2019-08-31 20:48:39
Φωτογραφία για Χιλιάδες οι υπεράριθμοι μετανάστες στις δομές ΕΔ σε Λέσβο-Σάμο-Κω-Χίο-Λέρο. Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις κλάδοι των ΕΔ παρείχαν 21.110 μερίδες φαγητού από τις οποίες 202 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας, οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους.

Εν μέσω της δίνης του μείζονος θέματος της αυξήσεως των προσφυγικών ροών των τελευταίων ημερών από την Τουρκία, από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) πληροφορούμεθα ότι είναι υπεράριθμοι οι πρόσφυγες/μετανάστες που διαβιούν στις δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στα ακριτικά νησιά Λέσβο, Σάμο, Κω και Χίο, ενώ σε αυτά προστέθηκε τώρα και η Λέρος.

Συμφώνως λοιπόν με το ΓΕΕΘΑ «στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων» αυξήθηκαν εκ νέου κατά 1.530 άτομα, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οι πρόσφυγες/ μετανάστες που διαμένουν στις 32 δομές φιλοξενίας αυτών, που διαχειρίζονται οι ΕΔ.


Συγκεκριμένως, αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν 36.301 άτομα, έναντι 34.771 την περασμένη, ενώ η δυνατότητα φιλοξενίας των 32 δομών παραμένει στα 27.012 άτομα. Οι δομές φιλοξενίας των Λέσβου, Σάμου, Κω, Χίου για έκτη εβδομάδα και πλέον και της Λέρου έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες, συμφώνως με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς. Συγκριτικώς, σημειώνεται ότι στις 31 Μαΐου 2019 είχαν καταγραφεί 28.659 άτομα στις 32 δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι ΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις κλάδοι των ΕΔ παρείχαν 21.110 μερίδες φαγητού από τις οποίες 202 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας, οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους.

Τέλος, για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων/μεταναστών διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα επτά μέτρα για το Προσφυγικό που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι ένα από τα επτά μέτρα που εξαγγέλθηκαν

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η σχεδόν τρίωρης διάρκειας έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αποκλειστικό αντικείμενό του την αντιμετώπιση των κατακόρυφα αυξημένων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες με σειρά αποφάσεως και μέτρων τόσο σε Ελλάδα όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο ΚΥΣΕΑ έχει ως ακολούθως:

«Συνεδρίασε σήμερα, 31 Αυγούστου 2019, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με μοναδικό θέμα συζήτησης την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

Το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.

5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.

6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ