2019-09-12 00:24:59
Φωτογραφία για Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν μετά τις απειλές: Στο επίκεντρο το πρόβλημα με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα
Τηλεφωνική επικονωνία, μετά τα πυρά για το προσφυγικό, είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τη

Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε μια περίοδο που παρατηρείται δραματική όξυνση στις σχέσεις Άγκυρας - Βρυξελλών. Οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί απελευθέρωσης εκατομμυρίων μεταναστών στην Ευρώπη είναι συνεχείς, τη στιγμή που η Ελλάδα «πνίγεται» από τις χιλιάδες αφίξεις.

Η Άγκυρα προτάσσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης όταν καλείται από την ΕΕ να τηρήσει τη συμφωνία για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Ωστόσο, πίσω από τη «δικαιολογία» του Ερντογάν κρύβεται και το Κουρδικό ζήτημα.

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει hot spot σε περιοχή της Βόρειας Συρίας, που ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις, εκφράζει όλο και συχνότερα τελευταία ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο προσκρούει στην απόρριψη της Ένωσης, η οποία αποκλείει την πρόταση.

Στο επίκεντρο οι ανησυχητικές αφίξεις στα ελληνικά νησιά


Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, υπό το φως της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, ήταν το κεντρικό ζήτημα της συνομιλίας που είχε απόψε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες «συζήτησαν την κατάσταση στο Αιγαίο και τη συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας», ενώ, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία και μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κατά την επικοινωνία συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Συρία και στη Λιβύη.

Οι δύο ηγέτες είχαν, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, επικοινωνήσει τηλεφωνικά και στις 20 Αυγούστου, ωστόσο το νέο τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την απειλή του τούρκου προέδρου περί απελευθέρωσης 5,5 εκατομμυρίων μεταναστών στην Ευρώπη.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά με μεγάλη προσοχή και η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αφίξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν. Παραταύτα οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας», δήλωσε νωρίτερα από το Βερολίνο, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι, αν συγκριθεί ο αριθμός των αφίξεων από θάλασσα και ξηρά τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ίδια περίοδο του 2018, έχει σημειωθεί αύξηση κατά 8%.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ανοιχτά, πριν από λίγα 24ωρα, την Ευρώπη λέγοντας ότι θα αφήσει ελεύθερους 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που διαμένουν στην Τουρκία, να κατακλύσουν τη γηραιά ήπειρο.

«Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν... Ή θα γίνει αυτό που λέμε, ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ