2012-06-15 19:11:11
Φωτογραφία για ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ Η ΑΥΣΤΡΙΑ
Προειδοποίηση πως με τη μελλοντική κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση των όρων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρώπη - η οποία, όπως λέει,  είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια για τη χώρα κάτω από τους συμφωνηθέντες όρους -  απευθύνει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και  αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ».

Προσθέτει δε, πως δεν θα ήταν σοβαρό να αφήνεται να δημιουργείται αυτή η εντύπωση και η ευρωπαϊκή πλευρά παραμένει σταθερή και μετά τις εκλογές, σε αυτά που έχει υποσχεθεί, όμως για αυτή την πρόθεση θα πρέπει να υπάρχει και η θέληση από την άλλη πλευρά.

Απαντώντας στο ερώτημα, για το τι θα συμβεί αν οι Έλληνες δεν θέλουν πλέον οι ίδιοι το Ευρώ, ο κ. Σπίντελεγκερ σημειώνει πως θα υπάρξει μια νέα κατάσταση, την οποία δεν μπορεί να προβλέψει, ωστόσο θα πρέπει να αναμένονται κατ΄ αρχήν με ηρεμία οι εκλογές και τα αποτελέσματα και ο ίδιος, τελείως συνειδητά, δεν επιθυμεί να κάνει πριν τις εκλογές, εικασίες για μια έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.


Τελικά, όπως επισημαίνει, οι Έλληνες πρέπει οι ίδιοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους και μερικά κόμματα στην Ελλάδα αφήνουν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ευρώπη θα διαπραγματευθεί εκ νέου τους όρους, κάτι που δεν το θεωρεί ρεαλιστικό, αλλά από κοινοτικής πλευράς δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να επιβάλει κάτι.

Ο ίδιος θεωρεί πως το Ευρώ θα υπάρχει και μετά από ένα χρόνο και πως θα μπορέσουν να εξαλειφθούν τα «κατασκευαστικά» λάθη, που, δυστυχώς,  εγκαταστάθηκαν κατά την εισαγωγή του Ευρώ και πως θα μπορέσει να υπάρξει  μια σαφής κοινή πολιτική, καθώς δεν αρκεί να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα, αλλά θα πρέπει να οικοδομηθεί μια κοινή Οικονομική και Δημοσιονομική Πολιτική και αυτή είναι η πρόκληση.

Σε σχέση με το αν οι δράσεις διάσωσης επενεργούν μέσα σε τρεις μήνες - όπως έχει δηλώσει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ - και αν αυτό ισχύει για την Ελλάδα, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, παρατηρεί πως, κατά την άποψή του, οι αγορές έχουν ήδη αντιδράσει στην περίπτωση της Ελλάδας και δεν απειλείται κάποια έκπληξη.

Ως πολύ σημαντικότερο, ο ίδιος θεωρεί το πώς θα επιδειχθούν ηγετικές ικανότητες και η πρόκληση στο επόμενο Ευρωπαικό Συμβούλιο, τέλη Ιουνίου, θα είναι η κατάστρωση ενός καθαρού σεναρίου για την αναζήτηση των κατασκευαστικών λαθών και την εξάλειψή τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ ήδη σε δηλώσεις του, την μεθεπομένη των ελληνικών εκλογών της 6 ης Μαίου,  είχε διαμηνύσει, πως, επειδή στη χώρα διεξήχθηκαν βουλευτικές εκλογές,  δεν μπορούν να γίνουν παρεκκλίσεις από τους όρους που τέθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για να υπάρξει υποστήριξη στην Ελλάδα.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης τονίσει με έμφαση, πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ούτε και να τεθεί αυτό εκτός ισχύος. Είχε επιπλέον προσθέσει ότι οι εκλογές στη Γαλλία και στην Ελλάδα θέτουν στην Ευρώπη το ερώτημα για το πώς θα προχωρήσει τώρα η ΕΕ, αν δηλαδή θα συνεχιστεί η πορεία που χαράχτηκε έπειτα από πολλές διαπραγματεύσεις ή πρόκειται για μια καμπή  και από τώρα και στο εξής θα ασκείται και πάλι πολιτική με παλιά  μέσα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ