2019-07-28 01:00:33
Φωτογραφία για Οι θορυβώδεις γειτονιές βλάπτουν την ψυχική υγεία
Άτομα με ηλικία άνω των 50 ετών, που εκτίθενται σε ενοχλήσεις όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος και η υψηλή εγκληματικότητα στην γειτονιά τους αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κακής ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υποστηρίζουν ότι η έκθεση στον τοξικό αέρα μπορεί να αλλοιώσει άμεσα την λειτουργία του εγκεφάλου ενώ ο θόρυβος και η εγκληματικότητα «πληγώνουν» την ψυχική υγεία των κατοίκων με έναν πιο προφανή τρόπο.

Θόρυβος και εγκληματικότητα

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, ηλικίας 50 έως 95 ετών από 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Στα πλαίσια της έρευνας αξιολογήθηκαν διάφορα στοιχεία, μεταξύ των οποίων το περιβάλλον της γειτονιάς που ζουν τώρα αλλά και εκείνο στο οποίο μεγάλωσαν.

Για την καταγραφή των καταθλιπτικών συμπτωμάτων των συμμετεχόντων, χρησιμοποίησαν 12 διαφορετικά χαρακτηριστικά ως «δείκτες», όπως η ευερεθιστότητα και η όρεξη.


Οι ενοχλήσεις που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι στις γειτονιές τους αύξησαν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 36%, με πολύ μικρές αποκλίσεις μεταξύ των διαφορετικών χωρών.

Αντίθετα οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε ήσυχες γειτονιές με επαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως το νοσοκομείο, αντιμετώπιζαν 22% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Ρύπανση και κατάθλιψη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι παράγοντες άγχους – όπως το χαμηλό εισόδημα – κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ωστόσο, ακόμα και εκείνοι που μεγάλωσαν με καλύτερα οικονομικά δεδομένα αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο αν ζούσαν σε μία θορυβώδη και «αγχώδη» περιοχή.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον κλινικό ψυχολόγο Gergő Baranyi δήλωσε: «Η πρόσβαση σε δημόσιες συγκοινωνίες και άλλες υπηρεσίες καθώς και η μείωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στις κατοικημένες περιοχές, δίνουν ευκαιρίες για μία υγιή γήρανση δίχως επιπλοκές».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ