2019-08-13 20:41:45
"Νομιμότητα, πεζοδρόμιο, πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες"
Γράφει ο: Kώστας Θ Τριαντακωνσταντής
Μαθηματικός
Σε είκοσι ημέρες αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους οι Δήμαρχοι, τα νέα Δημοτικά Συμβούλια και τα Συμβούλια στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Φυσικά αυτό θα συμβεί και στο Δήμο μας.
-Να ευχηθούμε υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία σε όλους. Να τονίσουμε το σεβασμό μας στη ψήφο των Δημοτών.
Αγαπητοί Αναγνώστες
Kάποιοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι ζούμε στην Κοινωνία της πληροφορίας, στην ψηφιακή εποχή. Κάποιοι έχουν προσκολληθεί στο κατόπιν ενεργειών μου (πελατειακές σχέσεις), το οποίο έχουν κάνει σημαία. Κάποιοι με περισσή αλαζονεία προσπαθούν να παραποιήσουν τη πραγματικότητα. Κάποιοι πολιτεύονται στα χνάρια της λογικής του φίλου, του κουμπάρου, του κομματάρχη, του γνωστού, της παρέας. Κάποιοι εκμεταλλεύονται, την μη ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά και παρουσιάζονται ως μάγοι ειδικών ικανοτήτων.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου εσωτερικών, γράφοντας κανείς στον υπολογιστή του Φιλόδημος 1 και Φιλόδημος 2 έχουμε:
Τα Ειδικά Επενδυτικά Προγράμματα Ενίσχυσης των Δήμων «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε υποδομές στις τοπικές κοινωνίες. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 500 εκατομμυρίων ευρώ έχει υπερκαλυφθεί πάνω από τέσσερις φορές. Από τις Προσκλήσεις του «ΦιλόΔημου» που έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, έχουν ενεργοποιηθεί και είναι διαθέσιμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, περισσότερα από 2 δισ. ευρώ......
Επειδή οι ανάγκες της Αυτοδιοίκησης είναι πολύ μεγάλες, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησαν στη δημιουργία νέων, καινοτόμων, ειδικά σχεδιασμένων και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψή τους.
•-Δρομολογούν στοχευμένα έργα μικρής κλίμακας, τα οποία είχαν μείνει επί χρόνια στο περιθώριο, παρά την αναγκαιότητά τους
•-Λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστής» ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, τόσο στη φάση της κατασκευής, όσο και σε αυτή της λειτουργίας των έργων
•-Προστατεύουν το περιβάλλον με την κατασκευή ή αποκατάσταση και επέκταση υφιστάμενων αποχετευτικών υποδομών
•-Διασφαλίζουν την επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα
•-Δημιουργούν ένα περιβάλλον δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα μέσω της συνδρομής στην κατασκευή σύγχρονων παιδικών χαρών με νέες προδιαγραφές ασφαλείας
•-Υπερδιπλασιάζουν τα διαθέσιμα ποσά για τη συντήρηση σχολείων, καθώς η χρηματοδότηση μέσω του «ΦιλόΔημος ΙΙ» είναι επιπρόσθετη της ετήσιας τακτικής ενίσχυσης για τον ίδιο σκοπό, η οποία αυξήθηκε για το 2018 στα 28 εκατ. ευρώ
•-Ενισχύουν τις δομές της Πολιτικής Προστασίας μέσω της προμήθειας μηχανημάτων έργου, έπειτα από πολλά χρόνια και στη βάση των αναγκών που διαπιστώνουν οι ίδιοι οι δήμοι.
•-Ενεργοποιούν διαθέσιμους πόρους που δεν αρκούσαν από μόνοι τους για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων
Ο αρχικός, συνολικός, προϋπολογισμός των 740 εκατ. ευρώ για το 2018, ανέβηκε στα 2,026 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2023 πρόκειται να φθάσει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο, που της επιτρέπει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες στους πολίτες και να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα. Με τον «ΦιλόΔημο» μπορούν για πρώτη φορά οι Δήμοι να καλύψουν θεμελιώδεις ανάγκες υποδομών στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, να ωριμάσουν σχέδια για την ανέγερση παιδικών σταθμών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή τους και να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών για τη φιλοξενία των παιδιών, να συντηρήσουν αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά. Υποδομές που είναι απολύτως κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών με κριτήριο την βελτίωση του περιβάλλοντος και την τοπική ανάπτυξη.
Η ανταπόκριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και για τη συνέχιση των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων τα επόμενα χρόνια. Κυρίως, όμως, καταδεικνύει την μεγάλη ανάγκη για τα έργα και συνολικά τις δράσεις που περιλαμβάνονται στις προσκλήσεις του «ΦιλόΔημου», όπως προέκυψαν μέσω ενός συστηματικού διαλόγου ανάμεσα στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών. Μια διαδικασία που επιλέχθηκε ως η πιο πρόσφορη για να καταγράψει τις ουσιαστικές ανάγκες των δήμων, αλλά και για να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτήσεις βάσει των πραγματικών συνθηκών λειτουργίας τους.
Ειδικότερα, οι Προσκλήσεις των Προγραμμάτων «ΦιλόΔημος»
Α.-Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι»
1.-Έργα Ύδρευσης, βελτίωση υποδομών ύδρευσης «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση» - 450 εκατ. ευρώ
2.-Έργα Αποχέτευσης, βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης» - 450 εκατ. ευρώ
3.-«Αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)» - 25 εκατ. ευρώ
4.-«Δράσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας» - 200 εκατ. ευρώ
5.-«Επισκευή, συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων – 50 εκατ. ευρώ
6.-«Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων στάσεων» - 16 εκατ. ευρώ
7.-«Σύνταξη και επικαιροποίηση γενικών σχεδίων ύδρευσης και ασφάλειας νερού» - 15 εκατ. ευρώ
Απευθύνεται στις ΔΕΥΑ, τους Δήμους και τους Συνδέσμους Ύδρευσης και αποχέτευσης.
8.-«Υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές» - 200 εκατ. ευρώ
9.-«Επανάχρηση Δημοτικών Κτιρίων» - 150 εκατ. ευρώ
10.-«Κατασκευή και ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή επέκταση υφιστάμενων» - 50 εκατ. ευρώ
11.-«Εμβληματικά Έργα Ύδρευσης» - 100 εκατ. ευρώ
12.-«Ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» - 120 εκατ. ευρώ
Β.-Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ»
13.-«Προμήθεια μηχανημάτων έργου ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού» - 60 εκατ. ευρώ
14.-«Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων &αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις» - 50 εκατ. ευρώ
15.-«Προμήθεια και Τοποθέτηση Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση Παιδικών Χαρών των Δήμων της Χώρας» - 70 εκατ. ευρώ
16.-«Επέκταση, βελτίωση και συντήρηση λιμενικών υποδομών» - 20 εκατ. ευρώ
*-Τα Ειδικά Προγράμματα Ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Υλοποιούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και αποτελούν έμπρακτα την πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά τους περιορισμούς των δημοσιονομικών δεδομένων. Το Πρόγραμμα προβλέπει τη δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ και Δ) για τη χρηματοδότηση των έργων. Τα δάνεια εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να επιβαρύνουν τους δήμους.
*-Οι προσκλήσεις του «ΦιλόΔημου» δεν διαφέρουν στο επίπεδο ωριμότητας και πληρότητας φακέλου υποβολής από αυτές του ΕΣΠΑ. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι απολύτως εναρμονισμένα με αυτά του ΕΣΠΑ. Δεν εντάσσονται δηλαδή έργα ανώριμα ή αμφισβητούμενης σκοπιμότητας, αλλά αντιθέτως εντάσσονται έργα απολύτως αναγκαία και σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας.
*-Η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των δήμων είναι κρίσιμη και συνδέεται ευθέως με την συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Αγαπητοί Αναγνώστες
Σύμφωνα με τα παραπάνω οι Δήμοι υπέβαλλαν τις προτάσεις τους, εντάχθηκαν τα έργα και άρχισαν οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων, ακολουθούν οι διαγωνισμοί και έπεται η εκτέλεση των έργων.
Στο πλαίσιο αυτό ΟΛΟΙ οι Δήμοι της χώρας χρηματοδοτήθηκαν για τα έργα που ζήτησαν. Τρανή απόδειξη είναι το γεγονός ότι ΟΥΔΕΙΣ Δήμος ανά την επικράτεια διαμαρτυρήθηκε για αποκλεισμό των έργων που ζήτησε. Ακόμα η ΚΕΔΕ δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για στοχευόμενη χρηματοδότηση Δήμων και μη χρηματοδότηση άλλων.
Η μοναδική διαμαρτυρία σε επίπεδο νομού ήταν αυτή του Δημάρχου Αγρινίου για τους δρόμους Βόνιτσα- Λευκάδα και ΄Ακτιο- Λευκάδα. Διαμαρτυρία πολιτικά απαράδεκτη την οποία μέσα από τα άρθρα μας καυτηριάσαμε. Αυτό δεν έχει σχέση με τα παραπάνω προγράμματα.
Το να εμφανίζονται κάποιοι ως τιμητές των πάντων, προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών και ασφαλώς παραποιεί την πραγματικότητα.
Μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες:
Το κατόπιν ενεργειών μου ΕΥΤΥΧΩΣ έχει τελειώσει στη χώρα μας ανεπιστρεπτί. Αυτοί που το κάνουν σημαία τους, προφανώς βαδίζουν σε σκοτεινές ατραπούς. Τους υπενθυμίζω: α)-Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο και β)-ΚΑΛΑΜΟΝ αφιππεύσατε.
Αν θα το κατανοήσουν αμφιβάλλω μετά βεβαιότητας. Τουλάχιστον ας προβληματιστούν λαμβάνοντας υπ’ όψη τους τη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.
............................... Πάμε παρακάτω σε ένα άλλο παράδειγμα απύθμενης αλαζονείας αλλά και που χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής για το περιεχόμενο του κειμένου:
Ένας αιρετός που εξελέγη πάλι, εξέδωσε μία ανακοίνωση θέλοντας να ευχαριστήσει τους συμπολίτες του. Δημοσιεύτηκε σε ενημερωτική ιστοσελίδα και δεν διαψεύστηκε.
Γράφει ο αιρετός. Πιστή αντιγραφή δική μου:
"Ήταν σωστό και έγινε πράξη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς είναι το ελάχιστο που μπορώ να πω για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τη χαρά μου για την αγάπη και τη δύναμη που μας δώσατε όλοι εσείς που ήσασταν κυριολεκτικά δίπλα μας σε όλο το προεκλογικό ταξίδι με προορισμό που δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος παρά μόνο τη μεγάλη ΝΙΚΗ!!!!
ΥΓ: Το πεζοδρόμιο δεν διδάσκεται ούτε στα σχολεία ούτε στα πανεπιστήμια, Για να το μάθεις πρέπει πρώτα να το περπατήσεις και από τη καλή και από την ανάποδη!!
(Ο νοών νοείτω)
Σχόλιο δικό μου:
Ως πεζοδρόμιο ορίζεται ο χώρος στις πόλεις που προορίζεται για να περπατάνε οι πεζοί. Για αυτό τον λόγο και ονομάζεται πεζοδρόμιο. Διαφέρει από τον πεζόδρομο στο ότι συνυπάρχει με τον δρόμο.
Σε αρκετές πόλεις του κόσμου, το πεζοδρόμιο είναι υπερυψωμένο, ενώ σε κάποιες περιοχές απλώς οριοθετείται με διαγράμμιση. Στο πεζοδρόμιο μπορεί να βρίσκονται φυτεμένα δένδρα ή άλλα φυτά. Πάνω στα πεζοδρόμια βρίσκονται επίσης οι σημάνσεις για τα αυτοκίνητα.
Θα ήθελα να προτείνω στον αιρετό να συγκρίνει τη πόλη του με τη Λευκάδα, τη Πρέβεζα και την Άρτα. Τότε θα μάθει τι είναι πεζοδρόμιο, τι πεζόδρομος και πως κάνει πιο άνετα τη κίνηση και τη ζωή των πολιτών.
Στη πολιτική με τον φράση κατεβαίνω στο πεζοδρόμιο σημαίνει διεκδικώ, αγωνίζομαι ειρηνικά για θεσμικά ή οικονομικά αιτήματα. Είναι οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες του λαού μας.
-Θυμίζω στο συγκεκριμένο αιρετό ότι δεν φημίζεται για αγώνες στο πεζοδρόμιο διεκδίκησης για τη πόλη του, σχεδόν ποτέ δεν μίλησε για τη πόλη του στο Δημοτικό Συμβούλιο και ποτέ δεν έκανε την ετήσια Λαϊκή Συνέλευση των Δημοτών της πόλης του, την οποία προβλέπει ο νόμος.
Το να μιλά με αυτό τον τρόπο οφείλει εξηγήσεις πολιτικές για τον τρόπο που περπάτησε το πεζοδρόμιο από τη καλή και την ανάποδη και έφερε τη μεγάλη νίκη.
Θέλω να του θέσω μερικά ερωτήματα:
1)-Με ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε στη δεύτερη παιδική χαρά (μία στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου) στη παραλία της Βόνιτσας, όπου δύο παιδικές χαρές πληρώσαμε 240.000 ευρώ; -Mε το θέμα αυτό ασχοληθήκατε ποτέ;
2)-Με ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε στους δύο άδειους σταθμούς ποδηλάτων που πληρώσαμε 168.000 ευρώ (με ένα άλλο); Mε το θέμα αυτό ασχοληθήκατε ποτέ;
3)-Mε ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε στο κέντρο –πλατεία της πόλης σας; Σας χαροποιεί αυτή η κατάσταση; Mε το θέμα αυτό ασχοληθήκατε ποτέ;
4)-Mε ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε στο Κάστρο της πόλης σας, το οποίο ανοίγει μερικές φορές το χρόνο; Mε το θέμα αυτό ασχοληθήκατε ποτέ;
5)-Mε ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε στην είσοδο του Δημοτικού Σχολείου της πόλης σας η οποία πλημμυρίζει όταν βρέχει; Mε το θέμα αυτό ασχοληθήκατε ποτέ;
6)-Mε ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε σε διάφορα κομμάτια της πόλης σας για να διαπιστώσετε πως παραμένουν ακριβώς τα ίδια από το 1976 που ήμουν μαθητής.
-Δεν γνωρίζω αν πήγατε Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο.
-Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η ανακοίνωση σας, στο ένα κομμάτι της δεν αρμόζει στο τρόπο που παίζεται το πολιτικό παιχνίδι στη Δημοκρατία.
Θα μας έκανε πιθανόν σοφότερους μία πιο λεπτομερής αναφορά στο τι μάθατε στο πεζοδρόμιο βαδίζοντας από τη καλή και την ανάποδη και μάλιστα σας οδήγησε στη μεγάλη νίκη.
-Ένα να γνωρίζετε όμως είμαστε γνώστες ή πιθανολογούμε μετά βεβαιότητας, το τι αφήνετε να εννοηθεί.
-Θα σας υπενθυμίσω όμως, ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.
...................................................
Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω στους αιρετούς που αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019 το εξής:
-Η Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ που σωστά είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη δεν σημαίνει ανομία.
-Ο σεβασμός στους νόμους, η χρηστή διοίκηση, η λογοδοσία, ο προγραμματισμός σύμφωνα με τις ανάγκες, ο σεβασμός του δημοσίου χρήματος, οι Λαϊκές Συνελεύσεις και τα Τοπικά Δημοψηφίσματα είναι αναγκαίες πολιτικές δράσεις και πυξίδες στο έργο σας.
-Το πόσο ικανές θα αποδειχθούν στη καλυτέρευση του επιπέδου ζωής των Δημοτών και της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας.
-Απομένει σε εσάς να το αποδείξετε.
-Δική σας επιλογή (και δικαιούστε να το κάνετε) ήταν να θέσετε υποψηφιότητα. Αυτό όμως σας καθιστά πολιτικά πρόσωπα.
-Οι θετικές σας ενέργειες, οι αρνητικές σας ενέργειες, τα λάθη οι παραλήψεις σας ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
-Κατά συνέπεια τη καλόπιστη κριτική επιβάλλεται να την επιζητάτε και όχι να την ερμηνεύετε ως προσωπική επίθεση.
Σε ότι με αφορά τονίζω για μία ακόμη φορά:
Δεν ασκώ κριτική σε φυσικά πρόσωπα. Ασκώ κριτική σε πολιτικές. Έτσι με έμαθαν οι δάσκαλοι μου στα σχολεία και το Πανεπιστήμιο που φοίτησα.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
ΚΑΛΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
1)-Καλώ κάποιους να πληροφορήσουν τους Δημότες, ποια έργα με τη βοήθεια των φίλων τους (όπως λένε) χρηματοδοτήθηκαν από το 2014 μέχρι το 2018. Αυτοί οι ίδιο έλεγαν ότι η χρηματοδότηση από το Κράτος για έργα είναι πολύ μικρή. -Αυτή είναι η πραγματικότητα.
2)-Το επόμενο άρθρο θα είναι μία ανοιχτή επιστολή με αποδέκτη τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της ΔΕ Παλαίρου κ Ρούφη Αχιλλέα. Θα δημοσιευτεί τη Τρίτη 20/08/2019.
ximeronews
Γράφει ο: Kώστας Θ Τριαντακωνσταντής
Μαθηματικός
Σε είκοσι ημέρες αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους οι Δήμαρχοι, τα νέα Δημοτικά Συμβούλια και τα Συμβούλια στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Φυσικά αυτό θα συμβεί και στο Δήμο μας.
-Να ευχηθούμε υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία σε όλους. Να τονίσουμε το σεβασμό μας στη ψήφο των Δημοτών.
Αγαπητοί Αναγνώστες
Kάποιοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι ζούμε στην Κοινωνία της πληροφορίας, στην ψηφιακή εποχή. Κάποιοι έχουν προσκολληθεί στο κατόπιν ενεργειών μου (πελατειακές σχέσεις), το οποίο έχουν κάνει σημαία. Κάποιοι με περισσή αλαζονεία προσπαθούν να παραποιήσουν τη πραγματικότητα. Κάποιοι πολιτεύονται στα χνάρια της λογικής του φίλου, του κουμπάρου, του κομματάρχη, του γνωστού, της παρέας. Κάποιοι εκμεταλλεύονται, την μη ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά και παρουσιάζονται ως μάγοι ειδικών ικανοτήτων.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου εσωτερικών, γράφοντας κανείς στον υπολογιστή του Φιλόδημος 1 και Φιλόδημος 2 έχουμε:
Τα Ειδικά Επενδυτικά Προγράμματα Ενίσχυσης των Δήμων «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε υποδομές στις τοπικές κοινωνίες. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 500 εκατομμυρίων ευρώ έχει υπερκαλυφθεί πάνω από τέσσερις φορές. Από τις Προσκλήσεις του «ΦιλόΔημου» που έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, έχουν ενεργοποιηθεί και είναι διαθέσιμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, περισσότερα από 2 δισ. ευρώ......
Επειδή οι ανάγκες της Αυτοδιοίκησης είναι πολύ μεγάλες, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησαν στη δημιουργία νέων, καινοτόμων, ειδικά σχεδιασμένων και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψή τους.
•-Δρομολογούν στοχευμένα έργα μικρής κλίμακας, τα οποία είχαν μείνει επί χρόνια στο περιθώριο, παρά την αναγκαιότητά τους
•-Λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστής» ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, τόσο στη φάση της κατασκευής, όσο και σε αυτή της λειτουργίας των έργων
•-Προστατεύουν το περιβάλλον με την κατασκευή ή αποκατάσταση και επέκταση υφιστάμενων αποχετευτικών υποδομών
•-Διασφαλίζουν την επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα
•-Δημιουργούν ένα περιβάλλον δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα μέσω της συνδρομής στην κατασκευή σύγχρονων παιδικών χαρών με νέες προδιαγραφές ασφαλείας
•-Υπερδιπλασιάζουν τα διαθέσιμα ποσά για τη συντήρηση σχολείων, καθώς η χρηματοδότηση μέσω του «ΦιλόΔημος ΙΙ» είναι επιπρόσθετη της ετήσιας τακτικής ενίσχυσης για τον ίδιο σκοπό, η οποία αυξήθηκε για το 2018 στα 28 εκατ. ευρώ
•-Ενισχύουν τις δομές της Πολιτικής Προστασίας μέσω της προμήθειας μηχανημάτων έργου, έπειτα από πολλά χρόνια και στη βάση των αναγκών που διαπιστώνουν οι ίδιοι οι δήμοι.
•-Ενεργοποιούν διαθέσιμους πόρους που δεν αρκούσαν από μόνοι τους για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων
Ο αρχικός, συνολικός, προϋπολογισμός των 740 εκατ. ευρώ για το 2018, ανέβηκε στα 2,026 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2023 πρόκειται να φθάσει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο, που της επιτρέπει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες στους πολίτες και να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα. Με τον «ΦιλόΔημο» μπορούν για πρώτη φορά οι Δήμοι να καλύψουν θεμελιώδεις ανάγκες υποδομών στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, να ωριμάσουν σχέδια για την ανέγερση παιδικών σταθμών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή τους και να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών για τη φιλοξενία των παιδιών, να συντηρήσουν αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά. Υποδομές που είναι απολύτως κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών με κριτήριο την βελτίωση του περιβάλλοντος και την τοπική ανάπτυξη.
Η ανταπόκριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και για τη συνέχιση των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων τα επόμενα χρόνια. Κυρίως, όμως, καταδεικνύει την μεγάλη ανάγκη για τα έργα και συνολικά τις δράσεις που περιλαμβάνονται στις προσκλήσεις του «ΦιλόΔημου», όπως προέκυψαν μέσω ενός συστηματικού διαλόγου ανάμεσα στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών. Μια διαδικασία που επιλέχθηκε ως η πιο πρόσφορη για να καταγράψει τις ουσιαστικές ανάγκες των δήμων, αλλά και για να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτήσεις βάσει των πραγματικών συνθηκών λειτουργίας τους.
Ειδικότερα, οι Προσκλήσεις των Προγραμμάτων «ΦιλόΔημος»
Α.-Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι»
1.-Έργα Ύδρευσης, βελτίωση υποδομών ύδρευσης «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση» - 450 εκατ. ευρώ
2.-Έργα Αποχέτευσης, βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης» - 450 εκατ. ευρώ
3.-«Αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)» - 25 εκατ. ευρώ
4.-«Δράσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας» - 200 εκατ. ευρώ
5.-«Επισκευή, συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων – 50 εκατ. ευρώ
6.-«Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων στάσεων» - 16 εκατ. ευρώ
7.-«Σύνταξη και επικαιροποίηση γενικών σχεδίων ύδρευσης και ασφάλειας νερού» - 15 εκατ. ευρώ
Απευθύνεται στις ΔΕΥΑ, τους Δήμους και τους Συνδέσμους Ύδρευσης και αποχέτευσης.
8.-«Υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές» - 200 εκατ. ευρώ
9.-«Επανάχρηση Δημοτικών Κτιρίων» - 150 εκατ. ευρώ
10.-«Κατασκευή και ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή επέκταση υφιστάμενων» - 50 εκατ. ευρώ
11.-«Εμβληματικά Έργα Ύδρευσης» - 100 εκατ. ευρώ
12.-«Ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» - 120 εκατ. ευρώ
Β.-Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ»
13.-«Προμήθεια μηχανημάτων έργου ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού» - 60 εκατ. ευρώ
14.-«Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων &αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις» - 50 εκατ. ευρώ
15.-«Προμήθεια και Τοποθέτηση Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση Παιδικών Χαρών των Δήμων της Χώρας» - 70 εκατ. ευρώ
16.-«Επέκταση, βελτίωση και συντήρηση λιμενικών υποδομών» - 20 εκατ. ευρώ
*-Τα Ειδικά Προγράμματα Ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Υλοποιούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και αποτελούν έμπρακτα την πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά τους περιορισμούς των δημοσιονομικών δεδομένων. Το Πρόγραμμα προβλέπει τη δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ και Δ) για τη χρηματοδότηση των έργων. Τα δάνεια εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να επιβαρύνουν τους δήμους.
*-Οι προσκλήσεις του «ΦιλόΔημου» δεν διαφέρουν στο επίπεδο ωριμότητας και πληρότητας φακέλου υποβολής από αυτές του ΕΣΠΑ. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι απολύτως εναρμονισμένα με αυτά του ΕΣΠΑ. Δεν εντάσσονται δηλαδή έργα ανώριμα ή αμφισβητούμενης σκοπιμότητας, αλλά αντιθέτως εντάσσονται έργα απολύτως αναγκαία και σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας.
*-Η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των δήμων είναι κρίσιμη και συνδέεται ευθέως με την συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Αγαπητοί Αναγνώστες
Σύμφωνα με τα παραπάνω οι Δήμοι υπέβαλλαν τις προτάσεις τους, εντάχθηκαν τα έργα και άρχισαν οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων, ακολουθούν οι διαγωνισμοί και έπεται η εκτέλεση των έργων.
Στο πλαίσιο αυτό ΟΛΟΙ οι Δήμοι της χώρας χρηματοδοτήθηκαν για τα έργα που ζήτησαν. Τρανή απόδειξη είναι το γεγονός ότι ΟΥΔΕΙΣ Δήμος ανά την επικράτεια διαμαρτυρήθηκε για αποκλεισμό των έργων που ζήτησε. Ακόμα η ΚΕΔΕ δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για στοχευόμενη χρηματοδότηση Δήμων και μη χρηματοδότηση άλλων.
Η μοναδική διαμαρτυρία σε επίπεδο νομού ήταν αυτή του Δημάρχου Αγρινίου για τους δρόμους Βόνιτσα- Λευκάδα και ΄Ακτιο- Λευκάδα. Διαμαρτυρία πολιτικά απαράδεκτη την οποία μέσα από τα άρθρα μας καυτηριάσαμε. Αυτό δεν έχει σχέση με τα παραπάνω προγράμματα.
Το να εμφανίζονται κάποιοι ως τιμητές των πάντων, προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών και ασφαλώς παραποιεί την πραγματικότητα.
Μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες:
Το κατόπιν ενεργειών μου ΕΥΤΥΧΩΣ έχει τελειώσει στη χώρα μας ανεπιστρεπτί. Αυτοί που το κάνουν σημαία τους, προφανώς βαδίζουν σε σκοτεινές ατραπούς. Τους υπενθυμίζω: α)-Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο και β)-ΚΑΛΑΜΟΝ αφιππεύσατε.
Αν θα το κατανοήσουν αμφιβάλλω μετά βεβαιότητας. Τουλάχιστον ας προβληματιστούν λαμβάνοντας υπ’ όψη τους τη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.
............................... Πάμε παρακάτω σε ένα άλλο παράδειγμα απύθμενης αλαζονείας αλλά και που χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής για το περιεχόμενο του κειμένου:
Ένας αιρετός που εξελέγη πάλι, εξέδωσε μία ανακοίνωση θέλοντας να ευχαριστήσει τους συμπολίτες του. Δημοσιεύτηκε σε ενημερωτική ιστοσελίδα και δεν διαψεύστηκε.
Γράφει ο αιρετός. Πιστή αντιγραφή δική μου:
"Ήταν σωστό και έγινε πράξη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς είναι το ελάχιστο που μπορώ να πω για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τη χαρά μου για την αγάπη και τη δύναμη που μας δώσατε όλοι εσείς που ήσασταν κυριολεκτικά δίπλα μας σε όλο το προεκλογικό ταξίδι με προορισμό που δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος παρά μόνο τη μεγάλη ΝΙΚΗ!!!!
ΥΓ: Το πεζοδρόμιο δεν διδάσκεται ούτε στα σχολεία ούτε στα πανεπιστήμια, Για να το μάθεις πρέπει πρώτα να το περπατήσεις και από τη καλή και από την ανάποδη!!
(Ο νοών νοείτω)
Σχόλιο δικό μου:
Ως πεζοδρόμιο ορίζεται ο χώρος στις πόλεις που προορίζεται για να περπατάνε οι πεζοί. Για αυτό τον λόγο και ονομάζεται πεζοδρόμιο. Διαφέρει από τον πεζόδρομο στο ότι συνυπάρχει με τον δρόμο.
Σε αρκετές πόλεις του κόσμου, το πεζοδρόμιο είναι υπερυψωμένο, ενώ σε κάποιες περιοχές απλώς οριοθετείται με διαγράμμιση. Στο πεζοδρόμιο μπορεί να βρίσκονται φυτεμένα δένδρα ή άλλα φυτά. Πάνω στα πεζοδρόμια βρίσκονται επίσης οι σημάνσεις για τα αυτοκίνητα.
Θα ήθελα να προτείνω στον αιρετό να συγκρίνει τη πόλη του με τη Λευκάδα, τη Πρέβεζα και την Άρτα. Τότε θα μάθει τι είναι πεζοδρόμιο, τι πεζόδρομος και πως κάνει πιο άνετα τη κίνηση και τη ζωή των πολιτών.
Στη πολιτική με τον φράση κατεβαίνω στο πεζοδρόμιο σημαίνει διεκδικώ, αγωνίζομαι ειρηνικά για θεσμικά ή οικονομικά αιτήματα. Είναι οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες του λαού μας.
-Θυμίζω στο συγκεκριμένο αιρετό ότι δεν φημίζεται για αγώνες στο πεζοδρόμιο διεκδίκησης για τη πόλη του, σχεδόν ποτέ δεν μίλησε για τη πόλη του στο Δημοτικό Συμβούλιο και ποτέ δεν έκανε την ετήσια Λαϊκή Συνέλευση των Δημοτών της πόλης του, την οποία προβλέπει ο νόμος.
Το να μιλά με αυτό τον τρόπο οφείλει εξηγήσεις πολιτικές για τον τρόπο που περπάτησε το πεζοδρόμιο από τη καλή και την ανάποδη και έφερε τη μεγάλη νίκη.
Θέλω να του θέσω μερικά ερωτήματα:
1)-Με ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε στη δεύτερη παιδική χαρά (μία στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου) στη παραλία της Βόνιτσας, όπου δύο παιδικές χαρές πληρώσαμε 240.000 ευρώ; -Mε το θέμα αυτό ασχοληθήκατε ποτέ;
2)-Με ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε στους δύο άδειους σταθμούς ποδηλάτων που πληρώσαμε 168.000 ευρώ (με ένα άλλο); Mε το θέμα αυτό ασχοληθήκατε ποτέ;
3)-Mε ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε στο κέντρο –πλατεία της πόλης σας; Σας χαροποιεί αυτή η κατάσταση; Mε το θέμα αυτό ασχοληθήκατε ποτέ;
4)-Mε ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε στο Κάστρο της πόλης σας, το οποίο ανοίγει μερικές φορές το χρόνο; Mε το θέμα αυτό ασχοληθήκατε ποτέ;
5)-Mε ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε στην είσοδο του Δημοτικού Σχολείου της πόλης σας η οποία πλημμυρίζει όταν βρέχει; Mε το θέμα αυτό ασχοληθήκατε ποτέ;
6)-Mε ποιο τρόπο (ορθά ή ανάποδα βαδίσατε) για να πάτε σε διάφορα κομμάτια της πόλης σας για να διαπιστώσετε πως παραμένουν ακριβώς τα ίδια από το 1976 που ήμουν μαθητής.
-Δεν γνωρίζω αν πήγατε Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο.
-Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η ανακοίνωση σας, στο ένα κομμάτι της δεν αρμόζει στο τρόπο που παίζεται το πολιτικό παιχνίδι στη Δημοκρατία.
Θα μας έκανε πιθανόν σοφότερους μία πιο λεπτομερής αναφορά στο τι μάθατε στο πεζοδρόμιο βαδίζοντας από τη καλή και την ανάποδη και μάλιστα σας οδήγησε στη μεγάλη νίκη.
-Ένα να γνωρίζετε όμως είμαστε γνώστες ή πιθανολογούμε μετά βεβαιότητας, το τι αφήνετε να εννοηθεί.
-Θα σας υπενθυμίσω όμως, ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.
...................................................
Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω στους αιρετούς που αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019 το εξής:
-Η Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ που σωστά είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη δεν σημαίνει ανομία.
-Ο σεβασμός στους νόμους, η χρηστή διοίκηση, η λογοδοσία, ο προγραμματισμός σύμφωνα με τις ανάγκες, ο σεβασμός του δημοσίου χρήματος, οι Λαϊκές Συνελεύσεις και τα Τοπικά Δημοψηφίσματα είναι αναγκαίες πολιτικές δράσεις και πυξίδες στο έργο σας.
-Το πόσο ικανές θα αποδειχθούν στη καλυτέρευση του επιπέδου ζωής των Δημοτών και της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας.
-Απομένει σε εσάς να το αποδείξετε.
-Δική σας επιλογή (και δικαιούστε να το κάνετε) ήταν να θέσετε υποψηφιότητα. Αυτό όμως σας καθιστά πολιτικά πρόσωπα.
-Οι θετικές σας ενέργειες, οι αρνητικές σας ενέργειες, τα λάθη οι παραλήψεις σας ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
-Κατά συνέπεια τη καλόπιστη κριτική επιβάλλεται να την επιζητάτε και όχι να την ερμηνεύετε ως προσωπική επίθεση.
Σε ότι με αφορά τονίζω για μία ακόμη φορά:
Δεν ασκώ κριτική σε φυσικά πρόσωπα. Ασκώ κριτική σε πολιτικές. Έτσι με έμαθαν οι δάσκαλοι μου στα σχολεία και το Πανεπιστήμιο που φοίτησα.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
ΚΑΛΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
1)-Καλώ κάποιους να πληροφορήσουν τους Δημότες, ποια έργα με τη βοήθεια των φίλων τους (όπως λένε) χρηματοδοτήθηκαν από το 2014 μέχρι το 2018. Αυτοί οι ίδιο έλεγαν ότι η χρηματοδότηση από το Κράτος για έργα είναι πολύ μικρή. -Αυτή είναι η πραγματικότητα.
2)-Το επόμενο άρθρο θα είναι μία ανοιχτή επιστολή με αποδέκτη τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της ΔΕ Παλαίρου κ Ρούφη Αχιλλέα. Θα δημοσιευτεί τη Τρίτη 20/08/2019.
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άρον άρον στους σχηματισμούς οι αδειούχοι ''αδαμάντινοι''
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ