2019-09-08 18:20:48
Με αθόρυβη και μεθοδική δουλειά η Barilla Hellas, στα χέρια της οποίας βρίσκεται από το 1991 η MISΚO, κατάφερε να ισχυροποιήσει την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά και τα εγχώρια προϊόντα να καλύπτουν πολλές ξένες αγορές
Οταν το 2010 η κρίση άρχισε να αφήνει το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία και όλοι έστρεφαν την πλάτη τους σε οτιδήποτε θύμιζε Ελλάδα, ο πολυεθνικός όμιλος Barilla έπαιρνε μια στρατηγική απόφαση: όχι μόνο να συνεχίσει τις επενδύσεις στην εδώ θυγατρική, αλλά και να την καταστήσει περιφερειακό παίκτη δίνοντάς της την ευθύνη κάλυψης και διοίκησης της Ανατολικής Ευρώπης.
Και αυτό αποτελούσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά και προσωπικά στον κ. Γιώργο Σπηλιόπουλο, ο οποίος από το 2004 που ανέλαβε τη διοίκηση της Barilla Hellas έχει καταφέρει με αθόρυβη και μεθοδική δουλειά να ισχυροποιήσει την ηγετική θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά και να παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ακόμα και μέσα στην κρίση.
Ετσι, ο κ. Σπηλιόπουλος έχει γίνει αντιπρόεδρος Ανατολικής Ευρώπης του ομίλου Barilla, διατηρώντας παράλληλα τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής, η οποία, έχοντας την ευθύνη κάλυψης ακόμη 19 χωρών, δημιουργεί πλέον σημαντική προστιθέμενη αξία στην ίδια την ελληνική οικονομία. Και αυτό καθώς ο περιβόητος Ακάκιος, σύμβολο ακόμα και σήμερα στη συσκευασία των προϊόντων της MISKO, που από το 1991 βρίσκεται στα χέρια της ιταλικής πολυεθνικής, αντιπροσωπεύει ένα καθαρά ελληνικό προϊόν – από τις πρώτες ύλες ως τη συσκευασία στο εργοστάσιο της Θήβας. Ακόμη όμως και τα προϊόντα με το σήμα Barilla, που παράγονται στη χώρα μας καλύπτουν σήμερα πολλές ξένες αγορές. «Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή εμείς καλύπτουμε το 100% των εξαγωγών του ομίλου στην Κίνα και το 40% στη Σουηδία», σημείωσε ο κ. Σπηλιόπουλος στο «business stories» στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της θυγατρικής για το 2018.
Τα τελευταία ήταν αρκετά εντυπωσιακά. Με εξασφαλισμένο μερίδιο στην ελληνική αγορά ζυμαρικών μέσω των προϊόντων MISKO και Barilla που κυμαίνεται από 40% έως 45% σε αξία, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 73,6 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 4,4 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που υπάγονται διοικητικά στην Barilla Hellas, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών πλησίασε τα 160 εκατ. ευρώ από 140 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 14%.
Παραγωγή και επενδύσεις
Στις εγκαταστάσεις σε Θήβα και Βόλο παράγονται πάνω από 50.000 τόνους έτοιμου προϊόντος, εκ των οποίων 21.820 τόνοι διοχετεύτηκαν πέρυσι σε αγορές του εξωτερικού. Περίπου 5.300 τόνοι περίπου αφορούσαν άμεσες εξαγωγές της Barilla Hellas και οι υπόλοιποι 16.500 εξήχθησαν μέσω του δικτύου του ομίλου Barilla, φτάνοντας ακόμα και σε μακρινές αγορές όπως αυτή της Αυστραλίας.
Για να συμβεί ωστόσο αυτό, τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις είναι συνεχείς και ο αγώνας που δίνει η εταιρεία μαραθώνιος. Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος τα τελευταία -αρκετά- χρόνια έχει γίνει και ο ίδιος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, συμμετέχοντας μάλιστα μαζί με άλλα στελέχη της Barilla στον ετήσιο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Οι επενδύσεις που έχει κάνει η εταιρεία μέσα στην κρίση φτάνουν τα 18 εκατ. ευρώ. Πάνω από 8 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στην τετραετία 2015- 2018 για την τεχνολογική αναβάθμιση του εργοστασίου στη Θήβα, την παραγωγή νέων προϊόντων και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εγκατάστασης, που κατέγραψε μείωση της τάξης του 3,8% όσον αφορά στις εκπομπές CO2 και της τάξης του 5% στην κατανάλωση νερού. Αντιστοίχως, ως συνέπεια του επενδυτικού προγράμματος, το 2018 ο μύλος στον Βόλο έγινε ο πρώτος μύλος στην Ελλάδα με πιστοποίηση διαχείρισης ενέργειας, που αναμένεται να αποδώσει εξοικονόμηση περισσότερων από 1.000 ΜWh τον χρόνο.
Τώρα ο κ. Σπηλιόπουλος ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, τρέχοντας φέτος μια νέα επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ και αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει στο συρτάρι σχέδιο μεγάλων επενδύσεων για διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας στο εργοστάσιο της Θήβας, εφόσον οι στόχοι των εξαγωγών επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια.
«Η συνέπεια και η συνέχεια που χαρακτηρίζουν την επενδυτική μας παρουσία τα τελευταία 25 χρόνια υπογραμμίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη συνεισφορά προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία. Για μας η ανάπτυξη αποτελεί αποτέλεσμα της εργασίας μας και αντλεί έμπνευση από την επιθυμία μας για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο κ. Σπηλιόπουλος.
Εξυπνες συσκευασίες
Η επένδυση που γίνεται φέτος, όπως εξηγεί, είναι σημαντική αφού θα εισαγάγει μια νέα τεχνολογία, την «shelf ready package», που θα διευκολύνει τη διακίνηση και τοποθέτηση των προϊόντων στο λιανεμπόριο. Είναι μια διαδικασία που θα εξασφαλίζει εξοικονόμηση χρόνου και ευκολία στην εφοδιαστική αλυσίδα, που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να οδηγήσει αφενός σε αύξηση των πωλήσεων κατά 3%-5% και αφετέρου σε μείωση του κόστους για τον παραγωγό και τον λιανέμπορο.
Αυτός είναι και ένας από τους πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Barilla Hellas. Οι υπόλοιποι είναι η επέκταση σε νέες αγορές και το λανσάρισμα καινοτόμων προϊόντων.
Τα τελευταία φιλοδοξούν να δώσουν νέα πνοή στην ανάπτυξη της αγοράς ζυμαρικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες δυτικές αγορές που σήμερα θεωρούνται μεγάλες αλλά κορεσμένες. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Χρυσή Σειρά MISKO από μονοποικιλιακό σιτάρι, μοναδική παγκόσμια καινοτομία, όπως είπε ο κ. Σπηλιόπουλος, και τα Barilla Legumes, ζυμαρικά από αλεύρι ρεβιθιού και κόκκινης φακής. Επιπλέον, θετικές διαγράφονται οι προοπτικές για τα προϊόντα bakery που εμπορεύεται η Barilla Hellas, με τις σειρές Gran Cereale και όπως Wasa, σημείωσε ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση, το πόσο σημαντική είναι η ελληνική αγορά φαίνεται και από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας θεωρείται η τρίτη παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ζυμαρικών, μετά την Ιταλία και τη Βενεζουέλα. Φτάνει τα 11-12 κιλά το άτομο, ενώ η ετήσια κατανάλωση υπολογίζεται περίπου στους 120.000 τόνους. Συγκριτικά, πάντως, οι Ιταλοί είναι πολύ μπροστά με 23,5 κιλά κατά κεφαλήν κατανάλωση ζυμαρικών!
Εργαζόμενοι και ευκαιρίες
Καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία των τελευταίων ετών έχει παίξει επίσης ο τρόπος που ο έµπειρος µάνατζερ διαχειρίστηκε τις σχέσεις µε το λιανεµπόριο και τα φέσια που άφησαν πίσω τους ηχηρά κανόνια στην αγορά. Αντίθετα µε την πρακτική που ακολούθησαν άλλοι προµηθευτές, συνέχισε να τροφοδοτεί πελάτες που βρέθηκαν προς στιγµήν σε αδυναµία πληρωµών και προτίµησε να µην «τιµωρήσει» τους πιστούς πελάτες της εταιρείας που τη στήριξαν την εποχή των παχιών αγελάδων.
Μια τακτική που γύρισε υπέρ της, αφού οι επαγγελµατίες εκτίµησαν τη στάση της και συνέχισαν να την εµπιστεύονται όταν ξεπέρασαν τα προβλήµατα.
Κλειδί θεωρείται και ο τρόπος που διαχειρίστηκε η εταιρεία τους περίπου 200 εργαζομένους της τα τελευταία δύσκολα χρόνια, αλλά και τις κρίσιµες στιγµές των capital controls. Σε αντίθεση µε την πλειονότητα των επιχειρήσεων, ο κ. Σπηλιόπουλος επέλεξε να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα του ανθρώπινου δυναµικού και τις αµοιβές του, δίνοντας ένα ισχυρό κίνητρο στους εργαζοµένους να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Παράλληλα η ελληνική θυγατρική έχει εξελιχθεί σε τροφοδότη βασικών στελεχών του ομίλου Barilla στα κεντρικά στην Ιταλία.
Η περίπτωση Σπηλιόπουλου
Γενικά ο κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, αποφεύγει τη δημοσιότητα και θεωρείται από τους συνεργάτες του ως εργασιομανής. Στην Barilla Hellas A.Ε. εργάζεται από τον Φεβρουάριο του 2002, ενώ διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε το 2004. Με σπουδές χημικού μηχανικού και διδακτορικό δίπλωμα, βρέθηκε στον ιταλικό όμιλο έχοντας προηγουμένως εργαστεί για 14 χρόνια στην Procter & Gamble. Από το 2010 που κατόρθωσε να κάνει την Αθήνα το διοικητικό κέντρο του ομίλου για την Ανατολική Ευρώπη -στο δεύτερο έτος της ελληνικής ύφεσης- διευθύνει συνολικά 19 χώρες.
Η ιστορία
της MISKO και η Barilla Hellas
Η πορεία της Barilla Hellas στη χώρα μας συνδέεται πλέον με την ιστορία της MISKO. Η τελευταία ιδρύθηκε στον Πειραιά το μακρινό 1925 από τον Φώτη Μιχαηλίδη και τον Μίνω Κωνσταντίνη. Το όνομά της μάλιστα αποτελεί τη σύνθεση των επιθέτων των ιδρυτών της. Ο Μιχαηλίδης υπήρξε πρόσφυγας από τη Σμύρνη, όπου πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή διατηρούσε όμοιο εργοστάσιο, και ο Κωνσταντίνης, εβραϊκής καταγωγής, ήταν έμπορος, γόνος εύπορης οικογένειας και ισχυρός οικονομικός παράγοντας.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η περίοδος της Κατοχής έπληξαν ανεπανόρθωτα τη βιομηχανία, οπότε χρεοκοπημένη πλέον, το 1953 εξαγοράστηκε από τους Ελευθέριο Μάντζίκα, Εμμανουήλ Παπαναστασίου και τις οικογένειες Θεοδωράκη και Παπαχρυσάνθου. Την ίδια χρονιά η παραγωγή των ζυμαρικών MISKO μεταφέρεται στην Πάτρα σε νέες εγκαταστάσεις, ενώ περίπου τότε γεννιέται και ο «Ακάκιος», το σήμα κατατεθέν της εταιρείας και το πιο γνωστό ίσως μήνυμα της ελληνικής διαφήμισης.
Το 1991 η MISKO έγινε μέλος του ιταλικού ομίλου Barilla, της μεγαλύτερης εταιρείας ζυμαρικών στον κόσμο, αποκτώντας πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.
Το 2000 δημιουργήθηκε το νέο εργοστάσιο στον Ελαιώνα της Θήβας, που καθιστά την Ελλάδα παραγωγικό πόλο για τις διεθνείς αγορές. Ηταν μια επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ΝΑ Ευρώπη στον κλάδο των ζυμαρικών.
To 2006 η MISKO μπαίνει για πρώτη φορά στην κατηγορία των έτοιμων σαλτσών, ενώ δημιουργεί τις «Γεύσεις Ελλάδος», μια σειρά που εμπνέεται από παραδοσιακά σχήματα ζυμαρικών διαφόρων περιοχών της Ελλάδας.
Το 2010 η Ελλάδα έγινε hub για 19 αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, ενώ το 2017 η εταιρεία εγκαινιάζει το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου με στόχο τη δημιουργία μιας αειφορικής παραγωγής υψηλής ποιότητας σκληρού σίτου στην Ελλάδα. Τέλος, το 2018 ο μύλος της Barilla Hellas στον Βόλο γίνεται ο πρώτος στην Ελλάδα με πιστοποίηση διαχείρισης ενέργειας.
anatakti
Οταν το 2010 η κρίση άρχισε να αφήνει το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία και όλοι έστρεφαν την πλάτη τους σε οτιδήποτε θύμιζε Ελλάδα, ο πολυεθνικός όμιλος Barilla έπαιρνε μια στρατηγική απόφαση: όχι μόνο να συνεχίσει τις επενδύσεις στην εδώ θυγατρική, αλλά και να την καταστήσει περιφερειακό παίκτη δίνοντάς της την ευθύνη κάλυψης και διοίκησης της Ανατολικής Ευρώπης.
Και αυτό αποτελούσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά και προσωπικά στον κ. Γιώργο Σπηλιόπουλο, ο οποίος από το 2004 που ανέλαβε τη διοίκηση της Barilla Hellas έχει καταφέρει με αθόρυβη και μεθοδική δουλειά να ισχυροποιήσει την ηγετική θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά και να παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ακόμα και μέσα στην κρίση.
Ετσι, ο κ. Σπηλιόπουλος έχει γίνει αντιπρόεδρος Ανατολικής Ευρώπης του ομίλου Barilla, διατηρώντας παράλληλα τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής, η οποία, έχοντας την ευθύνη κάλυψης ακόμη 19 χωρών, δημιουργεί πλέον σημαντική προστιθέμενη αξία στην ίδια την ελληνική οικονομία. Και αυτό καθώς ο περιβόητος Ακάκιος, σύμβολο ακόμα και σήμερα στη συσκευασία των προϊόντων της MISKO, που από το 1991 βρίσκεται στα χέρια της ιταλικής πολυεθνικής, αντιπροσωπεύει ένα καθαρά ελληνικό προϊόν – από τις πρώτες ύλες ως τη συσκευασία στο εργοστάσιο της Θήβας. Ακόμη όμως και τα προϊόντα με το σήμα Barilla, που παράγονται στη χώρα μας καλύπτουν σήμερα πολλές ξένες αγορές. «Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή εμείς καλύπτουμε το 100% των εξαγωγών του ομίλου στην Κίνα και το 40% στη Σουηδία», σημείωσε ο κ. Σπηλιόπουλος στο «business stories» στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της θυγατρικής για το 2018.
Τα τελευταία ήταν αρκετά εντυπωσιακά. Με εξασφαλισμένο μερίδιο στην ελληνική αγορά ζυμαρικών μέσω των προϊόντων MISKO και Barilla που κυμαίνεται από 40% έως 45% σε αξία, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 73,6 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 4,4 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που υπάγονται διοικητικά στην Barilla Hellas, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών πλησίασε τα 160 εκατ. ευρώ από 140 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 14%.
Παραγωγή και επενδύσεις
Στις εγκαταστάσεις σε Θήβα και Βόλο παράγονται πάνω από 50.000 τόνους έτοιμου προϊόντος, εκ των οποίων 21.820 τόνοι διοχετεύτηκαν πέρυσι σε αγορές του εξωτερικού. Περίπου 5.300 τόνοι περίπου αφορούσαν άμεσες εξαγωγές της Barilla Hellas και οι υπόλοιποι 16.500 εξήχθησαν μέσω του δικτύου του ομίλου Barilla, φτάνοντας ακόμα και σε μακρινές αγορές όπως αυτή της Αυστραλίας.
Για να συμβεί ωστόσο αυτό, τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις είναι συνεχείς και ο αγώνας που δίνει η εταιρεία μαραθώνιος. Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος τα τελευταία -αρκετά- χρόνια έχει γίνει και ο ίδιος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, συμμετέχοντας μάλιστα μαζί με άλλα στελέχη της Barilla στον ετήσιο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Οι επενδύσεις που έχει κάνει η εταιρεία μέσα στην κρίση φτάνουν τα 18 εκατ. ευρώ. Πάνω από 8 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στην τετραετία 2015- 2018 για την τεχνολογική αναβάθμιση του εργοστασίου στη Θήβα, την παραγωγή νέων προϊόντων και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εγκατάστασης, που κατέγραψε μείωση της τάξης του 3,8% όσον αφορά στις εκπομπές CO2 και της τάξης του 5% στην κατανάλωση νερού. Αντιστοίχως, ως συνέπεια του επενδυτικού προγράμματος, το 2018 ο μύλος στον Βόλο έγινε ο πρώτος μύλος στην Ελλάδα με πιστοποίηση διαχείρισης ενέργειας, που αναμένεται να αποδώσει εξοικονόμηση περισσότερων από 1.000 ΜWh τον χρόνο.
Τώρα ο κ. Σπηλιόπουλος ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, τρέχοντας φέτος μια νέα επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ και αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει στο συρτάρι σχέδιο μεγάλων επενδύσεων για διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας στο εργοστάσιο της Θήβας, εφόσον οι στόχοι των εξαγωγών επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια.
«Η συνέπεια και η συνέχεια που χαρακτηρίζουν την επενδυτική μας παρουσία τα τελευταία 25 χρόνια υπογραμμίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη συνεισφορά προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία. Για μας η ανάπτυξη αποτελεί αποτέλεσμα της εργασίας μας και αντλεί έμπνευση από την επιθυμία μας για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο κ. Σπηλιόπουλος.
Εξυπνες συσκευασίες
Η επένδυση που γίνεται φέτος, όπως εξηγεί, είναι σημαντική αφού θα εισαγάγει μια νέα τεχνολογία, την «shelf ready package», που θα διευκολύνει τη διακίνηση και τοποθέτηση των προϊόντων στο λιανεμπόριο. Είναι μια διαδικασία που θα εξασφαλίζει εξοικονόμηση χρόνου και ευκολία στην εφοδιαστική αλυσίδα, που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να οδηγήσει αφενός σε αύξηση των πωλήσεων κατά 3%-5% και αφετέρου σε μείωση του κόστους για τον παραγωγό και τον λιανέμπορο.
Αυτός είναι και ένας από τους πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Barilla Hellas. Οι υπόλοιποι είναι η επέκταση σε νέες αγορές και το λανσάρισμα καινοτόμων προϊόντων.
Τα τελευταία φιλοδοξούν να δώσουν νέα πνοή στην ανάπτυξη της αγοράς ζυμαρικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες δυτικές αγορές που σήμερα θεωρούνται μεγάλες αλλά κορεσμένες. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Χρυσή Σειρά MISKO από μονοποικιλιακό σιτάρι, μοναδική παγκόσμια καινοτομία, όπως είπε ο κ. Σπηλιόπουλος, και τα Barilla Legumes, ζυμαρικά από αλεύρι ρεβιθιού και κόκκινης φακής. Επιπλέον, θετικές διαγράφονται οι προοπτικές για τα προϊόντα bakery που εμπορεύεται η Barilla Hellas, με τις σειρές Gran Cereale και όπως Wasa, σημείωσε ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση, το πόσο σημαντική είναι η ελληνική αγορά φαίνεται και από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας θεωρείται η τρίτη παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ζυμαρικών, μετά την Ιταλία και τη Βενεζουέλα. Φτάνει τα 11-12 κιλά το άτομο, ενώ η ετήσια κατανάλωση υπολογίζεται περίπου στους 120.000 τόνους. Συγκριτικά, πάντως, οι Ιταλοί είναι πολύ μπροστά με 23,5 κιλά κατά κεφαλήν κατανάλωση ζυμαρικών!
Εργαζόμενοι και ευκαιρίες
Καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία των τελευταίων ετών έχει παίξει επίσης ο τρόπος που ο έµπειρος µάνατζερ διαχειρίστηκε τις σχέσεις µε το λιανεµπόριο και τα φέσια που άφησαν πίσω τους ηχηρά κανόνια στην αγορά. Αντίθετα µε την πρακτική που ακολούθησαν άλλοι προµηθευτές, συνέχισε να τροφοδοτεί πελάτες που βρέθηκαν προς στιγµήν σε αδυναµία πληρωµών και προτίµησε να µην «τιµωρήσει» τους πιστούς πελάτες της εταιρείας που τη στήριξαν την εποχή των παχιών αγελάδων.
Μια τακτική που γύρισε υπέρ της, αφού οι επαγγελµατίες εκτίµησαν τη στάση της και συνέχισαν να την εµπιστεύονται όταν ξεπέρασαν τα προβλήµατα.
Κλειδί θεωρείται και ο τρόπος που διαχειρίστηκε η εταιρεία τους περίπου 200 εργαζομένους της τα τελευταία δύσκολα χρόνια, αλλά και τις κρίσιµες στιγµές των capital controls. Σε αντίθεση µε την πλειονότητα των επιχειρήσεων, ο κ. Σπηλιόπουλος επέλεξε να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα του ανθρώπινου δυναµικού και τις αµοιβές του, δίνοντας ένα ισχυρό κίνητρο στους εργαζοµένους να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Παράλληλα η ελληνική θυγατρική έχει εξελιχθεί σε τροφοδότη βασικών στελεχών του ομίλου Barilla στα κεντρικά στην Ιταλία.
Η περίπτωση Σπηλιόπουλου
Γενικά ο κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, αποφεύγει τη δημοσιότητα και θεωρείται από τους συνεργάτες του ως εργασιομανής. Στην Barilla Hellas A.Ε. εργάζεται από τον Φεβρουάριο του 2002, ενώ διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε το 2004. Με σπουδές χημικού μηχανικού και διδακτορικό δίπλωμα, βρέθηκε στον ιταλικό όμιλο έχοντας προηγουμένως εργαστεί για 14 χρόνια στην Procter & Gamble. Από το 2010 που κατόρθωσε να κάνει την Αθήνα το διοικητικό κέντρο του ομίλου για την Ανατολική Ευρώπη -στο δεύτερο έτος της ελληνικής ύφεσης- διευθύνει συνολικά 19 χώρες.
Η ιστορία
της MISKO και η Barilla Hellas
Η πορεία της Barilla Hellas στη χώρα μας συνδέεται πλέον με την ιστορία της MISKO. Η τελευταία ιδρύθηκε στον Πειραιά το μακρινό 1925 από τον Φώτη Μιχαηλίδη και τον Μίνω Κωνσταντίνη. Το όνομά της μάλιστα αποτελεί τη σύνθεση των επιθέτων των ιδρυτών της. Ο Μιχαηλίδης υπήρξε πρόσφυγας από τη Σμύρνη, όπου πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή διατηρούσε όμοιο εργοστάσιο, και ο Κωνσταντίνης, εβραϊκής καταγωγής, ήταν έμπορος, γόνος εύπορης οικογένειας και ισχυρός οικονομικός παράγοντας.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η περίοδος της Κατοχής έπληξαν ανεπανόρθωτα τη βιομηχανία, οπότε χρεοκοπημένη πλέον, το 1953 εξαγοράστηκε από τους Ελευθέριο Μάντζίκα, Εμμανουήλ Παπαναστασίου και τις οικογένειες Θεοδωράκη και Παπαχρυσάνθου. Την ίδια χρονιά η παραγωγή των ζυμαρικών MISKO μεταφέρεται στην Πάτρα σε νέες εγκαταστάσεις, ενώ περίπου τότε γεννιέται και ο «Ακάκιος», το σήμα κατατεθέν της εταιρείας και το πιο γνωστό ίσως μήνυμα της ελληνικής διαφήμισης.
Το 1991 η MISKO έγινε μέλος του ιταλικού ομίλου Barilla, της μεγαλύτερης εταιρείας ζυμαρικών στον κόσμο, αποκτώντας πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.
Το 2000 δημιουργήθηκε το νέο εργοστάσιο στον Ελαιώνα της Θήβας, που καθιστά την Ελλάδα παραγωγικό πόλο για τις διεθνείς αγορές. Ηταν μια επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ΝΑ Ευρώπη στον κλάδο των ζυμαρικών.
To 2006 η MISKO μπαίνει για πρώτη φορά στην κατηγορία των έτοιμων σαλτσών, ενώ δημιουργεί τις «Γεύσεις Ελλάδος», μια σειρά που εμπνέεται από παραδοσιακά σχήματα ζυμαρικών διαφόρων περιοχών της Ελλάδας.
Το 2010 η Ελλάδα έγινε hub για 19 αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, ενώ το 2017 η εταιρεία εγκαινιάζει το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου με στόχο τη δημιουργία μιας αειφορικής παραγωγής υψηλής ποιότητας σκληρού σίτου στην Ελλάδα. Τέλος, το 2018 ο μύλος της Barilla Hellas στον Βόλο γίνεται ο πρώτος στην Ελλάδα με πιστοποίηση διαχείρισης ενέργειας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η ιστορία πίσω από τον ανατριχιαστικό τάφο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ