2019-09-04 01:21:37
Φωτογραφία για Το πρώτο πιστοποιημένο ελληνικό drone
Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την ακαδημαϊκή κοινότητα

Oλοκληρώθηκε η πρώτη πιστοποίηση ελληνικής κατασκευής Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) –τα πλέον γνωστά ως drones– από την αρμόδια Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), πρόκειται για το πρωτοποριακό μη επανδρωμένο σύστημα ΟURΑΝΟS της εταιρείας ALTUS.

Η πρώτη πιστοποίηση στη χώρα μας έγινε βάσει των κανονισμών που δημοσιεύθηκαν το 2016, προκειμένου να καθορίσουν τις διαδικασίες σε θέματα, πιστοποίησης, ασφάλειας πτήσεων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων, περιορισμών και δυνατοτήτων, αλλά και σε θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, αστικής ευθύνης και προστασίας του πολίτη, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά αρμοδιότητα.


«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοθετικού έργου, πραγματοποιήθηκε η πιστοποίηση του πρώτου Ελληνικής κατασκευής Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους. Με την πιστοποίηση αυτή ανοίγει ένας νέος δρόμος στον χώρο των κατασκευών ΣμηΕΑ- Drone και της ανάπτυξης του τομέα. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το ΑΠΘ ήταν εξαιρετική και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι αξιοζήλευτα. Η υπηρεσία συνεχίζει το έργο της με συνεργασίες, παράλληλα και με τα πανεπιστήμια Πάτρας και Αθήνας ενώ ενσωματώνει όλους τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς» δήλωσε ο διοικητής τη ΥΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Λιντζεράκος παραδίδοντας το πρώτο πιστοποιητικό.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Altus, κ. Ζαχαρίας Σαρρής αμέσως μετά την παραλαβή του πιστοποιητικού τόνισε: «Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης του Μη Επανδρωμένου Συστήματος ΟURΑΝΟS αποδεικνύουμε τις δυνατότητες που έχουμε στην Ελλάδα για την αξιόπιστη κατασκευή, ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία Drones σε πολλές εμπορικές εφαρμογές ανοίγοντας ένα μεγάλο δρόμο επιχειρηματικών ευκαιριών για τις Ελληνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και ιδιαίτερα τον διοικητή κ. Κωνσταντίνο Λιντζεράκο καθώς και το εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και ιδιαίτερα την ομάδα του καθηγητή Κύρου Υάκινθου για την άριστη συνεργασία η οποία ανέδειξε τις δυνατότητες και τα οφέλη που προκύπτουν από την σύμπραξη του Ακαδημαϊκού, Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα»

Το πεδίο των δραστηριοτήτων των drones είναι ιδιαίτερα ευρύ. Από τη λήψη φωτογραφιών και την κινηματογράφηση για προσωπική ή επαγγελματική χρήση, έως την εκτέλεση τοπογραφικών και γεωργικών εφαρμογών αλλά και την εποπτεία κάθε μορφής εγκαταστάσεων. Αυτή η ποικιλομορφία δημιουργεί ένα δυναμικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τις προβλέψεις και τις διατάξεις των κανονισμών. Ο σκοπός του κανονιστικού πλαισίου είναι να αναπτυχθεί ο κλάδος των προϊόντων και υπηρεσιών των drones χωρίς εμπόδια, αλλά με καθιέρωση κανόνων και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ