2019-09-09 12:45:20
Φωτογραφία για Δείχνεις μία χαρά: Πώς ακόμη και τα γενναία πρόσωπα μπορεί να κρύβουν μία ψυχική διαταραχή
Ποτέ δεν ξέρεις τι περνάει κάποιος μέσα του και κανείς δεν πρέπει ποτέ να κάνει υποθέσεις ή κρίσεις. Όταν βιώνετε μία ψυχική διαταραχή και χαρακτηρίζεστε από υψηλή λειτουργικότητα, συχνά μπορεί να μη ληφθεί σοβαρά η περίπτωσή σας από τους ψυχολόγους, τους ψυχιάτρους και τους άλλους ανθρώπους γύρω σας.

Μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν "είστε τόσο άσχημα" όσο κάποιος άλλος ή ότι η διαταραχή δεν πρέπει να είναι τόσο σοβαρή αν είστε σε θέση να έχετε μία καλή λειτουργικότητα. Αυτός όμως είναι ένας επιζήμιος τρόπος για να αντιμετωπίζετε την κατάσταση.

Ο καθένας μας είναι διαφορετικός ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η ψυχική υγεία του.

Ο βαθμός λειτουργικότητας ενός ανθρώπου δεν ισοδυναμεί με αυτό που βιώνει διανοητικά, δεν ισοδυναμεί με το πόσο υποφέρει. Ο καθένας χειρίζεται διαφορετικά την ψυχική του διαταραχή, ο καθένας προσπαθεί να το αντιμετωπίσει διαφορετικά και τα συμπτώματα του καθενός τον επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους.


Ορισμένοι άνθρωποι είναι σε θέση να εργαστούν και άλλοι δεν είναι. Ορισμένοι είναι σε θέση να βγουν έξω και να είναι κοινωνικοί και άλλοι δεν είναι. Ορισμένοι είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις σχέσεις τους και άλλοι δεν είναι. Ορισμένοι άνθρωποι είναι σε θέση να εμφανίζονται εντελώς «καλά», αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες τους μπορεί να υπάρχει μια εντελώς διαφορετική ιστορία ενώ άλλοι μπορεί να φαίνονται «άρρωστοι».   Ποτέ δεν ξέρεις τι περνάει κάποιος μέσα του και κανείς δεν πρέπει ποτέ να κάνει υποθέσεις ή κρίσεις.

Κάποιος μπορεί να δείχνει ότι ζει μία "φυσιολογική ζωή" και εσωτερικά να πεθαίνει συναισθηματικά κάθε ημέρα. 

Τα άτομα με ψυχική διαταραχή δεν φαίνονται πάντα άρρωστα

Δεν μπορείτε να κοιτάξετε κάποιον και να ξέρετε τι συμβαίνει στο μυαλό του. Πολλές φορές ο κόσμος κρύβει την ψυχική διαταραχή ή φορά ένα προσωπείο για να αντιμετωπίσει τα πράγματα με την ψευδαίσθηση της γενναιότητας. Πολλές φορές οι άνθρωποι μπορούν να ντυθούν καλά και να προσπαθήσουν να δείχνουν όμορφοι για να αισθανθούν καλύτερα. Συχνά οι άνθρωποι που γελούν και χαμογελούν μπορεί να βρίσκονται στα βάθη της απελπισίας πίσω από τις κλειστές πόρτες.

 Το ζήτημα της υψηλής και της χαμηλής λειτουργικότητας

Είτε είστε υψηλής ή χαμηλής λειτουργικότητας, αν μπορείτε να εργαστείτε ή δεν μπορείτε να εργαστείτε, τίποτα από αυτά δεν σας καθιστά εσάς ή τη διαταραχή που βιώνετε περισσότερο ή λιγότερο έγκυρη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας κρίνει ή να κάνει αυτές τις υποθέσεις για σας. Αν είστε σε θέση να εργαστείτε και να διατηρήσετε ένα υψηλό επίπεδο καθημερινής λειτουργικότητας τις περισσότερες φορές, τότε αυτό είναι θαυμάσιο και είναι σπουδαίο να είστε σε θέση να το κάνετε αυτό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποφέρετε και δεν σημαίνει ότι η διαταραχή σας δεν είναι βάσιμη. Αν δεν είστε σε θέση να εργαστείτε και θέλετε να βρίσκεστε μόνο μέσα στο σπίτι, τότε είναι και αυτό αρκετό! Δεν σας κάνει ανέντιμους ή αδύναμους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι ή βάρος. Σας κάνει να νιώθετε ισχυροί για να είστε σε θέση να συνεχίσετε και να κάνετε ό,τι είναι καλύτερο για εσάς και για την ψυχική σας υγεία.Πρέπει να αντιμετωπίζεστε με σεβασμό και κατανόηση

Δεν είναι ανταγωνισμός, δεν είναι για το ποιος χειροτερεύει ή ποιος χειρίζεται καλύτερα τη διαταραχή του. Θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο με σεβασμό και κατανόηση, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών του τομέα της ιατρικής που πρέπει να είναι πιο ενημερωμένοι και πιο μορφωμένοι σχετικά με το γεγονός ότι μόνο επειδή κάποιος έχει καλή λειτουργικότητα, δεν σημαίνει ότι «ψεύδονται» ή «υπερβάλλουν» για την ψυχική διαταραχή τους.

Οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή είναι δύσκολη και αν κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε, ό,τι και να σημαίνει για εσάς, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και να μην κρίνεται. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεστε με σεβασμό και να σας λαμβάνουν σοβαρά για το τι περνάτε και θα πρέπει να λάβετε τη θεραπευτική αντιμετώπιση που πραγματικά αξίζετε.

Πηγή: psychcentral.com

Απόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
via
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ