2019-09-16 16:37:37
Σε διαμέρισμα κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ οι ανακρίσεις από τους εισαγγελείς για την
υπόθεση - Ανοίγουν οι λογαριασμοί και τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων - «Δώσε κανένα στοιχείο για Σαμαρά, Αδωνι, Στουρνάρα για να τα πάω παραπάνω», «δώσε μας κάτι για κάποιον πολιτικό γιατί αλλιώς θα σπαταλήσεις 10 χρόνια από τη ζωή σου» έλεγαν κατά πληροφορίες κάποιοι απο τους εισαγγελείς - Στη Βουλή σήμερα η δικογραφία
Επειτα από μια δίμηνη περίοδο πολιτικής νηνεμίας, λόγω της κυριαρχίας της Ν.Δ. όπως αποτυπώθηκε από την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών στις 7 Ιουλίου, η υπόθεση της Novartis ανοίγει και πάλι τον ασκό του Αιόλου.
Τα υπομνήματα που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στοχεύουν να αναδείξουν την προσπάθεια που κατέβαλλε επί τρία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας -με την καθοδήγηση του «Ρασπούτιν» Δημήτρη Παπαγγελόπουλου- να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους με τη ρετσινιά ότι δήθεν δωροδοκούνταν από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis
. Αφού η δικαστική έρευνα επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στο αρχείο τις κατηγορίες ότι επτά πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί -μεταξύ τους οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας και Πικραμμένος- έπαιρναν μίζες, οι οποίες τάχα μεταφέρονταν ακόμη και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, τώρα αναμένεται να διερευνηθεί αν πράγματι ο τέως πρωθυπουργός από κοινού με τον «Ρασπούτιν» Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και άλλους υπουργούς, συνεπικουρούμενοι από ανώτατους δικαστικούς, είχαν στήσει σκευωρία με σκοπό να εξοντώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Στην υπόθεση έρχεται να προστεθεί η σύγκρουση μεταξύ δικαστικών, με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή να εξαπολύει βαριές κατηγορίες εναντίον της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αλλά και την εισαγγελέα Ελένη Ράικου να κατονομάζει τον «Ρασπούτιν» ως το πολιτικό πρόσωπο που επιχειρούσε να πειθαναγκάσει τους δικαστές να ασκήσουν διώξεις κατά πολιτικών προσώπων ακόμη και χωρίς επαρκές αποδεικτικό υλικό. Στην προσπάθεια εξοστρακισμού από την πολιτική σκηνή κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η ομάδα «Ρασπούτιν» φέρεται να χρησιμοποίησε και τους λεγόμενους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες, τους οποίους εκβίαζε προκειμένου να εκμαιεύσει καταθέσεις τους ότι δήθεν γνώριζαν ότι τα 10 πολιτικά πρόσωπα που διώκονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ χρηματίζονταν.
Τουλάχιστον σε μία περίπτωση, καταγγέλλεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες εκβιάζονταν εμμέσως από τους εισαγγελείς να δώσουν στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών προσώπων με τη ρητή προειδοποίηση ότι σε άλλη περίπτωση οι ίδιοι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κινδύνευαν να καταστούν από κατήγοροι κατηγορούμενοι. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του κ. Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα ως «δωρολήπτες» της Novartis, λέγοντας ότι δεν έχει δει, ούτε γνωρίζει κάτι επιλήψιμο. Στο υπόμνημά του προς τον Αρειο Πάγο περιγράφει μια σειρά από πιέσεις των εισαγγελέων που του ζητούσαν να βοηθήσει την έρευνα καταθέτοντας αν έχει δει τους πολιτικούς να παίρνουν χρήματα. Κάποιες φορές οι πιέσεις έφταναν στα όρια, με τους εισαγγελείς να προειδοποιούν: «Βρήκαμε στοιχεία εναντίον σου, είναι σοβαρά τα αδικήματα, είναι εύκολο να προφυλακιστείς».
Ο Αντώνης Σαμαράς, στο υπόμνημά του υποστηρίζει ότι ηθικός αυτουργός της συνωμοσίας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, με εκτελεστικό όργανο τον «Ρασπούτιν» Δημήτρη Παπαγγελόπουλο
«Ακόμη κι αν αθωωθείς, θα σου πάρει μια δεκαετία», έλεγαν κατά πληροφορίες κάποιοι εισαγγελείς εκ των εμπλεκομένων στην έρευνα, χρησιμοποιώντας την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ως εργαλείο για την άσκηση πίεσης στους μάρτυρες. Στις συζητήσεις των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς με τους προστατευόμενους μάρτυρες οι πιέσεις έπαιρναν και τη μορφή παραινέσεων, με αναφορές του στυλ «δεν ξέρεις τι στοιχεία έχουμε για τους πολιτικούς, δεν ξέρεις τι έχουν κάνει», που έφταναν στα όρια της χειραγώγησης. Οι πιεστικές παροτρύνσεις δεν γίνονταν μόνο στα γραφεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, αλλά και σε μια αποκαλούμενη «γιάφκα», ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας επί της οδού Αλεξανδρουπόλεως, ανάμεσα στην οδό Μιχαλακοπούλου και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, πολύ κοντά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνεννόησης με τους προστατευόμενους μάρτυρες οι εισαγγελείς τους προέτρεπαν ακόμη και να καταθέσουν και στις αμερικανικές αρχές ό,τι γνωρίζουν για τον χρηματισμό των 10 πολιτικών προσώπων που διώκονταν επί ΣΥΡΙΖΑ, με δέλεαρ την αμοιβή που θα επιτύγχαναν σε περίπτωση επιδίκασης προστίμου στη Novartis. Ολα αυτά τα στοιχεία, αλλά και πολλά άλλα ακόμη, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναμένεται να δώσουν νέα διάσταση στην υπόθεση, η οποία κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ σε εκείνους που έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι ραγδαίες και παρά τη ρητή δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θέλει να μετατραπεί η Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών, εκτός κι αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών επί τη βάσει πορισμάτων της Δικαιοσύνης, πλέον η κοινοβουλευτική διερεύνηση της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis από τη Βουλή προβάλλει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο.
Το ερώτημα αν τα στοιχεία που θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων από τον Αρειο Πάγο θα οδηγήσουν σε σύσταση Προανακριτικής, όπως ζητά ο κ. Σαμαράς επιχειρηματολογώντας ότι «εκεί θα εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες και οι ψευδομάρτυρες», ή σε εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, στάδιο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί «αναπόφευκτο για να μάθουμε κάποια στιγμή τι έγινε», είναι δευτερεύον. Εφόσον ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατονομαστεί ως «Ρασπούτιν» και από άλλα πρόσωπα -για παράδειγμα εισαγγελείς- που έχουν κάνει βαριές καταγγελίες για προσπάθειες επηρεασμού δικαστικών λειτουργών που σχεδόν περιγράφουν κατάχρηση εξουσίας, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Στο υπόμνημα των 32 σελίδων που κατέθεσε προσφάτως ο Αντώνης Σαμαράς, ενισχύοντας τη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση συμμορίας, επισημαίνει ότι ηθικός αυτουργός της συνωμοσίας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, με εκτελεστικό επιτελείο τον «Ρασπούτιν», άλλους υπουργούς και πρόθυμα στελέχη της Δικαιοσύνης που ανέλαβαν να στοιχειοθετήσουν τις πολιτικές διώξεις. Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει ότι η σκευωρία της Novartis δεν θα μπορούσε να έχει στηθεί χωρίς την έγκριση και τη συμμετοχή του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η «γιάφκα» της οδού Αλεξανδρουπόλεως, πολύ κοντά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπου γίνονταν οι ανακρίσεις των προστατευομένων μαρτύρων
Προανακριτική για Τσίπρα και «Ρασπούτιν»
Η σκευωρία και τα νέα στοιχεία από τον αντεισαγγελέα Αγγελή
Από τις πρώτες κινήσεις των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η παραγγελία για άρση τηλεφωνικού απορρήτου των πρωταγωνιστών της υπόθεσης και εν συνεχεία η υποβολή αιτημάτων για άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σκοπός των εισαγγελικών λειτουργών είναι να επαληθεύσουν τις μαρτυρικές καταθέσεις-φωτιά που έχουν λάβει για τον ρόλο τόσο του περιβόητου «Ρασπούτιν» όσο και άλλων εμπλεκομένων πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων. Ακόμη οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου καλούνται να επιβεβαιώσουν το περιεχόμενο των μηνύσεων που έχουν καταθέσει οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος τους. Τον ασκό του Αιόλου για τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων που αναμένονται άνοιξε από τη μια η μαρτυρική κατάθεση που έδωσε στον συνάδελφό του κ. Ζαχαρή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής και από την άλλη η ένορκη αναφορά του κ. Σαμαρά στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν», αλλά και στον τέως πρωθυπουργό ως «ηθικό αυτουργό της σκευωρίας».
Ο κ. Ιωάννης Αγγελής στην κατάθεσή του αποκάλυψε νέα στοιχεία για το δικαστικό παρασκήνιο της Novartis και χαρακτήρισε τον «Ρασπούτιν» ως γενικό κουμανταδόρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς
Οι καταθέσεις που έρχονται
Και μπορεί η αναφορά του κ. Σαμαρά στους κυρίους Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο να άνοιξε τον δρόμο για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά η κατάθεση του κ. Αγγελή στους δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου δρομολόγησε ραγδαίες εξελίξεις για τα μη πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης, εκ των οποίων αρκετά είναι συνάδελφοί του! Στην κατάθεσή του, έκτασης 19 σελίδων, ο κ. Αγγελής επιβεβαίωσε όχι μόνο όσα είχε καταγγείλει στις δύο εμπιστευτικές αναφορές του προς την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τις οποίες αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» τον περασμένο Ιούνιο- αλλά χαρακτήρισε τον «Ρασπούτιν» ... γενικό κουμανταδόρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Ο κ. Αγγελής φέρεται να αποκάλυψε με την κατάθεσή του και νέα στοιχεία για το δικαστικό παρασκήνιο της υπόθεσης της Novartis που μπορεί να εκθέτουν ακόμη περισσότερα πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δύο συναντήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στις οποίες συμμετείχε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου αλλά και ο ίδιος ως επόπτης, τότε, της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Στις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με την πλευρά του κ. Αγγελή, έγινε εκτενής αναφορά στον «Ρασπούτιν» και στην επιρροή που ασκούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Συμφωνήθηκαν, όπως υποστηρίζει η πλευρά του Αγγελή, νομικές λύσεις για να απομακρυνθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς η επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη ώστε να σταματήσει και η επιρροή που της ασκούσε ο «Ρασπούτιν». Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Αγγελή, ο κ. Καλογήρου συναίνεσε σε μια τέτοιου είδους λύση λέγοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να ενημερώσει και «πιο πάνω».
Ετσι, οι επόμενες κλήσεις για κατάθεση που θα αποσταλούν από τους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου δεν μπορεί παρά να είναι προς τον κ. Καλογήρου και τις κυρίες Δημητρίου και Παπασπύρου. Μάλιστα, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές, επιδίωξη των δύο αντεισαγγελέων είναι οι κυρίες Δημητρίου και Παπασπύρου, που έχουν φιλικές σχέσεις από το παρελθόν, να καταθέσουν ταυτόχρονα την ίδια ημέρα και ώρα, η μία στον κ. Ζαχαρή και η άλλη στον κ. Σοφουλάκη. Η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η τέως γενική επιθεωρήτρια θα ερωτηθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξαγόταν η έρευνα για τη Novartis, καθώς είχαν άμεση αντίληψη της πορείας της.
Επιπρόσθετα η κυρία Δημητρίου όταν κληθεί να καταθέσει θα πρέπει να απαντήσει στους συναδέλφους της ποιο πολιτικό πρόσωπο βρίσκεται πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν». Κι αυτό καθώς ο κ. Αγγελής έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου του είχε αποκαλύψει το όνομά του. Πρόκειται για πρόσωπο της προηγούμενης κυβέρνησης που έχει «τη δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».
Είναι, επίσης, σίγουρο ότι η κυρία Δημητρίου θα ερωτηθεί από τους εν ενεργεία αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου για ποιον λόγο οι αναφορές του κ. Αγγελή άρχισαν να ερευνώνται, επί της ουσίας, μετά το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» που τις έφερε στο φως. Από την πλευρά της η κυρία Παπασπύρου αναμένεται να ερωτηθεί για το αν και εκείνη γνώριζε για τον ρόλο του «Ρασπούτιν» και εάν πράγματι δέχονταν απειλές από την Εισαγγελία Διαφθοράς για να επισπεύσει έρευνά της για σκέλος της Novartis, όπως φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Αγγελής, επικαλούμενος μάλιστα και σχετικό έγγραφο.
Κομβικής σημασίας θεωρείται όμως και η κλήτευση του κ. Καλογήρου προκειμένου να ερωτηθεί για το αν πράγματι κατά τις δύο συναντήσεις έγινε συζήτηση για παρεμβάσεις από τον «Ρασπούτιν» στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αν αυτές πράγματι υπήρξαν, τι ακριβώς έπραξε ο ίδιος για να τις σταματήσει και να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης.
Από το κατώφλι των εισαγγελικών γραφείων στον Αρειο Πάγο θα περάσει όμως και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2018 μήνυση κατά δυο προστατευόμενων μαρτύρων της έρευνας για τη Novartis, οι οποίοι τον είχαν εμπλέξει στην υπόθεση. Το ίδιο είχαν κάνει άλλωστε και οι κύριοι Σαμαράς, Αβραμόπουλος και Βενιζέλος που ήδη κλήθηκαν και κατέθεσαν. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς εκτός από τους προστατευόμενους μάρτυρες είχε μηνύσει και τους εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά και τους κυρίους Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο, τους οποίους κατονόμασε εκ νέου κατά την πρόσφατη κατάθεσή του στον Αρειο Πάγο.
Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν καταθέσει μηνύσεις σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης κάνοντας λόγο για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος τους
Η κατάθεση Ράικου
Η πρώτη που είχε αναφερθεί στον ρόλο του «Ρασπούτιν» ήταν η πρώην επικεφαλής Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία ουσιαστικά αναγκάστηκε σε παραίτηση και εν συνεχεία τη διαδέχθηκε η κυρία Τουλουπάκη.
Η κυρία Ράικου θα κληθεί για κατάθεση στον Αρειο Πάγο, καθώς είναι νωπές ακόμη οι καταγγελίες του περιβάλλοντός της για τον ρόλο του «Ρασπούτιν», ο οποίος «εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή” προσπαθούσε να της υποδείξει πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις». Απαιτούσε, μάλιστα, από την ίδια να ασκήσει διώξεις και αν εκείνη αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για νόμιμη άσκησή τους, «αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση της έλεγε “άσκησέ την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”».
Η κατάθεση της κυρίας Ράικου στον Αρειο Πάγο, εφόσον εμμείνει στις καταγγελίες της, θα ολοκληρώσει την εικόνα τόσο για τη ταυτότητα του προσώπου που βρίσκεται πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» όσο και για τον ρόλο του στην έρευνα για τη Novartis. Οπως και να ’χει, πάντως, είναι η πρώτη φορά που δύο εν ενεργεία εισαγγελείς, η κυρία Ράικου και ο κ. Αγγελής, σκιαγραφούν και αποκαλύπτουν μια τεράστια επιχείρηση άλωσης της Δικαιοσύνης από πρόσωπο που κατείχε υπουργικό θώκο, με σκοπό να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία υπηρετούσε.
Η πλευρά Τουλουπάκη
Πέραν, όμως, της έρευνας που διενεργείται στον Αρειο Πάγο για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis, «τρέχει» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μια ακόμη προκαταρκτική εξέταση που έχει ως αντικείμενο την αναφορά που είχε καταθέσει η κυρία Τουλουπάκη κατά του κ. Αγγελή.Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη τους ισχυρισμούς του πρώην επόπτη της περί παρεμβάσεων στο έργο της από τον «Ρασπούτιν», κλήθηκε να καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στον συνάδελφό της εισαγγελέα Σπύρο Παππά. Με την αναφορά της η κυρία Τουλουπάκη απαντάει στις καταγγελίες του κ. Αγγελή σε βάρος της υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως ο πρώην επόπτης της ήταν εκείνος που προσπαθούσε να μπλοκάρει την έρευνά της για τη Novartis.
Επιπλέον, φέρεται, μεταξύ άλλων, να καταγγέλλει ότι ο κ. Αγγελής είχε κατασχέσει δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που της είχαν αποστείλει Αμερικανοί συνάδελφοί της.
Βέβαιο, πάντως, θεωρείται ότι η κυρία Τουλουπάκη, εκτός από τον κ. Παππά, θα κληθεί να καταθέσει και στους ανώτερους της αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ζαχαρή και Σοφουλάκη, ενώ κλήση για κατάθεση στον Αρειο Πάγο αναμένεται να λάβουν και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.
Αυτές οι δύο έρευνες -δηλαδή αυτή που διεξάγεται στον Αρειο Πάγο κι εκείνη που διεξάγεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών- θα συνενωθούν εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μαρτυρικές καταθέσεις.
anatakti
υπόθεση - Ανοίγουν οι λογαριασμοί και τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων - «Δώσε κανένα στοιχείο για Σαμαρά, Αδωνι, Στουρνάρα για να τα πάω παραπάνω», «δώσε μας κάτι για κάποιον πολιτικό γιατί αλλιώς θα σπαταλήσεις 10 χρόνια από τη ζωή σου» έλεγαν κατά πληροφορίες κάποιοι απο τους εισαγγελείς - Στη Βουλή σήμερα η δικογραφία
Επειτα από μια δίμηνη περίοδο πολιτικής νηνεμίας, λόγω της κυριαρχίας της Ν.Δ. όπως αποτυπώθηκε από την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών στις 7 Ιουλίου, η υπόθεση της Novartis ανοίγει και πάλι τον ασκό του Αιόλου.
Τα υπομνήματα που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στοχεύουν να αναδείξουν την προσπάθεια που κατέβαλλε επί τρία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας -με την καθοδήγηση του «Ρασπούτιν» Δημήτρη Παπαγγελόπουλου- να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους με τη ρετσινιά ότι δήθεν δωροδοκούνταν από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis
Στην υπόθεση έρχεται να προστεθεί η σύγκρουση μεταξύ δικαστικών, με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή να εξαπολύει βαριές κατηγορίες εναντίον της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αλλά και την εισαγγελέα Ελένη Ράικου να κατονομάζει τον «Ρασπούτιν» ως το πολιτικό πρόσωπο που επιχειρούσε να πειθαναγκάσει τους δικαστές να ασκήσουν διώξεις κατά πολιτικών προσώπων ακόμη και χωρίς επαρκές αποδεικτικό υλικό. Στην προσπάθεια εξοστρακισμού από την πολιτική σκηνή κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η ομάδα «Ρασπούτιν» φέρεται να χρησιμοποίησε και τους λεγόμενους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες, τους οποίους εκβίαζε προκειμένου να εκμαιεύσει καταθέσεις τους ότι δήθεν γνώριζαν ότι τα 10 πολιτικά πρόσωπα που διώκονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ χρηματίζονταν.
Τουλάχιστον σε μία περίπτωση, καταγγέλλεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες εκβιάζονταν εμμέσως από τους εισαγγελείς να δώσουν στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών προσώπων με τη ρητή προειδοποίηση ότι σε άλλη περίπτωση οι ίδιοι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κινδύνευαν να καταστούν από κατήγοροι κατηγορούμενοι. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του κ. Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα ως «δωρολήπτες» της Novartis, λέγοντας ότι δεν έχει δει, ούτε γνωρίζει κάτι επιλήψιμο. Στο υπόμνημά του προς τον Αρειο Πάγο περιγράφει μια σειρά από πιέσεις των εισαγγελέων που του ζητούσαν να βοηθήσει την έρευνα καταθέτοντας αν έχει δει τους πολιτικούς να παίρνουν χρήματα. Κάποιες φορές οι πιέσεις έφταναν στα όρια, με τους εισαγγελείς να προειδοποιούν: «Βρήκαμε στοιχεία εναντίον σου, είναι σοβαρά τα αδικήματα, είναι εύκολο να προφυλακιστείς».
Ο Αντώνης Σαμαράς, στο υπόμνημά του υποστηρίζει ότι ηθικός αυτουργός της συνωμοσίας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, με εκτελεστικό όργανο τον «Ρασπούτιν» Δημήτρη Παπαγγελόπουλο
«Ακόμη κι αν αθωωθείς, θα σου πάρει μια δεκαετία», έλεγαν κατά πληροφορίες κάποιοι εισαγγελείς εκ των εμπλεκομένων στην έρευνα, χρησιμοποιώντας την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ως εργαλείο για την άσκηση πίεσης στους μάρτυρες. Στις συζητήσεις των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς με τους προστατευόμενους μάρτυρες οι πιέσεις έπαιρναν και τη μορφή παραινέσεων, με αναφορές του στυλ «δεν ξέρεις τι στοιχεία έχουμε για τους πολιτικούς, δεν ξέρεις τι έχουν κάνει», που έφταναν στα όρια της χειραγώγησης. Οι πιεστικές παροτρύνσεις δεν γίνονταν μόνο στα γραφεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, αλλά και σε μια αποκαλούμενη «γιάφκα», ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας επί της οδού Αλεξανδρουπόλεως, ανάμεσα στην οδό Μιχαλακοπούλου και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, πολύ κοντά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνεννόησης με τους προστατευόμενους μάρτυρες οι εισαγγελείς τους προέτρεπαν ακόμη και να καταθέσουν και στις αμερικανικές αρχές ό,τι γνωρίζουν για τον χρηματισμό των 10 πολιτικών προσώπων που διώκονταν επί ΣΥΡΙΖΑ, με δέλεαρ την αμοιβή που θα επιτύγχαναν σε περίπτωση επιδίκασης προστίμου στη Novartis. Ολα αυτά τα στοιχεία, αλλά και πολλά άλλα ακόμη, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναμένεται να δώσουν νέα διάσταση στην υπόθεση, η οποία κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ σε εκείνους που έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι ραγδαίες και παρά τη ρητή δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θέλει να μετατραπεί η Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών, εκτός κι αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών επί τη βάσει πορισμάτων της Δικαιοσύνης, πλέον η κοινοβουλευτική διερεύνηση της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis από τη Βουλή προβάλλει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο.
Το ερώτημα αν τα στοιχεία που θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων από τον Αρειο Πάγο θα οδηγήσουν σε σύσταση Προανακριτικής, όπως ζητά ο κ. Σαμαράς επιχειρηματολογώντας ότι «εκεί θα εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες και οι ψευδομάρτυρες», ή σε εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, στάδιο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί «αναπόφευκτο για να μάθουμε κάποια στιγμή τι έγινε», είναι δευτερεύον. Εφόσον ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατονομαστεί ως «Ρασπούτιν» και από άλλα πρόσωπα -για παράδειγμα εισαγγελείς- που έχουν κάνει βαριές καταγγελίες για προσπάθειες επηρεασμού δικαστικών λειτουργών που σχεδόν περιγράφουν κατάχρηση εξουσίας, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Στο υπόμνημα των 32 σελίδων που κατέθεσε προσφάτως ο Αντώνης Σαμαράς, ενισχύοντας τη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση συμμορίας, επισημαίνει ότι ηθικός αυτουργός της συνωμοσίας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, με εκτελεστικό επιτελείο τον «Ρασπούτιν», άλλους υπουργούς και πρόθυμα στελέχη της Δικαιοσύνης που ανέλαβαν να στοιχειοθετήσουν τις πολιτικές διώξεις. Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει ότι η σκευωρία της Novartis δεν θα μπορούσε να έχει στηθεί χωρίς την έγκριση και τη συμμετοχή του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η «γιάφκα» της οδού Αλεξανδρουπόλεως, πολύ κοντά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπου γίνονταν οι ανακρίσεις των προστατευομένων μαρτύρων
Προανακριτική για Τσίπρα και «Ρασπούτιν»
Η σκευωρία και τα νέα στοιχεία από τον αντεισαγγελέα Αγγελή
Από τις πρώτες κινήσεις των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η παραγγελία για άρση τηλεφωνικού απορρήτου των πρωταγωνιστών της υπόθεσης και εν συνεχεία η υποβολή αιτημάτων για άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σκοπός των εισαγγελικών λειτουργών είναι να επαληθεύσουν τις μαρτυρικές καταθέσεις-φωτιά που έχουν λάβει για τον ρόλο τόσο του περιβόητου «Ρασπούτιν» όσο και άλλων εμπλεκομένων πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων. Ακόμη οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου καλούνται να επιβεβαιώσουν το περιεχόμενο των μηνύσεων που έχουν καταθέσει οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος τους. Τον ασκό του Αιόλου για τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων που αναμένονται άνοιξε από τη μια η μαρτυρική κατάθεση που έδωσε στον συνάδελφό του κ. Ζαχαρή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής και από την άλλη η ένορκη αναφορά του κ. Σαμαρά στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν», αλλά και στον τέως πρωθυπουργό ως «ηθικό αυτουργό της σκευωρίας».
Ο κ. Ιωάννης Αγγελής στην κατάθεσή του αποκάλυψε νέα στοιχεία για το δικαστικό παρασκήνιο της Novartis και χαρακτήρισε τον «Ρασπούτιν» ως γενικό κουμανταδόρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς
Οι καταθέσεις που έρχονται
Και μπορεί η αναφορά του κ. Σαμαρά στους κυρίους Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο να άνοιξε τον δρόμο για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά η κατάθεση του κ. Αγγελή στους δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου δρομολόγησε ραγδαίες εξελίξεις για τα μη πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης, εκ των οποίων αρκετά είναι συνάδελφοί του! Στην κατάθεσή του, έκτασης 19 σελίδων, ο κ. Αγγελής επιβεβαίωσε όχι μόνο όσα είχε καταγγείλει στις δύο εμπιστευτικές αναφορές του προς την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τις οποίες αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» τον περασμένο Ιούνιο- αλλά χαρακτήρισε τον «Ρασπούτιν» ... γενικό κουμανταδόρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Ο κ. Αγγελής φέρεται να αποκάλυψε με την κατάθεσή του και νέα στοιχεία για το δικαστικό παρασκήνιο της υπόθεσης της Novartis που μπορεί να εκθέτουν ακόμη περισσότερα πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δύο συναντήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στις οποίες συμμετείχε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου αλλά και ο ίδιος ως επόπτης, τότε, της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Στις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με την πλευρά του κ. Αγγελή, έγινε εκτενής αναφορά στον «Ρασπούτιν» και στην επιρροή που ασκούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Συμφωνήθηκαν, όπως υποστηρίζει η πλευρά του Αγγελή, νομικές λύσεις για να απομακρυνθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς η επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη ώστε να σταματήσει και η επιρροή που της ασκούσε ο «Ρασπούτιν». Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Αγγελή, ο κ. Καλογήρου συναίνεσε σε μια τέτοιου είδους λύση λέγοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να ενημερώσει και «πιο πάνω».
Ετσι, οι επόμενες κλήσεις για κατάθεση που θα αποσταλούν από τους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου δεν μπορεί παρά να είναι προς τον κ. Καλογήρου και τις κυρίες Δημητρίου και Παπασπύρου. Μάλιστα, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές, επιδίωξη των δύο αντεισαγγελέων είναι οι κυρίες Δημητρίου και Παπασπύρου, που έχουν φιλικές σχέσεις από το παρελθόν, να καταθέσουν ταυτόχρονα την ίδια ημέρα και ώρα, η μία στον κ. Ζαχαρή και η άλλη στον κ. Σοφουλάκη. Η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η τέως γενική επιθεωρήτρια θα ερωτηθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξαγόταν η έρευνα για τη Novartis, καθώς είχαν άμεση αντίληψη της πορείας της.
Επιπρόσθετα η κυρία Δημητρίου όταν κληθεί να καταθέσει θα πρέπει να απαντήσει στους συναδέλφους της ποιο πολιτικό πρόσωπο βρίσκεται πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν». Κι αυτό καθώς ο κ. Αγγελής έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου του είχε αποκαλύψει το όνομά του. Πρόκειται για πρόσωπο της προηγούμενης κυβέρνησης που έχει «τη δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».
Είναι, επίσης, σίγουρο ότι η κυρία Δημητρίου θα ερωτηθεί από τους εν ενεργεία αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου για ποιον λόγο οι αναφορές του κ. Αγγελή άρχισαν να ερευνώνται, επί της ουσίας, μετά το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» που τις έφερε στο φως. Από την πλευρά της η κυρία Παπασπύρου αναμένεται να ερωτηθεί για το αν και εκείνη γνώριζε για τον ρόλο του «Ρασπούτιν» και εάν πράγματι δέχονταν απειλές από την Εισαγγελία Διαφθοράς για να επισπεύσει έρευνά της για σκέλος της Novartis, όπως φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Αγγελής, επικαλούμενος μάλιστα και σχετικό έγγραφο.
Κομβικής σημασίας θεωρείται όμως και η κλήτευση του κ. Καλογήρου προκειμένου να ερωτηθεί για το αν πράγματι κατά τις δύο συναντήσεις έγινε συζήτηση για παρεμβάσεις από τον «Ρασπούτιν» στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αν αυτές πράγματι υπήρξαν, τι ακριβώς έπραξε ο ίδιος για να τις σταματήσει και να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης.
Από το κατώφλι των εισαγγελικών γραφείων στον Αρειο Πάγο θα περάσει όμως και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2018 μήνυση κατά δυο προστατευόμενων μαρτύρων της έρευνας για τη Novartis, οι οποίοι τον είχαν εμπλέξει στην υπόθεση. Το ίδιο είχαν κάνει άλλωστε και οι κύριοι Σαμαράς, Αβραμόπουλος και Βενιζέλος που ήδη κλήθηκαν και κατέθεσαν. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς εκτός από τους προστατευόμενους μάρτυρες είχε μηνύσει και τους εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά και τους κυρίους Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο, τους οποίους κατονόμασε εκ νέου κατά την πρόσφατη κατάθεσή του στον Αρειο Πάγο.
Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν καταθέσει μηνύσεις σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης κάνοντας λόγο για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος τους
Η κατάθεση Ράικου
Η πρώτη που είχε αναφερθεί στον ρόλο του «Ρασπούτιν» ήταν η πρώην επικεφαλής Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία ουσιαστικά αναγκάστηκε σε παραίτηση και εν συνεχεία τη διαδέχθηκε η κυρία Τουλουπάκη.
Η κυρία Ράικου θα κληθεί για κατάθεση στον Αρειο Πάγο, καθώς είναι νωπές ακόμη οι καταγγελίες του περιβάλλοντός της για τον ρόλο του «Ρασπούτιν», ο οποίος «εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή” προσπαθούσε να της υποδείξει πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις». Απαιτούσε, μάλιστα, από την ίδια να ασκήσει διώξεις και αν εκείνη αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για νόμιμη άσκησή τους, «αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση της έλεγε “άσκησέ την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”».
Η κατάθεση της κυρίας Ράικου στον Αρειο Πάγο, εφόσον εμμείνει στις καταγγελίες της, θα ολοκληρώσει την εικόνα τόσο για τη ταυτότητα του προσώπου που βρίσκεται πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» όσο και για τον ρόλο του στην έρευνα για τη Novartis. Οπως και να ’χει, πάντως, είναι η πρώτη φορά που δύο εν ενεργεία εισαγγελείς, η κυρία Ράικου και ο κ. Αγγελής, σκιαγραφούν και αποκαλύπτουν μια τεράστια επιχείρηση άλωσης της Δικαιοσύνης από πρόσωπο που κατείχε υπουργικό θώκο, με σκοπό να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία υπηρετούσε.
Η πλευρά Τουλουπάκη
Πέραν, όμως, της έρευνας που διενεργείται στον Αρειο Πάγο για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis, «τρέχει» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μια ακόμη προκαταρκτική εξέταση που έχει ως αντικείμενο την αναφορά που είχε καταθέσει η κυρία Τουλουπάκη κατά του κ. Αγγελή.Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη τους ισχυρισμούς του πρώην επόπτη της περί παρεμβάσεων στο έργο της από τον «Ρασπούτιν», κλήθηκε να καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στον συνάδελφό της εισαγγελέα Σπύρο Παππά. Με την αναφορά της η κυρία Τουλουπάκη απαντάει στις καταγγελίες του κ. Αγγελή σε βάρος της υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως ο πρώην επόπτης της ήταν εκείνος που προσπαθούσε να μπλοκάρει την έρευνά της για τη Novartis.
Επιπλέον, φέρεται, μεταξύ άλλων, να καταγγέλλει ότι ο κ. Αγγελής είχε κατασχέσει δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που της είχαν αποστείλει Αμερικανοί συνάδελφοί της.
Βέβαιο, πάντως, θεωρείται ότι η κυρία Τουλουπάκη, εκτός από τον κ. Παππά, θα κληθεί να καταθέσει και στους ανώτερους της αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ζαχαρή και Σοφουλάκη, ενώ κλήση για κατάθεση στον Αρειο Πάγο αναμένεται να λάβουν και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.
Αυτές οι δύο έρευνες -δηλαδή αυτή που διεξάγεται στον Αρειο Πάγο κι εκείνη που διεξάγεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών- θα συνενωθούν εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μαρτυρικές καταθέσεις.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Skunk: Το ναρκωτικό που θερίζει στα σχολεία της Αθήνας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ