2019-09-05 08:53:42
Φωτογραφία για Μεγαλώνει η τρύπα του φαρμάκου
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αγορά του φαρμάκου για τη πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, την ώρα που όλα δείχνουν πως επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το πρώτο εξάμηνο καταγράφεται εκτροχιασμός της δαπάνης κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλειστό όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που και για φέτος έχει οριστεί στα 1,94 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Οι εκτιμήσεις των φαρμακευτικών για την εξέλιξή της και το εξάμηνο που διανύουμε όμως είναι εξίσου ανησυχητικές.

Όπως σημειώνουν μάλιστα παράγοντες του χώρου, η τρύπα σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται πως ..... θα φτάσει μέχρι το τέλος του έτους τα 750 εκατ. ευρώ με βάση τον όγκο των ιατρικών συνταγών που εκτελούνται στα φαρμακεία, δηλαδή 200 εκατ. τουλάχιστον περισσότερα σε σύγκριση με το 2018. Το ποσοστό της υπέρβασης σε σχέση με πέρσι αγγίζει το 30%.


Σημειώνεται πως η διαφορά ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων και τις πραγματικές δαπάνες επιβαρύνει τις φαρμακευτικές (όπως ισχύει και με τους υπόλοιπους παρόχους, όπως γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές κ.ά) με τη μορφή του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών του clawback. Πέρα από αυτό, υπάρχει και η επιβάρυνση των αναγκαστικών εκπτώσεων (rebate).

Oι επιβαρύνσεις συνολικά για το 2019 (επιστροφές clawback και αναγκαστικές εκπτώσεις rebate, για ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) θα ξεπεράσουν στον κλάδο του φαρμάκου τα 1,8 δισ. ευρώ, ποσό υπερπενταπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το πρώτο εξάμηνο, η επιβάρυνση clawback και rebate για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη κυμαίνεται στα 600 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι φαρμακευτικές έχουν επανειλημμένα ζητήσει τη μείωση της επιβάρυνσης, σημειώνοντας πως διαφορετικά απειλείται πλέον η βιωσιμότητά τους. Στις λύσεις που έχουν προταθεί είναι η αύξηση του κλειστού ορίου, η εξαίρεση του κόστους των εμβολίων από αυτόν, αλλά και η μείωση της επιβάρυνσης για όσες εταιρείες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Έχει άλλωστε προηγηθεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μεταξύ άλλων έκρουε το καμπανάκι του κινδύνου για τις αντοχές της αγοράς υγείας, κυρίως των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εξαιτίας των υψηλών επιβαρύνσεων από τις επιστροφές του claw back.

Η έκθεση διαπιστώνει πως οι επιβαρύνσεις γίνονται όλο και υψηλότερες, προκρίνοντας τη λήψη μέτρων για τον καλύτερο έλεγχο της ζήτησης. Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, από τα 79 εκατ. ευρώ το 2012, οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2018 υπερέβησαν τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ οι φετινές προβλέψεις δείχνουν πως η υπερφορολόγηση θα ξεπεράσει το 70%.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ