2019-08-06 23:21:25
Φωτογραφία για Προλακτίνη: Πώς επηρεάζει τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών;
Γράφουν οι Κωνσταντίνος Ρόκκας* και

Νικόλαος Ιωακειμίδης**

Η προλακτίνη μέχρι και πριν λίγα χρόνια αναφερόταν ως ορμόνη που συσχετίζεται με τη γυναικεία αναπαραγωγή. 

Στα 40 περίπου χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε, διαπιστώνεται ότι ο ρόλος της είναι στην πραγματικότητα πολύπλευρος και πολύ σημαντικός. Παρόλα αυτά, ο ρόλος της στην ανδρική υγεία δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός.

Η προλακτίνη εκκρίνεται από μια ομάδα ειδικών κυττάρων της υπόφυσης αλλά και από ορισμένους άλλους ιστούς όπως είναι οι μαστοί, ο προστάτης, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, το δέρμα και ο λιπώδης ιστός. Κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδος της γαλουχίας, η προλακτίνη αυξάνεται κατά 10-20 φορές στις γυναίκες.

Υπάρχει συσχέτιση με τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα;

Τα δεδομένα από τις μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 10 έτη όσον αφορά τους άνδρες είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πιστεύαμε ότι η υψηλή προλακτίνη μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία, την τριχοφυΐα στο σώμα, τη μυϊκή μάζα, την ερωτική επιθυμία και τη χαμηλή τεστοστερόνη. Σε όσους έχουν αυτά τα προβλήματα, οι γιατροί πολλές φορές προβαίνουν σε μέτρηση των επιπέδων προλακτίνης στο αίμα τους. Παρόλα αυτά, τα επίπεδα της προλακτίνης βρέθηκαν μειωμένα (και όχι αυξημένα) σε ασθενείς με διαταραχές γονιμότητας και συσχετίστηκε με μειωμένη εκσπερμάτιση και υπολειτουργία των όρχεων. Επίσης, σε άνδρες με διαταραχή στη σεξουαλική τους λειτουργία, η χαμηλή προλακτίνη συσχετίστηκε με στυτική δυσλειτουργία και πρώιμη εκσπερμάτιση. 

Τέλος, παρατηρήθηκε ότι η χαμηλή προλακτίνη συνδυάζεται με αγχώδεις διαταραχές και συμπτώματα κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό και τα άτομα με σεξουαλική δυσλειτουργία.

Είναι δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου;

Αρκετοί μεταβολικοί παράγοντες που συγκροτούν το μεταβολικό σύνδρομο όπως για παράδειγμα, η παχυσαρκία και η αυξημένη τιμή γλυκόζης στο αίμα έχουν συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα προλακτίνης τόσο σε άνδρες με σεξουαλική δυσλειτουργία όσο και στο γενικό πληθυσμό.

Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζουν τα ευρήματα μελετών που δείχνουν ότι η χαμηλή προλακτίνη αποτελεί ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας για σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως θανατηφόρα συμβάματα, έμφραγμα μυοκαρδίου ή αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Υπολογίζεται μάλιστα ότι για κάθε 10 ng/mL αύξησης της προλακτίνης ο κίνδυνος για σοβαρά καρδιακά συμβάματα είναι κατά 5% λιγότερος. Η διασύνδεση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων δεν επηρεάζεται από τη συνύπαρξη των γνωστών παραγόντων όπως υπέρταση, διαβήτης ή υπερχοληστερολαιμία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαφορετικές αυτές εκδηλώσεις που αφορούν την επηρεασμένη λειτουργία της προλακτίνης αντανακλούν αλλαγές σε χημικά μηνύματα του εγκεφάλου, κυρίως της σεροτονίνης. Είναι πιθανό δηλαδή η χαμηλή προλακτίνη να είναι αποτέλεσμα -και όχι αιτία- των προβλημάτων στον άνδρα. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνεται παράλληλα με τη μέτρηση τεστοστερόνης και εκτίμηση των επιπέδων της προλακτίνης, ιδιαίτερα στους άνδρες με σεξουαλική διαταραχή.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

**Ο Νικόλαος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.
in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ