2019-09-04 09:20:15
Φωτογραφία για Αλλάζει ο ρόλος των ΚΕΠ. Τέλος οι ουρές και η χαρτούρα στο Δημόσιο
Κύριο μέλημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η Ελλάδα να φτάσει τα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ετοιμάζει νέες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και τη διοικητική αναδιάταξη. Ο ίδιος ο υπουργός, μάλιστα, Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και οι υπόλοιποι συνεργάτες του θεωρούν πως ο εν λόγω στόχος είναι εφικτός.

Αναφορικά με τον λόγο για τον οποίον, το συγκεκριμένο υπουργείο συνδέεται με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πιερρακάκης έχει επισημάνει σε δηλώσεις του πως άλλα επιτυχημένα παραδείγματα ψηφιακής αλλαγής στη διακυβέρνηση ακολουθούσαν την ίδια πρακτική.

Ο κ. Πιερρακάκης σε δηλώσεις του στη Βουλή τόνισε την ανάγκη η χώρα να περάσει στην ψηφιακή εποχή ώστε κάθε πολίτης να μην έχει ρόλο διακομιστή εγγράφων ενώ επεσήμανε ότι «ουσιαστικά με το σημερινό νομοσχέδιο ξεκινάμε για την πρώτη αρχή, η οποία περιλαμβάνεται και στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που διαμορφώνεται εσωτερικά και όταν ολοκληρωθεί θα βγει στη διαβούλευση.


«Η αρχή "μόνον άπαξ" σημαίνει ότι, μόλις ο πολίτης καταχωρεί στο αρμόδιο μητρώο ένα δεδομένο, αυτό ενημερώνεται αυτόματα σε όλα τα υπόλοιπα μητρώα του δημοσίου τομέα. Άρα το δημόσιο παύει να ζητά πληροφορίες, που ήδη έχει», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. Εξήγησε, ότι έτσι, ο πολίτης δεν θα έχει το ρόλο «διακομιστή εγγράφων». Αυτό θέλει πάρα πολλή δουλειά για να γίνει, συνέχισε ο κ. Πιερρακάκης, «ωστόσο πρέπει να είναι ο στόχος».

Ρόλο στο νέο σχεδιασμό θα έχει και μία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και η σύστασή της θα προβλέπεται στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ένα από τα μέλη της άμισθης επιτροπής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, που συνέδεσε το όνομά του με τον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά καιρούς το υπουργείο έχει εκδηλώσει την πρόθεση του για υλοποίηση των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με σκοπό να αποφευχθεί το «τέρας» της γραφειοκρατίας που καταδιώκει εδώ και χρόνια τη χώρα μας. 

Σε πρόσφατο σχέδιο νόμου ψηφίστηκε και ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης όλων των έργων πληροφορικής στο δημόσιο, με στόχο την επιτάχυνση των διαγωνισμών. Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), η οποία αναμένεται να προκηρύξει τους περισσότερους εξ αυτών.

Παράλληλα, νευραλγικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα διαδραματίσουν και τα ΚΕΠ, τα οποία θα βοηθήσουν τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες να συμφιλιωθούν με το νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Μεταξύ των διαγωνισμών που συνεχίζονται, πάντως, είναι το έργο ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ για τις ευρυζωνικές συνδέσεις (Ultra Fast Broadband), μέσω του οποίου περίπου 2,5 εκατ. πολίτες, που δεν περιλαμβάνονται στα σημερινά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps). Η εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος, έχει οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου. Κατά πληροφορίες, «είναι πιθανό να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ή επενδυτές που παλαιότερα δεν είχαν εμφανιστεί».

Πρόκειται για έργο που βρίσκεται στη σφαίρα ευθύνης του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνη Τζωρτζακάκη, ο οποίος θα συντονίσει και την προσπάθεια για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία. Στόχος είναι να γίνει ο διαγωνισμός για το φάσμα προς το τέλος του 2020, με τον κ. Πιερρακάκη να έχει μιλήσει για «καινοτόμο διαδικασία» παραχώρησης των συχνοτήτων.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ