2019-08-13 09:19:19
Φωτογραφία για «Nein» από τη Γερμανία για τα ελληνικά πλεονάσματα
Με τα μάτια στραμμένα στις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ είναι οι δανειστές. Πριν, όμως μεταβεί ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα έχει επισκεφτεί τη Γερμανία για συνάντηση με την Angela Merkel. Θα ακολουθήσει δε επίσκεψη στην Αθήνα, γύρω στις 23 Σεπτεμβρίου, του απερχόμενου Προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker.

Διασταυρωμένες πληροφορίες επιμένουν ότι παρά τις διαρροές, ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, αλλά ούτε και η Κομισιόν έχουν δεσμευθεί ή πρόκειται να πιέσουν για χαμηλότερα πλεονάσματα. Μάλιστα, υπάρχει και ενόχληση από την Κομισιόν για διαρροές που έκαναν λόγο για δέσμευση του επιτρόπου Pierre Moscovici προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι θα προτείνει μείωση των πλεονασμάτων. Το περιβάλλον του Pierre Moscovici, δήλωσε όχι μόνο έκπληξη, αλλά και άγνοια. Παρέπεμψαν δε στο γεγονός ότι «τα πλεονάσματα είναι αρμοδιότητα του Eurogroup και όχι του Επιτρόπου». Οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και λένε με νόημα ότι «οι πράξεις θα δείξουν» αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν «καεί» πολλές φορές από τις δεσμεύσεις ελληνικών κυβερνήσεων.


Η Γερμανική ατζέντα για την Ελλάδα

Πληροφορίες από το Βερολίνο ξεκαθαρίζουν ότι η ατζέντα της Angela Merkel στην συνάντηση που πρόκειται να έχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν θα είναι «πανηγυρική». Υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το κλίμα πολιτικής πόλωσης που έχει επανεμφανιστεί στη χώρα μας λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές. Είναι μια εικόνα που έρχεται καθώς η Ευρωζώνη είναι ευάλωτη και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νέες κρίσεις.

Το σήμα κινδύνου που εκπέμπει συνεχώς ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, που αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο τόνωσης, δεν περνάει πλέον απαρατήρητο από τους ηγέτες της Ε.Ε. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει και ότι γρήγορα θα πρέπει και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης για την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας με μεταρρυθμίσεις που δεν είναι πολιτικά αρεστές.  

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η κ. Merkel αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή «κλίμα» για συζήτηση περί μείωσης των πλεονασμάτων και ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει  να ξεκαθαρίσει ότι:

Δεσμεύεται για τη διατήρηση όλων των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχουν αυτοί αποφασιστεί.Δεσμεύεται ότι δεν θα προσπαθήσει να «πειράξει» την Συμφωνία των Πρεσπών.Να δώσει διευκρινήσεις για τις δηλώσεις περί «αποσυμφόρησης των νησιών» από μετανάστες. Μάλιστα η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί νέες πιέσεις από το σχέδιο της νέας Κομισιόν να δέχεται περισσότερους πρόσφυγες με αντάλλαγμα περισσότερα κονδύλια και αστυνόμευση.Τόσο η κ. Merkel όσο και οι κ.κ. Macron και Juncker αναμένεται να ζητήσουν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να «ρίξει τους τόνους» και να δείξει πράξεις, να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να σεβαστεί τους στόχους τόσο το 2019, όσο και το 2020 όταν θα καταθέσει το draft του  προϋπολογισμού τον Οκτώβριο στην Κομισιόν.Θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να είναι και η στάση της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και, εδώ θα ζητηθεί να πέσουν οι τόνοι, παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί του αντιθέτου και, βεβαίως η κ. Merkel θα έχει ένα μεγάλο φάκελο με τα συμφέροντα των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όπως έκανε πάντα άλλωστε.Όπως όλοι γνωρίζουν, καθημερινά οι πρεσβείες ενημερώνουν για τα δημοσιεύματα του εγχώριου τύπου. Στην περίπτωση μας, η  προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα θετικό μομέντουμ, ας γίνει «an overzealous frantic political declaration which will later disappoint» (υπερβολικά φρενήρεις πολιτικές διακηρύξεις που αργότερα μπορεί να απογοητεύσουν), ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή η οποία έχει γνώση του τελευταίου πορίσματος της Κομισιόν πριν μπει σε καλοκαιρινό mode.

Η  επίσκεψη Juncker

Το θέμα της επιστολής του επιτρόπου Χαν για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, φαίνεται πως έχει προβληματίσει τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κομισιόν Jean- Claude Juncker. Ενώ από την ελληνική πλευρά γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η επίσκεψη του στην Αθήνα τα τέλη Σεπτεμβρίου ως πανηγυρική (με δεσμεύσεις για πλεονάσματα κ.λπ.) ο ίδιος φαίνεται πως θα επιμείνει στο να εστιάζει στους Έλληνες πολίτες, την πορεία ανάκαμψης και τις θυσίες που χρειάστηκαν για να φτάσουν μέχρι εδώ. Δεν αναμένεται να πάρει θέση σε πολιτικές αψιμαχίες και θα αφήσει τα δύσκολα για την διάδοχο του Ursula von der Leyen.

Εν τέλει, οι εταίροι μας θα περιμένουν πρώτα να δουν πώς αυτά που θα ακούσει ο κ. Μητσοτάκης στις διμερείς επαφές του, θα επηρεάσουν τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Έπειτα θα ακολουθήσει η νέα αξιολόγηση από τους θεσμούς. Παράλληλα θα διεξάγεται και το EwG και στις 14 Σεπτεμβρίου το Eurogroup στο Ελσίνκι, όπου εκεί ο Έλληνας Υπουργός οικονομικών Χ. Σταϊκούρας θα πρέπει να δώσει «διαπιστευτήρια». Το κλίμα πάντως για τον κ. Σταϊκούρα είναι μεν συγκρατημένο, αλλά γενικώς θετικό, γιατί θεωρείται, από τις τοποθετήσεις του μέχρι τώρα τουλάχιστον, μετριοπαθής και άνθρωπος που να καταλαβαίνει τι πρέπει να γίνει.

Θα ακολουθήσει η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 τον Οκτώβριο, η επόμενη αξιολόγηση της οικονομίας από τους θεσμούς και τον Φεβρουάριο του 2020, όταν θα κλείσει ταμιακά ο προϋπολογισμός του 2019, θα μπορέσουν οι θεσμοί να κάνουν μια πραγματιστική ανάλυση και να ζητήσουν διορθωτικά μέτρα, εάν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πάντως, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το θέμα των ελληνικών τραπεζών και των NPLs εξακολουθεί να είναι υπαρκτό με την DG COM να θέλει σοβαρές αλλαγές στο σχέδιο του ΤΧΣ.

Οι δεσμεύσεις για ανάπτυξη 4% δεν φαίνεται προς το παρόν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, λόγω και του επενδυτικού και χρηματοπιστωτικού κλίματος στην Ευρώπη και του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που αναμένεται να χτυπήσει τη πόρτα της Ε.Ε. κατά τον Νοέμβριο. Το ανεβοκατέβασμα των spread των ομολόγων της Ελλάδας και της περιφέρειας δείχνουν νευρικότητα, ιδιαίτερα τώρα, που ο Matteo Salvini πιέζει για εκλογές στην Ιταλία που αρνείται να εφαρμόσει την συμφωνία στο προσφυγικό και που στο τιμόνι των συνομιλιών για το Brexit υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, o εξίσου απρόβλεπτος Boris Johnson.

Επί της ουσίας, δηλαδή, οι εξελίξεις και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας θα εξαρτώνται πλέον κατά πολύ και από το τί γίνεται γύρω μας και οι πιέσεις θα παραμείνουν καθώς γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί μια ύφεση που φέρει εκ νέου νέες φουρτούνες τόσο στην Ευρωζώνη όσο και παγκοσμίως.

Euro2Day/Αγγελική Παπαμιλτιάδου/ Βρυξέλλες

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ