιάσουν αυτόν που τους αποκάλυψε ότι διέπραξε αδικήματα, να θολώσουν τα νερά.
Δεν δέχτηκαν αυτό που πρότεινα και προτεινε και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Τζανακόπουλου, και εχει ακολουθηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, να συγκροτηθεί ειδική Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει αν όντως πρέπει να αρθεί η ασυλία μου με δημόσιες συνεδριάσεις και να τα ακούσει ο ελληνικός λαός.
Δεν πειράζει έτσι γκρεμίζονται τα φληναφήματα περί πολιτικού πολιτισμού που έλεγε ο κ. Μητσοτακης στις προγαμματικε΄ς δηλώσεις.
Εγώ στην Ομομέλεια της Βουλής που θα έρθει η άρση ασυλίας μου, θα πω και θα καταθέσω μία σειρά από έγγραφα που έχουν να κάνουν με όλα αυτά που αποκάλυψα, γιατί αυτό δεν μπορούν να το σταματήσουν εκεί θα τα πούμε όλα.
Είναι πρωτοφανής η συνταγματική εκτροπή η οποία συμβαίνει τώρα και για να το καταλάβει ο λαός θα το πω ως εξής: Δεν θέλουν όπως έκαναν στο παρελθόν γιατι είναι δειλοί, δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να στήσουν Προανακριτική Επιτροπή ή ειδικό δικαστήριο, αλλά να πουν ότι αυτή η πολιτική αντιπαράθεση είναι θέμα ύφους και ήθους και πρέπει να δικαστείς σαν ένας οποιοσδήποτε πολίτης που χρησιμοποιεί λάθος εκφράσεις. Αυτό πάνε να κάνουν.
Εμείς θα είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε τον έλεγχο σε όλες τις υποθέσεις που αποκαλύψαμε στο παρελθόν και είναι στη Δικαιοσύνη και για κάποιες έχουν ασκηθεί διώξεις και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή θα δώσουμε τις απαντήσεις που πρέπει.
Πολάκης μαινόμενος κατά ΝΔ: Κρύφτηκαν σαν τους ποντικούς
«Κατάγομαι από έναν τόπο που όλα τα κάνουμε στο φως της ημέρας, δεν κρυβόμαστε. Εγώ να κρυφτώ; Αυτοί κρύφτηκαν σαν τους ποντικούς σήμερα» δήλωσε ακόμη ο Παύλος Πολάκης, αυτή τη φορά μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra.
Όπως εξήγησε, ο ίδιος ζήτησε «από τη στιγμή που εισαγγελέας έστειλε στη Βουλή δύο μηνύσεις κάποιων ανθρώπων εναντίον μου, να με πάνε με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να στηθεί -αν έχουν τα άντερα και τα κότσια- ειδική προανακριτική επιτροπή και ειδικό δικαστήριο, που είναι δημόσιες διαδικασίες. Γιατί εγώ με αυτούς τους δύο ανθρώπους (εννοώντας Στουρνάρα και Πουλή) δεν έχω προσωπικά, ούτε τους ήξερα ούτε και θέλω να τους γνωρίσω προσωπικά. Εκπροσωπούμε διαφορετικούς αξιακούς πολιτισμούς. Εγώ ασχολήθηκα με αυτούς, λόγω της θέσης μου ως υπουργός».
«Τα αδικήματα που λένε ότι έκανα, δεν τα έκανα επειδή εμείς οι δύο έχουμε προσωπικά, και δεν είχα άλλη δουλειά να κάνω, ασχολήθηκα και ανακάλυψα τις βρωμιές της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, που ένα εξέχον μέλος ήταν ο κ. Πουλής και ασχολήθηκα και ανακάλυψα πάλι με το ΚΕΕΛΠΝΟ τις απευθείας αναθέσεις και τον τσάμπα αέρα και κοπανιστό χρήμα που πήρε η γυναίκα του κυρίου αρχιτραπεζίτη, του Στουρνάρα» συμπλήρωσε.
«Δεν είναι προσωπικοί οι λόγοι της αντιπαράθεσής μας, είναι βαθύτατα πολιτικοί και πολιτικά συμπεριφέρθηκα και τους είπα αυτά που τους είπα» τόνισε στη συνέχεια ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, για να προσθέσει: «Όλα αυτά τα στέλνεις με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν κρύβει, ίσα ίσα εμφανίζει».
«Τώρα με πάνε σαν βουλευτή που μιλάει άσχημα και όχι σαν υπουργό που αποκαλύπτει τις βρωμιές τους» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, επανέλαβε πως τον πήρε τηλέφωνο ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Υγείας και ότι του είπε: «Κανονικά έπρεπε να σε ηχογραφήσω, όπως μας ηχογραφούν οι τράπεζες όταν μας παίρνουν τηλέφωνο».
«Γιατί δεν με πάνε με τον νόμο ευθύνης υπουργών, να τα πούμε σε πανελλήνια μετάδοση; Όχι σε μία αίθουσα δικαστηρίου, μετά από καιρό, που δεν θα υπάρχει κάλυψη. Είναι δειλοί στη ΝΔ και πολιτικά ρεβανσιστές. Στο παρελθόν ο πατέρας Μητσοτάκη είχε το θάρρος να πάει τον Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο. Δεν τον πήγε εν κρυπτώ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης.
Ένταση στην Επιτροπή
Νωρίτερα, την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά τις δύο δικογραφίες για το πρόσωπό του, που εστάλησαν στη Βουλή, εισηγήθηκε η πλειοψηφία της επιτροπής Δεοντολογίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ και δύο κατά, ενώ αποχώρησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ένταση και οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και τους κ.κ. Τζανακόπουλο και Πολάκη.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, που αποχώρησε εν τέλει από τη συνεδρίαση, υποστήριξε ότι παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής στον οποίο αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει τριήμερη προθεσμία προκειμένου να προετοιμαστεί ο εγκαλούμενος για την παροχή εξηγήσεων καθώς επίσης πως τα φερόμενα αδικήματα εντάσσονται στα υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να ακολουθηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των δικογραφιών κατά Πολάκη έγινε προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής καθώς οι φάκελοι έχουν διαβιβαστεί από τον περασμένο Μάρτιο αλλά παρέμεναν στο συρτάρι εως σήμερα.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η εισήγηση για άρση της ασυλίας του είναι κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού, προσθέτοντας ότι έδρασε με τον τρόπο που έδρασε όταν ήταν υπουργός και επειδή ήταν υπουργός και έτσι, όπως υποστηρίζει θα έπρεπε να κινηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Σε κάθε περίπτωση οι δύο υποθέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας θα εισαχθούν στην Ολομέλεια στις 31 Ιουλίου προκειμένου η εθνική αντιπροσωπεία να ψηφίσει για το αν τελικά θα υπάρξει παραπομπή στην τακτική δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δικογραφία κατά Πολάκη σχηματίστηκε μετά από μήνυση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα για παράνομη καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας. Ο πρώην υπουργός τηλεφώνησε στον μεγαλοτραπεζίτη λίγο πριν εξεταστεί η υπόθεση που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα με το μεγάλο καταναλωτικό δάνειο που έλαβε από την Attica Bank. Εκείνη η συνομιλία διέρρευσε δίχως την συναίνεση του κ. Στουρνάρα σε Μέσο φιλικό προς την τότε κυβέρνηση.
Ο δεύτερος φάκελος κατά Πολάκη σχηματίστηκε μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.
Τζανακόπουλος: Γιατί αποχώρησα
Ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας εξέδωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ παραβίασε «όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Ο πολιτικός πολιτισμός της ΝΔ είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής. Σε μία συνεδρίαση παρωδία της Επιτροπής Δεοντολογίας η ΝΔ και οι εκπρόσωποί της παραβίασαν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Επειδή φοβούνται να τηρήσουν το Σύνταγμα και να συστήσουν Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για να γίνει επί της μήνυσης του γνωστού διωκώμενου, κ. Πουλή αλλά και επί της υπόθεσης που αφορά τον κ. Στουρνάρα και την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρώην αν. Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ολομέλεια να άρει την ασυλία του κ. Πολάκη, ακολουθώντας μία πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία, σε σύγκρουση με την γνωμοδότηση του επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και την πάγια πρακτική του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στηρίζεται σε σαφείς συνταγματικές διατάξεις.
Μετέτρεψαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική αντιπαράθεση και σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα του κ. Πολάκη σε ζητήματα προσωπικά, παρέκαμψαν κάθε ουσιαστική και διαδικαστική αντίρρηση που τέθηκε ενώπιόν τους, αποδεικνύοντας ότι είχαν προαποφασίσει τη στάση τους για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και ρεβανσισμού. Η ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής, κ. Αθανασίου για αυτή την παρωδία είναι προφανής και απαράγραπτη.
Η πολιτική δειλία της ΝΔ είναι πρωτοφανής. Αν θέλει να εκδικηθεί τον Παύλο Πολάκη για όσα έχει στο παρελθόν αποκαλύψει, να βρει το σθένος να το κάνει σε Ειδικό Δικαστήριο και όχι κρυπτόμενη.
Για τους λόγους αυτούς αρνήθηκα να ψηφίσω σε μία διαδικασία που προσβάλλει τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής.
Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού.
Ο κ Γιωργος Λαμπρουλης εξηγώντας την στάση του κόμματος δήλωσε
"Το γεγονός ότι μια μέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων συγκαλείται η Επιτροπή Δεοντολογίας για ζητήματα που αφορούν την αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, του προέδρου του ΚΕΛΠΝΟ και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα, προειδοποιεί για ένα σοβαρό κίνδυνο.
Το κίνδυνο της ανακύκλωσης θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο, στα πλαίσια μια απαράδεκτης αντιπαράθεσης που συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου ο οποίος είχε -όπως γνωρίζουμε- έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού.
Έτσι, ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και στο ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού"
Επίσης ο εκπρόσωπος του Κιναλ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε:
Μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πολάκης έλεγαν ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Τώρα προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από τον νόμο, λες και το να μαγνητοφωνείς είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού.
Τελικά, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, οι τούμπες συνεχίζονται.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανακαλούνται εμφυτεύματα μαστού λόγω υψηλού κινδύνου καρκίνου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ