2019-08-02 07:50:29
Φωτογραφία για Οι σκύλοι «ορμούν» στον ανθρώπινο… καρκίνο
Τα περισσότερα από τα φάρμακα που παίρνει ο άνθρωπος, είναι κατάλληλα και για σκύλους. Το μόνο που αλλάζει είναι η δοσολογία, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα παιδιά. 

Δεν είναι όμως μόνο οι καρδιοπάθειες, οι ιώσεις και απλές λοιμώξεις που έχει κοινές με μάς ο καλύτερός μας φίλος. Πολλά σκυλιά εκδηλώνουν λευχαιμίες και τύπους καρκίνου που όχι απλώς έχουν κυτταρικές ομοιότητες με του ανθρώπου, αλλά αντιμετωπίζονται και με τα ίδια φάρμακα. 

Και αφού ο σκύλος παίρνει τα φάρμακα του ανθρώπου και ιάται, γιατί να μην παίρνουμε κι εμείς τα δικά του φάρμακα; Πάνω σε αυτή την ιδέα βασίστηκε και η επέκταση και χρηματοδότηση του προγράμματος της αμερικανικής κυβέρνησης «Cancer Moonshot», που στόχο έχει να αλλάξει τελείως τη νόσο. 

Το πρόγραμμα που είχε ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση Ομπάμα, προωθεί νέους τρόπους μελέτης του καρκίνου και εστιάζει στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ανοσοθεραπείας, δηλαδή της εκπαίδευσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπίζει μόνο του τον καρκίνο. 


Σκύλοι και άνθρωποι έχουν κάποιους πολύ κοινούς καρκίνους και με μία νέα «ένεση» χρηματοδότησης, οι ερευνητές αναζητούν θεραπείες που θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές και των δύο. 

Οι δυνατότητες 

Τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον 10 αντικαρκινικά φάρμακα έχουν αναπτυχθεί σε μελέτες που συμμετείχαν σκυλιά. Η πιο πρόσφατη, έφερε ως αποτέλεσμα ένα φάρμακο για άτομα με πολλαπλό μυέλωμα, που έχουν αποτύχει σε προηγούμενες θεραπείες. Η κτηνιατρική έκδοση του φαρμάκου πήρε επίσης έγκριση την ίδια ημέρα, καθώς τα αποτελέσματα στις κλινικές μελέτες των σκύλων, πέρασαν τις «εξετάσεις». 

Πέντε φάρμακα που έχουν προκύψει από μελέτες σκύλων μέσω του προγράμματος Moonshot, χρησιμοποιούν τη μέθοδο της ανοσοθεραπείας για την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Μέσω της πρωτοβουλίας Moonshot χρηματοδοτείται επίσης η γονιδιωματική αλληλουχία των σκύλων, η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που προκαλούν τις μεταλλάξεις. Ακολούθως, θα συγκριθούν με αυτές του ανθρώπου. 

Οπως οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες ανάλογα με την ηλικία και τα θέματα υγείας που έχουν. Για παράδειγμα πολλά σκυλιά άνω των δέκα ετών είναι υποψήφια στις ογκολογικές μελέτες, καθώς το 50% σε αυτή την ηλικία έχει εκδηλώσει καρκίνο. Οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι επιστήμονες από τα καρκινικά κύτταρα των σκύλων είναι εξαιρετικά χρήσιμες για ανθρώπους και ζώα. 

Η καρκινική σχέση σκύλου και ανθρώπου επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από τη βιολογία. «Τα σκυλιά ζουν στο ακριβώς ίδιο περιβάλλον με τον άνθρωπο. Πίνουν το ίδιο νερό, αναπνεύσουν τον ίδιο αέρα και πολλά από αυτά τρώνε το ίδιο φαγητό», εξηγεί η Ντάιν Μπράουν, υπεύθυνη ενός μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού για την Υγεία των Σκύλων στις ΗΠΑ. 

Τον Ιούνιο ξεκίνησε ακόμη ένα πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για εμβόλιο κατά του καρκίνου σε σκυλιά. Συμμετέχουν 800 ζώα και το κόστος φτάνει τα 6,4 εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει το Wired. Βέβαια, τα σκυλιά έχουν διαφορετικό κυτταρικό μεταβολισμό από τον άνθρωπο, αφού μεγαλώνουν πιο γρήγορα και φυσικά πεθαίνουν πιο γρήγορα. Αρα και τα καρκινικά κύτταρα έχουν πολύ ταχύτερη εξέλιξη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες έχουν δεσμευτεί να κατανοήσουν πολλά και να σώσουν ακόμη περισσότερες ανθρώπινες και σκυλίσιες ζωές. 

Πηγή: Protagon.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ