2019-08-04 18:59:39
Μετά τις δηλώσεις του Αλβάρο ντε Μιράντα Nέτο για τα δέκα χρόνια του έγγαμου βίου του με την Αθηνά, ο Αλέξης Μανθεάκης, επί χρόνια εκπρόσωπος της οικογένειας Ωνάση και υπεύθυνος για τη
δημοσίευση ντοκουμέντων με τις απιστίες του Ντόντα, αποδομεί πλήρως το πρώην ζευγάρι και εξηγεί γιατί δεν υπάρχει «η κατάρα των Ωνάσηδων».
Αρκούσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόντα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Βραζιλίας για να επανέλθει δυναμικά στην επικαιρότητα το θέμα του γάμου του με την Αθηνά, πυροδοτώντας παράλληλα την αντίδραση του Αλέξη Μανθεάκη: «Ημασταν παντρεμένοι για περισσότερα από δέκα χρόνια και αυτό αποδεικνύει ότι γάμος μας είχε γερά θεμέλια. Η Αθηνά ήταν πολύ καλή μαζί μου, όπως και με την κόρη μου, όμως τώρα έχουμε γυρίσει σελίδα στη ζωή μας». Οταν ρωτήθηκε για τις αποκαλύψεις του βιβλίου του Μανθεάκη, δήλωσε πως δεν το έχει διαβάσει χρησιμοποιώντας τον δημοφιλή, στα όρια της κατάχρησης, όρο «fake news».
Ο ίδιος ο συγγραφέας του αποκαλυπτικού για τον γάμο του με την Αθηνά Ωνάση βιβλίου αποκαλύπτει στο «Gala» τη δική του εκδοχή της αλήθειας, αφού υπήρξε άθελά του καταλύτης στη διάλυση του: «Ο Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο έκανε αυτές τις δηλώσεις γιατί ζει σε αυτή τη χώρα (Βραζιλία) και φυσικά χτίζει προφίλ. Παντρεύτηκε στην Πορτογαλία και ζει στη Βραζιλία. Οταν δηλώνεις πράγματα για τα οποία ξέρεις ότι δεν θα υπάρξει άμεσος αντίλογος, μπορείς να περιγράψεις τον έγγαμο βίο σου με χρυσά γράμματα ενώ στην πραγματικότητα απάτησε την Αθηνά με τη Νικόλ 20 μέρες μετά τον γάμο τους. Βέβαια, ισχύει ότι ο γάμος ήταν εξαιρετικός γι’ αυτόν.
Τον έκανε πλούσιο, διάσημο, τον μετέτρεψε κατά κάποιον τρόπο σε Ωνάση, του άνοιξε χιλιάδες πόρτες. Και από εκεί που ζούσε σε ένα πολύ μικρό σπίτι και δεν είχε ούτε αυτοκίνητο βρέθηκε με πάρα πολλά λεφτά. Άρα ο γάμος ήταν τέλειος γι’ αυτόν. Για την Αθηνά, όμως, δεν ήταν. Η Νικόλ μου είπε πως όταν ήταν με τον Ντόντα και αυτός αργούσε να γυρίσει στην Αθηνά η κληρονόμος τον έπαιρνε τηλέφωνο κλαίγοντας. Άρχισα να συγκεντρώνω στοιχεία που μου έδινε η Νίκη (σ.σ.: η Νικόλ, η Βελγίδα call girl) αλλά δεν ήθελα να διαλύσω τον γάμο τους. Όταν έμαθα ότι η Αθηνά παίρνει διαζύγιο, της έδωσα αυτά τα στοιχεία. Και αποφάσισα να γράψω βιβλία, αφού είχε κοπάσει ο θόρυβος του διαζυγίου», διηγείται.
Επί τρία χρόνια είχε συναντήσεις με τη Βελγίδα call girl και του έδινε στοιχεία. «Ήρθε η ώρα που η Αθηνά και οι δικηγόροι της μου είπαν να πάρω τον φάκελο που είχε δώσει η Νικόλ σε έναν πανεπιστημιακό καθηγητή με το όνομα Τιερί Μορό, τον κορυφαίο δικηγόρο του Βελγίου που είχε αναλάβει τη Μισέλ Μαρτέν, γυναίκα του παιδεραστή Ντίτρου, σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στο Βέλγιο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Πήγα εγώ και η Νικόλ στο γραφείο του Μορό στις Βρυξέλλες, όπου παραλάβαμε τον φάκελο και διασχίσαμε όλο το Βέλγιο και την ίδια μέρα το βράδυ έδωσα τον φάκελο στον δικηγόρο της Αθηνάς στην Ολλανδία. Μου είπαν “καταπληκτικό, έκανες τρομερή δουλειά”, αλλά μετά τους έχασα και αναρωτήθηκα γιατί δεν με ενημέρωναν όπως έκανε παλιότερα ο Ρουσέλ και οι δικηγόροι του που με ενημέρωναν για κάθε τους βήμα». Μετά την παράδοση του περιβόητου «κόκκινου φακέλου» επικράτησε η απόλυτη σιωπή. Στο τέλος του είπαν πως δεν έκαναν τίποτα και δεν χρησιμοποιήθηκε ο φάκελος.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Μανθεάκη, ο Αλβάρο υπήρξε εξ'αρχής ένας άπιστος σύζυγος
Ωστόσο, από τη στιγμή που έμαθε ο Ντόντα ότι υπάρχουν αυτές οι έγγραφες καταθέσεις της Νικόλ έκανε πίσω και άλλαξε στάση. Άρχισε να λέει «την αγαπώ», «παλεύω για τον γάμο μου», «δεν την έχω απατήσει ποτέ». Τα υπόλοιπα τα μεταφέρει στο «Gala» ο Ελληνας εκπρόσωπος της οικογένειας και συγγραφέας: «Μετά έδωσε μια συνέντευξη στη Βραζιλία όπου ομολόγησε ότι την έχει απατήσει και στράφηκε εναντίον της Αθηνάς και τώρα έκανε άλλη μια στροφή ότι ήταν πολύ καλός ο γάμος. Τι να πούμε;».
Η Αθηνά και ο Σκορπιός
Η σχέση του Αλέξη Μανθεάκη με τον Τιερί Ρουσέλ και την Αθηνά ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, τότε που σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος είχε στραφεί εναντίον του συζύγου της Χριστίνας Ωνάση. Αφορμή είχε σταθεί ένα ευνοϊκό άρθρο του Αλέξη Μανθεάκη για τον Γάλλο πατέρα της Αθηνάς Ωνάση στο περιοδικό «Crash» του Γιώργου Τράγκα. Τότε ο Τιερί Ρουσέλ κάλεσε τον Ελληνα δημοσιογράφο και συγγραφέα να συναντηθούν στην Ελβετία, πράγμα που έγινε μία μέρα πριν από τα γενέθλια της 13χρονης τότε Αθηνάς Ωνάση, δηλαδή στις 28 Ιανουαρίου του 1998.
Με τον πατέρα της Τιερί Ρουσέλ
Τότε λοιπόν γνώρισε τον Τιερί Ρουσέλ αλλά και την Αθηνά Ωνάση ο μετέπειτα εκπρόσωπος της οικογένειας αλλά και συντονιστής των 16 δικηγορικών γραφείων που απασχολούσε η πλευρά Ρουσέλ - Ωνάση (ο ίδιος δεν ήταν δικηγόρος παρόλο που πάντα του απέδιδαν αυτή την ιδιότητα) σε παραπάνω από 70 δίκες που είχε να αντιμετωπίσει η οικογένεια με το Ιδρυμα Ωνάση.
Ο Μανθεάκης περιγράφει: «Την ξέρω από παιδί. Εχω ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχω μείνει μαζί τους σε σπίτια τους στην Ιμπιζα, στη Γενεύη, στο Λαγονήσι. Ήμασταν και σε κότερα μαζί. Την είχα σαν κόρη μου. Είχε έρθει στα γενέθλια της κόρης μου στη Βουλιαγμένη. Έχουμε παρελθόν οικογενειακό και φιλικό, αλλά η σχέση μας ήρθε σε ρήξη γιατί σε μια στιγμή δικής μου ανάγκης μού γύρισε την πλάτη, ενώ συνήθως οι άνθρωποι βοηθούν τους συνανθρώπους τους ακόμα και όταν δεν γνωρίζονται».
Η Αθηνά από πολύ μικρή αντιπάθησε τον Σκορπιό, αφού ήταν ένα νησί στο οποίο δεν... πωλούσαν παγωτά.
Αυτό συνέβη όταν η σύζυγος του Αλέξη Μανθεάκη έπρεπε να μπει χειρουργείο προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Της έστειλε τότε ένα SMS που έγραφε: «Είμαι στον θάλαμο του νοσοκομείου με τη γυναίκα μου, άρρωστη να παλεύει για τη ζωή της. Χρειάζομαι τη βοήθειά σου», χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση. Ύστερα από τρεις μέρες επικοινώνησαν οι δικηγόροι της ξανά μαζί του και του είπαν πως η Αθηνά δεν είναι διατεθειμένη να του δώσει ούτε ένα ευρώ. «Μια κουβέντα της που δεν θα ξεχάσω;
Μάλλον κρατάω αυτά που δεν έχει πει. Από αυτά που έχει πει το μόνο που μου έκανε εντύπωση ήταν μια κουβέντα της στον Σκορπιό όταν ήταν μικρή που ζήτησε παγωτό στην παραλία και της είπαν: “Δεν πουλάνε παγωτά εδώ” και αυτή απάντησε: “Μα τι νησί είναι αυτό που δεν πουλάνε παγωτά στην παραλία!”. Ηταν πολύ μικρή για να καταλάβει ότι το νησί ήταν ιδιόκτητο.
Κατά τα άλλα “χαιρετισμούς στη γυναίκα σου” και κουβέντες για τα άλογα. Για τον Ντόντα κάναμε πολλές συζητήσεις που δεν μπορώ να τις δημοσιεύσω. Ξέρω πολύ προσωπικά πράγματα για τα οποία δεν θα μιλούσα ποτέ. Το 2016 έκανα τρία ή τέσσερα ταξίδια στην Ολλανδία. Με είχε καλέσει, μείναμε εκεί, όταν είχε μόλις αφήσει τον Ντόντα και οι δικηγόροι έψαχναν μανιωδώς για στοιχεία. Τελικά τα μοναδικά στοιχεία εναντίον του της τα πήγα εγώ».
Όπως φάνηκε εκ των υστέρων, το περιεχόμενο του κόκκινου φακέλου χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης εις βάρος του πρώην, πλέον συζύγου της Αθηνάς Ωνάση. Ο Αλέξης Μανθεάκης λέει σχετικά: «Χρησιμοποιήθηκε αυτός ως ο φάκελος εργαλείο παζαριού. Δεν κατατέθηκε ποτέ στο δικαστήριο γιατί δεν χρειάστηκε. Ενώ υπήρχε μια λυσσαλέα μάχη και γίνονταν απανωτές αγωγές από πλευράς Ντόντα, ξαφνικά όταν βγήκε ο φάκελος ηρέμησαν τα πράγματα και ο Βραζιλιάνος ιππέας χαμήλωσε τις απαιτήσεις.
Ετσι ενώ ζητούσε 10.000 δολάρια την ημέρα για διατροφή, συν τα άλλα που ήταν συνεννοημένα για το προγαμιαίο, τελικά πιστεύω ότι πήρε γύρω στα 11 εκατομμύρια». Εν συνεχεία, ο Ντόντα παντρεύτηκε την τηλεοπτική παρουσιάστρια Ντενίζε Σεβέρο στην οποία, να σημειώσουμε, είχε δώσει συνέντευξη ακόμα και όταν ήταν παντρεμένος με την Αθηνά. «Αυτός βρήκε την ευτυχία πλούσιος πλέον, με μια κοπέλα ακόμα πιο νέα από την Αθηνά».
Από την άλλη πλευρά η Αθηνά τον έχει ξεχάσει; Εχει γυρίσει σελίδα; «Από τη στιγμή που μοίρασαν ό,τι ήταν να μοιράσουν πιστεύω ότι αυτή η σχέση έχει λήξει και η μόνη περίπτωση στην οποία θα μπορούσαν να ενωθούν είναι αν υπάρξει κάποιος εξωτερικός εχθρός. Δεν το βλέπω όμως.
Αντιθέτως νομίζω ότι η Αθηνά θα είναι όπως με τον πατέρα της, με τον οποίο δεν ήθελε να έχει σχέσεις», λέει ο συγγραφέας του βιβλίου «Αθηνά Ωνάση: Ο Κόκκινος Φάκελος». Και συνεχίζει: «Στην αρχή το είχα ονομάσει “Κούκλα από ατσάλι”. Ηταν ο τίτλος που είχα δώσει στα “Νέα” όταν προέκυψε επεισόδιο με μια δημοσιογράφο που είχε έρθει στο νησί. Την είχα καλέσει για να φωτογραφίσει την Αθηνά στο μνημόσυνο για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της και η δημοσιογράφος έτριβε τα μάτια της βλέποντας πόσο σκληρή ήταν η Αθηνά. Διάλεξα αυτό τον τίτλο για να εξηγήσω τον πολύ σκληρό χαρακτήρα της».
Ωνάση Vs Ωνάση
Άνθρωποι όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, που είχαν εκτεθεί σε όλα τα «τερτίπια» της ζωής για να δημιουργήσουν την περιουσία τους, ήξεραν να είναι σκληροί, αλλά και ευγνώμονες απέναντι σε αυτούς που τους είχαν βοηθήσει. «Ο παππούς της ήταν ένας άνθρωπος πολύ χαρισματικός, δημιουργικός, κοινωνικός και, πάνω απ’ όλα, αγαπούσε την Ελλάδα. Είχε πολλά ελαττώματα αλλά και προτερήματα. Η Αθηνά, ως χαρακτήρας, είναι τρομερά κλεισμένη στον εαυτό της. Είναι ένας άνθρωπος άπονος. Δεν μπορούσε, ίσως και δεν ήθελε να διαχειριστεί το βάρος του ονόματός της γιατί αυτές οι περιουσίες έχουν σκοπό αλλά και υποχρεώσεις. Βλέπεις τους Νιάρχους, τα ξαδέλφια της, να κάνουν δωρεές: δώρισαν 143 ασθενοφόρα τα οποία αγόρασαν 15 εκατ. ευρώ για να βοηθήσουν ένα ΕΣΥ που όλοι ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται.
Και όχι μόνο αυτό, πλήρωσαν τη συντήρησή τους για 8 χρόνια. Ξέροντας ότι υπάρχει ένα θέμα με την ελληνική οικονομία, δεν αρκέστηκαν σε αυτό αλλά δώρισαν μια πτέρυγα για μεταμοσχεύσεις στο Λαϊκό που είναι πρότυπο στον κόσμο. Πρόκειται για ελληνικές οικογένειες που βοηθούν εκεί που φαίνεται αλλά κι εκεί που δεν φαίνεται. Σε αντίθεση με την Αθηνά που δεν βοηθά κανέναν. Ήθελε να απαλλαχτεί από όλα, πούλησε τον Σκορπιό, δεν πάει ποτέ στους οικογενειακούς τάφους να ανάψει ένα κερί. Την τελευταία φορά που είχε πάει μάλιστα ήταν μαζί μου και με τον Τιερί Ρουσέλ. Εγώ είχα οργανώσει αυτό το ταξίδι τον Νοέμβριο του ’98. Τότε αφιέρωσε δέκα λεπτά για να δει την περιουσία. Από τότε δεν ασχολήθηκε ξανά. Κι αυτό έχει τη σημασία του.
Εχει γυρίσει την πλάτη της στο θέμα Ωνάση. Μπορούσε να κάνει πάρα πολλά. Να βοηθήσει κόσμο, όπως κάνει ο Μπιλ Γκέιτς αλλά και τα παιδιά όλων αυτών των ανθρώπων που επιδεικνύουν κάποιο φιλανθρωπικό έργο. Ακόμα και η Χριστίνα, παρά τον προβληματικό χαρακτήρα της, έκανε κοινωνικό έργο, όπως το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο».
Αυτή η στάση οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι ο πατέρας της κληρονόμου Τιερί Ρουσέλ δεν ήθελε να την εκθέσει στα media και, αντιθέτως, την προστάτευε από αυτά. «Είναι γεγονός ότι ο πατέρας της δεν την προετοίμασε να έχει δημόσιο ρόλο. Δεν ήθελε ο Ρουσέλ να κυκλοφορεί σαν μια πριγκίπισσα. Την ήθελε φυσιολογική. Δεν ήθελε τα ΜΜΕ, όπως τα απέφευγε και η μητέρα της. Η μητέρα της όμως έκανε έργο. Ολα είναι θέμα επιλογών στη ζωή».
Με αυτή τη φράση σπεύδει να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει η «κατάρα των Ωνάσηδων»: «Η κατάρα της οικογένειας Ωνάση είναι οι επιλογές της. Η Αθηνά, π.χ., διάλεξε τον Ντόντα και όχι κάποιον άνθρωπο από τον κύκλο της που τον γνώριζε. Διάλεξε τον ωραίο, τον ιππέα, τον μεγαλύτερο αλλά και ήρωα. Τον Ολυμπιονίκη. Διάλεξε να επενδύσει σε άλογα και όχι σε ανθρώπους.
Οπως και ο παππούς της διάλεξε να πείσει τον Αλέξανδρο να πετάξει με ένα αεροπλάνο το οποίο ο γιος του και μοιραίος πιλότος του έβρισκε προβληματικό». Φαίνεται ότι η δυνατότητα να παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Προφανώς είναι καλύτερο να είμαστε υποκείμενα της μοίρας παρά αντικείμενά της.
anatakti
δημοσίευση ντοκουμέντων με τις απιστίες του Ντόντα, αποδομεί πλήρως το πρώην ζευγάρι και εξηγεί γιατί δεν υπάρχει «η κατάρα των Ωνάσηδων».
Αρκούσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόντα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Βραζιλίας για να επανέλθει δυναμικά στην επικαιρότητα το θέμα του γάμου του με την Αθηνά, πυροδοτώντας παράλληλα την αντίδραση του Αλέξη Μανθεάκη: «Ημασταν παντρεμένοι για περισσότερα από δέκα χρόνια και αυτό αποδεικνύει ότι γάμος μας είχε γερά θεμέλια. Η Αθηνά ήταν πολύ καλή μαζί μου, όπως και με την κόρη μου, όμως τώρα έχουμε γυρίσει σελίδα στη ζωή μας». Οταν ρωτήθηκε για τις αποκαλύψεις του βιβλίου του Μανθεάκη, δήλωσε πως δεν το έχει διαβάσει χρησιμοποιώντας τον δημοφιλή, στα όρια της κατάχρησης, όρο «fake news».
Ο ίδιος ο συγγραφέας του αποκαλυπτικού για τον γάμο του με την Αθηνά Ωνάση βιβλίου αποκαλύπτει στο «Gala» τη δική του εκδοχή της αλήθειας, αφού υπήρξε άθελά του καταλύτης στη διάλυση του: «Ο Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο έκανε αυτές τις δηλώσεις γιατί ζει σε αυτή τη χώρα (Βραζιλία) και φυσικά χτίζει προφίλ. Παντρεύτηκε στην Πορτογαλία και ζει στη Βραζιλία. Οταν δηλώνεις πράγματα για τα οποία ξέρεις ότι δεν θα υπάρξει άμεσος αντίλογος, μπορείς να περιγράψεις τον έγγαμο βίο σου με χρυσά γράμματα ενώ στην πραγματικότητα απάτησε την Αθηνά με τη Νικόλ 20 μέρες μετά τον γάμο τους. Βέβαια, ισχύει ότι ο γάμος ήταν εξαιρετικός γι’ αυτόν.
Τον έκανε πλούσιο, διάσημο, τον μετέτρεψε κατά κάποιον τρόπο σε Ωνάση, του άνοιξε χιλιάδες πόρτες. Και από εκεί που ζούσε σε ένα πολύ μικρό σπίτι και δεν είχε ούτε αυτοκίνητο βρέθηκε με πάρα πολλά λεφτά. Άρα ο γάμος ήταν τέλειος γι’ αυτόν. Για την Αθηνά, όμως, δεν ήταν. Η Νικόλ μου είπε πως όταν ήταν με τον Ντόντα και αυτός αργούσε να γυρίσει στην Αθηνά η κληρονόμος τον έπαιρνε τηλέφωνο κλαίγοντας. Άρχισα να συγκεντρώνω στοιχεία που μου έδινε η Νίκη (σ.σ.: η Νικόλ, η Βελγίδα call girl) αλλά δεν ήθελα να διαλύσω τον γάμο τους. Όταν έμαθα ότι η Αθηνά παίρνει διαζύγιο, της έδωσα αυτά τα στοιχεία. Και αποφάσισα να γράψω βιβλία, αφού είχε κοπάσει ο θόρυβος του διαζυγίου», διηγείται.
Επί τρία χρόνια είχε συναντήσεις με τη Βελγίδα call girl και του έδινε στοιχεία. «Ήρθε η ώρα που η Αθηνά και οι δικηγόροι της μου είπαν να πάρω τον φάκελο που είχε δώσει η Νικόλ σε έναν πανεπιστημιακό καθηγητή με το όνομα Τιερί Μορό, τον κορυφαίο δικηγόρο του Βελγίου που είχε αναλάβει τη Μισέλ Μαρτέν, γυναίκα του παιδεραστή Ντίτρου, σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στο Βέλγιο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Πήγα εγώ και η Νικόλ στο γραφείο του Μορό στις Βρυξέλλες, όπου παραλάβαμε τον φάκελο και διασχίσαμε όλο το Βέλγιο και την ίδια μέρα το βράδυ έδωσα τον φάκελο στον δικηγόρο της Αθηνάς στην Ολλανδία. Μου είπαν “καταπληκτικό, έκανες τρομερή δουλειά”, αλλά μετά τους έχασα και αναρωτήθηκα γιατί δεν με ενημέρωναν όπως έκανε παλιότερα ο Ρουσέλ και οι δικηγόροι του που με ενημέρωναν για κάθε τους βήμα». Μετά την παράδοση του περιβόητου «κόκκινου φακέλου» επικράτησε η απόλυτη σιωπή. Στο τέλος του είπαν πως δεν έκαναν τίποτα και δεν χρησιμοποιήθηκε ο φάκελος.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Μανθεάκη, ο Αλβάρο υπήρξε εξ'αρχής ένας άπιστος σύζυγος
Ωστόσο, από τη στιγμή που έμαθε ο Ντόντα ότι υπάρχουν αυτές οι έγγραφες καταθέσεις της Νικόλ έκανε πίσω και άλλαξε στάση. Άρχισε να λέει «την αγαπώ», «παλεύω για τον γάμο μου», «δεν την έχω απατήσει ποτέ». Τα υπόλοιπα τα μεταφέρει στο «Gala» ο Ελληνας εκπρόσωπος της οικογένειας και συγγραφέας: «Μετά έδωσε μια συνέντευξη στη Βραζιλία όπου ομολόγησε ότι την έχει απατήσει και στράφηκε εναντίον της Αθηνάς και τώρα έκανε άλλη μια στροφή ότι ήταν πολύ καλός ο γάμος. Τι να πούμε;».
Η Αθηνά και ο Σκορπιός
Η σχέση του Αλέξη Μανθεάκη με τον Τιερί Ρουσέλ και την Αθηνά ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, τότε που σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος είχε στραφεί εναντίον του συζύγου της Χριστίνας Ωνάση. Αφορμή είχε σταθεί ένα ευνοϊκό άρθρο του Αλέξη Μανθεάκη για τον Γάλλο πατέρα της Αθηνάς Ωνάση στο περιοδικό «Crash» του Γιώργου Τράγκα. Τότε ο Τιερί Ρουσέλ κάλεσε τον Ελληνα δημοσιογράφο και συγγραφέα να συναντηθούν στην Ελβετία, πράγμα που έγινε μία μέρα πριν από τα γενέθλια της 13χρονης τότε Αθηνάς Ωνάση, δηλαδή στις 28 Ιανουαρίου του 1998.
Με τον πατέρα της Τιερί Ρουσέλ
Τότε λοιπόν γνώρισε τον Τιερί Ρουσέλ αλλά και την Αθηνά Ωνάση ο μετέπειτα εκπρόσωπος της οικογένειας αλλά και συντονιστής των 16 δικηγορικών γραφείων που απασχολούσε η πλευρά Ρουσέλ - Ωνάση (ο ίδιος δεν ήταν δικηγόρος παρόλο που πάντα του απέδιδαν αυτή την ιδιότητα) σε παραπάνω από 70 δίκες που είχε να αντιμετωπίσει η οικογένεια με το Ιδρυμα Ωνάση.
Ο Μανθεάκης περιγράφει: «Την ξέρω από παιδί. Εχω ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχω μείνει μαζί τους σε σπίτια τους στην Ιμπιζα, στη Γενεύη, στο Λαγονήσι. Ήμασταν και σε κότερα μαζί. Την είχα σαν κόρη μου. Είχε έρθει στα γενέθλια της κόρης μου στη Βουλιαγμένη. Έχουμε παρελθόν οικογενειακό και φιλικό, αλλά η σχέση μας ήρθε σε ρήξη γιατί σε μια στιγμή δικής μου ανάγκης μού γύρισε την πλάτη, ενώ συνήθως οι άνθρωποι βοηθούν τους συνανθρώπους τους ακόμα και όταν δεν γνωρίζονται».
Η Αθηνά από πολύ μικρή αντιπάθησε τον Σκορπιό, αφού ήταν ένα νησί στο οποίο δεν... πωλούσαν παγωτά.
Αυτό συνέβη όταν η σύζυγος του Αλέξη Μανθεάκη έπρεπε να μπει χειρουργείο προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Της έστειλε τότε ένα SMS που έγραφε: «Είμαι στον θάλαμο του νοσοκομείου με τη γυναίκα μου, άρρωστη να παλεύει για τη ζωή της. Χρειάζομαι τη βοήθειά σου», χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση. Ύστερα από τρεις μέρες επικοινώνησαν οι δικηγόροι της ξανά μαζί του και του είπαν πως η Αθηνά δεν είναι διατεθειμένη να του δώσει ούτε ένα ευρώ. «Μια κουβέντα της που δεν θα ξεχάσω;
Μάλλον κρατάω αυτά που δεν έχει πει. Από αυτά που έχει πει το μόνο που μου έκανε εντύπωση ήταν μια κουβέντα της στον Σκορπιό όταν ήταν μικρή που ζήτησε παγωτό στην παραλία και της είπαν: “Δεν πουλάνε παγωτά εδώ” και αυτή απάντησε: “Μα τι νησί είναι αυτό που δεν πουλάνε παγωτά στην παραλία!”. Ηταν πολύ μικρή για να καταλάβει ότι το νησί ήταν ιδιόκτητο.
Κατά τα άλλα “χαιρετισμούς στη γυναίκα σου” και κουβέντες για τα άλογα. Για τον Ντόντα κάναμε πολλές συζητήσεις που δεν μπορώ να τις δημοσιεύσω. Ξέρω πολύ προσωπικά πράγματα για τα οποία δεν θα μιλούσα ποτέ. Το 2016 έκανα τρία ή τέσσερα ταξίδια στην Ολλανδία. Με είχε καλέσει, μείναμε εκεί, όταν είχε μόλις αφήσει τον Ντόντα και οι δικηγόροι έψαχναν μανιωδώς για στοιχεία. Τελικά τα μοναδικά στοιχεία εναντίον του της τα πήγα εγώ».
Όπως φάνηκε εκ των υστέρων, το περιεχόμενο του κόκκινου φακέλου χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης εις βάρος του πρώην, πλέον συζύγου της Αθηνάς Ωνάση. Ο Αλέξης Μανθεάκης λέει σχετικά: «Χρησιμοποιήθηκε αυτός ως ο φάκελος εργαλείο παζαριού. Δεν κατατέθηκε ποτέ στο δικαστήριο γιατί δεν χρειάστηκε. Ενώ υπήρχε μια λυσσαλέα μάχη και γίνονταν απανωτές αγωγές από πλευράς Ντόντα, ξαφνικά όταν βγήκε ο φάκελος ηρέμησαν τα πράγματα και ο Βραζιλιάνος ιππέας χαμήλωσε τις απαιτήσεις.
Ετσι ενώ ζητούσε 10.000 δολάρια την ημέρα για διατροφή, συν τα άλλα που ήταν συνεννοημένα για το προγαμιαίο, τελικά πιστεύω ότι πήρε γύρω στα 11 εκατομμύρια». Εν συνεχεία, ο Ντόντα παντρεύτηκε την τηλεοπτική παρουσιάστρια Ντενίζε Σεβέρο στην οποία, να σημειώσουμε, είχε δώσει συνέντευξη ακόμα και όταν ήταν παντρεμένος με την Αθηνά. «Αυτός βρήκε την ευτυχία πλούσιος πλέον, με μια κοπέλα ακόμα πιο νέα από την Αθηνά».
Από την άλλη πλευρά η Αθηνά τον έχει ξεχάσει; Εχει γυρίσει σελίδα; «Από τη στιγμή που μοίρασαν ό,τι ήταν να μοιράσουν πιστεύω ότι αυτή η σχέση έχει λήξει και η μόνη περίπτωση στην οποία θα μπορούσαν να ενωθούν είναι αν υπάρξει κάποιος εξωτερικός εχθρός. Δεν το βλέπω όμως.
Αντιθέτως νομίζω ότι η Αθηνά θα είναι όπως με τον πατέρα της, με τον οποίο δεν ήθελε να έχει σχέσεις», λέει ο συγγραφέας του βιβλίου «Αθηνά Ωνάση: Ο Κόκκινος Φάκελος». Και συνεχίζει: «Στην αρχή το είχα ονομάσει “Κούκλα από ατσάλι”. Ηταν ο τίτλος που είχα δώσει στα “Νέα” όταν προέκυψε επεισόδιο με μια δημοσιογράφο που είχε έρθει στο νησί. Την είχα καλέσει για να φωτογραφίσει την Αθηνά στο μνημόσυνο για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της και η δημοσιογράφος έτριβε τα μάτια της βλέποντας πόσο σκληρή ήταν η Αθηνά. Διάλεξα αυτό τον τίτλο για να εξηγήσω τον πολύ σκληρό χαρακτήρα της».
Ωνάση Vs Ωνάση
Άνθρωποι όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, που είχαν εκτεθεί σε όλα τα «τερτίπια» της ζωής για να δημιουργήσουν την περιουσία τους, ήξεραν να είναι σκληροί, αλλά και ευγνώμονες απέναντι σε αυτούς που τους είχαν βοηθήσει. «Ο παππούς της ήταν ένας άνθρωπος πολύ χαρισματικός, δημιουργικός, κοινωνικός και, πάνω απ’ όλα, αγαπούσε την Ελλάδα. Είχε πολλά ελαττώματα αλλά και προτερήματα. Η Αθηνά, ως χαρακτήρας, είναι τρομερά κλεισμένη στον εαυτό της. Είναι ένας άνθρωπος άπονος. Δεν μπορούσε, ίσως και δεν ήθελε να διαχειριστεί το βάρος του ονόματός της γιατί αυτές οι περιουσίες έχουν σκοπό αλλά και υποχρεώσεις. Βλέπεις τους Νιάρχους, τα ξαδέλφια της, να κάνουν δωρεές: δώρισαν 143 ασθενοφόρα τα οποία αγόρασαν 15 εκατ. ευρώ για να βοηθήσουν ένα ΕΣΥ που όλοι ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται.
Και όχι μόνο αυτό, πλήρωσαν τη συντήρησή τους για 8 χρόνια. Ξέροντας ότι υπάρχει ένα θέμα με την ελληνική οικονομία, δεν αρκέστηκαν σε αυτό αλλά δώρισαν μια πτέρυγα για μεταμοσχεύσεις στο Λαϊκό που είναι πρότυπο στον κόσμο. Πρόκειται για ελληνικές οικογένειες που βοηθούν εκεί που φαίνεται αλλά κι εκεί που δεν φαίνεται. Σε αντίθεση με την Αθηνά που δεν βοηθά κανέναν. Ήθελε να απαλλαχτεί από όλα, πούλησε τον Σκορπιό, δεν πάει ποτέ στους οικογενειακούς τάφους να ανάψει ένα κερί. Την τελευταία φορά που είχε πάει μάλιστα ήταν μαζί μου και με τον Τιερί Ρουσέλ. Εγώ είχα οργανώσει αυτό το ταξίδι τον Νοέμβριο του ’98. Τότε αφιέρωσε δέκα λεπτά για να δει την περιουσία. Από τότε δεν ασχολήθηκε ξανά. Κι αυτό έχει τη σημασία του.
Εχει γυρίσει την πλάτη της στο θέμα Ωνάση. Μπορούσε να κάνει πάρα πολλά. Να βοηθήσει κόσμο, όπως κάνει ο Μπιλ Γκέιτς αλλά και τα παιδιά όλων αυτών των ανθρώπων που επιδεικνύουν κάποιο φιλανθρωπικό έργο. Ακόμα και η Χριστίνα, παρά τον προβληματικό χαρακτήρα της, έκανε κοινωνικό έργο, όπως το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο».
Αυτή η στάση οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι ο πατέρας της κληρονόμου Τιερί Ρουσέλ δεν ήθελε να την εκθέσει στα media και, αντιθέτως, την προστάτευε από αυτά. «Είναι γεγονός ότι ο πατέρας της δεν την προετοίμασε να έχει δημόσιο ρόλο. Δεν ήθελε ο Ρουσέλ να κυκλοφορεί σαν μια πριγκίπισσα. Την ήθελε φυσιολογική. Δεν ήθελε τα ΜΜΕ, όπως τα απέφευγε και η μητέρα της. Η μητέρα της όμως έκανε έργο. Ολα είναι θέμα επιλογών στη ζωή».
Με αυτή τη φράση σπεύδει να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει η «κατάρα των Ωνάσηδων»: «Η κατάρα της οικογένειας Ωνάση είναι οι επιλογές της. Η Αθηνά, π.χ., διάλεξε τον Ντόντα και όχι κάποιον άνθρωπο από τον κύκλο της που τον γνώριζε. Διάλεξε τον ωραίο, τον ιππέα, τον μεγαλύτερο αλλά και ήρωα. Τον Ολυμπιονίκη. Διάλεξε να επενδύσει σε άλογα και όχι σε ανθρώπους.
Οπως και ο παππούς της διάλεξε να πείσει τον Αλέξανδρο να πετάξει με ένα αεροπλάνο το οποίο ο γιος του και μοιραίος πιλότος του έβρισκε προβληματικό». Φαίνεται ότι η δυνατότητα να παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Προφανώς είναι καλύτερο να είμαστε υποκείμενα της μοίρας παρά αντικείμενά της.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
DW: Μικραίνει η ...Μεγάλη Βρετανία;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ