2019-09-01 15:37:44
Οι εποχές έχουν αλλάξει άρδην. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια την κατηγορία των premium
SUV μονοπωλούσε το Range Rover, ένα μοντέλο που για τέσσερις δεκαετίες κρατούσε τα σκήπτρα ως το πιο πολυτελές, το πιο ακριβό και το πιο δαπανηρό σε κόστος χρήσης, ας όψεται η υψηλή κατανάλωσή του. Όχι πια..
Όπως θα διαπιστώσετε, το βρετανικό μοντέλο έχει να αντιμετωπίσει πλέον δυνατούς αντιπάλους, όπως τη Lamborghini Urus, το πρώτο SUV της ιταλικής φίρμας με την άκρως επιθετική σχεδίαση και τις εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς και την κορυφαία έκδοση της σκληροτράχηλης G-Class της Mercedes-Benz, την AMG G63. Για την τελευταία να αναφέρουμε ότι η εξωτερική της εμφάνιση παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη εδώ και 40 χρόνια, παρά τη ριζική, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μεταμόρφωση που δέχτηκε η πιο πρόσφατη γενιά, το 2018. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό το παντός εδάφους όχημα, που μέχρι το 1994 ονομάζονταν G-Wagen, παράχθηκε αρχικά για στρατιωτική χρήση, ενώ η πολιτική έκδοση που κατασκευάστηκε το 1979 δεν διέθετε μεγάλες αισθητικές διαφορές από την αρχική. Σήμερα, σχεδόν το 50% των συνολικών πωλήσεων αφορά την έκδοση AMG.
Τα τρία παραπάνω τετρακίνητα μοντέλα δεν είναι και τα μοναδικά που απαρτίζουν την κατηγορία των πολυτελών SUV, καθώς την τελευταία χρονική περίοδο έχουν εμφανιστεί εκπρόσωποι τόσο από την Μ. Βρετανία (Rolls-Royce Cullinan) όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη (Audi Q8). Φυσικά στο μέλλον αναμένουμε -με ανυπομονησία θα τολμούσαμε να πούμε -τις Ferrari Purosangue και Aston Martin DBX. Επιστρέφοντας στα μοντέλα της δοκιμής μας, και τα τρία έχουν να επιδείξουν κοινά γνωρίσματα, όπως τη δυναμική συμπεριφορά, την ικανότητα να κινούνται χωρίς δυσκολία και σε αχαρτογράφητες περιοχές και την πολυτέλεια που παρέχουν στους επιβάτες. Αλλά εάν τα κοιτάξουμε ξεχωριστά, κάθε ένα από αυτά έχει τους δικούς του ξεκάθαρους στόχους και σκοπούς.
H Urus θέλει να είναι το ταχύτερο SUV στον κόσμο, το Range Rover να συνδυάζει τη μοναδική premium αίσθηση σε όλα τα εδάφη, ενώ η σκληροτράχηλη G-Class να μπορεί να ταξιδεύει γρήγορα και στην άσφαλτο. Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μας ότι η Urus είναι ένα τετρακίνητο όχημα με γονίδια από supercar, δεν μας μπερδεύει με τις προτεραιότητές της. Στοχεύει να προσφέρει μοναδικές για την κατηγορία επιδόσεις κάτω από όλες τις συνθήκες, ενώ είναι το SUV με την καλύτερη αναλογία ιπποδύναμης/βάρους. Παράλληλα, οι τεχνικοί του τμήματος R&D ξόδεψαν εκατοντάδες ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα της φίρμας, με αποτέλεσμα να πετύχουν εκτός από τη μείωση του συνολικού βάρους και αύξηση της παραγόμενης κάθετης δύναμης (downforce), τοποθετώντας πληθώρα αεροδυναμικών βοηθημάτων, όπως τα πλαϊνά splitter και ο πίσω διαχύτης.
Διαβάστε επίσης: Test-ΣΟΚ: Εκλεψαν εύκολα 24 διαφορετικά αυτοκίνητα
Το 4λιτρο V8 twin-turbo μοτέρ με απόδοση 659 PS που βρίσκεται κάτω από το καπό της Urus αποτελεί και την ισχυρότερη εκδοχή του made by Porsche εσωτερικής καύσης συνόλου. Συγκριτικά με το Range Rover, που στην γκάμα του εκτός από τον 5λιτρο V8 supercharged κινητήρα που έχει το μοντέλο δοκιμής διαθέτει ντίζελ, αλλά και υβριδικής τεχνολογίας σύνολα (PHEV) και την G-Class, η οποία προσφέρεται και σε έκδοση πετρελαίου, η Urus λανσάρεται αποκλειστικά με το προαναφερθέν μοτέρ. Επίσης, από το μενού δεν λείπουν η ενεργητική τετραδιεύθυνση, η αερανάρτηση με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, τα carbon κεραμικά φρένα και τα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης μέσω της λειτουργίας ANIMA.
Το Range Rover όταν έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικής δυσκολίας σημεία προσπέλασης ανταποκρίνεται στη φήμη του. Το βρετανικό μοντέλο λατρεύει την οδήγηση trial.
Σχετικά με το Range Rover, μας προκαλεί περιέργεια για ποιον λόγο οι ιθύνοντες της JLR επέλεξαν να τοποθετήσουν στον κινητήρα μηχανικό υπερσυμπιεστή (κομπρέσορα) αντί της τουρμπίνας καυσαερίων που έχει πιο ομαλή λειτουργία και απόδοση. Η συγκεκριμένη έκδοση Autobiography διαθέτει ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και, βέβαια, το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης TerrainResponse 2. Χάρη στα παραπάνω, το ύψος του Range μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με το έδαφος στο οποίο κινείται και την ταχύτητά του. Για παράδειγμα, με στόχο να μειωθεί η αεροδυναμική αντίσταση, σε ταχύτητες άνω των 105 km/h, το αμάξωμα χαμηλώνει αυτόματα κατά 15 mm σε σχέση με το κανονικό ύψος.
Διαβάστε επίσης: Datsun 240Z με κινητήρα από Supra
Ακόμα πιο επιβλητική σε ό,τι αφορά τις εκτός δρόμου διαδρομές είναι -και το δείχνει άλλωστε- η G-Class, που κουβαλά στις πλάτες της μια βαριά κληρονομιά. Η έκδοση G63 χρησιμοποιεί τον 4λιτρο V8 κινητήρα, που έχει εξελιχθεί από την AMG, ο οποίος με τη βοήθεια δύο μεταβλητής γεωμετρίας turbo αποδίδει 593 PS και συνδυάζεται με ένα 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, που επιτρέπει και χειροκίνητο έλεγχο μέσω paddles στο τιμόνι. Εκτός από τον κινητήρα, το γερμανικό uber off-roader ενσωματώνει και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία της εταιρείας από το Αφάλτερμπαχ, όπως τις ζάντες 20”, τα φωτιζόμενα μαρσπιέ και τις κόκκινες δαγκάνες των φρένων. Η G63 βασίζεται σε ξεχωριστό πλαίσιο, η ανάρτηση -βελτιωμένη και αυτή από την AMG-περιλαμβάνει ανεξάρτητα διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, ενώ δεν λείπουν τα ενεργά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ.
Για πρώτη φορά ένα μοντέλο της G-Class διαθέτει ηλεκτρομηχανική κρεμαγιέρα. Βέβαια το βασικό πλεονέκτημά της είναι το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης 4MATIC, με τρία μηχανικά διαφορικά που κλειδώνουν κατ’ επιλογή, καθώς και με ενδιάμεσο κιβώτιο υπο πολλαπλασιασμού των σχέσεων μετάδοσης. Στον έξτρα εξοπλισμό σημειώστε τις ζάντες 21” ή 22” και το πακέτο AMG Driver’s Package, που αυξάνει την τελική ταχύτητα από 220 σε 240 km/h. Συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της, η Urus δείχνει πιο συμπαγής, παρά το γεγονός ότι υπερτερεί σε μήκος σε σχέση με το Range (+11,2 cm) και την G-Class (+23,9 cm). Σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο μεταξόνιο, που αισίως φτάνει τα τρία μέτρα, θα περιμέναμε να διαθέτει το πιο άνετο εσωτερικό. Και όμως, έχει τον μικρότερο χώρο αποσκευών τόσο από την (μικρότερη σε διαστάσεις) G63 (616 lt για την Urus, 667 lt για την G) όσο και από το επίσης πιο ευρύχωρο Range Rover, που φτάνει τα 639 lt.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό, το αυτοκίνητο που αναμφισβήτητα κερδίζει τις εντυπώσεις είναι η Urus, με τους υπεύθυνους σχεδίασης να εμπνέονται από το μοτίβο των μαχητικών αεροσκαφών. Οδηγός και συνοδηγός έχουν στη διάθεσή τους τρεις ψηφιακές οθόνες που αντιστοιχούν σε πίνακα οργάνων, infotainment και έλεγχο του κλιματισμού. Επίσης κυριαρχούν οι εξαγωνικοί αεραγωγοί, οι δερμάτινες και ανθρακονημάτινες λεπτομέρειες και τα μοναδικής σχεδίασης γραφικά. Ανάλογα τις ανάγκες του υποψήφιου αγοραστή, το ιταλικό SUV λανσάρεται είτε σε τριθέσια είτε σε διθέσια πίσω διάταξη, με ξεχωριστά καθίσματα, η οποία μειώνει τον χώρο αποσκευών κατά 41 lt. Με καλαίσθητα και ακριβά υλικά, η καμπίνα της Urus έχει ως στόχο να συνδυάσει την πρακτικότητα της καθημερινής οδήγησης, χαρίζοντας παράλληλα την αίσθηση ενός σπορ αυτοκινήτου – θα λέγαμε με αρκετά καλά αποτελέσματα.
H G63 επιδεικνύεται με πρωτόλειο τρόπο. Κάθε φορά που εκκινεί ο V8 bi-turbo κινητήρας της δημιουργεί μια θεατρικότητα, έναν σαματά θα λέγαμε καλύτερα,με τον heavy metal ήχο του.
Το Range Rover έχει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολυτέλειας και πολλά gadgets, αν και ορισμένα μπορούν να χαρακτηριστούν υπερβολικά, όπως τα θερμαινόμενα υποβραχιόνια. Αντίστοιχα, ο οδηγός της Mercedes-AMG G63 εκμεταλλευόμενος την εξαιρετική θέση οδήγησης, την άριστη ορατότητα και το αναπαυτικό κάθισμα-πολυθρόνα απολαμβάνει στο μέγιστο το ταξίδι, αν και οι υπεύθυνοι της εταιρείας θα μπορούσαν να τοποθετήσουν το τελευταίας γενιάς σύστημα ενημέρωσης MBUX ή να μειώσουν τα πολυάριθμα χειριστήρια στο τιμόνι. Αναμνήσεις από το παρελθόν φέρνουν τα άκομψης σχεδίασης, για τα δεδομένα της εποχής, μπουτόν κλειδώματος των τριών διαφορικών (το κεντρικό λειτουργεί πλέον με πολύδισκο συμπλέκτη), η παραδοσιακή μεγάλη χειρολαβή εμπρός από τον συνοδηγό, καθώς και το θορυβώδες στην ενεργοποίησή του κεντρικό κλείδωμα των θυρών.
Διαβάστε επίσης: Με 350 ίππους η Brabus-Mercedes A35
Και οι τρεις διεκδικητές είναι αρκούντως ικανοί να μετακινηθούν σε όλα τα είδη εδάφους. Βλέπετε, οι εν δυνάμει κάτοχοί τους ζουν κοντά σε απέραντες ερήμους ή τυγχάνει να είναι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων γης. Με την αερανάρτηση στην υψηλότερη θέση, τα αμορτισέρ στη μαλακή ρύθμιση και το ESP στη λειτουργία Corsa, η Lamborghini είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στις χωμάτινες επιφάνειες. Το Range Rover όταν έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικής δυσκολίας σημεία προσπέλασης ανταποκρίνεται στη φήμη του. Το βρετανικό μοντέλο λατρεύει την οδήγηση trial. Η αερανάρτηση προβλέπει την αύξηση της πίεσης στον τροχό που βρίσκεται στον αέρα, μεγιστοποιώντας τη διαδρομή του ώστε να επανακτήσει πιο εύκολα πρόσφυση. Η ελαστικότητα του κινητήρα και οι πολύ κοντές σχέσεις επιτρέπουν στο βαρύ όχημα να σκαρφαλώνει οπουδήποτε του επιτρέπουν τα ελαστικά του. Οι γωνίες προσέγγισης και φυγής, καθώς και η απόσταση από το έδαφος επιτρέπουν ασφαλή περάσματα από πολύ δύσβατα σημεία, ενώ και η προστασία του κινητήρα και της μετάδοσης από κάτω είναι υποδειγματική. Αξιοσημείωτη είναι και η ευκολία περάσματος από το νερό.
Σε ό,τι αφορά την G63, παρά την απουσία της αυξομείωσης της απόστασης από το έδαφος, δείχνει μια κάποια αδυναμία μονάχα στην περίπτωση διάσχισης μιας αμμώδους διαδρομής. Κατά τα άλλα, δώστε της σκληρές επιφάνειες, πασπαλισμένες με κοφτερές πέτρες. Εκεί αναλαμβάνουν έργο τα τρία μπλοκέ διαφορικά, η ανάρτηση καταπίνει οποιοδήποτε εξόγκωμα, ενώ ας μην ξεχνάμε το transfer case με τον υποπολλαπλασιασμό των σχέσεων. Στην άσφαλτο η Urus ζει το όνειρό της. Και δεν μιλάμε μόνο για τις εκρηκτικές επιδόσεις της, αλλά για τη συμπεριφορά, την αμεσότητα του συστήματος διεύθυνσης και τα φρένα. Με ενεργοποιημένο το πρόγραμμα Corsa, το ιταλικό τετρακίνητο ταξιδεύει σε εξωπραγματικούς για την κατηγορία ρυθμούς που σοκάρουν τον αδαή. Σου εμπνέει εμπιστοσύνη σε τέτοιο βαθμό που μπορείς να φρενάρεις πολύ αργά πριν από τη στροφή, ξέροντας ότι σε καμία σχεδόν περίπτωση δεν θα χάσει τη τροχιά της.
Ναι, υπάρχουν στιγμές που η υποστροφή κάνει αισθητή την παρουσία της, αλλά εξαφανίζεται είτε με ελαφρύ lift-off στο γκάζι είτε κάνοντας μικροδιορθώσεις στο τιμόνι. Πρακτικά, η Urus κυριαρχεί στον δρόμο στο φάσμα από τα 200 έως τα 300 km/h, με την αμέριστη συμπαράσταση των δύο υπερσυμπιεστών και της τηλεπαθητικής λειτουργίας του αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων, που μεταφέρει απλόχερα τα 86,6 kgm ροπής και στους δύο άξονες. Ναι, ίσως το Audi SQ7 να ήταν πιο «ροπάτο», αλλά αυτή η πίεση του σώματος στο κάθισμα κάνει ακόμα και το σκληροπυρηνικό Jeep Grand Cherokee Trackhawk των 716 PS να δείχνει λίγο μπροστά στο θηρίο από την Sant’Agata.
H Lamborghini, θέλοντας να ευλογήσει τα γένια της, τιτλοφορεί την Urus ως το «ταχύτερο SUV παραγωγής στον κόσμο», και μάλλον όχι άδικα,καθώς οι προδιαγραφές της είναι μοναδικές και μπορούν να συγκριθούν με την Huracán: τελική ταχύτητα 305 km/h, 0-100 km/h σε 3,6”. Αντίθετα, το Range Rover δείχνει και είναι πολύ διαφορετικό από την Urus. Βασικό του μέλημα είναι η άνετη και αθόρυβη μετακίνηση των επιβαινόντων. Ο χαρακτήρας του στερείται ακραίων καταστάσεων και υπερβολών. Κάνει απλά τη δουλειά του -και την κάνει καλά. Εργονομικά βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τους αντιπάλους του και διαθέτει έναν σχεδόν πλήρη κατάλογο συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας του δεν αποτελεί σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά την απόδοσή του και την οικονομία καυσίμου, εν τούτοις είναι εξαιρετικός στη λειτουργία του.
Σε ανταμείβει με την απλότητα και τη χαλαρότητά του ακόμα και όταν λειτουργεί κοντά στην κόκκινη περιοχή των rpm. Μπορεί οι Urus και AMG G63 να διαθέτουν σε πιο έντονο βαθμό τα ζωώδη ένστικτα, μπορεί να μη νιώθεις το Range θεαματικά γρήγορο, αλλά οδηγός και επιβάτες θα νιώσουν μια οικεία χαλαρότητα καθώς το αυτοκίνητο τούς ενθαρρύνει προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια ο παλαιάς τεχνολογίας κινητήρας, που χρονολογείται από τα μέσα των 90s, είναι και ο πιο λαίμαργος, με την κατανάλωση να φτάνει, πάντα σε χαλαρούς ρυθμούς, τα 14,1 lt/100 km, με τη Mercedes-AMG G63 με 13,2lt/100 km και την Urus με 12,7 lt/100 km να ακολουθούν. Πάντως στην άδεια Autobahn το trip computer της G63, χάρη και στην κακή αεροδυναμική της, έδειξε στιγμιαία το εξωφρενικό νούμερο των 40,4 lt/100 km.
Για κάθε κλείδωμα των τριών συνολικά διαφορικών υπάρχει και ο αντίστοιχος διακόπτης. «Απών» δηλώνει το τελευταίας γενιάς σύστημα πολυμέσων MBUX.
Ο εκπρόσωπος της Mercedes-Benz στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι με τον τρόπο του ένα «flashy» όχημα, ανάλογο της Lamborghini. Επιδεικνύεται, δε, με πρωτόλειο τρόπο. Για παράδειγμα, κάθε φορά που εκκινεί ο V8 bi-turbo κινητήρας της δημιουργεί μια θεατρικότητα, έναν σαματά θα λέγαμε καλύτερα, με τον heavy metal ήχο του. Με θεσπέσια ηχητική και αστείρευτα αποθέματα ισχύος κλέβει την παράσταση τόσο με τον τρόπο που καταφέρνει να επιταχύνει το βαρύ γερμανικό αμάξωμα (0-100 km/h: 4,5”) όσο και με την απόκρισή του στο πάτημα του γκαζιού, ανεξάρτητα με το ποια σχέση έχει επιλέξει ο οδηγός στο επίσης γνωστό 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της Mercedes-AMG, το οποίο μπορεί να κατεβάσει αστραπιαία μέχρι και τρεις σχέσεις.
Από την άλλη, το ψηλό κέντρο βάρους θέτει αρκετές προκλήσεις στον οδηγό, με τα ενεργά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ να προσπαθούν να δώσουν την κατάλληλη ισορροπία στο πλαίσιο. Εκ κατακλείδι, και τα τρία super SUV είναι ξεχωριστά, το κάθε ένα στον τομέα του. Εάν θέλετε να έχετε επιδόσεις αντίστοιχες ενός supercar, η Lamborghini Urus είναι μονόδρομος. Εάν σας αρέσει ο συνδυασμός ρετρό σχεδίασης και τεχνολογικών καινοτομιών, ίσως η G-Class να αποτελεί το ιδανικό όχημα. Το Range Rover, δε, είναι το πολυτελές, παλαιάς κοπής grand tourer των SUV, σαφώς λιγότερο επιδεικτικό από μία Bentley Bentayga ή μια Rolls-Royce Cullinan. Θεωρείται το μοντέλο που ίδρυσε την κατηγορία των πολυτελών SUV και εξακολουθεί να κρατάει ένα σημαντικό μερίδιο στην πίτα των πωλήσεων.
Στην άσφαλτο η Urus ζει το όνειρό της. H Lamborghini, θέλοντας να ευλογήσει τα γένια της, τιτλοφορεί την Urus ως το «ταχύτερο SUV παραγωγής στον κόσμο», και μάλλον όχι άδικα.
Tech
LAMBORGHINI URUS
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 3.996 cc ,V8, Bi-TURBO,
659 PS @ 6.000 rpm, 86,6 kgm @ 2.250-4.500 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, 8 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (E) / ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/H: 3,6”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 305 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 12,3 lt/100 km
CO2: 279 g/km
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 5.112/2.016/1.638 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 3.003 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 616 lt
ΒΑΡΟΣ: 2.197 kg
ΤΙΜΗ: Από € 207.999 (ΙΤΑΛΙΑ)
MERCEDES-AMG G63
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 3.982 cc ,V8, Bi-TURBO, 593 PS @ 6.000 rpm, 86,6 kgm @ 2.500-3.500 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, 9 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (E ) /ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/h: 4,5”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 220 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 13,1 lt /100 km
CO2: 299 g/km
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.873/1.984/1.966 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.890 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 454 lt
ΒΑΡΟΣ: 2.485 kg
ΤΙΜΗ: Από € 253.130
RANGE ROVER
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 4.999 cc ,V8, TURBO, 525 PS @ 6.000 rpm, 63,7 kgm @ 2.500 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, 8 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (E ) /ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/h: 5,4”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 225 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 14,1 lt /100 km
CO2: 290 g/km
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 5.000/2.073/1.869 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.922 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 639 lt
ΒΑΡΟΣ: 2.450 kg
ΤΙΜΗ: Από € 235.700
Πηγή: Car
anatakti
SUV μονοπωλούσε το Range Rover, ένα μοντέλο που για τέσσερις δεκαετίες κρατούσε τα σκήπτρα ως το πιο πολυτελές, το πιο ακριβό και το πιο δαπανηρό σε κόστος χρήσης, ας όψεται η υψηλή κατανάλωσή του. Όχι πια..
Όπως θα διαπιστώσετε, το βρετανικό μοντέλο έχει να αντιμετωπίσει πλέον δυνατούς αντιπάλους, όπως τη Lamborghini Urus, το πρώτο SUV της ιταλικής φίρμας με την άκρως επιθετική σχεδίαση και τις εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς και την κορυφαία έκδοση της σκληροτράχηλης G-Class της Mercedes-Benz, την AMG G63. Για την τελευταία να αναφέρουμε ότι η εξωτερική της εμφάνιση παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη εδώ και 40 χρόνια, παρά τη ριζική, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μεταμόρφωση που δέχτηκε η πιο πρόσφατη γενιά, το 2018. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό το παντός εδάφους όχημα, που μέχρι το 1994 ονομάζονταν G-Wagen, παράχθηκε αρχικά για στρατιωτική χρήση, ενώ η πολιτική έκδοση που κατασκευάστηκε το 1979 δεν διέθετε μεγάλες αισθητικές διαφορές από την αρχική. Σήμερα, σχεδόν το 50% των συνολικών πωλήσεων αφορά την έκδοση AMG.
Τα τρία παραπάνω τετρακίνητα μοντέλα δεν είναι και τα μοναδικά που απαρτίζουν την κατηγορία των πολυτελών SUV, καθώς την τελευταία χρονική περίοδο έχουν εμφανιστεί εκπρόσωποι τόσο από την Μ. Βρετανία (Rolls-Royce Cullinan) όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη (Audi Q8). Φυσικά στο μέλλον αναμένουμε -με ανυπομονησία θα τολμούσαμε να πούμε -τις Ferrari Purosangue και Aston Martin DBX. Επιστρέφοντας στα μοντέλα της δοκιμής μας, και τα τρία έχουν να επιδείξουν κοινά γνωρίσματα, όπως τη δυναμική συμπεριφορά, την ικανότητα να κινούνται χωρίς δυσκολία και σε αχαρτογράφητες περιοχές και την πολυτέλεια που παρέχουν στους επιβάτες. Αλλά εάν τα κοιτάξουμε ξεχωριστά, κάθε ένα από αυτά έχει τους δικούς του ξεκάθαρους στόχους και σκοπούς.
H Urus θέλει να είναι το ταχύτερο SUV στον κόσμο, το Range Rover να συνδυάζει τη μοναδική premium αίσθηση σε όλα τα εδάφη, ενώ η σκληροτράχηλη G-Class να μπορεί να ταξιδεύει γρήγορα και στην άσφαλτο. Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μας ότι η Urus είναι ένα τετρακίνητο όχημα με γονίδια από supercar, δεν μας μπερδεύει με τις προτεραιότητές της. Στοχεύει να προσφέρει μοναδικές για την κατηγορία επιδόσεις κάτω από όλες τις συνθήκες, ενώ είναι το SUV με την καλύτερη αναλογία ιπποδύναμης/βάρους. Παράλληλα, οι τεχνικοί του τμήματος R&D ξόδεψαν εκατοντάδες ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα της φίρμας, με αποτέλεσμα να πετύχουν εκτός από τη μείωση του συνολικού βάρους και αύξηση της παραγόμενης κάθετης δύναμης (downforce), τοποθετώντας πληθώρα αεροδυναμικών βοηθημάτων, όπως τα πλαϊνά splitter και ο πίσω διαχύτης.
Διαβάστε επίσης: Test-ΣΟΚ: Εκλεψαν εύκολα 24 διαφορετικά αυτοκίνητα
Το 4λιτρο V8 twin-turbo μοτέρ με απόδοση 659 PS που βρίσκεται κάτω από το καπό της Urus αποτελεί και την ισχυρότερη εκδοχή του made by Porsche εσωτερικής καύσης συνόλου. Συγκριτικά με το Range Rover, που στην γκάμα του εκτός από τον 5λιτρο V8 supercharged κινητήρα που έχει το μοντέλο δοκιμής διαθέτει ντίζελ, αλλά και υβριδικής τεχνολογίας σύνολα (PHEV) και την G-Class, η οποία προσφέρεται και σε έκδοση πετρελαίου, η Urus λανσάρεται αποκλειστικά με το προαναφερθέν μοτέρ. Επίσης, από το μενού δεν λείπουν η ενεργητική τετραδιεύθυνση, η αερανάρτηση με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, τα carbon κεραμικά φρένα και τα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης μέσω της λειτουργίας ANIMA.
Το Range Rover όταν έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικής δυσκολίας σημεία προσπέλασης ανταποκρίνεται στη φήμη του. Το βρετανικό μοντέλο λατρεύει την οδήγηση trial.
Σχετικά με το Range Rover, μας προκαλεί περιέργεια για ποιον λόγο οι ιθύνοντες της JLR επέλεξαν να τοποθετήσουν στον κινητήρα μηχανικό υπερσυμπιεστή (κομπρέσορα) αντί της τουρμπίνας καυσαερίων που έχει πιο ομαλή λειτουργία και απόδοση. Η συγκεκριμένη έκδοση Autobiography διαθέτει ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και, βέβαια, το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης TerrainResponse 2. Χάρη στα παραπάνω, το ύψος του Range μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με το έδαφος στο οποίο κινείται και την ταχύτητά του. Για παράδειγμα, με στόχο να μειωθεί η αεροδυναμική αντίσταση, σε ταχύτητες άνω των 105 km/h, το αμάξωμα χαμηλώνει αυτόματα κατά 15 mm σε σχέση με το κανονικό ύψος.
Διαβάστε επίσης: Datsun 240Z με κινητήρα από Supra
Ακόμα πιο επιβλητική σε ό,τι αφορά τις εκτός δρόμου διαδρομές είναι -και το δείχνει άλλωστε- η G-Class, που κουβαλά στις πλάτες της μια βαριά κληρονομιά. Η έκδοση G63 χρησιμοποιεί τον 4λιτρο V8 κινητήρα, που έχει εξελιχθεί από την AMG, ο οποίος με τη βοήθεια δύο μεταβλητής γεωμετρίας turbo αποδίδει 593 PS και συνδυάζεται με ένα 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, που επιτρέπει και χειροκίνητο έλεγχο μέσω paddles στο τιμόνι. Εκτός από τον κινητήρα, το γερμανικό uber off-roader ενσωματώνει και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία της εταιρείας από το Αφάλτερμπαχ, όπως τις ζάντες 20”, τα φωτιζόμενα μαρσπιέ και τις κόκκινες δαγκάνες των φρένων. Η G63 βασίζεται σε ξεχωριστό πλαίσιο, η ανάρτηση -βελτιωμένη και αυτή από την AMG-περιλαμβάνει ανεξάρτητα διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, ενώ δεν λείπουν τα ενεργά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ.
Για πρώτη φορά ένα μοντέλο της G-Class διαθέτει ηλεκτρομηχανική κρεμαγιέρα. Βέβαια το βασικό πλεονέκτημά της είναι το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης 4MATIC, με τρία μηχανικά διαφορικά που κλειδώνουν κατ’ επιλογή, καθώς και με ενδιάμεσο κιβώτιο υπο πολλαπλασιασμού των σχέσεων μετάδοσης. Στον έξτρα εξοπλισμό σημειώστε τις ζάντες 21” ή 22” και το πακέτο AMG Driver’s Package, που αυξάνει την τελική ταχύτητα από 220 σε 240 km/h. Συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της, η Urus δείχνει πιο συμπαγής, παρά το γεγονός ότι υπερτερεί σε μήκος σε σχέση με το Range (+11,2 cm) και την G-Class (+23,9 cm). Σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο μεταξόνιο, που αισίως φτάνει τα τρία μέτρα, θα περιμέναμε να διαθέτει το πιο άνετο εσωτερικό. Και όμως, έχει τον μικρότερο χώρο αποσκευών τόσο από την (μικρότερη σε διαστάσεις) G63 (616 lt για την Urus, 667 lt για την G) όσο και από το επίσης πιο ευρύχωρο Range Rover, που φτάνει τα 639 lt.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό, το αυτοκίνητο που αναμφισβήτητα κερδίζει τις εντυπώσεις είναι η Urus, με τους υπεύθυνους σχεδίασης να εμπνέονται από το μοτίβο των μαχητικών αεροσκαφών. Οδηγός και συνοδηγός έχουν στη διάθεσή τους τρεις ψηφιακές οθόνες που αντιστοιχούν σε πίνακα οργάνων, infotainment και έλεγχο του κλιματισμού. Επίσης κυριαρχούν οι εξαγωνικοί αεραγωγοί, οι δερμάτινες και ανθρακονημάτινες λεπτομέρειες και τα μοναδικής σχεδίασης γραφικά. Ανάλογα τις ανάγκες του υποψήφιου αγοραστή, το ιταλικό SUV λανσάρεται είτε σε τριθέσια είτε σε διθέσια πίσω διάταξη, με ξεχωριστά καθίσματα, η οποία μειώνει τον χώρο αποσκευών κατά 41 lt. Με καλαίσθητα και ακριβά υλικά, η καμπίνα της Urus έχει ως στόχο να συνδυάσει την πρακτικότητα της καθημερινής οδήγησης, χαρίζοντας παράλληλα την αίσθηση ενός σπορ αυτοκινήτου – θα λέγαμε με αρκετά καλά αποτελέσματα.
H G63 επιδεικνύεται με πρωτόλειο τρόπο. Κάθε φορά που εκκινεί ο V8 bi-turbo κινητήρας της δημιουργεί μια θεατρικότητα, έναν σαματά θα λέγαμε καλύτερα,με τον heavy metal ήχο του.
Το Range Rover έχει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολυτέλειας και πολλά gadgets, αν και ορισμένα μπορούν να χαρακτηριστούν υπερβολικά, όπως τα θερμαινόμενα υποβραχιόνια. Αντίστοιχα, ο οδηγός της Mercedes-AMG G63 εκμεταλλευόμενος την εξαιρετική θέση οδήγησης, την άριστη ορατότητα και το αναπαυτικό κάθισμα-πολυθρόνα απολαμβάνει στο μέγιστο το ταξίδι, αν και οι υπεύθυνοι της εταιρείας θα μπορούσαν να τοποθετήσουν το τελευταίας γενιάς σύστημα ενημέρωσης MBUX ή να μειώσουν τα πολυάριθμα χειριστήρια στο τιμόνι. Αναμνήσεις από το παρελθόν φέρνουν τα άκομψης σχεδίασης, για τα δεδομένα της εποχής, μπουτόν κλειδώματος των τριών διαφορικών (το κεντρικό λειτουργεί πλέον με πολύδισκο συμπλέκτη), η παραδοσιακή μεγάλη χειρολαβή εμπρός από τον συνοδηγό, καθώς και το θορυβώδες στην ενεργοποίησή του κεντρικό κλείδωμα των θυρών.
Διαβάστε επίσης: Με 350 ίππους η Brabus-Mercedes A35
Και οι τρεις διεκδικητές είναι αρκούντως ικανοί να μετακινηθούν σε όλα τα είδη εδάφους. Βλέπετε, οι εν δυνάμει κάτοχοί τους ζουν κοντά σε απέραντες ερήμους ή τυγχάνει να είναι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων γης. Με την αερανάρτηση στην υψηλότερη θέση, τα αμορτισέρ στη μαλακή ρύθμιση και το ESP στη λειτουργία Corsa, η Lamborghini είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στις χωμάτινες επιφάνειες. Το Range Rover όταν έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικής δυσκολίας σημεία προσπέλασης ανταποκρίνεται στη φήμη του. Το βρετανικό μοντέλο λατρεύει την οδήγηση trial. Η αερανάρτηση προβλέπει την αύξηση της πίεσης στον τροχό που βρίσκεται στον αέρα, μεγιστοποιώντας τη διαδρομή του ώστε να επανακτήσει πιο εύκολα πρόσφυση. Η ελαστικότητα του κινητήρα και οι πολύ κοντές σχέσεις επιτρέπουν στο βαρύ όχημα να σκαρφαλώνει οπουδήποτε του επιτρέπουν τα ελαστικά του. Οι γωνίες προσέγγισης και φυγής, καθώς και η απόσταση από το έδαφος επιτρέπουν ασφαλή περάσματα από πολύ δύσβατα σημεία, ενώ και η προστασία του κινητήρα και της μετάδοσης από κάτω είναι υποδειγματική. Αξιοσημείωτη είναι και η ευκολία περάσματος από το νερό.
Σε ό,τι αφορά την G63, παρά την απουσία της αυξομείωσης της απόστασης από το έδαφος, δείχνει μια κάποια αδυναμία μονάχα στην περίπτωση διάσχισης μιας αμμώδους διαδρομής. Κατά τα άλλα, δώστε της σκληρές επιφάνειες, πασπαλισμένες με κοφτερές πέτρες. Εκεί αναλαμβάνουν έργο τα τρία μπλοκέ διαφορικά, η ανάρτηση καταπίνει οποιοδήποτε εξόγκωμα, ενώ ας μην ξεχνάμε το transfer case με τον υποπολλαπλασιασμό των σχέσεων. Στην άσφαλτο η Urus ζει το όνειρό της. Και δεν μιλάμε μόνο για τις εκρηκτικές επιδόσεις της, αλλά για τη συμπεριφορά, την αμεσότητα του συστήματος διεύθυνσης και τα φρένα. Με ενεργοποιημένο το πρόγραμμα Corsa, το ιταλικό τετρακίνητο ταξιδεύει σε εξωπραγματικούς για την κατηγορία ρυθμούς που σοκάρουν τον αδαή. Σου εμπνέει εμπιστοσύνη σε τέτοιο βαθμό που μπορείς να φρενάρεις πολύ αργά πριν από τη στροφή, ξέροντας ότι σε καμία σχεδόν περίπτωση δεν θα χάσει τη τροχιά της.
Ναι, υπάρχουν στιγμές που η υποστροφή κάνει αισθητή την παρουσία της, αλλά εξαφανίζεται είτε με ελαφρύ lift-off στο γκάζι είτε κάνοντας μικροδιορθώσεις στο τιμόνι. Πρακτικά, η Urus κυριαρχεί στον δρόμο στο φάσμα από τα 200 έως τα 300 km/h, με την αμέριστη συμπαράσταση των δύο υπερσυμπιεστών και της τηλεπαθητικής λειτουργίας του αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων, που μεταφέρει απλόχερα τα 86,6 kgm ροπής και στους δύο άξονες. Ναι, ίσως το Audi SQ7 να ήταν πιο «ροπάτο», αλλά αυτή η πίεση του σώματος στο κάθισμα κάνει ακόμα και το σκληροπυρηνικό Jeep Grand Cherokee Trackhawk των 716 PS να δείχνει λίγο μπροστά στο θηρίο από την Sant’Agata.
H Lamborghini, θέλοντας να ευλογήσει τα γένια της, τιτλοφορεί την Urus ως το «ταχύτερο SUV παραγωγής στον κόσμο», και μάλλον όχι άδικα,καθώς οι προδιαγραφές της είναι μοναδικές και μπορούν να συγκριθούν με την Huracán: τελική ταχύτητα 305 km/h, 0-100 km/h σε 3,6”. Αντίθετα, το Range Rover δείχνει και είναι πολύ διαφορετικό από την Urus. Βασικό του μέλημα είναι η άνετη και αθόρυβη μετακίνηση των επιβαινόντων. Ο χαρακτήρας του στερείται ακραίων καταστάσεων και υπερβολών. Κάνει απλά τη δουλειά του -και την κάνει καλά. Εργονομικά βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τους αντιπάλους του και διαθέτει έναν σχεδόν πλήρη κατάλογο συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας του δεν αποτελεί σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά την απόδοσή του και την οικονομία καυσίμου, εν τούτοις είναι εξαιρετικός στη λειτουργία του.
Σε ανταμείβει με την απλότητα και τη χαλαρότητά του ακόμα και όταν λειτουργεί κοντά στην κόκκινη περιοχή των rpm. Μπορεί οι Urus και AMG G63 να διαθέτουν σε πιο έντονο βαθμό τα ζωώδη ένστικτα, μπορεί να μη νιώθεις το Range θεαματικά γρήγορο, αλλά οδηγός και επιβάτες θα νιώσουν μια οικεία χαλαρότητα καθώς το αυτοκίνητο τούς ενθαρρύνει προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια ο παλαιάς τεχνολογίας κινητήρας, που χρονολογείται από τα μέσα των 90s, είναι και ο πιο λαίμαργος, με την κατανάλωση να φτάνει, πάντα σε χαλαρούς ρυθμούς, τα 14,1 lt/100 km, με τη Mercedes-AMG G63 με 13,2lt/100 km και την Urus με 12,7 lt/100 km να ακολουθούν. Πάντως στην άδεια Autobahn το trip computer της G63, χάρη και στην κακή αεροδυναμική της, έδειξε στιγμιαία το εξωφρενικό νούμερο των 40,4 lt/100 km.
Για κάθε κλείδωμα των τριών συνολικά διαφορικών υπάρχει και ο αντίστοιχος διακόπτης. «Απών» δηλώνει το τελευταίας γενιάς σύστημα πολυμέσων MBUX.
Ο εκπρόσωπος της Mercedes-Benz στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι με τον τρόπο του ένα «flashy» όχημα, ανάλογο της Lamborghini. Επιδεικνύεται, δε, με πρωτόλειο τρόπο. Για παράδειγμα, κάθε φορά που εκκινεί ο V8 bi-turbo κινητήρας της δημιουργεί μια θεατρικότητα, έναν σαματά θα λέγαμε καλύτερα, με τον heavy metal ήχο του. Με θεσπέσια ηχητική και αστείρευτα αποθέματα ισχύος κλέβει την παράσταση τόσο με τον τρόπο που καταφέρνει να επιταχύνει το βαρύ γερμανικό αμάξωμα (0-100 km/h: 4,5”) όσο και με την απόκρισή του στο πάτημα του γκαζιού, ανεξάρτητα με το ποια σχέση έχει επιλέξει ο οδηγός στο επίσης γνωστό 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της Mercedes-AMG, το οποίο μπορεί να κατεβάσει αστραπιαία μέχρι και τρεις σχέσεις.
Από την άλλη, το ψηλό κέντρο βάρους θέτει αρκετές προκλήσεις στον οδηγό, με τα ενεργά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ να προσπαθούν να δώσουν την κατάλληλη ισορροπία στο πλαίσιο. Εκ κατακλείδι, και τα τρία super SUV είναι ξεχωριστά, το κάθε ένα στον τομέα του. Εάν θέλετε να έχετε επιδόσεις αντίστοιχες ενός supercar, η Lamborghini Urus είναι μονόδρομος. Εάν σας αρέσει ο συνδυασμός ρετρό σχεδίασης και τεχνολογικών καινοτομιών, ίσως η G-Class να αποτελεί το ιδανικό όχημα. Το Range Rover, δε, είναι το πολυτελές, παλαιάς κοπής grand tourer των SUV, σαφώς λιγότερο επιδεικτικό από μία Bentley Bentayga ή μια Rolls-Royce Cullinan. Θεωρείται το μοντέλο που ίδρυσε την κατηγορία των πολυτελών SUV και εξακολουθεί να κρατάει ένα σημαντικό μερίδιο στην πίτα των πωλήσεων.
Στην άσφαλτο η Urus ζει το όνειρό της. H Lamborghini, θέλοντας να ευλογήσει τα γένια της, τιτλοφορεί την Urus ως το «ταχύτερο SUV παραγωγής στον κόσμο», και μάλλον όχι άδικα.
Tech
LAMBORGHINI URUS
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 3.996 cc ,V8, Bi-TURBO,
659 PS @ 6.000 rpm, 86,6 kgm @ 2.250-4.500 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, 8 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (E) / ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/H: 3,6”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 305 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 12,3 lt/100 km
CO2: 279 g/km
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 5.112/2.016/1.638 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 3.003 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 616 lt
ΒΑΡΟΣ: 2.197 kg
ΤΙΜΗ: Από € 207.999 (ΙΤΑΛΙΑ)
MERCEDES-AMG G63
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 3.982 cc ,V8, Bi-TURBO, 593 PS @ 6.000 rpm, 86,6 kgm @ 2.500-3.500 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, 9 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (E ) /ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/h: 4,5”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 220 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 13,1 lt /100 km
CO2: 299 g/km
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.873/1.984/1.966 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.890 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 454 lt
ΒΑΡΟΣ: 2.485 kg
ΤΙΜΗ: Από € 253.130
RANGE ROVER
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 4.999 cc ,V8, TURBO, 525 PS @ 6.000 rpm, 63,7 kgm @ 2.500 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, 8 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (E ) /ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/h: 5,4”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 225 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 14,1 lt /100 km
CO2: 290 g/km
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 5.000/2.073/1.869 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.922 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 639 lt
ΒΑΡΟΣ: 2.450 kg
ΤΙΜΗ: Από € 235.700
Πηγή: Car
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έσωσαν τον γύπα που είχε χάσει τον προσανατολισμό του
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ταμείο στο Prime time... (31/8/2019)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ