2012-06-15 14:09:07
Φωτογραφία για Η τράπεζα που οδηγεί την Κύπρο στο Μνημόνιο ανταμείβει τον διευθύνοντα σύμβουλο με 2,7 εκατ. ευρώ!
Από τον Χρήστο Ιωάννου

Έχουν περάσει περίπου τεσσεράμισι χρόνια από τότε που ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος τάραζε τα νερά του κόσμου του χρήματος, θέτοντας για μια ακόμη φορά, φαινομενικά άπιαστους οικονομικούς στόχους. Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αναφερόμενος στην τράπεζα Marfin Popular Bank, στην οποία η εταιρία του MIG (Marfin Investment Group) είχε αποκτήσει συμμετοχή, είχε τονίσει ότι «στόχος είναι να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η εντολή και δέσμευση του στρατηγικού μετόχου του Dubai και να καταστεί η μεγαλύτερη τράπεζα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».

Αν. Βγενόπουλος: Ο δημιουργός της Marfin Popular Bank.

Πρόσφατα, η συγκεκριμένη τράπεζα άλλαξε επωνυμία σε Cyprus Popular Bank. Δεν υπάρχει καν η λέξη Marfin. Επίσης, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος έθεσε τους παραπάνω στόχους τον Οκτώβριο του 2007, δεν βρίσκεται καν στη διοίκηση. Ούτε ο ίδιος (παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2011), ούτε οι στενοί του συνεργάτες, Ευθύμης Μπουλούτας, πρώην διευθύνων σύμβουλος και Ηρακλής Κουνάδης, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας (παραιτήθηκαν και αυτοί την ίδια περίπου περίοδο).


Τις τελευταίες ημέρες, η Κύπρος ζει δραματικές στιγμές με επίκεντρο τη διάσωση της συγκεκριμένης τράπεζας, αφού οι επενδύσεις που έκανε σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και μέρος των δανείων που χορήγησε, αποδείχθηκαν εξαιρετικά επισφαλή με αποτέλεσμα η τράπεζα να χάσει δισεκατομμύρια ευρώ και να χρειάζεται φρέσκο χρήμα για να λειτουργήσει.

Η νέα διοίκηση της τράπεζας, απηύθυνε έκκληση στο δημόσιο για να εξασφαλίσει σε πρώτη φάση 1,8 δις ευρώ (η ίδια διοίκηση προηγουμένως έλεγε ότι θα βρει τα κεφάλαια από στρατηγικό επενδυτή!).

Η τράπεζα Cyprus Popular Bank είναι μικρότερη από την Τράπεζα Κύπρου, την άλλη μεγάλη τράπεζα της Κύπρου. Εντούτοις είχε μεγαλύτερη έκθεση σε απόλυτα μεγέθη σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Επίσης, η Marfin Popular Bank είχε περισσότερα επισφαλή δάνεια από την Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της, είχε χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού δημοσίου 3,052 δις ευρώ και ανέλαβε απομείωση αξίας 2,331 δις ευρώ λόγω PSI.

Επίσης, έκανε αυξημένες προβλέψεις 868 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2011 έναντι επισφαλειών από χορηγήσεις δανείων ενώ στο σύνολο του 2011 οι προβλέψεις ήταν 1,151 δις ευρώ έναντι μόλις 266 εκατ. ευρώ το 2010. Αυτό δείχνει, είτε ότι οι συνθήκες επιδεινώθηκαν δραματικά με αποτέλεσμα η διοίκηση να πάρει πολλαπλάσιες προβλέψεις είτε ότι υπήρχαν ήδη καθυστερήσεις στις αποπληρωμές δανείων, αλλά η προηγούμενη διοίκηση δεν χαρακτήριζε τα δάνεια αυτά ως επισφαλή.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδείνωση στο δανειακό χαρτοφυλάκιο συνδέεται και με επισφαλή δάνεια που δόθηκαν την περίοδο της προηγούμενης διοίκησης.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για την κακή κατάσταση της τράπεζας, αλλά και συνολικά του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Όμως πρόσφατα, η κυπριακή Βουλή ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις ευθύνες σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας. Έγιναν μάλιστα καταγγελίες από τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτη, Αθ. Ορφανίδη, για παρεμβάσεις στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank πριν την διάσωσή της από το κράτος ήταν ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Ο ίδιος έφυγε πλουσιότερες κατά 2,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό περιλαμβάνει εκτός από τον ετήσιο μισθό του 1,166 εκατ. ευρώ (καθαρά 705 χιλιάδες ευρώ) και επι- πρόσθετο ποσό 1,543 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε με την παραίτησή του.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΜΟΝΟ"

monopressgr.wordpress.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ