2019-08-06 00:00:27
Φωτογραφία για Η τουριστική φούσκα και η καρφίτσα...
Τις τελευταίες ημέρες έλαβα αρκετά μηνύματα που διαφωνούσαν με τον χαρακτηρισμό της μόδας του Airbnb ως σύγχρονης "φούσκας" ή μηνύματα που ζητούσαν ακόμη περισσότερα επιχειρήματα που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό της στήλης.

Το φαινόμενο της "φούσκας" στην οικονομία ποτέ δεν είναι ορατό την ώρα που αναπτύσσεται, διότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη υποστηρίζουν την διόγκωση. Οι "φούσκες" αποκαλύπτονται πάντα εκ των υστέρων κατά την περίοδο της οικονομικής αμπώτιδος, όταν τα νερά της πλημμυρίδας υποχωρούν.

Στο σχετικό άρθρο με τίτλο: "Το στοίχημα του Κυριάκου…" ανέφερα τα εξής:

"Η πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά το 2015 από τα 100+ δολ. το βαρέλι περί τα 50 δολ., το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η μόδα του Airbnb, βοήθησαν την ελληνική οικονομία να αυξήσει το ΑΕΠ από 180 δισ. ευρώ σε 185 δισ. ευρώ, αφού είχε προηγηθεί κατά την χρεοκοπία του 2010 μια μείωση από τα 230 δισ. στα 180 δισ. ευρώ…".


Το φαινόμενο του Airbnb έχει όλα τα χαρακτηριστικά της οικονομικής "φούσκας", καθώς η συγκυριακή αύξηση της ζήτησης για φθηνές τουριστικές κλίνες σε συνδυασμό με τις πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα που διευκολύνουν την επαφή μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της προσφοράς η οποία βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει Το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων όμως θα πρέπει να το δούμε συνολικότερα στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της χώρας μας τα τελευταία 20 χρόνια, από 10- 12 εκατ. αφίξεις περίπου σε πάνω από 30 εκατ. το 2018.

Μια σειρά εξελίξεις όπως η φορολόγηση της δραστηριότητας, η επάνοδος των αγορών της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής, η εξάλειψη του άβατου των Εξαρχείων ως τουριστικού προορισμού για τους ξένους "μπαχαλάκηδες", θα μειώσει την ζήτηση την περίοδο που η προσφορά καταλυμάτων -ιδίως στα αστικά κέντρα- θα αυξάνεται.

Όλοι γνωρίζουμε μερικούς φίλους που ανακαίνισαν ή ανακαινίζουν κάποιο ανοίκιαστο ακίνητο για να το αξιοποιήσουν στην πλατφόρμα Airbnb ή και σε άλλες. Ο ίδιος έχω δεχτεί κριτική από πολλές πλευρές που αφήνω το εξοχικό αδειανό τους περισσότερους μήνες το χρόνο και το υπόγειό του όλο το χρόνο.

Όλα αυτά είναι σημάδια πως είναι καλή περίοδος να πουλήσει κάποιος ένα ακίνητο που πριν μερικά χρόνια θα έπιανε πολύ λιγότερα χρήματα. Επιπλέον, η ανακαίνιση πολλών διαμερισμάτων που δεν θα βρουν την ανάλογη ανταπόκριση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα δημιουργήσει σύντομα αυξημένη προσφορά στις μακροχρόνιες μισθώσεις πιέζοντας τις τιμές των ενοικίων.

Κατά συνέπεια, στα αστικά κέντρα σύντομα οι ενοικιαστές θα έχουν την ευκαιρία να βρουν ανακαινισμένα διαμερίσματα σε λογικότερες τιμές.

Ο κύκλος

Ο οικονομικός κύκλος είναι αδυσώπητος και διαθέτει χαλύβδινη πειθαρχία και κινείται αενάως μεταξύ απληστίας και πανικού. Ήδη, τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών εμπεριέχουν μερικά πρώτα δείγματα προειδοποιήσεων.

Ιδού μερικές:

"Οι προγραμματισμένες θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, με βάση την εικόνα από τις αεροπορικές έως τις 30 Ιουνίου, είναι λιγότερες κατά 1,2 εκατ. (7%) σε σχέση με τις θέσεις που είχαν δρομολογηθεί την αντίστοιχη χρονική στιγμή για τη σεζόν του 2018 και κατά 4,9% (855.000) σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων που εντέλει υλοποιήθηκαν το 2018…."

"Η επάνοδος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας, που καταγράφουν πολύ υψηλή ζήτηση, αλλά και η πτώση της τουρκικής λίρας, έχουν ανεβάσει τον ανταγωνισμό στις χώρες της Μεσογείου. Ήταν μια εξέλιξη που είχε γίνει φανερή από τα τέλη του 2018, όταν φορείς του τουριστικού χώρου μιλούσαν για σταθεροποίηση φέτος στα τουριστικά νούμερα…"

"…Πέρα από την ανάκαμψη των ανταγωνιστών, οι υψηλοί φόροι στον τουρισμό στην Ελλάδα, με αντίκτυπο στην τιμή του τουριστικού πακέτου, και σε συνδυασμό με την υστέρηση σε δημόσιες τουριστικές υποδομές, θεωρούνται από την αγορά παράγοντες που έχουν επηρεάσει την ζήτηση…"

Η "φούσκα" της σταφίδας….

Η μεγαλύτερη "φούσκα" στην ελληνική ιστορία δεν είναι βέβαια αυτή του "Airbnb” ούτε ήταν του χρηματιστηρίου το 1999, ούτε των "βίντεο κλαμπ" την δεκαετία του ’80. Ήταν η "φούσκα" της σταφίδας στα τέλη του 19ου αιώνα…

Μια συγκυριακή αύξηση της ζήτησης στο εξωτερικό οδήγησε στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας μέσω δανεισμού. Η αυξημένη προσφορά και επάνοδος της ζήτησης σε φυσιολογικά επίπεδα στη συνέχεια προκάλεσε κύμα χρεοκοπιών με πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις…

"Mια ειδική συγκυρία, η φυλλοξήρα που έπληξε τα γαλλικά αμπέλια στα τέλη του 19ου αιώνα, αύξησε υπέρμετρα την ζήτηση της πελοποννησιακής σταφίδας, αφού οι οινοπαραγωγοί της Γαλλίας αναπλήρωσαν τις απώλειές τους με ελληνικά σταφύλια.

Στις δεκαετίες του 1880 και 1890 η παραγωγή σταφίδας αυξήθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, για να καλύψει την γαλλική ζήτηση, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και η τιμή της.

Όμως από τα μέσα της δεκαετίας του 1890 η γαλλική παραγωγή άρχισε να επανέρχεται στο αρχικό της επίπεδο και η ζήτηση της ελληνικής σταφίδας έπεσε τόσο γρήγορα, όπως ακριβώς είχε αυξηθεί μερικά χρόνια νωρίτερα….".
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ