2019-08-12 10:59:11
Φωτογραφία για «Σήκωσαν κεφάλι» τα έσοδα τον Ιούλιο
Υπέρβαση των εισπράξεων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 8,1% καταγράφει το ΥΠΟΙΚ. Είχε προηγηθεί βουτιά 15% τον Ιούνιο. Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η αισιοδοξία για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

Βαθιά ανάσα πήραν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο μετά τη «βουτιά» κατά 15% που είχαν καταγράψει τον Ιούνιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εισπράχθηκαν περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ συνολικά στο ταμείο μπήκαν (προ επιστροφών) 5,566 δισ. ευρώ ή 205 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα.

Οι εισπράξεις του Ιουλίου δίνουν «αέρα» στο στόχο του υπουργείου Οικονομικών για μηδενική απόκλιση έναντι της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου, αισιοδοξία την οποία έχει μεταφέρει και στους θεσμούς αναφορικά με την εντός στόχων εκτέλεση του προϋπολογισμού.


Εντός της εβδομάδας, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να δείξουν συνολικές εισπράξεις εσόδων στο επτάμηνο ύψους 31,041 δισ. ευρώ με υπέρβαση 8,1% έναντι του στόχου των 28,715 δισ. ευρώ (έσοδα προ μείωσης επιστροφών). Οι επιστροφές φόρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονται στο επτάμηνο στα 2,512 δισ. ευρώ και είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με το στόχο (2,259 δισ. ευρώ) κατά 11,20% οδηγώντας τελικά σε καθαρά έσοδα 28,529 δισ. ευρώ με υπέρβαση 7,84% (έναντι του στόχου για 26,456 δισ. ευρώ).

Η καλή πορεία των εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό αποτελεί θετικό μεν στοιχείο, αλλά ενδεχομένως να μην είναι αρκετό προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες που άνοιξαν εξαιτίας των προεκλογικών παροχών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες συνεχίστηκαν μετεκλογικά (αν και με σαφώς μικρότερη δημοσιονομική ένταση) από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Αρχικά οι θεσμοί είχαν προειδοποιήσει με αποκλίσεις έναντι του στόχου οι οποίες θα μπορούσαν να υπερβούν ακόμα και τη μία μονάδα του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις αυτές αμβλύνθηκαν στη συνέχεια και μένει να φανεί με την έλευση των θεσμών στις 23 Σεπτέμβρη και την αξιολόγηση των πιο πρόσφατων δεδομένων εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά κυρίως της πορείας των 120 δόσεων, προς τα πού γέρνει η ζυγαριά του πλεονάσματος. Αποκλίσεις οριακές δεν αποκλείονται από πηγές με γνώση των διεργασιών, οι μεγάλες διαφορές, όμως, φαίνεται να έχουν εξισορροπηθεί.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ