Του Γιώργου Λεκάκη
Λέγονται οι ΣΤΗΛΕΣ / STELAES ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ / GUERRERO.
Δείχνουν πως κάπως έτσι… διαβιβάζονταν τα… μηνύματα, οι (κυβερνητικές) εντολές, πριν από 3.000 χρόνια!
Με κωδική γραφή και με σύμβολα… Ήλιους, αστέρια, ανθρώπους («πολεμιστές» / εξ ων και “estelas de guerrero”) Τι ήθελαν να πουν οι ποιητές;
Ως τώρα οι ερευνητές προτείνουν ότι οι στήλες δείχνουν μια σύνδεση με τους δρόμους και τα σημεία επικοινωνίας, πώς οι διάφορες κοινότητες που τις χρησιμοποιούν συνδέονται με την χρήση του εδάφους και τα κανάλια επικοινωνίας. Σε αυτά τα εδάφη οι κοινότητες που τις χρησιμοποιούσαν και τις χρησιμοποιούν βιώνουν ακόμη μια ιεραρχική διαδικασία. Άτομα ή ομάδες που εξέρχονται από αυτήν την ιεραρχία ελέγχουν τα διάφορα κυκλώματα ή ανταλλάσσουν δίκτυα, γεγονός που, ίσως, εξηγεί τις εικονογραφικές ομοιότητες των διαφόρων ομάδων, που μοιράζονται τους ίδιους κωδικούς εμφάνισης (λ.χ. ημίψηλο κωνικό καπέλο).
Η περίπλοκη εικονογραφία, ίσως, δείχνει τις μετακινήσεις πληθυσμών, με άξονες τους δύο ποταμούς, Τάγο και Guadiana, με βάση τα αστέρια, και πώς να προσανατολίζονται προς το οροπέδιο και την Κοιλάδα Γκουανταλκιβίρ.
Όλα για τον έλεγχο της λεκάνης του Τάγου - αυτό φαίνεται σαφώς στην περίπτωση της στήλης της Talavera de la Reina.
Πάντως είναι ένα από τα λίγα «έγγραφα», που έχουν φθάσει μέχρι σήμερα, από την τελική Εποχή του Χαλκού στην Ιβηρική...
Η Εποχή του Χαλκού είναι (συμβατικώς) η περίοδος της Ιστορίας κατά την οποία αναπτύχθηκε η μεταλλουργία. Και οι άνθρωποι εκμεταλλεύθηκαν αυτό το νέο εύρημα, το μέταλλο, εν προκειμένω αποτέλεσμα του κράματος χαλκού με κασσίτερο, για να γράψουν πάνω σε αυτό, ό,τι ήθελαν να μείνει ανεξίτηλο στον χρόνο… Και φαίνεται πως τα κατάφεραν…
Οι 6 αινιγματικές Στήλες ευρέθησαν στο Las Herencias, το Cerro de la Mesa, την Talavera, την Aldeanueva de San Bartolomé, το Arroyo Manzanas και την Barranca del Águila από τα caines penillanuras των Sierras του San Pedro και του Montanchez, και αποτελούν από μόνα τους ένα σύνολο στοιχείων για την κατανόηση του πολιτισμού και της ιστορίας στην κοιλάδα του Τάγου και του Guadiana, στο Τολέδο της Ισπανίας… γι’ αυτό και λέγονται «Estelas toledanas»…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα ΕΔΩ.
ΥΓ:
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην περιοχή του Τολέδο έχουν ευρεθεί και ακόμη πιο σύνθετες στήλες, που συνδυάζουν ανθρωπόμορφη εμφάνιση και γραφή, (όπως λ.χ. του Castillo de Bayuela) που είναι μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπομορφικές στήλες, που βρέθηκαν στην Ισπανία, επίσης με μορφή/σχέδιο πολεμιστή! Ανήκει και αυτή στην Τελική Εποχή του Χαλκού (12ος-10ος αι. π.Χ.).
Ποιοι, λοιπόν, «εξοπλισμένοι πολεμιστές» ευρέθησαν στην Ιβηρική εκείνη την εποχή και διοίκησαν, ήλεγξαν και οργάνωσαν την περιοχή;
Μάλλον μιλάμε για τους Μυκηναίους…
Ο μυκηναϊκός πολιτισμός "κατέρρευσε" στην κυρίως Ελλάδα, και μεγαλούργησε στην εκτός Ελλάδος... Ελλάδα...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προσεχώς…
arxeion-politismou.gr
Δείτε επίσης:
Βάσκοι το προϊστορικό Ελληνικό φύλο - Δείτε το βίντεο
Υπάρχουν 17.000 ελληνικές λέξεις στην Ισπανική γλώσσα και αυτό το τραγούδι το αποδεικνύει!
Let's block ads! (Why?)
πηγη
periergaa