2019-08-11 15:00:15
Φωτογραφία για Λαγοκέφαλος: Πότε γίνεται επιθετικός, ποια είναι τα τρία είδη και τι ισχύει με την κατανάλωσή του
Η αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων στις ελληνικές θάλασσες, έχει προκαλέσει συναγερμό και το News 24/7 επικοινώνησε με τον ιχθυολόγο Γιάννη Γιώβο, ώστε να αποσαφηνιστεί αν το συγκεκριμένο είδος είναι επιθετικό αλλά και τι ισχύει με την κατανάλωσή του.

Οι καταγγελίες αλιέων αλλά και οι αναφορές για επιθέσεις σε λουόμενους, από λαγοκέφαλους τους τελευταίους μήνες, έχουν δημιουργήσει απορίες, τόσο σε τουρίστες όσο και στους επαγγελματίες ψαράδες. Μιλώντας στο News 24/7, ο ιχθυολόγος και υπεύθυνος περιβαλλοντικών προγραμμάτων της οργάνωσης iSea, εξηγεί τι ισχύει με το συγκεκριμένο είδος ψαριού.

«Στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί από το 2005. Ωστόσο, όπως έχουμε παρατηρήσει, έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλη την Ελλάδα, καθώς το βρίσκουμε από την Αλεξανδρούπολη, ως τα Κύθηρα και την Κέρκυρα. Μάλιστα αλιείς σε Κω, Ρόδο και Κρήτη, έχουν αναφέρει ότι σε ορισμένες ψαριές τους βγάζουν μόνο τέτοια ψάρια» λέει ο κ. Γιώβος.


Όπως εξηγεί, δεν πρόκειται μόνο για ένα είδος, αλλά για τουλάχιστον τρια ,(Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus spadiceus) τα οποία, επειδή μοιάζουν μεταξύ τους, αναφέρονται όλα ως λαγοκέφαλοι. Είναι ωστόσο ξεκάθαρος: «Είναι όλα τους τοξικά και δεν επιτρέπεται η κατανάλωσή του. Μάλιστα σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται οποιαδήποτε διάθεσή του στην αγορά, λόγω της τοξικότητάς του. Επειδή υπάρχει μια παραφιλολογία πως στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πιάτου fugu, πρέπει να είναι απόλυτα σαφές πως τα είδη που υπάρχουν στην Μεσόγειο, με τα είδη που υπάρχουν στην Ιαπωνία δεν έχουν καμία σχέση».

Οι λαγοκέφαλοι και τα παρεμφερή τους είδη που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες, προέρχονται από την Ερυθρά θάλασσα και τον Ειρηνικό και το Σουέζ και σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου, έχει σίγουρα παίξει ευνοϊκό ρόλο στην άνοδο του ψαριού πιο βόρεια.

Αναφορικά με την επιθετικότητα του ψαριού, ο ιχθυολόγος κ. Γιώβος, υπογραμμίζει πως «Υπάρχουν τρεις αναφορές για επιθέσεις σε ανθρώπους, μια στην Κάρπαθο πριν περίπου ένα μήνα, που δημοσιεύτηκε μαζί με ένα βίντεο, μια στη Λιβύη και μια ακόμη. Τόσα χρόνια, οι δύτες δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με επιθέσεις από τα συγκεκριμένα είδη. Είναι επιθετικά στην αναζήτηση της τροφή τους, όμως το ανθρώπινο κρέας δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν. Οι επιθέσεις, όπως εκτιμούμε, έγιναν λόγω του ότι προηγήθηκε ανθρώπινη πρόκληση. Αν ο λαγοκέφαλος ψάχνει τροφή και εκείνη την ώρα επιχειρήσει κάποιος να τον χαϊδέψει, πιστεύει ότι πρόκειται για φαγητό. Στο βίντεο από την Κάρπαθο, φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει πρώτα η ανθρώπινη πρόκληση και μετά επιτίθεται ο λαγοκέφαλος».

Πάντως, αναφορικά με τις πληροφορίες που υπάρχουν για επικήρυξη του ψαριού, ο κ. Γιώβος δεν πιστεύει πως είναι μια αντιμετώπιση που θα αποδώσει. «Στην Κύπρο έχει γίνει κάτι ανάλογο, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Έχουν επικηρύξει το ψάρι με αντίτιμο 3 ευρώ το ένα. Ωστόσο είναι μια διαδικασία περίπλοκη, καθώς θα πρέπει όποιος το πιάσει, να το κρατήσει σε ψυγείο, μέχρι να περάσουν οι ελεγκτές και στην συνέχεια να λάβει το αντίτιμο. Σε μια χώρα όπως η δική μας με τόσα πολλά μικρά λιμάνια είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Χρειάζεται πολύ μεγάλο εργατικό δυναμικό από τις υπηρεσίες της κυβέρνησης», σημειώνει.

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, όποιος πολίτης εντοπίζει λαγοκέφαλο, είναι καλό να το αναφέρει στο λιμεναρχείο της περιοχής και να στέλνει τις παρατηρήσεις του στο elnais.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Nissan Micra 1.0 IG-T 100 PS
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Nissan Micra 1.0 IG-T 100 PS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ