2019-07-26 15:39:04
Φωτογραφία για Από πρόκληση σε πρόκληση η Τουρκία στην Κύπρο: Μπήκαν στη κλειστή Αμμόχωστο!
Αψήφισαν και τις συστάσεις του ΟΗΕ και μπήκαν στην κλειστή περιοχή της πόλης, με επικεφαλής τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» του ψευδοκράτους και «εμπειρογνώμονες» που θα καταγράψουν τις περιουσίες

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους γράφουν οι Τούρκοι τις συστάσεις του ΟΗΕ για σεβασμό των ψηφισμάτων που αφορούν την Αμμόχωστο και προβλέπουν αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και παράδοση της πόλης στους νόμιμους Ελληνοκύπριους κατοίκους της πόλης.

Η πρόκληση έγινε ακόμα πιο επιδεικτική, καθώς χθες, λίγες μόνο ώρες μετά την έγκριση της εισήγησης του Αντόνιο Γκουτέρες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης UNFICYP, στην οποία επαναλαμβάνονταν οι συστάσεις για την Αμμόχωστο, ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους μπήκε στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) για να κάνει καταγραφή περιουσιών, με ομάδα εμπειρογνωμόνων.


Η απαξίωση των Τούρκων στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, λάμβανε χώρα την ώρα που στην κατεχόμενη Λευκωσία βρισκόταν ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές δυνάμεις, για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Και ενώ η κίνηση αυτή στην Αμμόχωστο καταγράφεται ως μια ακόμη πρόκληση, στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται οι εργασίες των τουρκικών πλοίων γεωτρύπανων Φατίχ και Γιαβούζ. Μέσα σε αυτό το κλίμα στις 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Σεπτέμβριο κλήθηκαν για νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μπήκαν στην Αμμόχωστο

Χθες ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι με τη συνοδεία εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από τη Τουρκία μπήκαν στη κλειστή πόλη της Αμμοχώστου για να καταγράψουν την κατάσταση των κτηρίων και των ιδιοκτησιών.

«Μετά από ένα κενό 45 χρόνων, μια τόσο μεγάλη αποστολή έπιασε δουλειά για να ερευνήσει για πρώτη φορά το κλειστό Βαρώσι», δήλωσε ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, σημειώνοντας πως οι κατοχικές αρχές δεν έχουν πάρει ακόμα αποφάσεις για την πόλη, αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα να επεκτείνουν την τουρκική κατοχή «σε αυτήν την περιοχή που έχει καταστεί το σύμβολο του status quo».

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση, ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας θα αποφασιστεί «με ποιον τρόπο τα κλειστά Βαρώσια θα αποτελέσουν μέρος της κοινωνικής ζωής». Το υφιστάμενο καθεστώς της περίκλειστης πόλης ο ίδιος ο Όζερσαϊ δηλώνει ότι δεν το δέχεται. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε συνέντευξή του χαρακτήρισε «λανθασμένες» τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ για το Βαρώσι.

Με τουρκική διοίκηση

Ο Όζερσαϊ περιέγραψε ως πιθανότερο σενάριο το σταδιακό άνοιγμα της κλειστής πόλης υπό τουρκική διοίκηση.

Από την πλευρά του, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η έρευνα που ξεκίνησε δεν αφορά μόνο την κατάσταση των κτηρίων, αλλά και την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του ΕΒΚΑΦ (Τουρκοκυπριακό Ίδρυμα). «Μετά από την καταγραφή θα γίνουν και άλλα βήματα, αλλά η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη, να ανοίξει η περιοχή για εγκατάσταση υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση», ανέφερε ο κ. Τατάρ.

Καταπάτηση αποφάσεων ΟΗΕ

Καθαρή καταπάτηση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο. «Αυτές οι ενέργειες είναι μέρος ενός συνόλου ενεργειών που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, οι οποίες δεν δημιουργούν το κλίμα που χρειάζεται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υποστήριξε ο κ. Προδρόμου, υπενθυμίζοντας πως για τον ΓΓ του ΟΗΕ «τέτοιου είδους ενέργειες πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση».

Την είσοδο Τουρκοκυπρίων εμπειρογνωμόνων στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου καταδίκασαν όλα τα κόμματα της Κύπρου.

Ψήφισμα για Ειρηνευτική Δυναμη

Η Λευκωσία εξέφρασε ικανοποίηση και καλωσόρισε την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του ψηφίσματος για ανανέωση τη θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 με τους υφιστάμενους όρους εντολής.

Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, σχολιάζοντας το ψήφισμα κρίνουν ως σημαντικό το γεγονός ότι επαναβεβαιώνονται όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και η βάση λύσης του Κυπριακού τόσο με ρητή αναφορά, αλλά και μέσω της επαναβεβαίωσης του ψηφίσματος 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Μέσω του ψηφίσματος, ανάμεσα σε άλλα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού εκφράζουν λύπη για την έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής λύσης, καλούν όλους του εμπλεκόμενους να επαναβεβαιώσουν την πολιτική τους βούληση και να εργαστούν ενεργά για την επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο στο θέμα των υδρογονανθράκων και καλεί για τη μείωση τους, γεγονός που αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της.

Εκφράζεται επίσης ανησυχία για την αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και ζητείται να γίνει σεβαστή η κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της νεκρής ζώνης, γεγονός που υπογραμμίζει και τη σημασία της διατήρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης, ενόσω διαρκεί η παρούσα κατάσταση.

Δεδομένων των αυξημένων παραβιάσεων του στρατιωτικού στάτους κβο, μέσω του ψηφίσματος καλούνται οι δύο πλευρές καθώς και τα εμπλεκόμενα μέρη, με την διαμεσολάβηση της UNFICYP, να εντείνουν τις προσπάθειες τους για δημιουργία μηχανισμού απευθείας επαφών στο στρατιωτικό επίπεδο.

Επισημαίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του status quo στα Στροβίλια στην προ της 30ης Ιουνίου 2000 κατάσταση (τότε είχε υπάρξει επέκταση λίγων μέτρων της τουρκικής κατοχής), καθώς και η επιβεβαίωση του καθεστώτος των Βαρωσίων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα καλωσορίζει επίσης την πρόοδο αναφορικά με τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας και καλεί για την προώθηση ΜΟΕ και σε άλλους τομείς.

ΓΓ ΟΗΕ: Ελάτε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο

Εν τω μεταξύ τη διευθέτηση κοινής συνάντησης του ιδίου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στον Κύπριο Πρόεδρο κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

Όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Αντόνιο Γκουτέρες ευχήθηκε στον κ. Αναστασιάδη ταχεία ανάρρωση μετά την εγχείρηση στο πόδι του για αποκατάσταση κατάγματος και υπογράμμισε ότι προσβλέπει στην άτυπη συνάντηση που έχει διευθετηθεί ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου.

Ταυτόχρονα, ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε την αφοσίωση και τη δέσμευσή του στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αναφέροντας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί μια κοινή συνάντηση του ιδίου με τους δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο μετά τη Γενική Συνέλευση με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη, ενδεχόμενο το οποίο ο Κύπριος Πρόεδρος βλέπει θετικά δεδομένου ότι πρόκειται για πρόταση που είχε εισηγηθεί στον κ. Γκουτέρες όταν τον συνάντησε στο Πεκίνο.

«Προς το παρόν η θετική εξέλιξη στην οποία κι εμείς προσβλέπουμε είναι η συνάντηση που θα γίνει στις 9 Αυγούστου», είπε ο κ. Προδρόμου. Εξήγησε ότι «θα είναι μια ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, στις 9 Αυγούστου θα είναι μια άτυπη συνάντηση ακριβώς για να συζητηθούν όλα εκείνα τα θέματα που τόσο καιρό περιγράφονται ως όροι αναφοράς από τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων από κει που είχαμε μείνει με δεδομένο και το πλαίσιο Γκουτέρες».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέρχεται στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διαλυθούν όλες οι διαφορές στα ζητήματα, τα οποία μέχρι τώρα είχαν εγερθεί και θα πάμε σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, όπως ήταν η επιδίωξη του Προέδρου Αναστασιάδη από την επαύριον της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δικαιολογημένα θέλει να είναι καλά προετοιμασμένη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πράγμα που επιδιώκει και η ελληνοκυπριακή πλευρά μετά την πολύ αρνητική εμπειρία του Κρανς Μοντανά, όπου η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να συζητήσει κάποια από τα θέματα, ιδιαίτερα εκείνα της ασφάλειας τα οποία είχε θέσει και ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά πετούν στον κάλαθο των αχρήστων τα ψηφίσματα των ΗΕ και ζητούν συνομιλίες εκτός παραμέτρων ΟΗΕ, ο κ. Προδρόμου είπε πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και ότι όλα λαμβάνονται υπόψιν, αλλά, επανέλαβε, πάνω από όλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προσηλωμένος στο ζητούμενο, το οποίο είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Μόνο με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μπορούμε να παρεμποδίσουμε ή να παρακάμψουμε όλα αυτά τα οποία εκδηλώνονται από την τουρκική πλευρά, είτε από την Τουρκία είτε από τα κατεχόμενα», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς εάν θα αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Προδρόμου είπε πως «αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε τι θα διαμειφθεί στις 9 Αυγούστου, έχοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος μαζί με τον κ. Ακιντζί θα μπορέσουν να αποφασίσουν κατά τρόπο που να έχουμε συνέχεια και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αν χρειαστεί και με την κα Λουτ (ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες) με οποιονδήποτε τρόπο κρίνουν τα Ηνωμένα Έθνη ότι είναι πρόσφορος». Σε ερώτηση κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει πενταμερής διάσκεψη με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται την ώρα που η Λευκωσία ζητάει μέτρα από την ΕΕ, ο κ. Προδρόμου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζητά επιβολή μέτρων, έχει πάρει αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ περιμένει από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ότι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και θα προετοιμαστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Αυτός είναι ο στόχος του ΓΓ του ΟΗΕ και είναι ο ίδιος στόχος που έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ