2019-08-11 19:35:28
Φωτογραφία για Χαμός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εξαιτίας του καύσωνα!
Τρέχουν και δεν φθάνουν σήμερα οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο νοσοκομείο της Ρόδου εξαιτίας του καύσωνα.

Το τηλεφωνικό κέντρο, δεν έχει σταματήσει να κτυπάει από το πρωί. Τα περισσότερα από τα περιστατικά σήμερα έχουν να κάνουν με τον καύσωνα. Αρκετοί ηλικιωμένοι, όπως δηλώθηκε στο skyrodos.gr δεν άντεξαν τις υψηλές θερμοκρασίες και ζήτησαν τη βοήθεια των γιατρών για να μην καταρρεύσουν.

Ειδικά εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, έχουν υψηλή πίεση και καρδιολογικά προβλήματα.

Το ΕΚΑΒ έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις μέχρι τώρα και πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στο ΤΕΠ προκειμένου να τους χορηγηθεί αγωγή και να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

Αλλά δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι. Μεταξύ αυτών που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο είναι και άνθρωποι, που δεν είναι ηλικιωμένοι αλλά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δηλαδή πάσχουν από ασθένειες που επιδεινώνονται όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.


Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου το αδιαχώρητο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η θερμοκρασία είναι ήδη στα ύψη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αψήφησαν τις οδηγίες και εκτέθηκαν στην ακτινοβολία και τη ζέστη.

Η κατάσταση δεν είναι ανεκτή στην πόλη. Είναι ακόμα χειρότερη σε σημεία που η θερμοκρασία πάντα είναι πιο υψηλή όπως για παράδειγμα η Λίνδος και άλλες περιοχές του νησιού μας.

Οδηγίες προφύλαξης

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά και στον θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κλπ.

Μέτρα πρόληψης

Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κλπ).

Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών και συχνά ντους.

Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά, εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κλπ.

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.

Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως πχ τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής.

Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού
skyrodos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ