2019-07-27 10:13:28
Φωτογραφία για Smartphone: Πέντε σημάδια που αποκαλύπτουν υπερβολική χρήση
 Προβληματική χρήση των smartphones παρουσιάζει το 20% των φοιτητών σύμφωνα με νέα

μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σικάγο, του Κέιμπριτζ και της Μινεσότα και δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavioral Addictions.

Οι 3.400 συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο 156 ερωτήσεων. Βασιζόμενοι στις απαντήσεις τους οι ερευνητές τους βαθμολόγησαν σε μία κλίμακα από το 10 έως το 60 με τις βαθμολογίες από το 32 και πάνω να σχετίζονται με προβληματική χρήση των smartphone.

Τα τυπικά χαρακτηριστικά της προβληματικής χρήσης περιλαμβάνουν:

Υπερβολική χρήση

Πρόβλημα συγκέντρωσης στην τάξη ή τον εργασιακό χώρο λόγω της χρήσης του smartphone

Αίσθηση νευρικότητας και ανυπομονησίας χωρίς το smartphone τους

Απώλεια εργασίας λόγω χρήσης του «έξυπνου» κινητού και

Σωματικές συνέπειες λόγω της εκτεταμένης χρήσης, όπως θολή όραση και ζαλάδα


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προβληματική χρήση των smartphone ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες από τους άνδρες με ποσοστά 64% και 36% αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης πως παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ της προβληματικής χρήσης των «έξυπνων» κινητών και των χαμηλότερων ακαδημαϊκών επιτευγμάτων.

«Αν και η επίδραση της προβληματικής χρήσης των smartphone στους μέσους όρους ακαδημαϊκής βαθμολογίας ήταν σχετικά μικρή, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και μία μικρή αρνητική επίδραση θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του φοιτητή και ακόμα στις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα συναντήσουν στη ζωή τους», δήλωσε ο καθηγητής Jon Grant στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Ως προς την σεξουαλική συμπεριφορά, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι φοιτητές που παρουσίαζαν προβληματική χρήση των smartphone ήταν λιγότερο ενεργοί σεξουαλικά συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη μελέτη (70,9% και 74% αντίστοιχα). Από την άλλη οι εθελοντές που ανέφεραν δύο ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους τους τελευταίους 12 μήνες ήταν σημαντικά περισσότεροι ανάμεσα στους συμμετέχοντες με προβληματική χρήση (37,4%) συγκριτικά με τους ενεργούς σεξουαλικά φοιτητές με κανονική χρήση (27,2%). Το ποσοστό των εθελοντών που είχαν έξι ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους ήταν υπερδιπλάσιο για τους σεξουαλικά ενεργούς φοιτητές με προβληματική χρήση (6,8% έναντι 3%).

«Τα smartphones βοηθούν στην σύνδεση των ανθρώπων μειώνοντας την απομόνωση που αισθάνονται. Επιπλέον σύμφωνα με τα ευρήματά μας δρούν και σαν μία «λεωφόρος» για την εύρεση σεξουαλικού συντρόφου», εξήγησε ο Δρ. Sam Chamberlain, ψυχίατρος από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Οι ερευνητές εξέτασαν και τη χρήση του αλκοόλ ανάμεσα στους φοιτητές με προβληματική χρήση του κινητού και την ομάδα ελέγχου με τους πρώτους να παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης συγκριτικά με τους δεύτερους.

Εξετάζοντας ενδεχόμενο σχέσης της προβληματικής χρήσης smartphone με άλλες ουσίες οι εξαρτήσεις, η ερευνητική ομάδα δεν παρατήρησε καμία σημαντική συσχέτιση.

Παράλληλα οι ερευνητές είδαν πως το η προβληματική χρήση συσχετιζόταν με σημαντικά χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, ΔΕΠΥ, κατάθλιψη, άγχος και Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

«Μία πιθανή εξήγηση για αυτά τα αποτελέσματα είναι ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν υπερβολική χρήση των smartphone λόγω άλλων δυσχερειών ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι, εκείνοι που πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές ή εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσοχής, όπως η ΔΕΠΥ, ενδέχεται να είναι περισσότερο επιρρεπείς στη χρήση των smartphone, όπως επίσης και στο αλκοόλ. Η χρήση smartphone αναπτύσσεται συνήθως πριν από ενδεχόμενα προβλήματα με το αλκοόλ και έτσι είναι λιγότερο πιθανό η χρήση του αλκοόλ να οδηγεί στην υπερβολική χρήση των smartphone.

Ενώ το μέγεθος του δείγματος για αυτή τη μελέτη ήταν σχετικά μεγάλο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η προβληματική χρήση των smartphone οδηγεί στις ψυχικές διαταραχές ή αντίστροφα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ