2019-07-25 21:03:16
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη, παρέστη στην τελετή βράβευσης του 691 ΒΕΒ (Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσης), σχετικά με δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, στο πλαίσιο της κήρυξης του 2019 ως «Έτος Κοινωνικής Προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων».
Στην τελετή παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, στο σύνολό τους, στρατιωτική ηγεσία, στελεχιακό επιτελείο, Αρχηγεία, στελεχιακό δυναμικό, όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, άνδρες και γυναίκες, για την ισχυρή παρουσία τους και δίπλα στην κοινωνία, διότι όπως είπα και στις προγραμματικές δηλώσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα στην κοινωνία, γιατί προέρχονται μέσα από την κοινωνία
. Το έμψυχο δυναμικό προέρχεται μέσα από την κοινωνία. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία, το έτος αυτό να είναι «Έτος Κοινωνικής Προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων». Ασφαλώς, η κοινωνική προσφορά, πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει το κοινωνικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι διακριτό. Είναι η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε καιρό ειρήνης. Δεν είναι η κύρια αποστολή τους - και επίσης αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί και από την πολιτική ηγεσία - αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της αποστολής τους.
Η χώρα και ο κόσμος αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφαλείας, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και προκλήσεις που έχουν σχέση με το κοινωνικό αποτύπωμα. Άκουσα, πριν από λίγο, αυτά που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Οι φυσικές καταστροφές, πλέον, από χαρακτηρισμό «έκτακτου καιρικού φαινομένου» θα αποχαρακτηριστούν και θα χαρακτηριστούν «τακτικό καιρικό φαινόμενο». Πρέπει η συντεταγμένη Πολιτεία να είναι έτοιμη. Ήδη, στις πρώτες ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων μας, διαχειριστήκαμε τη θεομηνία στη Χαλκιδική. Είμαι σίγουρος ότι θα διαχειριστούμε και άλλα. Έχω δει από πολύ κοντά τις εξαιρετικές προσπάθειες που καταβάλλουν διάφορα στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κυρίως οι πιλότοι των Canadair στο έργο της δασοπυρόσβεσης. Ο κόσμος πάντα ανακουφίζεται και αισθάνεται ότι η πραγματική βοήθεια είναι πλέον εδώ, επιτόπου, όταν βλέπει να μεταβαίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στον τόπο της καταστροφής. Τότε αλλάζει το κλίμα, τουλάχιστον η ψυχολογία της κοινωνίας, όταν βλέπει τα μηχανήματα να εγκαθίστανται και τις χερσαίες δυνάμεις να αναπτύσσονται. Επομένως, η κοινωνία αντιλαμβάνεται την πολύ σπουδαία αποστολή και την πολύ σπουδαία βοήθεια που οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν σε διάφορες στιγμές κρίσης και ανάγκης.
Πάντα υποστήριζα, στη θητεία μου στο Υπουργείο Εργασίας, ότι πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα ως κεντρικό κράτος, τον τρόπο που παρέχουμε την κοινωνική μας αρωγή με πιο ορθολογικό στίγμα, έτσι ώστε με τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, που δεν είναι απεριόριστοι, είναι πεπερασμένοι, να μπορούμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών. Αυτό είναι το αποτελεσματικό, κοινωνικό κράτος. Να κατανεμηθούν ορθολογικά πεπερασμένοι πόροι σε ανάγκες οι οποίες, ανάλογα με τις συγκυρία φυσικά, αυξάνονται. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι ανάγκες. Εκεί, λοιπόν, θεωρώ ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ήρθαν και κάλυψαν τα κενά. Με την πειθαρχία, την οργάνωση, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα που διακρίνει τις Ένοπλες Δυνάμεις μπορέσαμε και δώσαμε πολύτιμες βοήθειες εκεί που η υπόλοιπη συντεταγμένη Πολιτεία δεν μπορούσε να παράξει το ίδιο αποτέλεσμα, διότι όλα κρίνονται τελικά από το αποτέλεσμα και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.
Τα προβλήματα, τα βλέπουμε. Και ασφαλώς τα προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, αλλά εμείς θα είμαστε πάντα εδώ για να τους πούμε να λύσουμε προβλήματα. Απλά εγώ πλέον τελώ εν επιγνώσει ότι εδώ γίνεται προσπάθεια να λύνονται προβλήματα και παράγεται και έργο για την επίλυση προβλημάτων, σε μεγαλύτερο βαθμό ενδεχομένως από άλλα συστήματα διοίκησης, άλλες υπηρεσίες, άλλα Υπουργεία, αλλά αυτό μάλλον θα έπρεπε να προβληματίσει τους άλλους. Εγώ θα μεταφέρω αυτόν τον προβληματισμό. Ευχής έργο να μάθει όλη η διοίκηση, για να είναι λειτουργική και βοηθητική απέναντι στην κοινωνία, να λειτουργεί όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Θα ήθελα, λοιπόν, και εγώ να ευχαριστήσω από την πλευρά μου τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις ηγεσίες, τα στελέχη, για αυτά προσφέρουν στην κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτό το στίγμα, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους άλλους, αλλά και στο εσωτερικό μας. Έχω εξαγγείλει μέτρα κοινωνικής μέριμνας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα τα εξειδικεύσουμε, όπου μπορούμε, δηλαδή, θα βοηθήσουμε, και όπως είδατε τελικά η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας φεύγει πάρα πολύ από τους βασικούς άξονες, σε επίπεδο σχεδιασμού της πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια, καλύπτει σχεδόν όλους τους μεγάλους άξονες που ανέπτυξε κεντρικά, στρατηγικά, προ ημερών, ο Πρωθυπουργός της χώρας.
Μίλησε, για παράδειγμα, για τον άξονα κοινωνική προσφορά – υγεία, είμαστε εκεί, δια των υπηρεσιών και τον δομών παροχής υγεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Μίλησε για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είμαστε εκεί. Μίλησε για το ενεργειακό αποτύπωμα, είμαστε εκεί. Γιατί για τις Ένοπλες Δυνάμεις η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια δεν είναι απλά κάποια θέση περιβαλλοντικής φύσεως, είναι και ζήτημα το οποίο, αν ικανοποιηθεί, θα βελτιώσει και τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια σε περιόδους που αυτό διακινδυνεύεται. Επομένως, ωφελεί και εμάς τους ίδιους, αλλά είμαστε παντού. Επιτρέψτε μου τον όρο «είμαστε», που περιλαμβάνει και τον εαυτό μου, γιατί αυτή τη στιγμή είμαι η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι το καθήκον μου να προΐσταμαι αυτής της τεράστιας προσπάθειας, αυτού του τεράστιου έργου που γίνεται διαχρονικά, απλά τώρα θα εντατικοποιηθεί, διότι έτσι απαιτούν οι συνθήκες, έτσι μάθαμε να δουλεύουμε και εμείς.
Επομένως, για ακόμη μία φορά, ευχαριστώ εκ μέρους της Πολιτείας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Το κοινωνικό αποτύπωμα πρέπει να υπάρχει όχι για λόγους δημοσίων σχέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στην κοινωνία, αλλά για λόγους συνδρομής της κοινωνίας από ένα καλολαδωμένο, έμπειρο και αποτελεσματικό μηχανισμό, που έχει μάθει να είναι πάντα δίπλα στην κοινωνία και να την προστατεύει σε κάθε επίπεδο. Και πάλι συγχαρητήρια».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Θεωρείτε ότι μπορούν να συνεχιστούν και κάτω από ποιο πλαίσιο; Βλέπουμε ότι η Άγκυρα δεν κάνει πουθενά πίσω, βλέπουμε ότι οι παραβιάσεις συνεχίζονται στο Αιγαίο, πόσω μάλλον στην Κύπρο, όπου εκεί έχει κλιμακωθεί και άλλο η προκλητικότητα, με τις γεωτρήσεις και όλα αυτά που γίνονται στη Μεγαλόνησο. Πήγατε πρόσφατα και φαντάζομαι ότι έχετε και προσωπική άποψη γι’ αυτό. Πώς βλέπετε να προχωράει αυτό το πράγμα; ¨Έχετε κάποια επαφή με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, τον κ. Ακάρ; Έχετε συνομιλήσει; Και αν σκέφτεστε να συναντηθείτε, τι θα θέσετε;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της αρχής, να ξέρετε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν είναι ένας μηχανισμός που θα αποκαταστήσει σχέσεις ειρήνης και αρμονίας στο 100% μεταξύ των δύο χωρών. Σε άλλα κανάλια και σε άλλα επίπεδα θα προχωρήσουν όλα αυτά. Η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες - το είπα και στη Βουλή προχθές, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, σε ερώτηση του συναδέλφου, του κ. Λοβέρδου - το οποίο κανάλι, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε περιπτώσεις κλιμάκωσης της έντασης, καλό είναι να είναι ανοικτό, διότι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης.
Έτσι το βλέπουμε εμείς και γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτό το κανάλι επικοινωνίας πρέπει να μένει ανοικτό όπως και να έχει. Είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών. Δεν είναι βλαπτικό στα συμφέροντα των δύο χωρών. Όμως, σαφώς και θα εκτιμήσουμε από εδώ και πέρα, ανάλογα και με τη συνολική συμπεριφορά της γείτονος, πόσο ενεργό θα είναι αυτό το κανάλι, διότι προφανώς το ότι μένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας, στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δε σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ενδοτική ή υποχωρητική ή οτιδήποτε παρεμφερές. Απλά επικοινωνεί με την άλλη πλευρά. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση, θα εξαρτηθεί σαφώς και από τη συνολική συμπεριφορά της γείτονος.
Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν, δια παν δικαίωμά μας, αν θα πρέπει να το αναβαθμίσουμε ή να το υποβαθμίσουμε. Θα το δούμε, όπως θα πάει, από εδώ και πέρα. Αλλά αυτό που θέλω να μείνει είναι ότι κατά την άποψή μας, επί της αρχής, είναι σημαντικό να μένει ανοικτό αυτό το κανάλι. Από εκεί και πέρα θα δούμε. Σαφώς και παρακολουθούμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, σαφώς και είμαστε σε πλήρη εγρήγορση όσον αφορά τις παράνομες και καταχρηστικές, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, εργασίες έρευνας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως αυτό το ζήτημα αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο την Κύπρο ή εμάς. Και σαφώς και θα αναδεικνύουμε τις προβληματικές πτυχές αυτού του θέματος παντού, σε όλα τα fora, στις διεθνείς συμμαχίες, στους συμμάχους μας, στους εταίρους μας, παντού. Αλλά, από εκεί και πέρα, όπως σας είπα, προβληματιζόμαστε, δε φοβόμαστε και επαγρυπνούμε πάντα.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Με τον Τούρκο Υπουργό θα συναντηθείτε; Έχετε κάποια επαφή;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συναντηθώ. Δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία. Σίγουρα, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, θα βρεθούμε οπωσδήποτε, εάν δεν κάνω λάθος, τον Οκτώβριο, στις Βρυξέλλες, για μία άτυπη συνάντηση, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιστάσεις. Αν χρειαστεί, θα δούμε και αν θα βρεθούμε και πιο νωρίς, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό είναι το μόνο που υπάρχει προγραμματισμένο στο ημερολόγιο.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, για να γυρίσουμε λίγο στο αντικείμενο της ημέρας, δηλαδή το περιβάλλον και την κοινωνική δραστηριότητα, ναι μεν, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, η αξία της ζωής είναι ανεκτίμητη. Το κόστος, όμως, αφαιρείται από τον ισχνό αμυντικό μας προϋπολογισμό; Ανταποκρίνονται οι λοιπές υπηρεσίες του δημοσίου στις υποχρεώσεις τους; Χρωστούν στο Υπουργείο πολλά; Πώς είναι η κατάσταση;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνω μία πιο γενική τοποθέτηση και εάν χρειαστεί θα συμπληρώσει ο Αρχηγός. Είχα βρεθεί πρόπερσι στις Βρυξέλλες σε μία Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη Βουλευτών από όλα τα Κοινοβούλια κρατών - μελών, με αντικείμενο το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Ο καθένας είχε τρία λεπτά για να τοποθετηθεί. Εκεί αντιλήφθηκα, την πολύ επιθετική στάση κάποιων χωρών, κυρίως από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, απέναντι σε αυτό που είναι αναγκασμένη να υπομείνει και να διαχειριστεί η χώρα. Διότι τη γεωγραφία, ό,τι και να κάνεις, δεν μπορείς να την αλλάξεις. Και τους είπα, μάλιστα, ότι πολλές φορές η απόσταση από το πρόβλημα οδηγεί σε αποστασιοποίηση από το πρόβλημα. Όμως, εδώ τίθεται θέμα συνολικής αλληλεγγύης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της μίας απέναντι στην άλλη. Επίσης, τους είπα ότι το να σπεύδεις να σώσεις από πνιγμό άνθρωπο στη θάλασσα δεν είναι ζήτημα ναυτοσύνης ή εθνικής θέσης, είναι ζήτημα ανθρωπιάς. Συνάδελφός μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί ήμασταν, μου είπε «θα σε πάρω μεταγραφή», του είπα ότι αυτή είναι η εθνική θέση. Σε αυτό πίστευα πάντα και σε αυτό πιστεύουμε όλοι. Τι θα κάνουμε; Θα τους αφήσουμε να πνιγούν; Θα τους αφήσουμε να πεθάνουν στα νησιά; Ξέρω ότι αυτό δημιουργεί φθορά στα μέσα, αλλά από την άλλη σώζει και ανθρώπινες ζωές.
Αυτή η Πολιτεία έχει επιλέξει ότι σε καιρό ειρήνης θα πρέπει να υποστεί κάποια φθορά στα πλωτά και στα πτητικά μέσα, προκειμένου να κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης στα αριστερά ή στα δεξιά ή οπουδήποτε, είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής επιλογής.
Ασφαλώς και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν φθορές. Ασφαλώς και θα πιέσουμε τα υπόλοιπα όργανα της Πολιτείας, έτσι ώστε να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο. Εμείς, ως Υπουργείο, ως Ένοπλες Δυνάμεις, παρεμβαίνουμε εκεί όπου σταματάει η δυνατότητα των άλλων. Ευχής έργο θα ήταν να υπήρχε δυνατότητα να αναζητήσουμε έξυπνες λύσεις, σε αγαστή συνεργασία και επαφή με τους υπόλοιπους φορείς, στα υπόλοιπα Υπουργεία, για να δούμε πώς οι ανάγκες που σήμερα καλύπτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν αύριο να καλύπτονται από τα λοιπά όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας. Κοιτάξτε, εδώ προκύπτει το εξής: Τελικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι η προβολή της οργανωμένης, λειτουργικής και αποτελεσματικής Πολιτείας που θα θέλαμε να έχουμε, αλλά δεν νοιαστήκαμε ποτέ να αποκτήσουμε, σε όλα τα επίπεδα. Οι λόγοι και οι αιτίες για αυτό είναι άλλη κουβέντα πολύ μεγάλη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς είμαστε αυτοί. Η οργανωμένη Πολιτεία θα έπρεπε να διακρίνεται από κατανομή των ρόλων, επαγγελματισμό στην εκτέλεση των καθηκόντων, έργο και αποτέλεσμα, σε όλο το φάσμα της. Λόγω της πειθαρχίας και της θέσης αποστολής που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις - και του επαγγελματισμού που συνεπάγεται αυτό - σε μας ισχύει αυτό και αποδεικνύεται με τη συνδρομή που είχαμε παράσχει και συνεχίζουμε να παρέχουμε στην αντιμετώπιση όλων αυτών των φυσικών καταστροφών, στην αεροδιακομιδή, στις παροχές υγείας, στις περιβαλλοντικές δράσεις, στη συνδρομή στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, σε όλα αυτά.
Δεν είναι αυτή η κύρια αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως καταλαβαίνετε, αλλά σε καιρό ειρήνης είναι εξαιρετικά σημαντική αποστολή και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Στόχος μας είναι να συνεννοηθούμε με τα υπόλοιπα όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας και να είστε σίγουροι ότι από εδώ και πέρα θα το κάνουμε και με μεγαλύτερη ένταση, διότι, μεταξύ άλλων, μας ενδιαφέρει η κατάσταση όλων των στοιχείων και του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι στο επίπεδο που πρέπει, έτσι ώστε να είναι σε θέση, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να επιτελούν και την κύρια αποστολή τους, που είναι η υψηλού επιπέδου αποτρεπτική ισχύς και η αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Αλλά σε καιρό ειρήνης υπάρχει και το κοινωνικό έργο. Προέρχομαι από κοινωνικό Υπουργείο, το Υπουργείο Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Προστασίας. Εκτιμώ πάρα πολύ αυτού του είδους τις δράσεις.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ σκέφτεστε να κάνετε και κάποιο εξορθολογισμό πάνω στο κομμάτι αυτό; Χθες, για παράδειγμα, ένα ελικόπτερο μετέφερε ένα περιστατικό από την Πρέβεζα στο Ρίο, χάλασε το ελικόπτερο και οι γιατροί ζήτησαν να έρθει αεροσκάφος C-27 από την Αθήνα να προσγειωθεί στον Άραξο, να τους πάρει από τον Άραξο και να τους πάει στην Πρέβεζα. Αυτό ενδεικτικά. Θέλω, επίσης, να ρωτήσω και κάτι άλλο σε σχέση με τους Τούρκους. Υπάρχουν πληροφορίες, δηλώσεις, θα έλεγα, παλαιότερες, Τούρκων αξιωματούχων, ότι σκοπεύουν μέσα στον Αύγουστο - πληροφορίες λένε ακόμα και για αρχές Αυγούστου - να στείλουν το γεωτρύπανο «Πορθητής» νότια του Καστελόριζου. Υπάρχει κάποια «κόκκινη γραμμή» από την πλευρά της χώρας μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
N. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα παρακολουθούμε και επεξεργαζόμαστε όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να υπάρχει το επίπεδο απάντησης που πρέπει σε όλα τα ενδεχόμενα. Αυτή τη στιγμή δε μπορώ να πω .τίποτε άλλο, αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε και να αναδεικνύουμε το θέμα και διεθνώς. Νομίζω ότι έχουν καταλάβει όλοι. Τις προηγούμενες ημέρες είχα επαφές τόσο με τους Αμερικανούς, δηλαδή με τον Πρέσβυ και με τον Υπουργό Εξωτερικών που μας επισκέφτηκαν προχθές, έναν υψηλότατο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, τον εμπειρότερο αξιωματικό, τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και άλλους Πρέσβεις και συμφωνήσαμε, διότι όλοι συμφωνούν τώρα, ότι αυτοί που επιδεικνύουν τη λάθος και προκλητική συμπεριφορά, αυτοί που γίνονται καλοί αγωγοί παραγωγής έντασης και αστάθειας στην περιοχή, δεν είμαστε εμείς. Είναι οι άλλοι. Αυτό το έχουν συμφωνήσει όλοι και το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι. Επομένως, νομίζω ότι θα αντιμετωπιστεί και σε επίπεδο υψηλότερο από εμάς, όχι βέβαια με τα σενάρια πολέμου, αλλά με όλες τις ενέργειες που προβλέπονται, συστάσεις προς αυτή τη χώρα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, εμείς εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να έχουμε έτοιμες απαντήσεις. Όπως σας είπα, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη, το δεύτερο σκέλος;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτό που είπα πριν, ότι καταλαβαίνουμε ότι εδώ υπάρχει ένα ανοικτό ισοζύγιο. Αφενός, η φθορά που υφίστανται τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, πτητικά, πλωτά, κλπ και ότι αυτό συνεπάγεται στη συνολική ετοιμότητά τους και από την άλλη, η ανάγκη να επιτελέσουν και αυτή την κοινωνική αποστολή. Γι’ αυτό θα συνεννοηθούμε με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και θα εξετάσουμε, σας το είπα, και έξυπνες λύσεις που εξαγγείλαμε από τις προγραμματικές δηλώσεις. Το ζητούμενο είναι να καλύπτεται η αποστολή. Θα θέλαμε να μπορούν να την καλύψουν οι άλλοι, ώστε να μη χρειαστεί να επέμβουμε και εμείς. Αλλά αν δεν μπορούν να την καλύψουν οι άλλοι, τότε επεμβαίνουμε και εμείς. Αυτή είναι η άσκηση που πρέπει να λύσω.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αν ρωτούσαμε ποια είναι η προτεραιότητά σας ει δυνατόν αύριο, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, τα ελληνοτουρκικά, την εκπαίδευση, την αποτρεπτική ισχύ, εν πάση περιπτώσει, ό,τι εσείς νομίζετε ότι πρέπει να προηγηθεί αυτή τη στιγμή, τι θα απαντούσατε;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, περιγράψαμε νομίζω αρκετά λεπτομερώς νομίζω τις προτεραιότητες κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και τους πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθούμε. Ασφαλώς και μας απασχολεί η επαύξηση της αμυντικής δυνατότητας της χώρας και αυτό συνεπάγεται παρεμβάσεις σε επίπεδο σχεδιασμού, κινητοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Έχουν διαπιστωθεί και η υφιστάμενη κατάσταση και τα προβλήματα και οι ανάγκες και επίσης έχουν σχεδιαστεί και οι προτεραιότητες. Αναπόφευκτα και ευχαρίστως, να το πω και έτσι, αυτό το κάνουμε, ασφαλώς σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία. Ακούμε τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Η ενημέρωσή τους έγινε πολύ εντατικά και ήταν εκτενέστατη. Και ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα, γιατί φρόντισε να έρθει να μας επισκεφθεί από τις πρώτες μέρες ανάληψης ων καθηκόντων του γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όχι για να πραγματοποιηθεί άλλη μια ωραία τελετή. Το τελετουργικό είναι μέρος της επίσκεψης, ασφαλώς, αλλά κύριος στόχος μας ήταν να του εξηγήσουμε ακριβώς τι συμβαίνει, ποια είναι τα θέματα και επομένως πώς μπορούμε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα για να κάνουμε ένα σωστό σχεδιασμό.
Υπάρχουν προτεραιότητες σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Τώρα κινούμαστε με μεγαλύτερη οργάνωση και επιμέλεια στο σχεδιασμό, ιδίως σε βάθος χρόνου. Αλλά υπάρχουν και άμεσες προτεραιότητες. Τρέχουν ήδη προγράμματα. Θα βοηθήσουμε αυτά να τρέξουν καλύτερα. Θα βοηθήσουμε να τρέξουν ενδεχομένως ταχύτερα. Αυτό θα απαιτήσει αναπόφευκτα μια παρέμβαση στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το νόμο περί προμηθειών, τον οποίο εξετάζουμε αυτή τη στιγμή ενδελεχώς για να δούμε ποια είναι τα προβληματικά σημεία του και πώς θα μπορούσε να κάνει αυτή τη διαδικασία ταχύτερη και πιο λειτουργική. Ο στόχος να τρέξουν πιο γρήγορα, έχει τεθεί σε επίπεδο πιο υψηλό από εμένα, αλλά θα διαχυθεί σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας και φυσικά το αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί, σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας. Αλλά νομίζω ότι έχουμε μια εικόνα πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Έχουμε διαπιστώσει τις ανάγκες και στα τρία Όπλα. Υπάρχουν ανάγκες και στα τρία Όπλα, οπότε έχει μεγάλη σημασία ο προγραμματισμός και η προτεραιοποίηση. Δε μπορώ να σας πω περισσότερα τώρα, αλλά όπως καταλαβαίνετε, το θέμα το βλέπουμε πάρα πολύ συνολικά και θα πάμε πολύ οργανωμένα, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, άμεσα δηλαδή, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο.
Ο στόχος πάντα είναι να είμαστε επιχειρησιακά και λειτουργικά στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Δεν θα είμαστε ποτέ στο 100%. Κανένα σύστημα οργάνωσης της άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας δεν είναι στο 100%, πουθενά, αλλά ασφαλώς και στόχος είναι να επαυξήσουμε τις δυνατότητές μας και έτσι θα προχωρήσουμε.
kranosgr
Στην τελετή παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, στο σύνολό τους, στρατιωτική ηγεσία, στελεχιακό επιτελείο, Αρχηγεία, στελεχιακό δυναμικό, όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, άνδρες και γυναίκες, για την ισχυρή παρουσία τους και δίπλα στην κοινωνία, διότι όπως είπα και στις προγραμματικές δηλώσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα στην κοινωνία, γιατί προέρχονται μέσα από την κοινωνία
Η χώρα και ο κόσμος αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφαλείας, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και προκλήσεις που έχουν σχέση με το κοινωνικό αποτύπωμα. Άκουσα, πριν από λίγο, αυτά που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Οι φυσικές καταστροφές, πλέον, από χαρακτηρισμό «έκτακτου καιρικού φαινομένου» θα αποχαρακτηριστούν και θα χαρακτηριστούν «τακτικό καιρικό φαινόμενο». Πρέπει η συντεταγμένη Πολιτεία να είναι έτοιμη. Ήδη, στις πρώτες ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων μας, διαχειριστήκαμε τη θεομηνία στη Χαλκιδική. Είμαι σίγουρος ότι θα διαχειριστούμε και άλλα. Έχω δει από πολύ κοντά τις εξαιρετικές προσπάθειες που καταβάλλουν διάφορα στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κυρίως οι πιλότοι των Canadair στο έργο της δασοπυρόσβεσης. Ο κόσμος πάντα ανακουφίζεται και αισθάνεται ότι η πραγματική βοήθεια είναι πλέον εδώ, επιτόπου, όταν βλέπει να μεταβαίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στον τόπο της καταστροφής. Τότε αλλάζει το κλίμα, τουλάχιστον η ψυχολογία της κοινωνίας, όταν βλέπει τα μηχανήματα να εγκαθίστανται και τις χερσαίες δυνάμεις να αναπτύσσονται. Επομένως, η κοινωνία αντιλαμβάνεται την πολύ σπουδαία αποστολή και την πολύ σπουδαία βοήθεια που οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν σε διάφορες στιγμές κρίσης και ανάγκης.
Πάντα υποστήριζα, στη θητεία μου στο Υπουργείο Εργασίας, ότι πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα ως κεντρικό κράτος, τον τρόπο που παρέχουμε την κοινωνική μας αρωγή με πιο ορθολογικό στίγμα, έτσι ώστε με τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, που δεν είναι απεριόριστοι, είναι πεπερασμένοι, να μπορούμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών. Αυτό είναι το αποτελεσματικό, κοινωνικό κράτος. Να κατανεμηθούν ορθολογικά πεπερασμένοι πόροι σε ανάγκες οι οποίες, ανάλογα με τις συγκυρία φυσικά, αυξάνονται. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι ανάγκες. Εκεί, λοιπόν, θεωρώ ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ήρθαν και κάλυψαν τα κενά. Με την πειθαρχία, την οργάνωση, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα που διακρίνει τις Ένοπλες Δυνάμεις μπορέσαμε και δώσαμε πολύτιμες βοήθειες εκεί που η υπόλοιπη συντεταγμένη Πολιτεία δεν μπορούσε να παράξει το ίδιο αποτέλεσμα, διότι όλα κρίνονται τελικά από το αποτέλεσμα και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.
Τα προβλήματα, τα βλέπουμε. Και ασφαλώς τα προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, αλλά εμείς θα είμαστε πάντα εδώ για να τους πούμε να λύσουμε προβλήματα. Απλά εγώ πλέον τελώ εν επιγνώσει ότι εδώ γίνεται προσπάθεια να λύνονται προβλήματα και παράγεται και έργο για την επίλυση προβλημάτων, σε μεγαλύτερο βαθμό ενδεχομένως από άλλα συστήματα διοίκησης, άλλες υπηρεσίες, άλλα Υπουργεία, αλλά αυτό μάλλον θα έπρεπε να προβληματίσει τους άλλους. Εγώ θα μεταφέρω αυτόν τον προβληματισμό. Ευχής έργο να μάθει όλη η διοίκηση, για να είναι λειτουργική και βοηθητική απέναντι στην κοινωνία, να λειτουργεί όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Θα ήθελα, λοιπόν, και εγώ να ευχαριστήσω από την πλευρά μου τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις ηγεσίες, τα στελέχη, για αυτά προσφέρουν στην κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτό το στίγμα, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους άλλους, αλλά και στο εσωτερικό μας. Έχω εξαγγείλει μέτρα κοινωνικής μέριμνας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα τα εξειδικεύσουμε, όπου μπορούμε, δηλαδή, θα βοηθήσουμε, και όπως είδατε τελικά η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας φεύγει πάρα πολύ από τους βασικούς άξονες, σε επίπεδο σχεδιασμού της πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια, καλύπτει σχεδόν όλους τους μεγάλους άξονες που ανέπτυξε κεντρικά, στρατηγικά, προ ημερών, ο Πρωθυπουργός της χώρας.
Μίλησε, για παράδειγμα, για τον άξονα κοινωνική προσφορά – υγεία, είμαστε εκεί, δια των υπηρεσιών και τον δομών παροχής υγεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Μίλησε για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είμαστε εκεί. Μίλησε για το ενεργειακό αποτύπωμα, είμαστε εκεί. Γιατί για τις Ένοπλες Δυνάμεις η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια δεν είναι απλά κάποια θέση περιβαλλοντικής φύσεως, είναι και ζήτημα το οποίο, αν ικανοποιηθεί, θα βελτιώσει και τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια σε περιόδους που αυτό διακινδυνεύεται. Επομένως, ωφελεί και εμάς τους ίδιους, αλλά είμαστε παντού. Επιτρέψτε μου τον όρο «είμαστε», που περιλαμβάνει και τον εαυτό μου, γιατί αυτή τη στιγμή είμαι η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι το καθήκον μου να προΐσταμαι αυτής της τεράστιας προσπάθειας, αυτού του τεράστιου έργου που γίνεται διαχρονικά, απλά τώρα θα εντατικοποιηθεί, διότι έτσι απαιτούν οι συνθήκες, έτσι μάθαμε να δουλεύουμε και εμείς.
Επομένως, για ακόμη μία φορά, ευχαριστώ εκ μέρους της Πολιτείας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Το κοινωνικό αποτύπωμα πρέπει να υπάρχει όχι για λόγους δημοσίων σχέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στην κοινωνία, αλλά για λόγους συνδρομής της κοινωνίας από ένα καλολαδωμένο, έμπειρο και αποτελεσματικό μηχανισμό, που έχει μάθει να είναι πάντα δίπλα στην κοινωνία και να την προστατεύει σε κάθε επίπεδο. Και πάλι συγχαρητήρια».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Θεωρείτε ότι μπορούν να συνεχιστούν και κάτω από ποιο πλαίσιο; Βλέπουμε ότι η Άγκυρα δεν κάνει πουθενά πίσω, βλέπουμε ότι οι παραβιάσεις συνεχίζονται στο Αιγαίο, πόσω μάλλον στην Κύπρο, όπου εκεί έχει κλιμακωθεί και άλλο η προκλητικότητα, με τις γεωτρήσεις και όλα αυτά που γίνονται στη Μεγαλόνησο. Πήγατε πρόσφατα και φαντάζομαι ότι έχετε και προσωπική άποψη γι’ αυτό. Πώς βλέπετε να προχωράει αυτό το πράγμα; ¨Έχετε κάποια επαφή με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, τον κ. Ακάρ; Έχετε συνομιλήσει; Και αν σκέφτεστε να συναντηθείτε, τι θα θέσετε;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της αρχής, να ξέρετε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν είναι ένας μηχανισμός που θα αποκαταστήσει σχέσεις ειρήνης και αρμονίας στο 100% μεταξύ των δύο χωρών. Σε άλλα κανάλια και σε άλλα επίπεδα θα προχωρήσουν όλα αυτά. Η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες - το είπα και στη Βουλή προχθές, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, σε ερώτηση του συναδέλφου, του κ. Λοβέρδου - το οποίο κανάλι, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε περιπτώσεις κλιμάκωσης της έντασης, καλό είναι να είναι ανοικτό, διότι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης.
Έτσι το βλέπουμε εμείς και γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτό το κανάλι επικοινωνίας πρέπει να μένει ανοικτό όπως και να έχει. Είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών. Δεν είναι βλαπτικό στα συμφέροντα των δύο χωρών. Όμως, σαφώς και θα εκτιμήσουμε από εδώ και πέρα, ανάλογα και με τη συνολική συμπεριφορά της γείτονος, πόσο ενεργό θα είναι αυτό το κανάλι, διότι προφανώς το ότι μένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας, στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δε σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ενδοτική ή υποχωρητική ή οτιδήποτε παρεμφερές. Απλά επικοινωνεί με την άλλη πλευρά. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση, θα εξαρτηθεί σαφώς και από τη συνολική συμπεριφορά της γείτονος.
Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν, δια παν δικαίωμά μας, αν θα πρέπει να το αναβαθμίσουμε ή να το υποβαθμίσουμε. Θα το δούμε, όπως θα πάει, από εδώ και πέρα. Αλλά αυτό που θέλω να μείνει είναι ότι κατά την άποψή μας, επί της αρχής, είναι σημαντικό να μένει ανοικτό αυτό το κανάλι. Από εκεί και πέρα θα δούμε. Σαφώς και παρακολουθούμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, σαφώς και είμαστε σε πλήρη εγρήγορση όσον αφορά τις παράνομες και καταχρηστικές, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, εργασίες έρευνας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως αυτό το ζήτημα αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο την Κύπρο ή εμάς. Και σαφώς και θα αναδεικνύουμε τις προβληματικές πτυχές αυτού του θέματος παντού, σε όλα τα fora, στις διεθνείς συμμαχίες, στους συμμάχους μας, στους εταίρους μας, παντού. Αλλά, από εκεί και πέρα, όπως σας είπα, προβληματιζόμαστε, δε φοβόμαστε και επαγρυπνούμε πάντα.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Με τον Τούρκο Υπουργό θα συναντηθείτε; Έχετε κάποια επαφή;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συναντηθώ. Δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία. Σίγουρα, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, θα βρεθούμε οπωσδήποτε, εάν δεν κάνω λάθος, τον Οκτώβριο, στις Βρυξέλλες, για μία άτυπη συνάντηση, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιστάσεις. Αν χρειαστεί, θα δούμε και αν θα βρεθούμε και πιο νωρίς, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό είναι το μόνο που υπάρχει προγραμματισμένο στο ημερολόγιο.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, για να γυρίσουμε λίγο στο αντικείμενο της ημέρας, δηλαδή το περιβάλλον και την κοινωνική δραστηριότητα, ναι μεν, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, η αξία της ζωής είναι ανεκτίμητη. Το κόστος, όμως, αφαιρείται από τον ισχνό αμυντικό μας προϋπολογισμό; Ανταποκρίνονται οι λοιπές υπηρεσίες του δημοσίου στις υποχρεώσεις τους; Χρωστούν στο Υπουργείο πολλά; Πώς είναι η κατάσταση;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνω μία πιο γενική τοποθέτηση και εάν χρειαστεί θα συμπληρώσει ο Αρχηγός. Είχα βρεθεί πρόπερσι στις Βρυξέλλες σε μία Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη Βουλευτών από όλα τα Κοινοβούλια κρατών - μελών, με αντικείμενο το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Ο καθένας είχε τρία λεπτά για να τοποθετηθεί. Εκεί αντιλήφθηκα, την πολύ επιθετική στάση κάποιων χωρών, κυρίως από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, απέναντι σε αυτό που είναι αναγκασμένη να υπομείνει και να διαχειριστεί η χώρα. Διότι τη γεωγραφία, ό,τι και να κάνεις, δεν μπορείς να την αλλάξεις. Και τους είπα, μάλιστα, ότι πολλές φορές η απόσταση από το πρόβλημα οδηγεί σε αποστασιοποίηση από το πρόβλημα. Όμως, εδώ τίθεται θέμα συνολικής αλληλεγγύης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της μίας απέναντι στην άλλη. Επίσης, τους είπα ότι το να σπεύδεις να σώσεις από πνιγμό άνθρωπο στη θάλασσα δεν είναι ζήτημα ναυτοσύνης ή εθνικής θέσης, είναι ζήτημα ανθρωπιάς. Συνάδελφός μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί ήμασταν, μου είπε «θα σε πάρω μεταγραφή», του είπα ότι αυτή είναι η εθνική θέση. Σε αυτό πίστευα πάντα και σε αυτό πιστεύουμε όλοι. Τι θα κάνουμε; Θα τους αφήσουμε να πνιγούν; Θα τους αφήσουμε να πεθάνουν στα νησιά; Ξέρω ότι αυτό δημιουργεί φθορά στα μέσα, αλλά από την άλλη σώζει και ανθρώπινες ζωές.
Αυτή η Πολιτεία έχει επιλέξει ότι σε καιρό ειρήνης θα πρέπει να υποστεί κάποια φθορά στα πλωτά και στα πτητικά μέσα, προκειμένου να κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης στα αριστερά ή στα δεξιά ή οπουδήποτε, είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής επιλογής.
Ασφαλώς και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν φθορές. Ασφαλώς και θα πιέσουμε τα υπόλοιπα όργανα της Πολιτείας, έτσι ώστε να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο. Εμείς, ως Υπουργείο, ως Ένοπλες Δυνάμεις, παρεμβαίνουμε εκεί όπου σταματάει η δυνατότητα των άλλων. Ευχής έργο θα ήταν να υπήρχε δυνατότητα να αναζητήσουμε έξυπνες λύσεις, σε αγαστή συνεργασία και επαφή με τους υπόλοιπους φορείς, στα υπόλοιπα Υπουργεία, για να δούμε πώς οι ανάγκες που σήμερα καλύπτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν αύριο να καλύπτονται από τα λοιπά όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας. Κοιτάξτε, εδώ προκύπτει το εξής: Τελικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι η προβολή της οργανωμένης, λειτουργικής και αποτελεσματικής Πολιτείας που θα θέλαμε να έχουμε, αλλά δεν νοιαστήκαμε ποτέ να αποκτήσουμε, σε όλα τα επίπεδα. Οι λόγοι και οι αιτίες για αυτό είναι άλλη κουβέντα πολύ μεγάλη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς είμαστε αυτοί. Η οργανωμένη Πολιτεία θα έπρεπε να διακρίνεται από κατανομή των ρόλων, επαγγελματισμό στην εκτέλεση των καθηκόντων, έργο και αποτέλεσμα, σε όλο το φάσμα της. Λόγω της πειθαρχίας και της θέσης αποστολής που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις - και του επαγγελματισμού που συνεπάγεται αυτό - σε μας ισχύει αυτό και αποδεικνύεται με τη συνδρομή που είχαμε παράσχει και συνεχίζουμε να παρέχουμε στην αντιμετώπιση όλων αυτών των φυσικών καταστροφών, στην αεροδιακομιδή, στις παροχές υγείας, στις περιβαλλοντικές δράσεις, στη συνδρομή στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, σε όλα αυτά.
Δεν είναι αυτή η κύρια αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως καταλαβαίνετε, αλλά σε καιρό ειρήνης είναι εξαιρετικά σημαντική αποστολή και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Στόχος μας είναι να συνεννοηθούμε με τα υπόλοιπα όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας και να είστε σίγουροι ότι από εδώ και πέρα θα το κάνουμε και με μεγαλύτερη ένταση, διότι, μεταξύ άλλων, μας ενδιαφέρει η κατάσταση όλων των στοιχείων και του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι στο επίπεδο που πρέπει, έτσι ώστε να είναι σε θέση, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να επιτελούν και την κύρια αποστολή τους, που είναι η υψηλού επιπέδου αποτρεπτική ισχύς και η αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Αλλά σε καιρό ειρήνης υπάρχει και το κοινωνικό έργο. Προέρχομαι από κοινωνικό Υπουργείο, το Υπουργείο Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Προστασίας. Εκτιμώ πάρα πολύ αυτού του είδους τις δράσεις.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ σκέφτεστε να κάνετε και κάποιο εξορθολογισμό πάνω στο κομμάτι αυτό; Χθες, για παράδειγμα, ένα ελικόπτερο μετέφερε ένα περιστατικό από την Πρέβεζα στο Ρίο, χάλασε το ελικόπτερο και οι γιατροί ζήτησαν να έρθει αεροσκάφος C-27 από την Αθήνα να προσγειωθεί στον Άραξο, να τους πάρει από τον Άραξο και να τους πάει στην Πρέβεζα. Αυτό ενδεικτικά. Θέλω, επίσης, να ρωτήσω και κάτι άλλο σε σχέση με τους Τούρκους. Υπάρχουν πληροφορίες, δηλώσεις, θα έλεγα, παλαιότερες, Τούρκων αξιωματούχων, ότι σκοπεύουν μέσα στον Αύγουστο - πληροφορίες λένε ακόμα και για αρχές Αυγούστου - να στείλουν το γεωτρύπανο «Πορθητής» νότια του Καστελόριζου. Υπάρχει κάποια «κόκκινη γραμμή» από την πλευρά της χώρας μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
N. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα παρακολουθούμε και επεξεργαζόμαστε όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να υπάρχει το επίπεδο απάντησης που πρέπει σε όλα τα ενδεχόμενα. Αυτή τη στιγμή δε μπορώ να πω .τίποτε άλλο, αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε και να αναδεικνύουμε το θέμα και διεθνώς. Νομίζω ότι έχουν καταλάβει όλοι. Τις προηγούμενες ημέρες είχα επαφές τόσο με τους Αμερικανούς, δηλαδή με τον Πρέσβυ και με τον Υπουργό Εξωτερικών που μας επισκέφτηκαν προχθές, έναν υψηλότατο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, τον εμπειρότερο αξιωματικό, τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και άλλους Πρέσβεις και συμφωνήσαμε, διότι όλοι συμφωνούν τώρα, ότι αυτοί που επιδεικνύουν τη λάθος και προκλητική συμπεριφορά, αυτοί που γίνονται καλοί αγωγοί παραγωγής έντασης και αστάθειας στην περιοχή, δεν είμαστε εμείς. Είναι οι άλλοι. Αυτό το έχουν συμφωνήσει όλοι και το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι. Επομένως, νομίζω ότι θα αντιμετωπιστεί και σε επίπεδο υψηλότερο από εμάς, όχι βέβαια με τα σενάρια πολέμου, αλλά με όλες τις ενέργειες που προβλέπονται, συστάσεις προς αυτή τη χώρα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, εμείς εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να έχουμε έτοιμες απαντήσεις. Όπως σας είπα, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη, το δεύτερο σκέλος;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτό που είπα πριν, ότι καταλαβαίνουμε ότι εδώ υπάρχει ένα ανοικτό ισοζύγιο. Αφενός, η φθορά που υφίστανται τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, πτητικά, πλωτά, κλπ και ότι αυτό συνεπάγεται στη συνολική ετοιμότητά τους και από την άλλη, η ανάγκη να επιτελέσουν και αυτή την κοινωνική αποστολή. Γι’ αυτό θα συνεννοηθούμε με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και θα εξετάσουμε, σας το είπα, και έξυπνες λύσεις που εξαγγείλαμε από τις προγραμματικές δηλώσεις. Το ζητούμενο είναι να καλύπτεται η αποστολή. Θα θέλαμε να μπορούν να την καλύψουν οι άλλοι, ώστε να μη χρειαστεί να επέμβουμε και εμείς. Αλλά αν δεν μπορούν να την καλύψουν οι άλλοι, τότε επεμβαίνουμε και εμείς. Αυτή είναι η άσκηση που πρέπει να λύσω.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αν ρωτούσαμε ποια είναι η προτεραιότητά σας ει δυνατόν αύριο, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, τα ελληνοτουρκικά, την εκπαίδευση, την αποτρεπτική ισχύ, εν πάση περιπτώσει, ό,τι εσείς νομίζετε ότι πρέπει να προηγηθεί αυτή τη στιγμή, τι θα απαντούσατε;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, περιγράψαμε νομίζω αρκετά λεπτομερώς νομίζω τις προτεραιότητες κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και τους πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθούμε. Ασφαλώς και μας απασχολεί η επαύξηση της αμυντικής δυνατότητας της χώρας και αυτό συνεπάγεται παρεμβάσεις σε επίπεδο σχεδιασμού, κινητοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Έχουν διαπιστωθεί και η υφιστάμενη κατάσταση και τα προβλήματα και οι ανάγκες και επίσης έχουν σχεδιαστεί και οι προτεραιότητες. Αναπόφευκτα και ευχαρίστως, να το πω και έτσι, αυτό το κάνουμε, ασφαλώς σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία. Ακούμε τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Η ενημέρωσή τους έγινε πολύ εντατικά και ήταν εκτενέστατη. Και ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα, γιατί φρόντισε να έρθει να μας επισκεφθεί από τις πρώτες μέρες ανάληψης ων καθηκόντων του γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όχι για να πραγματοποιηθεί άλλη μια ωραία τελετή. Το τελετουργικό είναι μέρος της επίσκεψης, ασφαλώς, αλλά κύριος στόχος μας ήταν να του εξηγήσουμε ακριβώς τι συμβαίνει, ποια είναι τα θέματα και επομένως πώς μπορούμε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα για να κάνουμε ένα σωστό σχεδιασμό.
Υπάρχουν προτεραιότητες σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Τώρα κινούμαστε με μεγαλύτερη οργάνωση και επιμέλεια στο σχεδιασμό, ιδίως σε βάθος χρόνου. Αλλά υπάρχουν και άμεσες προτεραιότητες. Τρέχουν ήδη προγράμματα. Θα βοηθήσουμε αυτά να τρέξουν καλύτερα. Θα βοηθήσουμε να τρέξουν ενδεχομένως ταχύτερα. Αυτό θα απαιτήσει αναπόφευκτα μια παρέμβαση στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το νόμο περί προμηθειών, τον οποίο εξετάζουμε αυτή τη στιγμή ενδελεχώς για να δούμε ποια είναι τα προβληματικά σημεία του και πώς θα μπορούσε να κάνει αυτή τη διαδικασία ταχύτερη και πιο λειτουργική. Ο στόχος να τρέξουν πιο γρήγορα, έχει τεθεί σε επίπεδο πιο υψηλό από εμένα, αλλά θα διαχυθεί σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας και φυσικά το αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί, σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας. Αλλά νομίζω ότι έχουμε μια εικόνα πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Έχουμε διαπιστώσει τις ανάγκες και στα τρία Όπλα. Υπάρχουν ανάγκες και στα τρία Όπλα, οπότε έχει μεγάλη σημασία ο προγραμματισμός και η προτεραιοποίηση. Δε μπορώ να σας πω περισσότερα τώρα, αλλά όπως καταλαβαίνετε, το θέμα το βλέπουμε πάρα πολύ συνολικά και θα πάμε πολύ οργανωμένα, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, άμεσα δηλαδή, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο.
Ο στόχος πάντα είναι να είμαστε επιχειρησιακά και λειτουργικά στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Δεν θα είμαστε ποτέ στο 100%. Κανένα σύστημα οργάνωσης της άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας δεν είναι στο 100%, πουθενά, αλλά ασφαλώς και στόχος είναι να επαυξήσουμε τις δυνατότητές μας και έτσι θα προχωρήσουμε.
kranosgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΦΚΑ: Καταργούνται τα ηλικιακά κριτήρια στις συντάξεις χηρείας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ