2019-08-04 08:56:13
Φωτογραφία για Η τεχνητή νοημοσύνη, ο ρόλος της στον μετασχηματισμό της εργασίας
Στα νέα επαγγέλματα και τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη, αλλά και τη σημασία των «ήπιων δεξιοτήτων» (soft skills) στη αγορά εργασίας του αύριο, επικέντρωσε την ομιλία της η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Vodafone Ελλάδας, κυρία Ηρώ Μέλλιου, η οποία απευθύνθηκε σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές στην ημερίδα «Vision Forward: Youth Event», που συνδιοργανώθηκε στην Αθήνα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το SingularityU Greece Summit, στο πλαίσιο του 7ου Ελληνικού Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στον χώρο της εργασίας, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων και στην βελτιστοποίηση των διαδικασιών παράδοσής τους, κάνοντας πραγματικά τη διαφορά και θέτοντας τα θεμέλια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τόνισε η κυρία Μέλλιου. «Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης έχει πια παραδείγματα σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους και ήδη προσφέρει νέες δυνατότητες σε αρκετά πεδία: Από την ευκαιρία εκπαίδευσης με χαμηλό κόστος, μέχρι και τη διάθεση προσωποποιημένων εμπορικών προτάσεων βάσει των ενδιαφερόντων του κάθε χρήστη του διαδικτύου» πρόσθεσε.


Οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία

«Πολλά επαγγέλματα θα αλλάξουν άρδην – και ήδη αλλάζουν. Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά να οραματιζόμαστε “έξυπνες” πόλεις, που μπορούν να αυτορυθμίζονται σε αντικείμενα, όπως η βέλτιστη κατανάλωση ενέργειας, η διαχείριση της κυκλοφορίας, οι συγκοινωνίες, και πολλές άλλες εφαρμογές. Μάλιστα, τα δίκτυα νέας γενιάς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών θα αποτελέσουν καταλύτη σε αυτή τη μετάβαση» τόνισε η κυρία Μέλλιου.

Όπως ανέφερε, η τεχνητή νοημοσύνη, οι αλγόριθμοι και η χρήση της ρομποτικής θα έρθουν να αλλάξουν την αγορά εργασίας, καταργώντας επαγγέλματα που έχουν χαμηλό βαθμό δεξιότητας, είναι διαχειριστικού χαρακτήρα και χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενες εργασίες ρουτίνας. «Αυτά θα χαθούν και αυτό δεν είναι κακό. Διότι γνωρίζουμε καλά από το παρελθόν ότι κάθε φορά που χανόταν ένα επάγγελμα για κάποιον λόγο, εμφανίζονταν δέκα καινούρια σε νέα πεδία. Αυτή είναι η πορεία του χρόνου και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας στεναχωρεί, αλλά να μας κρατάει σε εγρήγορση» τόνισε.

«Το περιβάλλον του STEM δεν θα αρκεί. Θα χρειαστεί μία διεπιστημονική προσέγγιση. Για να έχουμε υπεύθυνες κι επιτυχημένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, δεν θα χρειαστούν μόνο άνθρωποι με βαθιά αντίληψη στη μηχανική μάθηση. Αλλά και μαθηματικοί, στατιστικολόγοι και βιολόγοι που θα φέρουν την επόμενη ανακάλυψη σε αυτό το πεδίο» συμπλήρωσε η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Vodafone Ελλάδας.

Φιλόσοφοι για μία ηθική τεχνητή νοημοσύνη

«Σήμερα, η χρήση των επαγγελμάτων που συνδέονται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες γίνονται απολύτως απαραίτητα στην αξιοποίηση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Χρειαζόμαστε φιλοσόφους που θα σκέφτονται την ηθική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης για το καλό της κοινωνίας. Επίσης, θα γίνουν απαραίτητοι οι γλωσσολόγοι ώστε ο αλγόριθμος να κατανοεί καλύτερα την ανθρώπινη γλώσσα και να γεφυρωθεί το κενό ανάμεσα στον κώδικα και την ανθρώπινη νοημοσύνη. Παράλληλα, θα έχουμε ανάγκη σε αυτό το τεχνολογικό ταξίδι επαγγέλματα που ασχολούνται με την ψυχή των ανθρώπων, αλλά και άλλα που έχουν στο επίκεντρό τους την ανθρώπινη επαφή, όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων ή των παιδιών» τόνισε η κυρία Μέλλιου.

Η κυρία Μέλλιου κάλεσε τους φοιτητές να χτίσουν δίκτυα ανθρώπων, ώστε να έχουν εύκολα πρόσβαση σε επιστήμονες από όλα τα πεδία, καθώς θα απαιτηθεί ένας συνδυασμός γνώσεων και ικανοτήτων για την ανάπτυξη αλγορίθμων και μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

«Τα επαγγέλματα που έχουν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν έναν υψηλό βαθμό δεξιότητας ή θα αποτελούν καθοριστικό κρίκο της αλυσίδας της εμπειρίας ενός καταναλωτή, όπως παράδειγμα, στον τουρισμό» επισήμανε.

Η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Vodafone Ελλάδας εξήγησε παράλληλα ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει στη δημιουργία πλούτου και ίσως οδηγήσει τους ανθρώπους σε αποδέσμευση ζωτικού χρόνου, με εργασία 20 ωρών την εβδομάδα, που με τη σειρά της θα φέρει μία νέα οριοθέτηση της ανθρώπινης δημιουργίας σε άλλες βάσεις.

Απαραίτητη η συνεχής εκπαίδευση και εξέλιξη

«Η θεωρία που λέει ότι δεν θα χρειάζεται να δουλεύουμε, διότι θα υπάρχει τόσο πλούτος, προβλέπει και την ύπαρξη ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους. Θα υπάρχει τόσος πλούτος; Και σε τίνος τα χέρια θα βρίσκεται; Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, δεν θα έχουμε τις απαντήσεις. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να σταματήσετε να εκπαιδεύεστε, να εξελίσσεστε, να αναζητείτε το επόμενο, να πειραματίζεστε και να κάνετε τα δύσκολα ερωτήματα» σημείωσε, απευθυνόμενη προς τους φοιτητές η κυρία Μέλλιου.

«Εμείς στην Vodafone έχουμε ευθύνη να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους μας και να στεκόμαστε δίπλα τους ως συμπαραστάτες στην πορεία τους. Επιπλέον, ως εταιρεία τεχνολογίας έχουμε συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσουμε στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία παράγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων που απαιτούν με τη σειρά τους σύγχρονα δίκτυα για την γρήγορη μεταφορά τους, προκειμένου οι εφαρμογές αυτές να είναι σωστές. Στο μέλλον, η διαφορά ενός millisecond στην πορεία ενός αυτόνομου οχήματος μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο» πρόσθεσε.

«Εμείς και εσείς» κατέληξε η κυρία Μέλλιου, «έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έναν κόσμο που μπορεί να φέρει περισσότερα οφέλη για τους πολλούς και να κοιτά μπροστά, χάρη στο συναρπαστικό μέλλον που έρχεται μέσα από την τεχνολογία».

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ