2019-09-11 08:54:39
Φωτογραφία για Πρόβα τζενεράλε εν όψει Eurogroup με άρωμα ΔΝΤ και ιδιωτικοποιήσεων
Στο υπουργείο Οικονομικών μεταβαίνει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί και επίσημα η κατάθεση της αίτησης για την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, άμεσες εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ δρομολογούνται επίσης οι εξελίξεις για τη ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Υπουργείο Οικονομικών σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η σημερινή σύσκεψη στην οδό Νίκης θα πραγματοποιηθεί λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση της τέταρτης αξιολόγησης, με κυρίαρχο θέμα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020
. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει μια περίοδο «καλών ειδήσεων» για την Ελλάδα: Την αποπληρωμή του ακριβού χρέους του ΔΝΤ, την ανακοίνωση συμφωνίας με τους Θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια, το επιτυχές κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτυπωμένο, αλλά και τη διασφάλιση των μέτρων ελάφρυνσης.

Ο προϋπολογισμός

Τα στοιχεία οκταμήνου για τον προϋπολογισμό αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και θα αποτυπώσουν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός των στόχων, παρά τη θέσπιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, θα διευκολύνει τη στρατηγική του οικονομικού επιτελείου εν όψει και των διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση του δημοσιονομικού χώρου στον προϋπολογισμό του 2020 που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση των ανακοινώσεων στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης με τους Θεσμούς στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο το πώς θα διασφαλιστεί ο στόχος του 3,5%, αλλά και το ποιος θα είναι ο πήχης της ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά.

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ

H επίσημη κατάθεση του αιτήματος της Ελλάδας για την αποπληρωμή του «ακριβού» τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ αφορά την καταβολή ποσού ύψους κοντά στα 3 δισ. ευρώ, το οποίο σήμερα τοκίζεται με επιτόκιο υψηλότερο του 5,2%. Για την καταβολή των 3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 1,6% τον χρόνο. Έτσι, με την καταβολή των χρημάτων το Δημόσιο θα κερδίσει περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ή κοντά στα 75 εκατ. ευρώ από τόκους. Από τη στιγμή που η κατάθεση του αιτήματος γίνει αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών για να γίνει η καταβολή του ποσού.

Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όπου παρακολουθούν από τεχνική σκοπιά το συγκεκριμένο θέμα, εκτιμούν ότι η εκκρεμότητα θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα πέσει μέσα στο 2020 κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δεν αναμένεται να αλλάξει. Δηλαδή, η πλήρης εξόφληση θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, εκτός και αν τεθεί αργότερα θέμα πρόωρης πλήρους αποπληρωμής της οφειλής προς το ΔΝΤ, κάτι που έχει και πολιτικές πτυχές πέραν των οικονομικών, καθώς σχετίζεται με το κατά πόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν την παρουσία του ΔΝΤ έστω και με τον μειωμένο συμβουλευτικό ρόλο που έχει σήμερα.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Εκτός από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο θα περιλαμβάνει σειρά άλλων διατάξεων με στόχο είτε την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας είτε την καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα κορυφαία νομοθετήματα της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του χρόνου και η κυβέρνηση θέλει να το προετοιμάσει όσο το δυνατόν καλύτερα. 

Σε αυτό θα συμπεριληφθούν η νέα φορολογική κλίμακα με το κλιμάκιο του 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ, αλλά και η διάταξη για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν οι αλλαγές στην έννοια της φορολογικής κατοικίας, το μέτρο των υπεραποσβέσεων, οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση της εφορίας (αναμένεται αύξηση του αριθμού των δόσεων πάνω από τις 12, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια), όπως επίσης και η νέα «συνταγή» για τον υπολογισμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα διασφαλιστεί το σημερινό αφορολόγητο χωρίς να υπάρξει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Η διατήρηση της έκπτωσης φόρου με τη σημερινή μορφή της (1.900 έως και 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) δεν θεωρείται πιθανή, καθώς συνεπάγεται αυξημένο δημοσιονομικό κόστος. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέψουμε στο παλαιό καθεστώς με τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου, που αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται φόρος για τα πρώτα 8.600 ευρώ του εισοδήματος, με το όριο να προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Με την προώθηση της πρότασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι Τράπεζες αναμένεται να μειώσουν το «απόθεμα» των «κόκκινων» δανείων στους λογαριασμούς τους κατά περισσότερα από 15 δισ. ευρώ με προοπτικές περαιτέρω αύξησης με την πάροδο του χρόνου. Η επισημοποίηση της επίτευξης συμφωνίας μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες, κάτι που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά δεδομένου ότι θα είναι η πρώτη «θεσμική λύση» για την αντιμετώπιση του θέματος. Το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αναλάβει τον ρόλο «εγγυητή». Θα εκδοθούν νέα τιτλοποιημένα ομόλογα στο πλαίσιο του σχήματος (Assets Protection Scheme), τα οποία επί της ουσίας θα δημιουργήσουν μία καινούρια αγορά.

naftemporiki.gr

«The New Daily Mail» 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτό είναι ρατσισμός!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αυτό είναι ρατσισμός!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ